Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Chr. Hansen og de kommende danske regnskaber


104349 Helge Larsen/PI-redaktør 8/7 2022 07:49
8
Oversigt

Kommentar fra Per Hansen, Investeringsøkonom, Nordnet

Chr. Hansen åbnede regnskabssæsonen med en mindre skuffelse, som straks blev omsat til en større nedtur. Hvis Chr. Hansen "løber foran" er der meget skidt i vente. Jeg tror og håber ikke resultatet danner præcedens. Det er der en række årsager til.


Chr. Hansen skuffede investorerne. Ikke en meget stor skuffelse, men stor nok til at investorerne reagerede med en større nedtur. Kombinationen af en mindre skuffelse, en meget høj prisfastsættelse og en større outperformance i årets danske aktienedtur (se nedenfor), kan have fået investorerne til at sælge aktien massivt ned.

I den kommende uge vil Tryg (den 12/7) være den næste til at rapportere. Prisfastsættelsen er høj, men de forsikringstekniske resultater vil formentlig være gode. Integrationen af Trygg-Hansa efter spaltningen fra Codan er godt i gang, og investorerne tænker formentlig mest i det fortsættende Tryg efter 2022 end kortsigtet integrationsomkostninger og tab på finansielle poster efter 1. halvårs gedigne finansielle nedtur på aktie- og obligationsmarkederne.

Efterfølgende kommer Topdanmark (15/7), Nordea (18/7) og Danske Bank den 22/7. Her vil der formentlig og forhåbentlig ikke komme de helt store overraskelser. Den store kurstrigger i forhold til Danske Bank har de ikke selv nogen indflydelse på: Hvornår kommer den amerikanske sanktion og hvor stor bliver den?

Når DSV den 26/7 aflægger halvårsregnskab, bliver der fokus på forventningerne. 1. kvartal var ikke kun godt, men rigtig godt og helårsforventningerne blev løftet. Det gode halvårsresultat er om ikke i hus, så burde det være muligt for DSV igen at præstere fornuftigt. Noget andet er ikke kun guidance, men også hvordan investorerne tager imod guidance?

Ingen over og ingen ved siden af Novo Nordisk igen?

De fleste af de øvrige store danske selskaber, vil herefter aflægge deres regnskaber i løbet af de første uger af august. Alle vil gerne vide hvor op- og nedjusteringerne kommer. Det kan i sagens natur være svært at sige, men her er et par bud på finansielle aftryk. Det er vigtigt at understrege, at der ikke er tale om selskaber som figurerer på en indkøbs- eller salgsliste. Det er IKKE købs- eller salgsanbefalinger.


Der vil være gode muligheder eller risiko for en betydelig spændvidde i resultaterne

Investorerne er højspændte og meget nervøse. Hvis investeringscasen bliver bekræftet er det godt. Hvis ikke er det "knap så godt".

Skuffelser kan kortsigtet gøre mere ondt end positive overraskelser kan gøre godt

Det er måske lidt mærkeligt, i den forstand, at aktierne generelt ER faldet meget (20 % på indeksniveau); at kun 3/25 store danske selskaber i C25 sluttede halvåret i plus (Novo Nordisk, Chr. Hansen!, Jyske Bank). Det burde alt andet lige kunne give en nedtur en stødpude. Det er dog langtfra sikkert det vil være sådan. Investorerne frygter for den kommende fremtid, og de kursmæssige konsekvenser af en stigende risiko for en amerikansk/europæisk recession.

Lundbeck fastholdt ved kvartalet sine forventninger til helåret. De undlod at opjustere på grund af usikkerhed med hensyn til nedlukning på deres næstvigtigste marked; Kina. Der burde være en mulighed for en opjustering.

ISS aflægger ikke kvartalsregnskaber, men kommer med periode opdatering. Analytikere har efter 1. kvartal hævet deres omsætningsforventninger til helåret med ca. 5 %. Hold øje med vækstforventninger og udvikling i EBIT margin.

Pandora faldt i 1. halvår med 45 % uden at indtjeningsforventningerne har givet sig særlig meget. Enten kommer der en nedjustering eller også kommer aktiekursen til at give sig den anden vej.

Coloplast er faldet med 30 %. I år. Nedturen ligner mere en multiple sammentrækning på grund af renteeffekten end risiko for nedjustering. Her og nu betyder USD stigningen mindre men de kommende kvartaler vil fremadrettet valutaafdækning væsentlig over 7,00 kunne give medvind.

Netcompany tilhører den ikke helt lille gruppe af selskaber, som er faldet over 40 % i første halvår. I slutningen af 2021 var der et par skuffende regnskaber, som tog energien ud af aktiekursen hos Andre og co. 1. kvartalsregnskabet var dog fornuftigt - se venligst karakterbogen


AMBU - tjah - En kat har 9 liv. AMBU har nedjusteret 7 gange. Udviklingen har været en kæmpe skuffelse. Gonzalez blev fyret og tidligere topchef fra Zealand Pharma og Atos Medical (købt af Coloplast) kom til. Tiden vil vise AMBUs sande ansigt.

Novo Nordisk - Tjah. Bliver det igen "ingen over og ingen ved siden af?



8/7 2022 09:01 1104353



Juan Jose Gonzalez blev ikke mere "fyret" end, at han forsat ville bistå den nytiltrådte CEO.

Mon Ambu har fået 9 nye liv med Britt Meelby eller har Britt Meelby via sit engagement i Ambu's bestyrelse også brændt sine liv, hånd i hånd med Juan Jose Gonzalez mens de begge har været en del af ledelsen og båret et fælles ansvar?



9/7 2022 08:45 Vær-kritisk 6104373



Juan Gonzales var på en næsten umulig opgave. Han afløste en leder som havde nærmest rockstjerne status. Og mange forventede at med ham ville aktiekursen bare fortsatte evigt opad, selv om kursen målt på alm. nøgletal allerede totalt havde mistet jordforbindelsen. Og det skulle han gøre mens firmaet var i midt en større omstilling, en kæmpe udfordring i sig selv, men oveni blev han ramt af en verden i kaos med coronanedlukninger, forsyningsproblemer etc etc etc etc. Jeg tror såmænd han er en udmærket chef, men han kom bare på det forkerte tidspunkt. Jeg er ikke sikker på at der i hele verden findes en chef, der kan leve op til især de privates (urealistiske) forventninger.



9/7 2022 09:19 6104374



Mange glemmer, eller ved ikke, at Juan Jose leverede en organisk vækst i visualisering på 81 % (!), i Q3 19/20.

81 % skal i et normalt marked afspejle sig i et markant øget kursniveau, hvilket man også så i perioden efterfølgende, hvor kursen gik til ca. +300 fra under kurs 100.

Mange ynder, at beskrive, hvordan kursniveauet mistede jordforbindelsen. Jeg selv foretrækker, at forklare den organiske vækst forsvandt med stigende prispres samt øget produktions- og logistikomkostninger, med Suez-proppen, corona-proppen og stigende råvarepriser. Derfor skal kursen naturligvis også falde, når risikoen stiger. Så er historien beskrevet marginalt mere nuanceret.

Jeg skal ikke klogere mig og vil derfor ikke afvise eller bekræfte, at Ambu kan relancere samme vækstspor som 19/20, når markedsforholdene falder til ro. Men genfindes sporet, vil det afspejle kursen.

Opturen i 19/20 gav nogle gode lommepenge på kontoen, men læste også skriften på væggen da nøgletallene svigtede efterfølgende.

Nu følger jeg aktien på sidelinjen. Paradigmeskiftet mod single-use er fortsat højaktuel, antal solgte enheder stiger markant og så længe dette momentum fastholdes, kan jeg ikke afskrive muligheden for, at Ambu genfinder sporet fra 19/20 og så kan kurs +300 også genfindes.

Britt og Ambu har heller ikke i forbindelse med CEO-skrifte, antydet væsentlige ændringer i forretningsstrategien, hvilket jeg aflæser som en bekræftelse af, at Juan Jose valgte den rette strategi, men blev ramt af eksterne udfordringer, som ingen er herre over.

Måske fremtiden bekræfter, at Juan Jose valgte det rette spor.



9/7 2022 11:58 Vær-kritisk 4104375



Jeg har længe syntes, at det er meget spændende, hvad Ambu har gang i. Og jeg tror faktisk, at de nok skal lykkes med det. Men ligeså længe har jeg følt at aktien er for dyr. Måske jeg husker forkert, men på et tidspunkt lå de og rodede med en pe på over 200. Det er voldsomt.

Selv om kursen er faldet en del, så vil jeg stadig ikke kalde den billig. Alligevel er jeg lidt fristet af at tage en første lille forsigtig bid, bare så jeg er med, for med en aktien som Ambu ved man aldrig, den kan pludselig stikke helt af. Men den skal noget længere ned før jeg for alvor tør satse på den.

God weekend



9/7 2022 14:38 2104376



En aktie hvis kerneforretning, visualisering, vækster 81 % skal umiddelbart handles til en høj pris, når jeg sammenholder med min forståelse af prissætningen i markedet. Når væksten falder, følger kursen naturligvis med ned.

At anvende PE som måleenhed, afleder følgende spørgsmål
- er der ikke stor usikkerhed forbundet med konklusioner afledt af PE?
- hvilke PE-peers har du anvendt til sammenligning?
- hvorfor anvende PE, når Ambu ikke bundlinjeoptimerer men overinvesterer?
- er det ikke mere relevant, at måle PE på virksomheder, der befinder sig i en stabil periode, hvor nøgletal ikke hopper og danser?

Ja, jeg har mine udfordringer med forståelse af, at man kan trække PE ned over alle typer virksomheder og ukritisk konkludere noget som helst af PE nøgletallet :−)





8/7 2022 19:51 tommycarstensen 6104362



Rigtig fin gennemgang og oversigt. Tak for det.



TRÅDOVERSIGT