Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Mere rente, inflations- og vækstsmerte forude


106269 ProInvestorNEWS 22/9 2022 07:21
8
Oversigt

Kommentar fra Per Hansen, Investeringsøkonom, Nordnet

Den amerikanske centralbank hævede igen renten med 0,75 %, og flere rentestigninger står på menuen. Her er lidt om udsigterne, recessionsbarometer, USD, aktier og rentestruktur




Den amerikanske centralbank hævede som forventet renten med 0,75 %

Aktuelt er renten 3-3,25 %



Renteprikker negativ overraskelse




FEDs opdaterede renteprikker tilsiger, at renten ultimo året vil være på 4,375 - FED Funds - altså den helt korte rente

Det indikerer yderligere 2 meget store renteforhøjelser på årets 2 sidste møder den 1.2 november og 13-14. december

Ultimo næste år forventes renten at være hævet en anelse mere til 4,625, mens den forventes at være faldet til 3,875 % i 2024

FED Funds renten er på vej over den langsigtede ligevægtsrente

Det betyder, at yderligere rentestigninger fra det nuværende niveau formentlig vil have en større effekt på vækst- og inflation

Rentestigningen havde kun en marginal indflydelse på den 10 årige markedsrente som her til morgen ligger i 3,54 %


Rentestruktur siger klart recessionsrisiko


Forskellen mellem FED Funds og 10 årige rente er blot 0,50 %

Forskellen mellem den 2 årige rente og den 10 årige rente er minus 0,50 %. Det er et klart signal om at investorerne 1)reagerer afmålt ved yderligere rentestigninger for de ved, at stigninger dræber væksten. 2)At der er en meget stor risiko for en amerikansk recession. Recessionsbarometer peger således på storm/orkan


Negativ aktiemarkedsreaktion

Aktierne reagerer negativt. Det er på den ene side ikke så mærkeligt. På den anden side er det måske, trods alt og alt andet lige en anelse overraskende i den forstand, at investorerne vidste renten ville stige og også stige yderligere. De har haft god grund til at forberede sig i et vist omfang.



Opdaterede renteprikker gør ondt

Det er nok "renteprikkerne" og yderligere 2 meget store renteforhøjelser i år, og 1 mindre i 2023 som gør det udslag



Ny USD stigning

USD steg moderat efter FEDs annoncering og her til morgen koster 1 USD: 7,57. En stærk USD er en meget klar risikopåmindelse om at investorerne er nervøse



Stærk USD godt for dansk life science og dansk eksport

Den fortsat stigende USD er godt for den danske eksport, hvor USA er vores største eksportmarked, bl.a. drevet af den massive USD stigning over de seneste 12 måneder. Det er også godt for dansk life science, som har USA som sit største marked, og hvor valutaafdækning gør, at den stigende USD først for alvor slår igennem i 2023 og give nærmest et USD bonanza.



Er investorerne klar til mere "rente, inflations- og vækstsmerte"?

FEDs rentestigning var ventet. Renteprikkerne en negativ overraskelse. Let stigende markedsrenter let positivt. Hvis markedsrenterne (10 år) herfra kun kommer til at reagere 1:1 på stigende FED Funds eller endda lavere og vi fortsat vil have en flad/invers rentestruktur, er vi ved at "komme på plads" med aktierne. De kommende 1-2 kvartaler bliver vi klogere.



22/9 2022 07:43 Vær-kritisk 4106270



Enig, den stigning burde bestemt ikke komme som en overraskelse. Men vi vil nok se på aktierne, at det gjorde den nok alligevel.

Jeg købte obligationer forleden. Dem fik jeg til en effektiv rente omkring 4,5. Jeg har meget lidt viden om og nærmest ingen erfaring med obligationer, men hvis forventningen om at renten i usa ultimo 2023 hedder 4,6 holder, betyder det så, at man, alt andet lige, ikke bør forvente at den lange rente (30 år real kredit) ikke vil stige ret meget mere???? Den rente jeg købte ligger jo som nævnt tæt på de 4,6%



22/9 2022 07:59 6106271



Forventningen er en markant sigende rente kortsigtet, som dog bliver udlignet langsigtet, fordi ligevægt "stadig" vil lægge omkring 2 % (som målsætning for rente/inflation) Derfor vil rentekurve kurven være invers, hvor en normal kurve (og tankegang) er, at investor kræver højere rente, jo længere tid, man låner ud. Derfor slår den stigende ledende rente, ikke hårdt igennem, på den helt lange bane.



22/9 2022 08:04 Vær-kritisk 2106272



Tak. Lidt de tanker jeg selv gjorde mig. Så, indtil videre!, ligner det, at den ramte jeg da meget godt. Tror jeg vil holde lidt øje med udviklingen i dag og måske tage en bid mere



22/9 2022 08:09 3106273



Hvis du vil have lidt mere "musik", så kig efter mellemlange obligationer i stedet for de lange.



22/9 2022 08:12 Vær-kritisk 3106274



Er det 5-10 år du mener? Jeg gør mig jo mine tanker...hehe...men kan du sætte et par ord mere på, hvad du mener med musik??




22/9 2022 08:29 5106275



Følsomheden er større på den korte bane, hvor der er mere "swing" (musik) i kurven, et citat fra min gamle økonomiprofessor.

Personlige noter:

Ja, det var nok den tidshorisont, jeg primært ville følge.

Har ikke selv investeret i obligationer, da min aktivspredning ikke ligger jævnt fordelt over paletten og min "lange" risiko er afdækket på anden vis.

Bemærker i øvrigt, at det højeste ÅTD afkast er på realkreditgælden, med ca. +28 %. Så der kan også være god musik i den lange obligation, hvis man var konverteringslysten.



22/9 2022 08:39 Vær-kritisk 4106276



Tak for et godt råd, jeg vil prøve at se på menukortet, om noget skulle friste. En blanding af kort og lang lyder umiddelbart fint.

Jeg er næsten lige flyttet så ikke megen konverteringslyst, også da vi har et meget lille lån.



22/9 2022 08:48 Vær-kritisk 4106277



Renterne og inflationen hamrer højere og højere op. Og forbrugernes fortvivlelse (forbrugertilliden) tordner nedad til ny all time low.

En hård tid for butikkerne. Så vent med at købe nyt, gå en par ture mere i de gamle sure udtrådte Nike, der kommer snart nogle kanon-udsalg



22/9 2022 09:35 Urban 1106278



Køb aktier på udsalg.

"Der skal nok komme sorte tal og fin fremgang igen. Det har trods alt været tilfældet hver eneste gang, markedet har gjort ondt i al den tid, der har været et marked. Aktierne er historisk altid kommet igen".

https://finans.dk/debat/ECE14402529/kaere-investor-goer-nu-ikke-noget-dumt/



22/9 2022 10:00 Urban 2106279



Flere investorer ser købsmuligheder i rødt marked

"Investorer ser muligheder i det røde marked.
Det handler om at vide, når prissætningen eller kursfaldene er ekstreme, lyder det fra porteføljeforvaltere.

Det skriver Børsen.

En lidt højere end ventet inflation i USA fik tirsdag det amerikanske aktiemarked til at styrtdykke. Flere enkeltaktier som Intel, Meta og Nvidia led tab på mellem 7 og næsten 10 pct., og det teknologitunge Nasdaq Composite lukkede med et fald på 5,16 pct.

Victor Berg, der er porteføljeforvalter i Snowball Capital, og Mads Søndergaard, der er porteføljemanager i fonden Vækstaktier hos Maj Invest , ser imidlertid muligheder i kursfaldene.

- Aktier er måske den eneste vare i hele verden, hvor folk får mindre lyst til at købe, når prisen falder. Vi er anderledes programmeret. Vi bryder os selvfølgelig ikke om, at kundernes aktier bliver mindre værd, men vi tænker som købmænd, siger Mads Søndergaard".

15.9.2022 10.23 • MarketWire



22/9 2022 10:25 TheNote 9106281



Den lille investors valg ?

Finanskrisen i 2008 beroede på et mangeårigt positivt marked hvor markedets evne til at generere likviditet stille og roligt blev kvalt. Den sidste $ var simpelthen blevet brugt på alt lige fra derivater til villa nr. 3.

Det pludselig kollaps i "yderligere" likviditet bevirkede at boligmarkedet gik i stå, derivater ophørte med at blive mere værd og dermed gik flere og flere lån i "default".

Selvom det ikke helt præcist er det samme vi ser så minder situationen en del. Centralbankerne opsuger/udsuger likviditet og den likviditet der er tilstede bliver løbende dyrere. Det bevirker at flere og flere marginale forretninger bliver urentable og må afhændes med tab. Snebolden begynder nu at rulle tilbage og forstærkes endda af at de markeds deltagere der "kan se" tendensen holder sig mere og mere tilbage og "hedger" sig stærkere og stærkere. Kort sagt - likviditeten i markedet skrumper hastigt og dermed begynder værdien af aktiver at falde.

Ser vi os omkring falder værdien nu på stort set ALLE aktiver. Altså et klart signal om at snebolden ruller baglæns - og FED og ECB lover endda højt og helligt at de vil holde farten på snebolden kørende baglæns et godt stykke tid endnu. Ikke bare ved at hæve renten, men også ved at tømme markedet for likviditet.

Du skal derfor som investor have stor respekt for at der ikke nødvendigvis er noget "galt" med dit aktiv. Manglen på overskydende likviditet gør bare at værdi ansættelsen skrumper. Og så har vi endda ikke engang drøftet kravet til stigende afkastsforrentning pga. stigende renter.

Som investor skal du derfor gøre op med dig selv hvor lang din investerings horisont er. Kan du tåle at dit investerings aktiv i måske 2-3 år falder/er faldet 30-50 % i værdi ? (værre/bedre)

Hvis du "virkelig" ER .. langsigtet, så er der jo ingen problemer. Hvis du er kort har du jo nok solgt forlængst. Så er der alle mellem-investorerne tilbage. Og det er dig der nu BØR .. tage nogle beslutninger.

Vi ved ikke præcis hvor i cyklus vi er eller hvor vi ender de næste 6 måneder. Men det er tid at være skarp for markedets likviditet skrumper stadig og vil gøre det et stykke tid endnu.

Nogle aktiver falder langsommere end andre. Det man kalder "staples" og "defensive" stocks. (slå det op !) Såkaldte billige på afkast aktiver. Men risikoen er trods alt at de OGSÅ falder.

Så sidder DU med det aktiv på markedet som KAN holde skansen eller bør du trinvis "gøre noget" ?

I den sidste ende er bevarelse af din kapital vigtigere end et risiko-vurderet afkast. Imho. Bliver der tid til at gå ind igen ? Det gør der helt sikkert. Du skal ikke kun lytte .. du skal i høj grad tænke hvor du selv står !

Man siger markedet kan forholde sig irrationelt meget længere end du kan holde dig likvid. Giv det en tanke.

mvh




22/9 2022 10:35 Vær-kritisk 3106282



Virkelig mange gode og sunde betragtninger. Flot, flot indlæg. Tak!!!



22/9 2022 12:25 Urban 2106287



Der er med garanti mange langsigtede investorer, der havde aktier (f.eks. pensionsporteføljer) under finanskrisen i 2008, der i dag har opnået flotte afkast på deres aktieporteføljer ved at tænke og handle "langsigtet".

Men "uheldet/udviklingen", kan selvfølgelig altid kunne ramme konkrete virksomheder/brancher af forskellige årsager og give negative afkast.



22/9 2022 12:20 4106286



TheNote . Mange fine betragtninger. Vil dog bemærke hvordan, at det var finanssektoren og en sammenblanding af kasketter og jagten på profitmaksimering, der var katalysator for 2008 krisen. Belånte villaer, var blot et symptom.

Har et direkte spørgsmål. Snebolden har jo åbenlyst rullet et stykke tid, mens du ex. først fornyligt, er gået "bear" på Chemo. Er det træghed, ændret perspektivering, ændret forudsætninger, der har givet dig anledning til et stemningsskifte i disse dage og ikke i efteråret, da snebolden blev sendt i bevægelse? Eller ved accelerationen omkring Ukraine krigen i marts?

(Man hører ofte om, at aktiemarkedet er 6 måneder forud nutiden. Mange investorer handler tilsvarende med ca. 6 måneders forsinkelse, når først skaden er sket)

Vi har heldigvis markedsøkonomi og en grundforudsætning er, at vi konstant er i uligevægt, i jagten på, at optimere økonomien :−)



22/9 2022 13:00 TheNote 4106288



Opturen primo august tænkte jeg var vendingen. Det var først da jeg så de efterfølgende inflationstal og især markedets reaktion på dem jeg måtte forøge min skepsis. lige nu synes jeg mange aktiver faktisk ser billige ud, men da markeds-likviditeten fortsat skrumper og fordyres er der ikke nogen "fairness" sammenligning. Længe har jeg tænkt et en række aktier KUNNE få en fair prissætning med baggrund i stærke væksttal kontra "minimale" rentestigninger. Men markedet ser tingene omvendt så dette har ikke vist sig at kunne holde. Jeg tog fejl. Jeg aner ikke hvor bunden er men har accepteret at den især i USA voldsomme inflation vil kræve forhøjede renter/stigninger MINDST ½ år endnu. Spørgsmålet nu er så hvormeget likviditet centralbankerne kan trække ud af markedet før det decideret knækker. Skal vi have et decideret flush-out før ... ?

Indtil nu synes jeg at visse aktiver har kunnet holde sig på rimelige niveauer. Dette er slut - ALT falder, og jeg kan ikke sætte en dato på hvornår det ophører. Så er der ganske få aktiver der stiger. Dem har jeg personligt ikke den dybe indsigt i. Ergo - jeg trækker mig som mellem/lang investor.

Sålænge der var et mix af "ups" & "downs" var det værd at prøve. Men når alle aktiver falder er der ingen grund til at blive i markedet. Afkastet skulle jo gerne blive positivt inden for min personlige horisont.

Når centralbankerne på et tidspunkt udviser behørig "sløvhed" og inflations tallene udviser kraftig opbremsning, så er det tid at overveje at gå ind igen. Men der bliver god tid til at se det konsoliderende marked i aktion. Der er dog ingen grund til at afvente mellemregningen imho. Man kan have personlige økonomiske årsager til at blive i markedet. Men for os små .. I dont see the case. NÅR vi at komme ind igen. Helt sikkert - alt andet er vrøvl og imkompetence.

Hvad de hurtige daytradere så hygger sig med er en anden sag.

mvh



22/9 2022 15:06 Urban 0106298






23/9 2022 11:11 TheNote 2106331



Lau Svendsen mente dog i millionær klubben imorges at markedet stadig kunne falde 20 %, altså - ligesom Helge, et ekstra ben ned. Så når Lau siger "køb" så er det fordi han tager de lange briller på og mener at en akties ( visse aktier )nuværende pris kan "holde" på lang sigt og give et fornuftigt afkast. Og vi kan selvfølgelig HÅBE at det hele er overstået om nogle få måneder ...

MIN bekymring lige nu er at jeg faktisk ikke tror at amerikanerne har indstillet sig på at FED rent faktisk både KAN og VIL køre USA i recession for at få styr på inflationen. Indtil nu har de amerikanske nøgletal jo været ok, for ikke endda at sige deciderede positive. Men det er jo præcist DET FED vil have ned i fart, og endda gerne have "at noget brækker" i form af mindst et par kvartaler med decideret recession. Så FED vil altså STADIG stramme skruen. Og når DE betydeligt mere negative nøgletal så begynder at vise sig. Kan det nuværende kursniveau så holde sig ?

Ville det ikke være besynderligt om de hysteriske kællinger så pludselig kan holde hovedet koldt og tænke langsigtet ?

De fald vi ser lige nu kan jo ikke over en kam være drifts betonede. Det giver ingen mening. Det er likviditet der fordamper ... imho !

"Don't fight the FED".





23/9 2022 11:16 Vær-kritisk 0106332



Godt indlæg. Meget præcist. Det er ikke rart det her, men man skal være forberedt på, at det (måske!) kan komme til at gøre meget mere ondt.



TRÅDOVERSIGT