Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Derfor vendte USA aktierne onsdag


109655 ProInvestorNEWS 19/1 2023 07:05
6
Oversigt

Kommentar fra Per Hansen, Investeringsøkonom, Nordnet

Onsdagen lignede på overfladen en god amerikansk aktiedag. Tesla var på vej til at stige yderligere og aktierne lå til en stigning på 1 %. Men så indfandt den virkelighed sig, som meget vel kan komme til at blive en ubehagelig "følgesvend" de kommende måneder. Velkommen til "godt, skidt og så godt igen" udviklingen:


2023 er startet godt for investorerne. Både med hensyn til aktier og obligationer.

Inflationen er med sikkerhed toppet, og en del kunne tyde på, at den falder hurtigere end hvad der er konsensus. Det sværeste bliver ikke de første store fald, men at få den presset ned i niveauet 2 %.

Med lavere inflation, følger rentefald og stigninger i obligationerne. Det er et helt andet billede end i 2022, hvor aktier OG obligationer faldt samtidig, og skabte et af de ringeste afkastår i mands minde for en blandet 60/40 investor (aktier/obl).

Lavere renter har givet aktierne medvind. På kort sigt er det naturligt, og første del af det som jeg tidligere har kaldt for "godt, skidt og så godt igen" udviklingen, som jeg tænker kan blive det som deler 2023 tidsmæssigt op for investorerne.

Vi har været i den første "gode" fase. Lavere renter giver aktierne et lift op og en stødpude.

Samtidig ligger den ubehagelige næste fase "skidt" og ulmer og vil formentlig tage over om ikke alt for længe. Det en den fase, hvor lavere inflation og vækst kommer til at udfordre investorerne og selskaberne: Indtjeningsforventningerne kan meget vel komme under pres og længere ned.

I den fase (skidt) vil det relative styrkeforhold mellem lavere renter (godt) og lavere indtjeningsforventninger (skidt) sætte aktierne under pres. Det er formentlig den effekt, som tog overhånden onsdag og vendte et solidt indledende plus til en nedtur og kursfald

Vi ved af erfaring, at den virkelige økonomi bliver tilsat et risikokrydderi, når økonomiske størrelser bliver oversat til og fortolket af investorerne. Hvis/når selskaberne over de kommende måneder formentlig oplever en svigtende efterspørgsel og lavere indtjening, for de selskaber, hvis indtjening ikke er tilstrækkelig recessionsrobust, bliver aktierne presset.

Indtjeningstilpasningerne og usikkerheden (er forventningerne kommet tilstrækkelig langt ned)? kan vare 2-3 kvartaler. På aktiemarkedet bliver størrelser slynget rundt med centrifugalkraft, og den tilpasning vil formentlig ske på 1-2 måneder eller omtrent 1/3 af tilpasningstiden.

Når tilpasningsperioden er forbi, vil aktierne i 2. halvdel af 2023 være mere på sikker grund. Indtjeningen er kommet på plads til den tid, og aktiekurserne kan have givet sig noget. Lavere forventninger, lavere indtjeningsmultiple og lavere renter kan være den gode cocktail. Den tid den glæde.

Pas på ikke at blive kørt ned af "indtjeningsbussen"

Vær forberedt på, at de kommende uger og måneder kan stå i tilpasningens tegn. Pas på selskaber hvor indtjeningsforventningerne ikke er recessionsrobuste. Når hvis nedjusteringsbussen kører, er der risiko for at blive kørt over.
19/1 2023 07:53 Aps invest 3109656Markedet svinger helt vildt når diverse FED medlemmer kommer med udtalelser. Egentligt lidt skørt at de må udtale sig mellem FED møderne som det passer dem. De kan jo påvirke markederne meget voldsomt i både positiv og negativ retning.19/1 2023 07:57 Aps invest 3109657Vel egentlig samme samme sang som vi har hørt i lang tid, men markedet reagerer lige voldsomt hver gang. :)

Onsdag understregede James Bullard, chef for Federal Reserves afdeling i St. Louis, dog, at flere forhøjelser er på vej.

»Vi er tæt på at være i en zone, vi kan kalde for restriktiv. Vi er der ikke helt endnu. Pengepolitikken er nødt til at blive på den stramme side i løbet af 2023,« lød det.

Loretta Mester, chefkollegaen fra i Cleveland, var ude med lignende kommentarer.TRÅDOVERSIGT