Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Carlsberg: Havner aktien i kursmæssig ingenmandsland


121280 ProInvestorNEWS 8/7 2024 08:52
Oversigt

Kommentar fra Per Hansen, Investeringsøkonom, Nordnet

Carlsberg er nået til enighed med Britvic om en overtagelse

Carlsberg køber Britvic for 13,15 GBP
Det svarer til en købspris på 3,3 mia. GBP for aktierne og 4,1 mia. inklusive gæld
Den samlede købspris er lidt over 36 mia.
Købet finansieres ved gældsudstedelse
Den rentebærende gæld efter købet vil være på 3,5x EBITDA. Det er noget over den langsigtede "grænse" for Carlsberg, som de samtidig flytter fra 2,0 til 2,5

Aktietilbagekøb bliver naturligt suspenderet
Carlsberg fastholder sin udbyttepolitik om at udlodde 50 % af årets overskud
Købet anbefales af BritvicHavner aktien i kursmæssig "ingenmandsland" ?

Investorerne havde (for)ventet, at Carlsberg ville blive nødsaget til at hæve sit bud. Det er sket nu. Gælden stiger i en overgangsperiode over Carlsbergs egen langsigtede grænse. Aktietilbagekøb suspenderes. Købet forventes gennemført i 2025. Investorerne har allerede fået sig en artig kursoverraskelse og aktien er faldet. Afkastet af den investerede kapital på initielt 7 % er ikke meget imponerende, men måske kan investorerne leve med det. Uanset kan aktien blive sendt i kursmæssig "ingenmandsland" i en "vis" periode. Carlsbergs finansielle frihedsgrader er uanset meget begrænsede de kommende år.8/7 2024 08:56 ProInvestorNEWS 1121281Carlsberg køber Britvic for over 29 mia. kr.

8/7 08:32

Carlsberg vil købe den britiske læskedrikskoncern Britvic på 3,3 mia. pund, eller hvad der svarer til over 29 mia. kr.

Det oplyser bryggeriet i en meddelelse mandag morgen.

Bestyrelsen i Britvic har i sinde at anbefale aktionærerne at stemme for opkøbet, skriver Carlsberg endvidere.

Carlsberg vil i alt betale 1315 pence per aktie i Britvic, hvilket på entreprisebasis svarer til 13,6 gange Britvics justerede driftsoverskud før af- og nedskrivninger, EBITDA, over en periode på 12 måneder, der sluttede 31. marts 2024.

Opkøbet ventes gennemført i første kvartal af 2025.

Som led i opkøbet vil Carlsberg fusionere sin britiske forretning med Britvics under det samlede navn Carlsberg Britvic.

Opkøbet ventes at forbedre Carlsbergs top- og bundlinjevækst i Vesteuropa og forbedre pengestrømmene markant i regionen.

Samtidig står Carlsberg til at forbedre sit forhold med Pepsico, som Britvic har tappet på licens for. Det amerikanske selskab har forud for dagens bud meddelt, at den ikke vil stille sig i vejen for opkøbet, så længe Britvics bestyrelse stemmer for.

Carlsberg venter, at den samlede britiske forretning vil kunne høste store synergier i omegnen af 100 mio. pund over en periode på fem år. De første 80 mio. pund ventes at være indhentet efter tre år.

Dertil ventes et samlet afkast på det investerede kapital på mere end 7,0 pct. efter tre år og et højere afkast i årene efter.

Sideløbende med købet af Britvic har Carlsberg mandag også offentliggjort, at bryggeriet har købt sin partner Marston's ud af det fælles selskab Carlsberg Marston's.

Carlsberg, der i forvejen ejede 60 pct. af partnerskabet, betaler 206 mio. pund til Marston's for det fulde ejerskab. Transaktionen ventes gennemført i tredje kvartal af 2024.

I forbindelse med opkøbet har Carlsberg suspenderet sit aktietilbagekøbsprogram, har selskabet skrevet i en separat meddelelse.

.\˙ MarketWire8/7 2024 12:00 ProInvestorNEWS 0121284Carlsberg bud på Britvic var lavere end frygtet vurderer Citi

8/7 10:09

Carlsberg har fået godkendt sit tredje bud på læskedrikskoncernen Britvic for over 29 mia. kr.

Det sender mandag aktien i vejret, da købsprisen i sidste ende er lavere, end aktionærerne havde frygtet, efter at rygterne om Carlsbergs interesse i Britvic spredte sig for nogle uger siden, vurderer Citi.

Samtidig har Carlsberg købt sin partner Marston's ud af sin engelske forretning.

- Selv om Carlsberg har hævet buddet fra de initiale 1250 pence til 1290 pence plus 25 pence i udbytte, er det meget mindre end frygtet. Derudover betyder Carlsbergs køb af de resterende 40 pct. i Carlsberg Marston's joint venture, at koncernen nu håber på at realisere synergier for 100 mio. pund over de næste fem år, skriver Citi.

- Som et resultat heraf ventes opkøbet at skabe en positiv midt-encifret værdiskabelse i første år og tocifret i andet, fortsætter notatet.

Carlsberg betaler 206 mio. pund for den resterende andel i Marston's. Det vil gøre Carlsberg i stand til at skabe en fuldt integreret og skalerbar øl- og læskedriksforretning i Storbritannien, vurderer Citis analytikere.

Den danske bryggerikoncern stiger mandag 4,1 pct. til 871,40 kr.

Aktiekursen er dog stadig væsentligt under niveauet, før købsinteressen i Britvic blev offentligt kendt. Dengang faldt aktien 9,3 pct. fra 946,80 kr. til 858,60 kr.

.\˙ MarketWire8/7 2024 12:02 ProInvestorNEWS 0121285Carlsberg ser store vækstmuligheder i sit opkøb af læskedrikskoncernen Britvic.

Samtidig vil aftalen bringe det danske bryggeri tættere med Pepsico, som Carlsberg nu samarbejder med i syv lande.

Det fortæller Jacob Aarup-Andersen, der er administrerende direktør i Carlsberg, til MarketWire.

Carlsberg kommer til at betale mere end 29 mia. kr. for Britvic, eller hvad der svarer til 1315 pence per aktie i den britiske læskedrikskoncern.

Det er tredje bud fra Carlsberg, der tidligere har budt både 1200 og 1250 pence per aktie. Den endelige pris på 1315 pence er dog stadig en god handel for Carlsberg og for Britvic, mener Jacob Aarup-Andersen.

- Vi har opnået en pris, som vi mener er stærk i forhold til den værdiskabelse, vi kommer til at lave for vores aktionærer - både det strategiske og det finansielle fit, fortæller topchefen.

Britvics forretning tæller foruden sin egen læskedriksportefølje også en licensaftale med Pepsi. Med købsaftalen er Carlsberg nu Pepsis største europæiske partner med samarbejder i syv lande - og mulighed for mere, fortæller Jacob Aarup-Andersen.

- Pepsi har været meget åben det sidste års tid om, at de gerne vil have færre og større partnere på læskedriksfronten, og derfor er vi i samtale med Pepsi omkring andre markeder.

Forhandlingerne omhandler markeder, hvor Carlsberg i forvejen har en stærk position på ølfronten, da der er "masser af synergier" at hente gennem køb af råvarer samt for produktionen og distributionen, fortæller topchefen.

Carlsberg og Pepsi har nu partnerskaber i England og Irland efter opkøbet af Britvic og dertil Norge, Sverige, Schweiz, Laos og Cambodja.

VIL INDFRI POTENTIALE I BRITVIC

Carlsberg ser et stort uindfriet potentiale i Britvic, og derfor vil bryggeriet investere i både salgsstyrken og på markedsføringsfronten.

- Med en øget salgsstyrke kan vi øge momentum - også fordi vi kan udnytte Carlsbergs distributionsnetværk. Kombinationen af de to salgsstyrker kan skabe rigtig meget værdi, siger Carlsberg-direktøren.

Britvic har foruden licensaftalen med Pepsi også sin egen portefølje af læskedrikke, heriblandt Robinson's, Aqua Libra og lemonaden R. White's - en portefølje, som Carlsberg ser stort potentiale i uden for England.

Det oplyses ikke, hvor meget Carlsberg kommer til at investere i at udvide Britvics salgsstyrke. Jacob Aarup-Andersen slår dog fast, at investeringsomkostningerne ikke vil påvirke bundlinjen.

.\˙ MarketWire8/7 2024 12:21 ProInvestorNEWS 0121286Sydbank om Carlsbergs opkøb: Britvic er et godt køb men ikke et røverkøb

8/7 11:58

Carlsberg har med købet af Britvic gjort en god handel, om end der ikke er tale om et røverkøb. Der er da også tale om et opkøb for mere end 29 mia. kr., hvilket ikke bare er stort i Carlsbergs kontekst, men også for den danske erhvervshistorie.

Det fortæller Mikkel Emil Jensen, der er senioranalytiker i Sydbank, til MarketWire.

Carlsberg har mandag offentliggjort opkøbet af Britvic for 1350 pence per aktie, eller hvad der svarer til over 29 mia. kr. Opkøbet har været undervejs i noget tid og offentligt kendt i nogle uger, efter at forhandlingsprocessen blev lækket efter et afvist bud.

Nu har bestyrelsen imidlertid anbefalet aktionærerne i Britvic at stemme for opkøbet. Det sender mandag Carlsberg til tops i det danske C25-indeks.

- I første omgang fik man prisen på omkring 27 mia. kr. uden at få det i kontekst. Investorerne var ikke klar over det strategiske rationale, synergipotentiale og de finansielle muligheder, siger Mikkel Emil Jensen om det tidligere bud, der blev afvist af Britvic.

- Prisen er ikke markant højere end tidligere. Det giver ro i maven til investorerne, også selv om Carlsbergs aktiekurs er lavere, end da rygterne begyndte at svirre, fortsætter han.

Carlsberg stiger mandag formiddag 3,3 pct. til 864,80 kr. Det er dog stadig 8,7 pct. lavere, end før forhandlingerne blev offentligt kendt.

Selv om Carlsbergs endelige pris for Britvic ikke er meget større end det hidtidige bud, er der da stadig tale om et stort opkøb og med det også en vis grad af risiko. Til gengæld får det danske bryggeri også en veldrevet virksomhed med store synergipotentialer.

- Carlsberg får en veldrevet læskedriksproducent med stor eksponering til Vesteuropa og særligt England. Når jeg kigger på synergierne, er det absolut en signifikant størrelse. 100 mio pund regner Carlsberg med at indhente på fem år - de første 80 på tre, siger senioranalytikeren og forklarer, at Britvic i 2023 leverede en indtjening på 218 mio. pund.

- Så 100 mio. pund oveni til Britvics forretning er ret markant.

Britvic er købt til 13 gange selskabets driftsindtjening før- af og nedskrivninger, EBITDA, og med sådan en pris er der tale om en acceptabel købspris, fastslår Mikkel Emil Jensen.

Carlsberg udvider sit eksisterende partnerskab med amerikanske Pepsico med opkøbet. Samtidig har det danske bryggeri gjort klart, at begge parter søger at udvide yderligere. Det skal ske på markeder, hvor Carlsberg i forvejen har en stærk position.

Bryggeriets administrerende direktør, Jacob Aarup-Andersen, har dog afvist at præcisere, hvilke markeder der er på tegnebrættet.

.\˙ MarketWireTRÅDOVERSIGT