Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

A.P. Møller-Mærsk: Opjustering drevet af "super-kvartal"


122661 ProInvestorNEWS 22/10 2024 06:40
Oversigt

Kommentar fra Per Hansen, Investeringsøkonom, Nordnet

A.P. Møller Mærsk opjusterede i går efter lukketid siden forventninger til 2024. Der er flere positive faktorer i opjusteringen, som meget vel kan bevæge forventningerne for 2025 i positiv retning, og det kan gøre forskellen for aktien.



Meget stærkt 3. kvartal

APM løftede i går sløret for sit 3. kvartalsregnskab, som har været meget stærkt. Isoleret set var der i kvartalet tale om en EBITDA indtjening på 4,8 mia. USD med en tilhørende EBIT på 3,3 mia. Det er ikke kun stærkt men meget stærkt. I 1. halvår af 2024 indtjente A.P. Møller-Mærsk 3,734 mia. USD i EBITDA og 1,14 mia. på EBIT. 3. kvartal har altså budt på stærk medvind.

Med udgangspunkt i halvårstallene tillagt de summariske tal for kvartalet, bringer det 1.-3. kvartal til 8,534 mia. på EBITDA niveau og 4,414 på EBIT niveau. Set i den sammenhæng synes helårsforventningerne (11-11,5 mia./5,2-5,7 mia. på henholdsvis EBITDA/EBIT) at byde på en moderat afslutning på året. På den ene side afspejler det den rateudvikling, som har været faldende de seneste måneder, jævnfør Drewry, men byder på et fornuftigt pris- og rateniveau og formentlig som giver en god afslutning på året.



Mange positive aspekter i opjusteringen

Det er ikke kun selve opjusteringen, som investorerne vil glæde sig over, som udover EBITDA og EBIT også gælder udviklingen i det frie cash flow, hvor forventningerne løftes fra "over 2 mia." til "over 3 mia. USD". Samtidig indsnævres guidance også til et interval på "blot 500 mio". Det vidner om en god sigtbarhed, men kan også give mulighed for at lande i den øvre ende af intervallet med tanke på hvor stærkt 3. kvartal har været (også korrigeret for faldende rater, jævnfør figur 1).



Et uafklaret 2025 dæmper kursfesten

Opjusteringen er positiv, men det er et godt spørgsmål i hvor stort et omfang den positive præcisering får lov til at slå igennem i aktiekursen. Raterne er fortsat på vej ned, og forude venter et 2025 med mange ubekendte, flere skibe i søen og måske også en situation, hvor en mindre ufredelig situation i Mellemøsten trods alt bør være en reel mulighed. Det vil have en betydning for raterne og dermed indtjeningen og aktiekursen.

Havde det ikke været for meget afdæmpede indtjeningsforventninger for 2025, ville opjusteringen kunne give en ret stor kursstigning. Det virker realistisk, at 2025 forventningerne trods alt vil bevæge sig op fra et aktuelt meget lavt niveau, jævnfør figur 2.

Figur 1: Udviklingen i globale fragtrater (klik på billedet for at forstørre

Kilde: https://www.drewry.co.uk/supply-chain-advisors/supply-chain-expertise/world-container-index-assessed-by-drewry

MAERSK B.CO




22/10 2024 06:41 ProInvestorNEWS 3122662



Figur 2: Udviklingen i indtjeningsforventningerne for 2024-2026

Kilde: Marketscreener.com

MAERSK B.CO




22/10 2024 06:54 ProInvestorNEWS 2122664



Mærsk opjusterer for milliarder: Strejke, uro og købelyst holder hånden under fragtpriser

22/10 06:34

Alarmen må siges at være afblæst for nu hos de store containerrederier, der ved årets start ellers lagde op til et hårdt år, hvor opturen var forbi.

I stedet har A.P. Møller-Mærsk mandag aften løftet forventninger til året for anden gang i år.

- Mærsk har vind i sejlene fra situationen i Det Røde Hav, koblet med høj efterspørgsel efter fragt. Spørgsmålet har hele tiden været, hvor stor efterspørgslen ville være mod slutningen af året efter de meget høje niveauer i starten, siger Mikkel Emil Jensen, senioranalytiker i Sydbank, til MarketWire.

Han peger på en række faktorer, der er med til at holde hånden under rederierne og ikke mindst de fragtrater, der er basen for rederiernes indtjening.

Først er der situationen i Det Røde Hav, hvor fortsatte angreb fra Houthi-bevægelsen betyder, at rederierne stadig sejler en omvej uden om Afrika på deres rute fra Asien til Europa. Det giver længere sejladser, som trækker kapacitet - udbud - ud af markedet.

Hertil har der netop været en strejke i havnene på den amerikanske østkyst, som ganske vist blev kortere end frygtet, men som var nok til at skabe skvulp i forsyningskæderne.

- De seneste tal for fragtraterne indikerer, at de rammer et plateau. Her skal vi også indregne havnestrejken i oktober. Det kan måske også give anledning til, at raterne for en periode kan stoppe faldet - måske i nogle uger, siger Mikkel Emil Jensen.

- Raterne er ganske vist faldet tilbage, men de er fortsat på høje niveauer, lyder det videre.

Senest lå spotraterne på fragt ud af Shanghai fredag uændret, hvilket var første gang efter otte uger med konstante fald i det såkaldte SCFI-indeks.

MÆRSK OPJUSTERER FOR MILLIARDER

Det danske containerrederi venter nu et underliggende driftsresultat, EBITDA, på 11-11,5 mia. dollar mod tidligere 9-11 mia. dollar. Målt på midtpunktet svarer det til lige over 77 mia. kr. i 2024.

Det er samtidig væsentligt højere, end hvad analytikerne havde ventet, da estimatet ifølge Bloomberg lyder på 10,14 mia. dollar.

- Der var lidt usikkerhed om, hvorvidt der ville komme en opjustering (fra Mærsk. red.), netop set i lyset af de kraftige fald i fragtraterne, siger Mikkel Emil Jensen.

Det er anden gang i år, at Mærsk løfter forventninger til året.

Ved årets start var stemningen ellers mere dyster. Fra rederiets top blev der lagt op til, at opturen var forbi, og at livremmen skulle spændes ind. Det skyldtes ikke mindst udsigten til meget ekstra kapacitet i markedet, som efter forventningen skulle sende fragtraterne ned. Indtil videre lader truslen dog til at være holdt på afstand.

BESTILLER VARER I GOD TID

Ifølge Mikkel Emil Jensen hænger udviklingen også sammen med, at virksomhederne bestiller varer i god tid. Det kan give et øjebliksbillede, som viser stærkt forbrug, også selv om økonomiske tal for økonomien flere steder i verden lige nu ikke indikerer det.

- Økonomien har lidt foden på bremsen, og forbruget er ikke tårnhøjt, og data indikerer heller ikke, at det her er forbrugsdrevet, siger han.

- Jeg tror mere, at det handler om, at virksomhederne viser rettidig omhu. Man frygter måske fremtidige toldsatser og tariffer - måske især mellem Kina og USA, hvis Donald Trump vinder valget i USA. Virksomhederne bestiller også deres varer i god tid, fordi de er bekymrede for, om deres ting når frem til tiden, lyder det videre.

Opjusteringen fra Mærsk blev sendt ud mandag, efter at markedet var lukket i Danmark, men Mærsks amerikanske ADR-notering steg 3,3 pct. i USA mandag aften.

Det endelige regnskab for kvartalet ventes offentliggjort 31. oktober.

.\˙ MarketWire



22/10 2024 08:54 ProInvestorNEWS 2122665



Mærsk spås stigning på 4 pct. af DNB efter nye tal

22/10 08:33

Aktien hos A.P. Møller-Mærsk bør få luft under vingerne, når der åbnes for handel tirsdag.

Det mener DNB, der forudser en positiv reaktion fra investorerne, efter at rederiet sent mandag leverede foreløbige tal for det seneste kvartal samt en opjustering.

Nærmere bestemt ser den norske storbank en potentiel kursstigning på 4 pct. alene på baggrund af resultaterne i tredje kvartal.

- Det er på baggrund af toplinjen og formentlig på baggrund af bedre end ventede rater og/eller voluminer for søfragten, da selskabet samtidig reviderede sine forventninger til den globale containerfragt til cirka 6 pct. fra tidligere 4-6 pct., skriver DNB i et analysenotat.

Den større efterspørgsel har været med til at holde hånden under et ventet ratefald, hvor der i stedet lader til at være sat prop i for nu. Det har givet anledning til bedre resultater i tredje kvartal, end markedet havde ventet.

Omsætningen løb i kvartalet op i 15,8 mia. dollar, viser foreløbige ureviderede tal. Her havde analytikerne ventet 14,75 mia. dollar, viser estimater indsamlet af Bloomberg.

Det underliggende driftsresultat, EBITDA, skal samtidig lande på 4,8 mia. dollar, hvor analytikerne havde spået 3,63 mia. dollar. Hertil et EBIT på 3,3 mia. dollar, som rapporteret også er 3,3 mia. dollar, viser de foreløbige tal.

De endelige tal for kvartalet ventes offentliggjort i regnskabet 31. oktober.

- Det repræsenterer, at selskabet har slået Bloombergs konsensus og DNB's estimater med omkring 1 mia. dollar, skriver storbanken.

SKYERNE LURER FORUDE

De gode nyheder ventes dog ikke at vare ved, forudser banken. Allerede i fjerde kvartal kan udfordringerne på containermarkedet igen få betydning, og derfor vil banken ikke skrue på sine langsigtede estimater for næste år.

For 2024 har Mærsk ikke desto mindre løftet forventninger og ser nu et underliggende driftsresultat, EBITDA, på 11-11,5 mia. dollar mod tidligere 9-11 mia. dollar.

Målt på midtpunktet svarer det til lige over 77 mia. kr. i 2024.

Det er væsentligt højere, end hvad analytikerne havde ventet, da estimatet ifølge Bloomberg lyder på 10,14 mia. dollar.

Årsagen skal findes i et stærkt tredje kvartal, stærk efterspørgsel efter containerfragt og fortsat uro omkring Det Røde Hav.

.\˙ MarketWire



23/10 2024 17:01 ProInvestorNEWS 0122683






TRÅDOVERSIGT