Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Forventninger til 2010


19078 Ders 2/10 2009 17:04
Oversigt

Nu har jeg brugt lidt tid på at opdatere mit værdiansættelses excel ark for Topsil. Antagelserne, som jeg bygger på i min analyse, er alle tal fra fondsbørs meddeleser og officiel kommunikation fra Topsil.

I det følgende er hvad jeg ser, har indvirken på værdiansættelsen af Topsil. I kan jo Take it or leave it - og smide en kommentar, hvis der er noget I vil diskutere :)


På den lidt mere negative side vil Topsil i 2010 miste omsætningskapacitet på op imod DKK 80 mio. (relativ til tidligere udmeldinger) grundet manglende færdiggørelse af produktionshal i DK. Ledelsen arbejder på at finde en anden løsning. De seneste udmeldinger om en endnu større hal lyder mere omkostningsintensive, og vil forøge perioden hvori Topsil vil mangle den øgede produktionskapacitet.
Man kan spørge sig selv, hvorfor sådan et stort projekt ikke bliver bygget i Polen? Med mit relativt fornuftige kendskab til Polen og dets økonomi, vil et sådant byggeri kunne gøres til en pris som ligger meget langt under hvad man traditionelt bygger for i Danmark. Derudover vil lønninger, central placering i EU, tættere på den øvrige produktion i PL også være fornuftige argumenter for en udflytning.

I 2010 vil den nye polysilicium kontrakt kun give en forøget omsætning på 61 mio. (hvad der svarer til 22,5% forøgelse af omsætningen relativ til 2008) dvs. den fulde effekt af kontrakten endnu ikke har sat ind.

Der har været indkørselsproblemer, som der altid er i sådanne ekspansioner, men udgifterne hertil har været minimale. Derudover har der været et svigtende salg fra PL, men med mere positive konjunkturer er der dog gode udsigter.

Mine forventninger til råvare priserne er stadig, at de vil falde til et lavere niveau i 2010, grundet den enorme udvidelse af udbudet af polysilicium, der har været siden 2008 (både Europæiske, men også kinesiske producenter har meldt om store output stigninger) dog vil en stigende efterspørgsel på solceller holde hånden under prisen.
Hvis vi anskuer dette udfra et værdikæde syn - har de producenter som har udvundet silicium i perioden 2005-2008 kunne tjene overnormal profit grundet det skæve forhold i mellem udbud og efterspørgsel.

Nu er turen kommet til forarbejdningsledet (Topsil), der nu skal tilpasse deres produktionskapacitet til at imødekomme den større efterspørgsel på de nu billigere siliciumprodukter. Derfor, indtil produktionsledet har tilpasset outputtet til efterspørgslen, vil det være mulighed for Topsil at tjene såkaldt transitory profits, altså mulighed for overnormal profit. Så det er selvfølgelig rigtigt set af ledelsen at ekspandere, men der kom lige en finanskrise i vejen for den perfekte timing.

Jeg er overbevist om vi får en kedelig årsrapport, som igen indfrier de senest udmeldte forventninger i 2009 (P/e 338/44= 7,7). Og at vi i 2010 vil ligge på en omsætning på 460 mio. med en forbedret indtjeningsgrad på lige under de 20 %.
Hvis man ser på Topsil med et historisk P/e syn - ligger Topsil vel omkring 50% under hvad der kan forventes af sådan et firma. Men det er jo stadig finanskrise for smallcap... I øvrigt ligger min DCF analyse af Topsil på 615 mio. hvilket svarer til en kurs på 1,52.

Ha' en god dag, vi skrives
/Ders




TRÅDOVERSIGT

19078 Forventninger til 2010
2/10 17:04 Ders 0