Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Vestas indgår stor rammeaftale med helt ny gear leverandør


30453 troldmanden 17/6 2010 20:05
Oversigt

Lidt overraskende så kaster Vestas sig nu ind i en større rammeaftale med en ny producent af vindmølle gear. Og når jeg skriver ny så mener jeg HELT ny producent af vindmølle gear.

Selskabet de har indgået aftalen med er tyske ZF. ZF er ikke noget lille selskab. I 2008 omsatte de faktisk for 12,5 mia euro. Den omsætning stammer fra at producere og levere drivtog(gearkasser med mere) til bil branchen, skibs branchen og tog branchen. Men de er altså helt nye indenfor gearkasser til vindmølle branchen hvor de endnu ikke har leveret deres første gearkasse.

ZF vil nu bygge en produktion op i USA som skal være klar til at kunne producere de første gearkasser primo 2012 og med en kapacitet på 2000 gearkasser.

Synes som sagt det er lidt overraskende at Vestas tør engagere sig med en sprit ny producent af gearkasser inden denne har samlet den første gearkasse. Gearkasser er trods alt den mest vitale del i en vindmølle. Eller det er i hvert fald den del som der oftest er problemer med. Så her satser Vestas mere end hvad de plejer at gøre. Og i en tid hvor der er stor overkapacitet i underleverandør branchen så er det næppe fordi de kan spare specielt mange procent ved at købe gear hos ZF frem for en af deres andre leverandør.

Så hvad får dem til at fortage dette skridt i en tid hvor en af deres største underleverandør af gearkasser Hansen Transmissions ikke længere er i et hårdt jerngreb af deres indiske konkurrent Suzlon som er i finansielle problemer og derfor allerede har solgt et stor aktie post i Hansen Transmissions og muligvis er på vej til at sælge resten

http://www.prnewswire.com/news-releases/zf-signs-contract-to-supply-wind-turbine-gear-boxes-96560514.html



17/6 2010 22:41 Kristensen 030460



Er helt enig i at det er overraskende at de starter denne type samarbejde. Endvidere syntes jeg det er bemærkelsesværdigt, efter som flere er begyndt at snakke om gear-løse møller. Da Vestas satser på at få gearkasser fra en helt ny producent, må man vel også gå ud fra at det er til en ny type møller. Og hvis de første gearkasser først er klar til at blive produceret primo 2012, kan man vel dermed hurtigt konstatere at der i den kommende årrække ikke vil komme gearløse møller fra Vestas?

Kunne forstå, hvis du udbyggede samarbejdet med en nuværende leverandør, men at starte samarbejde med en helt ny leverandør, må da tyde på at der er lang vej endnu, med gearløse møller? Ellers vil det da hvert fald være noget af en helgradering - eller er der noget jeg overser?



17/6 2010 22:52 troldmanden 030461



Hej Kristensen

Vestas og de fleste andre producenter vil blive ved med at producere vindmøller med gear i rigtig mange år endnu. Det vi ser er at de begynder at udvikle gearløse møller sideordnede med møllerne med gear. Så der vil blive tale om både og.

Hver eneste type af mølle Vestas har så har de mindst 2 foskellige gearkasser der kan bruges. Og gerne 3 hvis muligt. Så det kan i princippet sagtens være en gearkasse til f.eks den nye V112.

Jeg er stadig 99,99% sikker på at den ny 6MW+ V134-144 er en gearløs mølle. Og rygterne siger prototypen vil komme op omkring årsskiftet. Så det bliver spændende at se lidt flere specs på den. Specielt nu hvor Siemens også for alvor har sat ft under gearløse møller. Deres 3,6mw prototype rygtes nemlig også opgraderete til en 5-6mw mølle.



17/6 2010 23:02 Kristensen 030464



Tak for for troldmanden!

Hvad tror du årsagen/årsagerne er til at de nu forsøger sig med en ny partner, så er helt grøn på området? Hvis der viser sig problemer med de første gearkasser som du får udviklet, kan der vel gå endnu nogle år, inden det virkelig bliver til noget. Der er jo tale om lidt mere "hardcore" gearkasser end til biler mv.

Som du siger er Hansen Transmissions jo sat halvt til salg, så de har jo i stedet en mulighed for at få bestemmende indflydelse der i stedet, hos en producent med efterhånden mange års erfarring og vel markedsleder på området?



17/6 2010 23:28 troldmanden 130468



Hansen Transmission muligheden forpassede sidste år da Suzlon solgte en større bid til et konsortium. Så det var den gang Vestas skulle have slået til hvis de ville have deres egen producent.

Hansen er som sagt ved helt at glide af hænde på Suzlon. Men deneneste grund jeg næsten kan se er at Vestas måske er blevet træt af at de 2 største gearkasse producenter winergy og Hansen har været/er ejet af2 konkurrenter Simens og Suzlon. Og Vestas har købt gearkasser hos dem begge plus andre producenter.

Så måske håber de på de ved at være den første producent der starter op med ZF kan være med til at udvikle helt unikke gearkasser hvor konkurrenterne ikke umiddelbart kan se dem over skulderen. Det er næsten den eneste grund jeg kan komme i tanke om. Men det ændre dog ikke ved at risikoen alt andet lige måp være større når der er tale om en ny gearkasse producent. For en gearkasse til en vindmølle er trods alt væsentligt anderledes end til en bil eller et tog



19/6 2010 18:32 Kenddinvare 030530



Ja nu må det være endeligt, at Vestas ikke køber større andel i Hansen. Den har sikkert været for dyr pga. Hansens stærke markedsposition.
Selv om Vestas ikke selv laver gear må de sikkert have så megen erfaring at de kan hjælpe ZF rigtig godt på vej og fra ZF er man sikkert villig til at putte en del penge og viden ind i at komme med på vognen. Mon ikke der netop vil blive testet en hel del inden 2012 for at være rimelig sikre på at de er langtidsholdbare?



18/6 2010 00:07 troldmanden 030470



Netop som vi har en tråd der omhandler gearkasser så er det pudsigt at se denne nye netop komme ind. Det drejer som probemer på 2 ud af 6 stk gearkasser i 5MW offshore møllen fra Multibrid. Så nu skal de pilles ned og sejles ind til land for at blive lavet. At afmontere en 5MW nacelle er pænt meget dyre end at pille en 2MW V80 mølle ned som Vestas var igennem for nogle år siden på Horns Rev

De sidste 4-5 år er der kommet mange helt nye selskaber til som straks vil kaste sig ud i meget store offshore møller uden først at have bygget mindre onshore møller. Så det var nærmest kun et spørgsmål om tid før det ville sek. Og i den forbindelse er det endnu være at se på at der inden for det sidIkke om jeg turde købe en mølle fra sådan en producent uden nogen som helst erfaringste år tid eller 2 er komemt helt nye spiller på banen som straks kaster si ud i at bygge gigant store 10MW møller. Så taler vi altså møller med 70m+ vinger. En 10MW mølle vil formentligt koste op mod 200 mio når den er monteret.

http://www.windpowermonthly.com/news/1010777/Alpha-Ventus-offshore-turbines-faced-breakdown/



TRÅDOVERSIGT