Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Nyt "niveau" for Vestas aktien


33272 MichaelDyhr 11/9 2010 17:54
Oversigt

De sidste par dage har, for Vestas aktien, været banebrydende - eller det kan de i hvert inden for de næste dage blive.
Siden Vestas' skuffelse ved halvårsregnskabet den 18. august, har aktien glidt stille ned, efter et potentielt brud på modstandslinien på kort sigt (før halvårsregnskabet) og et eventuelt niveau over modstandslinien i aktiens nedadgående trend, som starter ca. omkring April 2009.

Vi ser at ved den 18. august falder aktiekursen først gennem én støttelinie og for at det ikke skal være løgn, endnu én. Der er ikke tale om et random walk eller nogen form for ustabil udvikling da volumen er historisk høj. Aktien trender herefter nedad i en stille stil, men vi bemærker at jo længere ned vi kommer til modstandslinien, jo mere øges volumen - altså prøver the bull "to knock down" the bear, hvilket dog ikke lykkedes, men signalet om at køberne træder ind i markedet generes altså ved den 9. september, hvor aktien bryder støttelinien. Vi ser her at der er en relativt høj volumen bag en relativt lav kursudvikling.

Efter at kursen udvikles sådan er det spændende at se hvem der vandt kampen. den 10. september lader det til at the bear vandt og aktien udvikles relativt lavt ved en rimelig væsentligt volumen (dog intet i forhold til 09.09.2010). Kampen er altså stadig igang med køberne og sælgerne, hvorfor de næste på dage skal signalere om aktien er på vej ned til et nyt "niveau", altså at modstandslinien kan bekræftes og at kursen er gået under søttelinien i det over 1 år lange nedadgående trend eller om aktiekursen kan holdes oppe på det nuværende "niveau" af køberne og at potentialet for en støttelinie ved den potentielle modstandlinie kan blive en realitet.

Som det ser ud nu er oddsene lidt imod markedslederen af vindturbinerne, men aktien har fået så mange tæsk over det seneste, at den snart gerne skulle blive "immun" - at investorerne/køberne igen får købelysten ved en så lav aktiekurs. Det er en trist kombination Vestas har været ude for fundementalt; først et elendigt halvårsregnskab (og heraf mistillid til ledelsen), den længe ventede V112, som Vestas har båret deres forventninger på, viser sig ikke at være så holdbar - selvom Vestas jo er baseret på kvalitet og erfaring samt til sidst at Danske bank nedjusterer deres kursmål for Vestas. Det er trist for aktien og fortsætter høvlene fra på mandag af, vil det nye "niveau" højst sandsynligt genereres, men indtil da er jeg spændt på om the bulls træder ind ved og tror på at Vestas bare har været ude for en hel del skidte episoder på én gang og ikke at dette er en kædereaktion der vil fortsætte.

Ps. Det vedhæftede billede er hurtigt smækket sammen i paint, tag jer ikke af at nogle af linierne er upræcise eller lign. dette er bare for at illustrere forholdene hurtigt.

VWS.CO




12/9 2010 09:24 johnsen 033289



Det mest interessante ved Vestas iøjeblikket er betegnelsen " Danmarks Folkeaktie"

Den kloge vil afvente en bund før køb, hvis man er til aktier i nedtrend:
http://binvest.dk/aktiegrafer.htm#Vestas

se den lange graf under.

Det vi har set er et "håb" om at danne en dobbelt bund i dettet level. Den rigtige modstand findes ved tidligere toppe i kurs ca. 170. Ingen kan sige om det bliver en holdbar bund. Vær opmærksom på at både MA20 og MA50 vender snuden nedaf.

Muligt at der kan laves lidt korte penge på aktien, men bør kun være for erfarende investorer og dem der kender kursmønstret.



12/9 2010 09:44 colombuss 033290



Jeg siger desvaerre NED!



12/9 2010 13:50 MichaelDyhr 033304



På TA er aktien klart domineret af Bear-signaler og hvis vi fx. lukkede for al viden om Vestas og lod aktien trende i et par dage, ville den uden tvivl gå nedad.
Men jeg er bare i tvivl om at de sidste 30 dage har været et helvede for Vestas og man er på rette fode igen eller om det vi ser i øjeblikket, er en kædereaktion som ikke har fundet ende endnu - hvad tror markedet??

Jeg venter spændt til mandag at se hvordan kursen udvikles og specielt den bagvedliggende volumen, ad den kan fortælle os om tyren lader bjørnen gå frit igennem.
Med den historiske volumen i baghovedet vil jeg sige at:

Udvikles aktiekursen relativt lavt med en relativt høj volumen bag, kan vi se at der ikke er enighed om Vestas' situation, hvilket kan være et signal om at der altså er håb om en afkræftelse af kædereaktionen og at den potentielle modstandslinie kan forsvinde. Vi kan i hvert fald uden tvivl sige at hvis dette tilfælde opstår, ved vi at én af parterne ikke tillader at den anden går frit igennem, hvilket må betragtes som et godt signal i Vestas' nuværende situation.

Hvis tilfældet er at der er en relativt høj kursudvikling med en relativt lav volumen, er det et signal om at én af parterne har givet op, forhåbenligt "the bears", men dette tilfælde virker for usandsynligt. Jeg forventer at dette tilfælde genereres idet den potentielle modstandslinie bekræftes og at "the bull" træder tilbage (fordi Vestas' situation af et svar på en kædereaktion) og lader sælgerne føre aktien ned til området omkring en ny støttelinie.

På mandag kan vi altså enten håbe at køberne vil holde aktien oppe (lav kursudvikling ved høj volumen) og ligeledes holde håbet om at modstandslinie ikke dannes oppe. Eller vi kan forvente at der ved en høj kursudvikling og lav volumen vil være tale om at køberne ikke tror på Vestas og at den altså skal længere ned endnu - hvoraf modstandslinien så kan bekræftes.

Mandag og tirsdag er helt klart værd at se frem til, når vi snakker Vestas aktien.



12/9 2010 14:38 HRmunk 333305



Vestas ordrerbeholdning toppede med Q2 2008, hvor Vestas havde en ordrerbeholdning på 6.529 MW. Ordrerbeholdningen er så faldet faldet og faldet kvartal for kvartal lige siden indtil Q4 2009, hvor Vestas ordrerbeholdning når ned på så lidt som 1.747 MW!!!! Altså stort set, hvad der burde være blot 1 kvartals produktion! På den baggrund er den yderst begrænsede ordrerlevering, dårlige udnyttelse af produktionsapparatet og miserable resultat som vi ser nu ikke overraskende.

Men vi er altså nød til at kigge på, hvordan det er gået siden Q4 2009 med ordrerbeholdningen, inden vi dømmer Vestas ude:
ordrerbeholdning
Q2 2008 6.529. Vestas største ordrerbeholdning!

Q4 2009 1.747 MW
Q1 2010 2.618 MW
Q2 2010 5.061 MW
Indtil videre i Q3 2010 er der som bekendt annonceret ordrer på 1.905 MW, der kan komme yderligere ordrer endnu, og så vel en 400 MW uannoncerede, her skal så fratrækkes, hvad der bliver leveret i Q3, hvilket jo desværre ikke er meget pt pga det dårlige ordrerindtag i 2009.
Men alt det her betyder altså, at Vestas i løbet af blot 3 kvartaler går fra næsten at være løbet tør for "faste og ubetingede" ordrer til når tallene kommer for Q3, at have den største ordrerbeholdning nogensinde!!!

Jeg vil ikke forsøge at gøre mig klog på, om kursen på Vestas har ramt bunden eller ej. Men Vestas har helt sikkert med de 588 MW leverede turbiner i Q2 2010 helt sikkert ramt bunden i denne omgang, og vi vil se stigning kvartal for kvartal indtil vi om 3-4 kvartaler kommer over 2.000 MW leverede turbiner i kvartalet. Og når regnedrengene rundt omkring får regnet på dèt, er jeg overbevist om at kursen går mod nord igen.



12/9 2010 15:45 MichaelDyhr 033306



Lige præcis. Det er jo netop også dette som Vestas i deres beretninger konstant hælder over til, når de aflægger regnskaber. Markedet er dog også være klar over dette og har højst sandsynligt dette med i deres overvejelser, når de kigger på Vestas aktien.
Størrelsen på ordrebeholdningen er i hvert fald taget til overvejelse i konsensusestimatet og derfor også i markedets overvejelser. Konsensusestimatet forventer at allerede i 2011 vil nogle af disse ordre kunne indtægtsføres og derudover lette marginerne. Det er win-win for Vestas, da deres kapitalintensitet øges heraf samt rentabilitet også øges (dog ikke til 2009-niveau).

Man kan jo så spørge sig selv om markedet er klar over dette eller om de elendige nyheder om Vestas inden for de sidste 30 dage fuldstændig overskygger fremtidsbilledet og de fremtidige forventninger. For man kan da uden tvivl sige at FORVENTNINGER og FREMTID har været stærkt misvisende i de sidste par uger og det bør være dette, som også trækker tyren væk fra bjørnen i øjeblikket. Spørgsmålet er bare hvornår markedet tror på Vestas og deres forventninger igen, så der kan dannes fodfæste, inden aktiekursen når at halvere Vestas' markedsværdi.



12/9 2010 17:52 HRmunk 033310



Jeg tror langt hovedparten af de ordrer, der er kommet i hus i aar er til levering til næste aar, og jeg er helt overbevist om at omsætningen i 2011 bliver den højeste i virksomhedens historie. Om resultatet også bliver det bedste er ikke godt at vide. Vestas har trods alt udvidet arbejdsstyrken og produktionsapparatet betydeligt, så der skal flere turbiner igennem før der opnås overskud. Men måske. I hvertfald synes jeg det er alt for tidligt at afskrive muligheden for at også overskuddet i 2011 bliver Vestas største.



12/9 2010 18:09 MichaelDyhr 033311



Netop. Når ordrene som er blevet modtaget i disse år kan indtægtsføres vil det helt klart give en omsætning der er større end den vi har set i 2009 (rekordomsætningen). Men, som før sagt, vil marginerne være klart belastet og kapitalintensiteten kan formodentlig ikke måle sig op med den vi havde i 2009 og ligeledes vil rentabiliteten ikke, hvilket er en effekt af de investeringer der foretages i år og forrige år.



13/9 2010 12:54 troldmanden 633344



Hej Michale Dyhr.

Velkommen til ProInvestor. Fedt med endnu en der interessere sig for vindmølle branchen og er generøs med velargumenterede indlæg

Jeg var overrasket over at markedt kunne blive så overrasket over Vestas måtte nedjustere. Synes godt nok det har stået i sol og møne

Folk lader sig forblænde af de store annoncerede ordre og glememr fuldstændigt at se på hvornår de forskellige projekter skal leveres. Og derfor ligner det pt lidt en ny fælde folk går i mht 2011. For Vestas er MEGET langt fra at have bare nogenlunde fyldt op i ordrebogen til 2011.

Ja Vestas har modtaget rekord mange ordre de seneste mdr. Men dels går mange af ordrene til bare at nå op på de ca 5500mw der skal leveres i år og derudover er en del af ordrene først til levering i 2012-14.

Så hvis vi nu bruger HrMunks opstiling som udgangspunkt og deraf laver en meget hurtig sortering så ser det nogenlunde ud som dette.

Ordrebog per 1/7 + ca 2000mw nye ordre. Ordrebog dags dato ca 7000mw.

Vestas oms i 2009 var 6,6 mia euro med 2,3 mia første halvår

Budget for 2010 er 6 mia med 1,7 mia i oms første halvår. Ergo skal de omsætte det samme i 2 halvår. Altså godt 3500mw. Dvs den teoretiske ordrebog ex 2010 er ca 3500MW. Og deraf er 1000+mw først til indtægtsføresel efter 2011.

Så hvis man f.eks regner med at Vestas skal levere 7500MW i 2011 som jeg kan se flere tror(tror jeg ikke de kan nå) så har de altså maks 1/3 af ordrene sikret.

V112 møllen kommer til at lande rigtig mange ordre de kommende 6 mdr. MEN møllen er først klar til levering i Q3 2011. Så derfor vil mange af de kommende V112 ordre først for alvor få indflydelse på 2012.

Summasumarum. Vestas er slet, slet ikke ude af kniben endnu. Så jeg er derfor ikke overbevist om vi har set bunden endnu. Tror godt den kan komme under 200.

Men på den lange bane ser Vestas rigtig spændende ud. Og jeg skal helt sikekrt have nogle aktier når jeg mener tiden er moden

Vh
T.



13/9 2010 13:52 HRmunk 033348



Troldmand jeg er enig i, at Vestas stadig ikke har fået fyldt ordrerbogen op. Langt fra endda.

Men vi er vel enige om, at Vestas med 6.200 MW "faste og ubetingede" ordrer indtil videre i år og 8.000-9.000 MW for året, markant har distanceret sig fra den reelt katastrofale ordre situation Vestas stod i Q4 2009 med kun 1.747 MW ordrer?

Og med hensyn til at nå 5.500 MW i år og 7.500 MW næste år, så er et ordrerindtag på 8.000-9.000 MW da ikke noget dårligt udgangspunkt. Ordrer "underskuddet" er da alt andet lige blevet mindsket. Og det stirrer jeg mig gerne blind på.



13/9 2010 19:50 Moneykeeping 033371



enig, sålænge ordrene kommer ind er der ingen problemer. Så er det ikke så afgørende om hvornår betalingen falder. Grunden til at aktien fik hug var jo fordi det kom uventet. Havde Engel meldt ud allerede i første kvartal at der var en periode-forskydning i indtægterne som ville reducerer EBIT i år havde aktien fortsat lagt omkring 300. Nu hvor EBIT bliver bedre igen, samtidigigt med nye møller/vinger samt flere ordrer så bliver aktien handlet op igen. Jeg tror vi har set bunden - alle ved jo ordrerne er der og indtjeningen kommer. Aktier handles jo på forventninger.



13/9 2010 22:26 MichaelDyhr 033385



Noget er sket, men om denne optur vi har set idag er holdbar får vi at se imorgen. Der er en lav volumen ved den ellers relativt høje udvikling i aktiekursen. Tyren er sluppet let igennem og om det er holdbart ved en så lav volumen vil jeg spændt observere imorgen - og samtidig af- eller bekræfte den potentielle modstandslinie. Jeg syntes at den bagvedliggende volumen ikke er holdbar nok, til at afkræfte den potentielle modstandslinie. Hvis aktien bliver handlet ved høj volumen, men har få kursudsving, er jeg som et barn ved juleaften - for så er det spændende at se hvem der vinder den endelige kamp og om modstandslinien bliver en realitet eller om den istedet skal støtte vores Vestas aktie.

Så IMORGEN og evt. overmorgen skal vi observere udviklingen i aktiekursen samt den bagvedliggende volumen. Idag var uventet - hvad bliver det imorgen??



13/9 2010 23:02 troldmanden 033393



Hej HRmunk

Ja deres ordresituation ser da markant bedre ud nu end ved starten af året. Ingen tvivl om det. Der er stadig meget langt til 7500MW i 2011. Kan det nås. Måske. Men jeg hælder nu til et klart nej. Det vil svare til en omsætning på 8-8,3 mia euro. Altså mindst 25% vækst. Hvilke lande skal levere det? Spanien er i bund. Tyskland er presset. Og USA vil pga udløb af PTC ved udgangen af året opleve deres sædvanlige sløve i året efter udløb af PTC (den bliver altid forlænget ultimo året hvorfor developerne ikke rigtig kan nå at få ret meget op 1. halvår)

Og så er det først i Q3 V112 møllen er klar til installation. Jeg tror derfor mere det bliver 2012 der bliver rigtig sjovt, omend 2011 selvfølgelig bliver bedre end 2010. Jeg tror dog bare stadig der er alt for høje forventninger til 2011 og Vestas derfor vil skuffe




14/9 2010 12:16 Moneykeeping 033416



hmmm ja. Jeg er ret enig med dig at det bliver vanskelig at nå op på 7500 MW og en 25% stigning i omsætning - men absolut ikke umulig.

Jeg er derimod helt uenig med dig i hvad du mener om markedet og dets forventninger. Den nuværende aktiekurs afspejler nærmest en forventning om 0-vækst i 2011 i fht. 2010 i omsætning. Jeg mener at markedet har så lidt tillid til Vestas og så svage forventninger at Vestas næsten kun kan overraske. Så snart de store kapitalfonde bevæger sig fra obligationer over i aksier igen vil Vestas være et af de selskaber som først bliver indkøbt. Vi nærmer os igen miljø-topmøde i Mexico, selv Lomborg udtaler man bør have en carbon-skat.

Jeg har en tyrkertro på at 200 kr er simpelthen bunden på denne aktie når man tænker på hvad de har af aktiver. Den nye mølle er jo en formue værd over de næste 10 år. En serieproduktion af denne på min. 10.000 stk vil indbring min. 16 mia euro i EBIT. Målt på det er deres nuværende kurs latterlig.



14/9 2010 12:49 Moneykeeping 033420



rettelse: ...vil indbringe 6 mia euro



14/9 2010 13:11 troldmanden 033424



Som jeg ser det så har Ditlev og dermed Vestas fået et hak i tilliden. Men når jeg ser på div medier og herunder bla f.eks EuroInvestor så er troen på 2011 da relativ stor. I går havde jeg lige en debat med en som starter med at melde 2011 opstillig af op mod 9500mw. Det bliver så senere modereret til 100% sikkert 8000mw.

Her kan man se et snit på 297 i target fra analytikerne. Så de er jo også overordnet stadig positiv. Det er jeg nu også hvis vi laver en direkte sammenligning med 2010. Men jeg tror bare 2011 resultatet vil ende med at skuffe mange.

http://www.kurstarget.dk/aktier.php?ticker=VWS&tid=6



14/9 2010 16:41 MichaelDyhr 033441



Jeg er spændt på hvordan 2011 så kommer til at se ud. Med en kapacitet på 10.000 MW i udgangen af 2010, og forventninger om øget kapacitetsudnyttelse i 2011, vil Vestas selvfølgelig ikke leve op til forventningerne igen.

Troldmanden har formodentlig ret i at det først bliver i 2012 at Vestas kan sole sig i et potentiale om fuld udnyttelse af kapaciteten og heraf kapitalintensiteten, forhåbeligt.
Men når det er sagt, så mener jeg at 2011 ikke bliver noget fantastisk dårligt år. I forhold til 2010 bliver det et godt år, men at sammenligne med 2010 er næsten "fejlagtigt" da året har været præget af ren finansiel tilpasning til fremtidgen i markedet. Betragt 2010 som et tilpasningsår idet man i 2009 har øget investeringsaktiviterne og ligeledes i 2010, hvilket har øget omkostningerne i den forbindelse samt reduceret alle former for rentabilitet, intensitet og indtjeningsevne. Den øgede kapacitet er dårligt nu, specielt pga. timingen for investeringerne med hensyn til markedets aktivitet, men i både 2011 og specielt 2012 kan Vestas herfra drage fordel af deres tilpasning og dermed øgede konkurrenceevne til markedets øgede aktivitet.



14/9 2010 15:36 MichaelDyhr 033437



Når så at jeg ser aktien udvikle sig positivt med en relativt lav volumen bag er jeg mistænksom. Jeg har afkræftet min modstandslinie, men jeg må ærligt tilstå at bunden muligvis ikke er nået endnu. Dog giver jeg efter og jeg afkræfter min potentielle modstandslinie, som istedet er en støttelinie nu.



15/9 2010 14:59 MichaelDyhr 033482



Hvis der var nogle der stalkede min handel på baggrund af min analyse, så kan man se hvordan jeg har "reddet" på successen i aktiens vækst. Min handel i mandags, ved bunden, som jeg lød vokse til onsdag, ved en potentiel modstandslinie, gav mig en fortjeneste i en C20-aktie over to dage på 5,8 %.

Dejligt som teknisk analyse kan slå en af de største.



15/9 2010 16:27 MichaelDyhr 033487



self. gik min stavning lidt for hurtigt dér. jeg mender: hvordan jeg har redet på succesen i aktiens vækst!



15/9 2010 16:44 troldmanden 033489



Tlk med gevinsten



15/9 2010 20:14 MichaelDyhr 033506



Tak Troldmanden, skulle vi ikke holde øje med Vestas med TA de næste par dage? Er spændt på om der bliver dannet modstandslinie eller om aktien igen gør en uventet performance.



21/9 2010 21:29 faurschou 133748



Vestas var på tapetet i chatten i dag, og det er vist nu, det bliver rigtig spændende TA mæssigt. Bunden (lige over 200) ser ud til at blive testet og det ved forholdsvis lav volumen, hvilket kunne tyde på, at den holder i hvert fald i første omgang. Der ligger også nogle rimeligt pæne volumer i baggrunden, hvilket kunne tyde på et low risk entry. Jeg er dog ikke vild med, de 2 stærkt faldende modstande som har været/er i spil, De tyder på, at nogen holder aktien i meget kort snor, så jeg tror, jeg vil holde mig til swingtrading.

VWS.CO




TRÅDOVERSIGT





















33489 Tlk med gevinsten..
15/9 16:44 troldmanden 0