Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Funcom og emissionsspøgelset


36463 megetgod 25/11 2010 15:16
Oversigt

Funcom er en norsk independent game developer og publisher. I maj 2008 udgav selskabet spillet Age of Conan: Hyborian Adventures (AoC), et såkaldt Massively Multiplayer Online-Roleplaying Game (MMORPG eller blot MMO) [1], hvis forretningsmodel er subscription-baseret. Målet var at AoC skulle tage kampen op mod Blizzards mega-succes World of Warcraft (WoW), og det blev af mange betragtet som den mest seriøse konkurrent til WoW. AoC solgte også hurtigt en million eksemplarer, men opnåede en meget dårlig churn rate [2], og mistede således hurtigt en stor del af spillerbasen. Siden da har Funcom forsøgt sig med nogle tiltag for at lokke spillerne tilbage, men det har hver gang blot resulteret i en midlertidig stigning i spillerbasen og tendensen må generelt siges at være faldende, baseret på Xfire-tallene [3].

Udover fortsat udvikling af AoC, som bl.a. har resulteret i en expansion (Rise of the Godslayer), arbejder Funcom også på andre eksisterende og kommende MMO-spil. Inden for de seneste år har man valgt at øge fokus på udvikling af free-to-play (F2P)[4] baserede casual MMO’er. Her er udviklingstiden kortere og behovet for investeringer mindre. De to F2P MMO’er som Funcom er involveret i, der lige nu har størst interesse er Bloodline Champions og Pets vs. Monsters. Bloodline Champions udvikles af Stunlock Studios, og udgives af Funcom, som iøvrigt ejer 42 % af Stunlock Studios[5]. Den seneste tid stigninger i aktien har primært skyldtes hype omkring Bloodline Champions, der efter planen skal udgives i slutningen af december, foruden lidt positive udtalelser fra Terra Markets [6].

F2P modellen gør det gratis for spillerne at spille, så et succesfuldt spil i form af en stor spillerbase, giver ikke som udgangspunkt indtægter. Måden man alligevel kan generere indtægter på er f.eks. igennem tilkøbspakker, microtransactions (virtual items sales) eller in game advertisement. Her er to nøgletal som monthly active users (MUA) og average revenue per user (ARPU) blandt de mest interessante at kende til, men Funcom har så vidt jeg ved ikke meldt noget ud herom. Som udgangspunkt kan det måske virke som en forretningsmodel uden det helt store potentiale, men gennem de seneste år er der opstået nogle meget succesrige selskaber inden for casual games genren, hvor det for tiden vel mest hotte navn er Zynga, der står bag facebook-succesen Farmville. Værdien af Zynga er netop blevet estimeret til 5,51 mia. USD [7], hvilket overgår mastodonten Electronic Arts (EA), som primært oppererer inden for mere traditionelle konsolspil. Så der er ikke noget at sige til at både EA og Funcom bevæger sig mere i retning af casual game markedet, idet væksten også er større her. Min vurdering er dog at Funcom får svært ved for alvor at opnå succes med sine F2P MMO’er.

Det helt store, og indtil nu meget hemmelige, projekt, som Funcom er igang med at udvikle, er The Secret World (TSW), der ligesom AoC bliver subscription-baseret. For mig er der ingen tvivl om at det er udgivelsen af dette spil, der skal drive kursen fremover, men indtil nu er det meget sparsomt med oplysninger om en tidsplan for udviklingen, og udgivelsen må således forventes at ligge langt ude i fremtiden. Funcom angiver i sit seneste kvartalsregnskab at der forventes massive PR-aktiviteter i første kvartal næste år [5]. Det kan meget vel drive kursen op, som det er sket så mange gange før.

Hvad angår kursen på FUNCOM er jeg lidt i vildrede i forhold til hvad jeg skal mene. Aktien handles stadig væsentligt under indre værdi og selskabet har i en del kvartaler nu også formået at gå i break even. Det vidner i en eller anden grad om en manglende tiltro til selskabet fra investorernes side, men er denne tiltro også berettiget? Jeg har vedlagt en figur med forskellige grafer. Ser vi på den gule linje som viser cash and cash equivalents fratrukket short-term liabilities i TNOK (long-term liabilities er forsvindende små) er der flere ting der springer i øjnene. Stigningen fra Q2 2007 til Q3 2007 kommer som følge af en emission, herefter falder nettokassebeholdningen kraftigt frem mod Q2 2008 hvor den bunder. Dette var også netop det kvartal hvor AoC blev udgivet. Linjen topper Q4 2008 og har siden da været jævnt faldende. Der brændes altså anselige mængder penge af og kassebeholdningen er allerede nu lavere end da den bundede ved AoC-udgivelsen.

Funcom angiver stadig i sine regnskaber at der ikke er behov for yderligere kapital til udgivelsen af igangværende projekter, men med et stigende pres på spillerbasen i AoC som er den primære kilde for indbetalinger og stor usikkerhed om fremtidige indbetalinger for casual MMO’erne, har jeg svært ved at se dem undgå en emission inden udgivelsen af TSW. AoC presses i høj grad af en tendens der er blandt subscription-baserede MMO’er som overgår til at blive F2P [8]. Yderligere burde en del af de ændringer Funcom havde planlagt skulle lede til mindsket cash burn, være implementeret, men det har altså ikke vist sig i nogen nævneværdig grad på grafen. Min tanke er at Funcom på et eller andet tidspunkt inden udgivelsen af TSW vil foretage en emission, men at det først vil ske efter der er sat en massiv markedsføringskampagne igang som har drevet kursen op. Hvor stor indflydelse en emission så rent faktisk vil have på kursen er svært at sige, idet jeg ikke ved hvor stort kapitalbehovet er, og det er meget svært at estimere så længe det ikke vides hvornår TSW skal udgives (samt i hvor høj en grad casual MMO’erne vil bidrage til cash flowet).

Min vurdering er at kursen meget vel kan stige yderligere fra nuværende niveau, frem mod udgivelsen af Bloodline Champions, men med den seneste tids stigninger er faldhøjden også til at tage og føle på, så jeg påtænker mere at fiske aktien nede i et lavere niveau, idet jeg ser gode muligheder for stigninger frem mod ny info om TSW i første kvartal næste år. På den lange bane er det helt sikkert at man skal være med i aktien frem til udgivelsen af TSW, men under alle omstændigheder må man konkludere at emissionsspøgelset lever i bedste velgående.

Referenceliste og uddybende links:

[1] http://en.wikipedia.org/wiki/MMORPG
[2] http://en.wikipedia.org/wiki/Churn_rate
[3] http://www.xfire.com/games/aoc/Age_of_Conan_Hyborian_Adventures/
[4] http://en.wikipedia.org/wiki/Free-to-play
[5] http://www.funcom.com/funcom/frontend/files/CONTENT/funcom_Q3_2010_report.pdf
[6] http://www.hegnar.no/analyser/article504849.ece
[7] http://www.digitaltrends.com/gaming/zynga-valued-more-than-ea-in-latest-estimates/
[8] http://www.gamesindustry.biz/articles/2010-11-22-mmos-free-to-play-future-blog-entry

FUNCOM.OL




26/11 2010 14:36 megetgod 136503



Jeg har lavet en graf der viser kurs pr. indre værdi set over nogenlunde samme tidsrum som graferne i mit forrige indlæg. Grafen udtrykker fint den manglende tiltro til Funcoms bogførte værdier på nuværende tidspunkt kontra den bogførte værdi inden og især omkring release af AoC. Jeg tror ikke man vil se den samme "investor-goodwill" ved release af TSW som man så ved release af AoC, men bemærkelsesværdigt er det at aktien skal stige 650 % fra nuværende niveau for at opnå samme K/I som dengang (ej medregnet evt. emission).

Min umiddelbare tanke er at aktien vil stige frem mod GDC i slutningen af februar næste år, idet jeg tror der vil komme afgørende nyt om TSW her, ligesom det er sket de andre år. Jeg vil prøve at fiske lidt aktier nede under kurs 4 inden da.

mvh Mikael

FUNCOM.OL




26/11 2010 15:30 036504



Jeg kommer tilbage med en længere kommentar, men det er super arbejde Michael!



26/11 2010 16:06 megetgod 036508



Tusind tak, det vil jeg se frem imod:)



TRÅDOVERSIGT