Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Rød/Blå blok og økonomien (WARNING: POLITIK)


43030 vouskootia 8/6 2011 18:05
Oversigt

Så dette link i chatten idag (kan desværre ikke huske hvem der skrev det?):
http://www.teknisk-analyse.dk/blog/index.php?id=iz3

Herefter har jeg så lavet lidt graf over Danmark - og kigget lidt på hvordan rød/blå blok har klaret sig:

http://cdn.aktiehaj.dk/static/blok-politik.html

(NB chartet virker ikke i gamle Internet explorer versioner under version 9 - brug Chrome, Firefox, Safari, mfl.)

Et par observationer:
* Når det går godt øges skattetrykket løbende indtil væksten dør ud...
* Er det en head-n-shoulders på skattetrykket?
* Blå blok hæver skattetrykket når det går godt, og sænker det når det går skidt?
* Rød blok hæver skattetrykket nÃ¥r det gÃ¥r godt, og hæver det nÃ¥r det gÃ¥r skidt? :−)
* BNP røg under total-opkrævede-skatter-og-afgifter i 2008 (ikke noget videnskabeligt eller sammenligenlige tal dog).



8/6 2011 21:54 cyber 043032



Jeg tror mere på hap's modargumenter på ei i tråd 225839, end på dit manipulerende indlæg. Han ved vist, hvad han taler om i dette tilfælde!



9/6 2011 07:17 TeamGarlic 043040



Du brøler, Cyber .... fint nok - vi kender dine holdninger. HAP har jeg også tidligere læst en del af og det kan også være for meget forlangt, at han på den tråd skal redegøre dybere for alle de fejl, som Danmarks Statistiks databaser måtte være fulde af, men det gør ikke diskussionen nemmere, når det IKKE konkret beskrives: så diskuterer vi jo nemlig mere om HAP er troværdig, hans kompetencer m.v.

Når det så er sagt: er samfundet blevet rigere som helhed af, at de offentlige udgifter bare stiger og stiger uden, at nogen regering overhovedet har været i stand til at holde ord om mål-væksten ??

Er den enkelte borger blevet rigere ?? Eller rettere: føler ?



9/6 2011 11:11 cyber 143042



Der er for mange ubekendte i det chart, og det ligner mest af alt politisk spin, men det kan ikke komme bag på nogen, med de holdninger trådstarteren har - som denne: Bemyndigelse til at eksportere arbejdskraft..læst på ei



9/6 2011 12:19 vouskootia 043045



Tror du er for hurtigt til at skyde afsenderen....

Ud fra chartet synes jeg faktisk at roed blok har klaret sig mest fornuftigt historisk.... (Nyrup perioden)

Men det er jo som sagt ogsaa et meget simpelt overview - kriser/booms styrke er ikke indregnet, og mange andre faktorer - lige som det heller ikke er til at vide om politikkerne styre oekonomien - eller oekonomien styrer politikkerne/blokkene....

Politisk bliver man jo nok aldrig enige - selvom der er historisk kort afstand mellem blokkene i dagens Danmark.
Og statistik, tal og data vil selvf. blive manipuleret/fortolket/analyseret paa alle leder og kanter.
Fx. den ensidige fokusering paa BNP-vaekst - nu kommer vi jo fra en boom periode, total overophedet, og saa vil politikkerne have at denne BNP vaekst SKAL fortsaette uanset hvad.... (begge blokke vil dette og pumper penge/lempelser ud - til hver sin bloks vaelgere selvf.)

'Bemyndigelse til eksportere arbejdskraft' traaden paa EI - ja du laeser den mere bogstavligt end ment - tror de fleste ville vaere glade for at faa et job, komme ind paa arbejdsmarkedet, faa vaerdi. Det var blot det jeg paapegede og at der faktisk var muligheder i Norden (vores egen baghave!) - og arbejdsformidlingen/staten er maaske ikke opmaerksom paa dette/toer ikke roere ved det?
Om du arbejder i Malmoe/Koebenhavn har i dag ingen betydning - hvad med Oslo ogsaa?



9/6 2011 12:36 cyber 043048



Det sidste først. Det er ordet bemyndige, der tænder mig af, det offentlige skal ikke kunne påtvinge folk jobs i udlandet, det skal være på frivillig basis. Desangående chartet er jeg ligeglad med om det er rød eller blå, der har gjort det bedst, men du udleder trods alt dette: Rød blok hæver skattetrykket når det går godt, og hæver det når det går skidt?



9/6 2011 12:55 vouskootia 043049



De skal naturligvis ikke paatvinge folk - og jeg forstaar nok heller ikke ordene der bruges i arbejdsformidlingen godt nok til at sige de rette ord....
Saa bare gerne at arbejdsformidlingen (den offentlige) i danmark ogsaa kunne se ud over egne lande-graenser - naar nu fx. Norge skriger paa arbejdskraft....
Saa kunne Norden have en slags udligenende effekt, hvis det gaar skidt/godt i de forskellige lande (og det er jo lige i baghaven!)
Det er stort set kun hoejt-uddannende eller bygnings-haandvaerkere der tager arbejdsophold i udlandet - hvorfor denne sociale skaevhed?

Min kommentar med at roed haever skattetrykket i begge ender holdt ikke - og det beklager jeg... der var en bug i nyrup perioden som Occam paapegede og saa passer den kommentar ikke.

Kigger vi tilbage i historien saa synes jeg roed blok nu laegger mest op til en politik som blaa blok foerte i 80'erne (expansiv), mens blaa blok laegger op til en roed-bloks nyrup period (smaa-justeringer)
Hvad er der saa brug for? og har det nogen betydning hvilken blok der kommer til? det er der nok mange meninger om :−)
Noget andet - er det godt at politikkere saadan skaber usikkerhed i markedet ca. hver anden valgperiod med at vende blokkene? de faar jo ca. et opsving og nedtur hver... - saa man kunne jo godt mistaenke politikkere for at skabe bobler... (eller omvendt)



9/6 2011 13:16 cyber 043051



Det er ok, at gøre folk opmærksomme på jobs i udlandet, og økonomisk hjælpe dem og deres familie til ophold nær arbejdstedet, ellers bliver det nok svært, at få ret mange afsted.

Skattetrykket kan du slet ikke bruge i et sådant chart, da udviklingen i skattetrykket ikke i sig selv udtrykker om skatte og afgifter er sat op eller ned.



8/6 2011 23:35 Occam 043035



Anders Fogh afløser Poul Nyrup 27. nov 2001, og ikke primo 1998, som din graf viser.



9/6 2011 00:08 vouskootia 043037



Takker mange gange - en stor smutter!
Er rettet nu (hit F5 to refresh dog da det er cached)

Nu passer det ogsaa noget bedre med en konjunktur-cycle per regeringsperiode...

Saa starter de med at haeve skattetrykket, booster oekoenomien, midtvejs saenker de igen, men taber alligevel valget (dvs. Blue staar til at tabe nu, og det er et falsk opsving vi har lige pt.)

Hatten af til Nyrup regeringen (eller var de blot heldige?) - gaelden blev der ihvertfald afbetalt paa og arbejdsloesheden faldt....



9/6 2011 07:13 TeamGarlic 043039



Måske ikke så underligt, når der var gået en del år med at sluge kartoffelkuren, som er et klasse-eksempel på, at boligmarkedet strammer man kun op på, når det er opgangstider (hvor alle synes det går lystigt, så der er jo ingen grund til at gøre noget...lalala) og ikke nu, hvor det ser skrøbeligt many years to come.

Man kan jo så også kickstarte økonomien med en masse offentlige udgifter og støtte-ordninger. Nu afhænger det af politisk observans om man er til den slags. Buldrer økonomien derudaf, så falder skattetrykket potentielt også, men da udgifterne i nogle tilfælde agerer diametralt til økonomisk fremgang, så stiger skattetrykket, når økonomien går tilbage. Desværre kender følger de offentlige udgifter ikke budget-reglerne for private husholdninger.



9/6 2011 12:30 renek 143046



Inden vi alle puttes i "lejre" skal det for god ordnes skyld nævnes, at jeg har givet trådstarter point for teknikken/kodningen bag chartet som jeg som datajunkie er dybt misundelig over.

Det politiske indhold tager jeg ikke stilling til



9/6 2011 13:26 vouskootia 143053



Protovis er ret genialt til charts - tjek flere eksempler her:
http://vis.stanford.edu/protovis/ex/
(og der er ligefrem ogsaa en 'art' sektion ;−)
Jeg kopierede en del fra dette eksempel:
http://vis.stanford.edu/protovis/ex/wheat.html
Lidt weekend laesning til historikerne:
http://en.wikipedia.org/wiki/William_Playfair
eller mere weekend:
http://www.datavisualization.ch/
http://visualizingeconomics.com/
(er ret imponeret over mange af de visualiztions der kommer i de blogs)



9/6 2011 13:29 vouskootia 043054



http://vis.stanford.edu/protovis/ex/jobs.html
Denne her ville jeg ogsaa gerne have lavet for DK - men kunne desvaerre ikke finde noget ordentligt data - nogen der har nogle gode kilder? (evt. blot med start fra 50'erne eller 70'erne)



11/6 2011 20:36 vouskootia 043093



Fandt en kilde til dette nu... - saa hvis nogle chart/data-geeks stadig er med saa tjek dette:

http://aktiehaj.dk/w/hvad-laver-vi-og-hvad-lavede-vi



10/6 2011 08:31 Osteomyelitis 343065



Skattetrykket er jo skatteindtægter som procent af BNP, så klart, når der er højkonjunktur og flere kommer i arbejde, vil det stige. Den yderligere stigning i sen-90'erne må skyldes Pinsepakken, mens faldet i midt-00'ere må skyldes en blanding af (minimale) skattelettelser, boligboblens bristning og at output-gappet nåede sit højeste i 06/07 (samt at Anders Fogh tog til jobsamtale frem for at bremse overophedningen).

Jeg tror ikke grafen argumenterer for en bestemt blok, men derimod for et faktum: regeringer er uduelige til at optimere forholdene for en økonomi. Med lynindgreb, pakker, pengetrykning og 'det muliges kunst' (/tyndt øl) ramler de hovedkuls ind i konjunkturerne. Lad da økonomien passe sig selv, og lad den sociale balancering ske automatisk.

Jeg foreslår, at Folketingets sommerferie udvides til 365 dage.



10/6 2011 10:54 MichaelS 043068



Hvis jeg læser dit chart rigtigt synes jeg det er opsigtvækkende at hvis man ser på "total opkrævede skatter og afgifter i beløb" kontra "skattetryk i procent" er så forskellige.

Blå blok virker dertil faktisk at få nogenlunde det samme beløb i kassen bare på andre måder.

Ligeledes virker det da latterligt at de altid tager al æren for at arbejdsløsheden er faldet så meget i deres perioden og det kun er pga. dem når nu en kraftig nedgang allerede er startet 94.



10/6 2011 11:35 Osteomyelitis 043072



Faldet i arbejdsløsheden i Nyrups periode kan tilskrives Nyrup (og Schlüter), mens faldet i arbejdsløsheden i Foghs periode kan tilskrives Fogh. Basta. Det er vist kun AE og Politikens RUC-økonomer, der vil påstå, at vi havde en 15 år lang ekspansion fra 1992-2007 alene pga. Nyrup.

Han overtog et fint fundament med lav inflation og positiv betalingsbalance (dog med ekstrem arbejdsløshed og tvangsauktioner) fra Schlüter og nedbragte konsekvent arbejdsløsheden, med det skete under accelererende statsgæld og IMO senere på baggrund af Flexlånenes indførsel. Sidstnævnte grundlagde så boligboblen, som Fogh byggede videre på med skattestop, lave renter og afdragsfrihed, der gav større forbrug og fald i arbejdsløsheden, men som vi vist alle kender resultatet af (ellers spørger du bare familierne, der købte Ørestadsghetto til 45.000 per kvadratmeter, hvordan de har det i dag)...



10/6 2011 11:26 cyber 043070



Skattetrykket er komplekst, der ikke findes nogen entydig korrekt måde at beregne skattetrykket på.



10/6 2011 11:28 cyber 043071



findes ikke, skulle der stå



10/6 2011 11:38 Osteomyelitis 043073



Helt sandt, man skal kun stole pÃ¥ statistik, man selv har manipuleret ;−)

(Ligesom de Herrer her http://www.b.dk/kronikker/den-oekonomiske-taenknings-hoejresving, der danner et argument baseret på en periode mellem 1973-1993, fuldstændig selektivt mellem toppen af en top og bunden af en bund. Vorherre bevares.)



10/6 2011 14:23 TeamGarlic 043075



Henrik Herløv Lund er det efter min mening altid er særdeles tvivlsom fornøjelse at læse. Hans artikler har givet mig mere ondt i nakken (af hovedrysten) end noget andet. Min holdning er selvfølgelig hamrende subjektiv, men ham er jeg meget uenig med.



29/6 2011 18:43 oneofakind 143565



Sjovt nok..! Jeg var til en "sceance" med Thor Pedersen, hvor han bla. lavede slideshows, som illustration af at han ikke kunne kommentere direkte på den daværende debat i dagspressen imellem politikere (formand for Folketinget).
Han smed en slide på, hvor det tydeligt var en rød graf der gik nedad med en stejl stigningsprocent! Det var en graf (forklarede Thor) der viste udgifterne til velfærd i danmark under den borgerlige regering! Efter lidt kommenteren og citeren af bla. Villy S. og Helle T. mht. velfærds "forringelser" studser han.. holder en pause.. siger Øhhh! og vender så grafen rigtigt, dvs. omvendt, hvilket jo på daværende tidspunkt udmærket viste, at vores velfærdsudgifter er eksploderet under den borgerlige regering TRODS ytringerne om det modsatte fra oppositionen!
Hvor jeg vil hen med det??? Jo.. retorik og politik er ikke det samme, trods pressens forsøg på at lave det hele til en konkurrence i veltalenhed og spidsfindigheder, slogans og "punch-lines".. Politik er faktisk i virkeligheden en stille og rolig debat imellem mennesker i et respektfuldt fora, hvor man som udgangspunkt er enige om det meste, men af vælgerhensyn er nødt til at fremstå som uenige.. helst fjender!.. Derfor hap, derfor hans "holisme" kontra "reduktionisme" (hvilket iøvrigt er lig volapyk, når vi taler om bearbejdning af statistiske data).. og derfor hele denne tråd!
Vi er jo som udgangspunkt enige om alt mht. hvordan "velfærdssamfundet skal skrues sammen" dvs. vi skal være de bedste til det hele.. Blot er vi uenige mht. hvordan vi når målet.(og så alligevel ikke.. blot skal vi fremstå som sådan).. og derfor denne tråd!
mvh. (i væmmelse over både hap og de politiske spins han benytter i sin retorik)



TRÃ…DOVERSIGT