Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Vestas konkurrent ved at gå konkurs


45500 troldmanden 24/8 2011 00:03
Oversigt

Den anden dag kom det frem at Clipper sat deres prestige projekt på standby. Nemlig udviklingen af deres 10MW offshore mølle. Nu er det så lige kommet frem at Clipper fyre 90 ansatte på deres montage fabrik. Det svare nok ca til 150 naceller på årsbasis. Fabrikken har en kapacitet på 350 naceller (875mw) om året.Men de har helt sikkert i forvejen kørt på lavt blus. Så der kan ikke være mange tilbage.

Konsolideringen er nu begyndt. De svage skiles fra.

Jeg har ikke kendskab til nogen officiel stat over branchens samlede kapacitet. Men mit bud er den er omkring 80.000mw om året. Altså ca det dobbelte af hvad der pt bliver leveret til markedet. Dvs at Clipers lukning betyder ca 1% reduktion. I sig selv ikke noget der betyder alverden. Men det viser meget godt at det strammer til. Og det er kun positivt for branchen med en konsolidering. Som tidliger nævnt så tror jeg vi de næste 12-24 mdr vil se en bølge af fusioner/lukninger i Kina og at Nordex og/eller Gamesa vil indgå i nogle fusioner.

Nedenstående afsnit er også interessant. USA er altså ved i støre eller mindre grad kun at være en kamp mellem Vestas, GE og Siemens. De andre producenter har ikke en hel forsyningskæde i US og har derfor mere end svært ved at konkurrere med de 3 nævnte selskaber

Clipper's position has diminished in the past several years in the US, its main market, as larger competitors such as General Electric, Vestas and Siemens establish dominance. A second-tier of turbine vendors led by Gamesa, Suzlon and Mitsubishi have also been squeezed, but retain healthy global operations and can afford to wait for the American economy and energy demand to rebound.

http://www.rechargenews.com/energy/wind/article274111.ece

Med Clipper på vej ud så må Vestas ud at gøre sig til overfor BP wind (ja olieselskabet BP oil). For Clipper var gået sammen med BP om at udvikle et op mod 5000mw stort projekt kaldet Titan wind project. BP wind har dog siden hen nedskalleret planerne pga finsisierings mulighederne. Men en hvilken som helst at de 3 store producente vil dog alt andet lige gøre finansieringen lettere end hvis det var med clipper vindmøller. Så Vestas i må ud på en charme tur til T. Boone Pickens



24/8 2011 19:05 Moneyloss 045516



ærgeligt det ikke er suzlon eller gamesa der er i problemer. Clipper havde vel knap nok 1% af markedet ?

Men glædeligt nyt - jeg har i længe ikke kunnet fatte hvordan enhver smed kan begynde at samle vindmøller og sælge dem. Det virker som om at vindmøller er noget enhver der kan skrue 2 bolte sammen kan finde ud af. Markedet er jo de sidste 5 år blevet oversvømmet med nye producenter. Rart hvis de nu kan få nogen øretæver.

I øvrigt imponerende med Siemens. Har de ikke taget 3 offshore ordrer bare her i august ? Senest har de solgt 2,3 MW møller til offshore. Helt ufatteligt at Vestas ikke kan konkurrere mod 2,3 MW møllen. Deres V112 virker mere og mere omsonst.




24/8 2011 22:30 troldmanden 045528



At bygge en morderne vindmølle der vel at mærke har høj oppe tid og dermed også er holdbar er faktisk en ufattelig kompliceret proces. (at designe den). Derfor vil vi også uden tvivl se en masse af de kinesiske selskaber få store problemer set over en 5 års periode. Ikke nødvendigvis e helt store. Men der er altså ca 70 selskaber.

Mig bekendt har Siemens kun solgt 2,3mw møllen til et kinesisk offshore projekt og ikke andre? For nej den kan ikke konkurrere d V112. Men det var/er utrolig flot at de har fået en offshore ordre i.

Kina




24/8 2011 23:38 Moneyloss 045529



Ifølge denne artikel har de også nappet en offshore ordre yderligere i UK med deres 2.3 MW mølle:

http://www.renewableenergyfocus.com/view/20139/siemens-and-van-oord-supply-edfs-teesside-offshore-wind-farm/

Den er fra den 18.august.

Det er helt vildt at V112 ikke engang kan slå deres lille 2,3 MW mølle i bedste COE.




24/8 2011 23:56 Moneyloss 145530



muligvist er priserne på de sjældne jordmetaller ikke høje nok (de er endda begyndt at falde) og dermed bliver Siemens gearløse møller billigere end Vestas møllerne. For Vestas får jo også tæv i Sverige hvor Siemens lille 2,3 MW mølle har taget adskillige ordrer og senest i sidste uge tog de endnu en ordre til 2 projekter i Sverige på tilsammen op mod 100 MW mener jeg. Den lille 2,3 MW mølle har været på markedet i 1½ månede og har allerede solgt mere end Vestas 1,8 V100 mølle som har været på markedet i mere end 1 år. Der er samlet solgt omkring 1000 MW nu af deres 2,3 MW mølle.
I øjeblikket er eneste begrænsning i Siemens deres produktionskapacitet for møllerne sælger sig selv.

Jeg tror man kan konkludere at Vestas har nogen fordele geografisk i kraft af hvor de har bygget deres fabrikker mm. og kan producerer billigere. Desværre vil det være en kortvarig fornøjelse for i det øjeblik Siemens har gjort det samme vil deres bedre COE slå Vestas møllerne.

Vestas må simpelthen snart komme op med noget som kan optimerer deres COE på selve møllesiden. Og så evt. smide gearene i skraldespanden.

Jeg læste iøvrigt en rapport fra 2005 hvor industri standarden for "oppetiden" på møller var 97%. Jeg kan derfor ikke lade være med at smile lidt af at Vestas i sidste webcast gjorde så stort et nummer ud af at vise at deres møller nu havde jeg tror det var ca. 98% oppetid (eller rettere, de udnytter 98 % af den vind der glider forbi). Her 6 år senere tror jeg bestemt at det samme er gældende for både repower, gamesa, siemens og GE.

Vi må se til november om der er nogen teknologiske nyskabelser på vej hos Vestas. Jeg synes bestemt at vi har savnet noget der kan bringe COE ned i fht. deres hovedkonkurrenter. De har trods alt den største forskningsafdeling af alle - så må de altså ikke tabe offshore markedet på den måde og heller ikke stå uden en gearløs mølle.




25/8 2011 00:26 troldmanden 045532



Vestas har en markedsandel på ca11%. Det betyder dermed at de "taber" ca 9 ud af 10 ordre. Så der er altså ikke noget odiøst i at Siemens også får en række ordre. Siemens laver bundsolide møller. Men Vestas er altså stadig markant større end Siemens.

Der er markant stor forskel på "oppe tid" som hele branchen har brugt forever og så det Vestas nu måler på nemlig lost production factor.

Avablilty(Oppe tid) på 97% betyder at møllen står stille i 11 dage om året. Men hvad nu hvis det er 11 dage hvor det blæser rigtig meget. Så har man mistet en stor potentiel indtægt som kan udgør meget mere end blot 3% tab.

LPF måler den energi der er gået tabt i den periode møllen står stille. Altså tager den højde for om den står stille på en dag hvor det ikke blæser eller på en dag hvor det blæser 14 sek/m og møllen ville have produceret maks effekt. Den fortager en præcis udegne for den tabte produktion

Vestas har som sagt også i mange år brugt garanteret oppe tid og fået den højere og højer op. Men nu har de så skiftet målemetode til det eneste der reelt set betyder noget for kunden. Hvor mange kwh kan i (Vestas) garantere den producere. Og LPF er så faldet fra ca 5% til nu under 2,5% på mindre end 2 år. Det er altså 2,5% mere direkte ned på bundlinjen hos kunden. Og det hvert eneste år. Det er noget der betyder rigtig meget for en mølles totale økonomi. Og jeg ved målet er at nå ned på 2% for i år. Og så gætter jeg på de får den ned på omkring 1,5% i løbet af 2012/13.




25/8 2011 02:09 Moneyloss 045539



jeg er godt klar over at når Vestas har en markedsandel på 11 % så taber de 9 ud af 10 ordrer og at det er non-odiøst med den markedsandel. Det jeg synes er interessant er mere "trenden". Det faktum at Siemens allerede har sat sig 98% på offshore og nu også begynder på onshore - især med deres 2,3 MW mølle men også med deres 3 MW mølle gearløs. Det virker som om Vestas er ude af stand til at stille et mod-svar op mod disse møller ligesom de intet kan stille op mod Siemens 3,6 MW mølle der rydder bordet på offshore siden.




25/8 2011 02:17 troldmanden 045540



Så længe Vestas synes at fastholde markedsandelen, ja den er faktisk stigende i år hvor den når op på ca 14% så er trenden nu ikke så tosset.

Derfor forstår jeg heller ikke det med at Vestas ikke skulle have noget modsvar. Hvis ikke de var konkurrencedygtige så fik de ikke så mange ordre.

Det har været kendt de sidste par år at Vestas får en periode hvor de ikke er så konkurrencedygtige offshore. Så det er ikke overraskende. Der er dog projekter på vej med V112. Og de lander nok en eller 2 i år. Men det bliver først når V164 er på plads de for alvor kan tage kampen op med Siemens



25/8 2011 02:20 Moneyloss 045541



min pointe er at Siemens møllerne har bedre COE end Vestas møllerne. Men Vestas fører på globalisering i øjeblikket og derfor får de mange ordrer. I det øjeblik Siemens har globaliseret deres vindmølleproduktion i samme grad som Vestas så står alle andre vindmølle producenter med tab af markedsandele. Jeg er næsten 100% sikker på at Siemens bliver verdens største producent af møller med pæn Margin ned til nr. 2 - indenfor 5 år.



25/8 2011 02:23 troldmanden 045542



Godt så. Så bliver jeg nysgerrig. Hvordan kommer du frem til at Siemens har en bedre COE end Vestas??



25/8 2011 02:33 Moneyloss 045543



såre simpelt. Kunderne bestiller simpelthen ikke møller hos Siemens hvis ikke de mener de tjener mest på disse møller i fht. Vestas møller.

Langt de fleste møller bliver nemlig solgt hvor der ikke er speciel strikte krav til højde, støj mm. - i hvert fald ikke krav som kan differentiere møller fra Vestas og Siemens. Dvs. alting kan koges ned til et spørgsmål om økonomi. Og har kan Siemens tilsyneladende levere bedste COE ved i nogen tilfælde at hjælpe med finansiering, have gearløs møller som ikke skal serviceres i samme grad osv osv.

Der er jo en klar årsag til at deres nye gearløse 2,3 MW mølle allerede har overgået Vestas 1,8 MW mølle. Siemens møllen er solgt til Brasilien, USA, UK, Sverige, Kina m.fl. Så Siemens tager altså markedsandele onshore også.

Med de vækstrater Siemens har i øjeblikket er der for mig ingen tvivl om at de tager første pladsen. De vokser 2-3 gange hurtigere end Vestas og har ubetinget de bedste møller i øjeblikket til både offshore og onshore. Deres 2,3 og 3 MW gearløse møller bliver kæmpe-successer. Jeg gætter i hvert fald på at deres 3 MW gearløse vil sælge i større antal end Vestas V112 mølle.



25/8 2011 10:39 troldmanden 045560



Det er meget mere nuanceret end som så. ALLE projekter skal overholde specifikke lokal bestemt højde og støj krav. En mølle som f.eks V112 kan ikke sættes op en masse steder fordi total højden bliver for stor. Og jeg har set masser af projekter hvor developerens fortukne mølle (læs den der giver det bedste afkast til det specifikke projekt) bliver skiftet ud med en mølle der f.eks støjer mindre

Når du forsøger at sammenligne specifikt mølle salg mellem en vestas mølle og en Siemens mølle så husk også på at Vestas har ca 15 forskellige møller som salget fordeles på mens Siemens har 7.

Hvor har du fra at Siemens vokser 2-3 gange hurtigere end Vestas? Mig bekendt vinder de ikke andele på onshore markedet. Det er deres offshore division der er deres powerhouse.

Men som skrevet før så har de bundsolide møller



26/8 2011 12:11 ChristianIA 045655



Mener bestemt at Siemens har fået en del onshore ordrer i UK/Skotland hvor der er ret strikse krav til max højder.



25/8 2011 19:12 troldmanden 145604



Her hvad CEO fra EDF sagde efter de havde indgået en kontrakt på 1-3.000mw med Vestas



EDF-EN chief executive David Corchia adds: "This agreement is the result of a thorough consultation and negotiation process with several global manufacturers.

"The competitiveness of Vestas' products, its extensive range and its high-quality services made the difference."

En af verdens største developere indgår nok ikke sådan en aftale hvor de binder sig til at købe Vestas møller hvis ikke COE er rigtig god



25/8 2011 09:19 ChristianIA 045550



Det samme tror jeg, deres kvalitet og omdømme er i top.



25/8 2011 00:28 troldmanden 045533



Det er et projekt der hvor opstillingen begyndte for et år siden. Så gætter på at ordreafgivelsen er kommet op mod 2 år siden. Så V112 har slet ikke været på markedet da denne ordre blev afgivet.



25/8 2011 02:03 Moneyloss 045537



ok det var et mystisk svar. Siemens 2,3 MW mølle har først været på markedet i 1½ månede og så siger du at man allerede startede opstillingen for 1 år siden. Den holder vist ikke helt vand.



25/8 2011 02:08 troldmanden 045538



Deres 2,3mw offshore mølle har hmm 4-5 år på bagen. Du taler om den nye gearløse. Det er ikke den de har solgt til et offshore projekt. Det er den med gear.

Og så fremgår det også af artiklen at EDF påbegyndte konstruktionen af parken nov 2010. Så nej ikke noget mystisk der



25/8 2011 09:21 ChristianIA 045551



2.3 MW møllen med gear er en ældre sag, jeg var oppe i en for over et år siden, der står en del af dem ude ved Overgaard Gods.
3.6 MW også med gear er nyere, men stadig nogle år gammel. jeg var også oppe i sådan en for godt et år siden.
Der er vist ikke opstillet ret mange af Siemens gearløse endnu.



25/8 2011 18:44 troldmanden 045598



Lige en update

Der er forlydender om at der stadig er omkring 200-250 personer på fabrikken efter fyringsrunden. Så helt lukket er de ikke endnu. De forsøger at minimere deres produktions omk så de bedre kan konkurrere i den stigende konkurrence.



TRÅDOVERSIGT