Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Markedskommentar 16 september


46420 16/9 2011 09:48
Oversigt

Danmark får ny rød regering og markederne kvitterer med at gå .... op?

Ja sådan var det ikke i de gode gamle dage, men er nok i virkeligheden en meget god diagnostik af 2 forhold på aktiemarkedet:

1. Dansk politik er ikke udpræget konfrontatorisk hvad angår den økonomiske politik og selvom noget kunne tyde på at man er en smule mere ekspansionistisk end den forrige regering, har man jo et mantra om at alt skal være fuldt finansieret. Man har jo også lav inflation, lav rente for øje, så det er svært at se det betyder noget.

2. Grækenland og den mulige løsning eller ihvertfald undertrykkelse af problemet giver lidt åndehul til de pressede kurser.

På de asiatiske markeder var der dermed rally og vi kan se at vi følge lidt op nu.

Hvad kan et regeringsskifte så betyde? Jo jeg vil pege på 2-3 forhold der kan være investor relevante.

1. Ny Aftale om NordsøOlien: (Mærsk)
De nye regeringspartier har meldt at de ønsker at genforhandle aftalen. Det tegner ikke godt for Mærsk, men hvor stor betydning det har er svært at sige, men da ideen blev lanceret faldt Mærsk.
http://www.business.dk/energi-miljoe/s-sf-vil-have-ny-nordsoe-aftale

2. Entreprenørbranchen - danske byggearbejdspladser
Fagforeninger har haft sit hyr med billig østeuropæisk arbejdskraft. De har støttet venstrefløjen massivt og har fået valgt flere ind i folketinget også. De skal have taget fat på den ulige konkurrencefordel, der naturligvis ligger i lønniveauet, men også i at regler om feriepenge, sikkerhed etc. bliver omgået. Det har ført til et rigtigt "interessant" forslag om at man skal hæfte for sine underleverandører. Det vil nok luge ud i det meste af underskoven og derfor nok gavne de store børsnoterede virksomheder, såsom Monberg og Aarsleef.

3. Investering i fremtiden?
Der skal flere penge til uddannelse og forskning. Der skal mere ud til infrastruktur investering (måske) i ny energi. Kan Vestas få noget ud af det? Solar måske hvis der for alvor skal sættes gang i renoveringen herhjemme? Hvad gør de med Silicon Valley? Og den børsnoterede del af Valley´en? Kan der komme bedre tider for trængt dansk biotek?

Så som I kan se går livet videre og masser af interessante spørgsmål og muligheder for investeringer findes jo fortsat.



16/9 2011 19:40 oneofakind 046435



Der ligger faktisk nogle spændende forslag i S-SF-udspillet, men desværre bliver det hele nok annulleret idet der lå en bagdør i valgløfterne.. Den hed.. "flertalsafgørelser".. og vil nok få S-SF til at henholde sig til de realpolitiske forhold, der bla. medfører, at de skal føre "blå" politik i den kommende periode på 4 år!.. Med mindre Vestager og Radikale springer ud af aftalen de har indgået!

Man kan dog f.eks. skele lidt til Sverige, hvor man valgte at lade den svenske valuta flyde, hvorefter Sverige gik fra et lav-vækst-land til et land, med høj vækst, stor international konkurrenceevne, lav arbejdsløshed og .. lav gældssætning!..

Men det kræver et politisk mod at bryde med Euro-fastkurs-politikken.. men måske vil vi se netop dette ske indenfor kort tid.. hvis ellers ikke der går "spinn" i hele molevitten og vi ser et valg i løbet af 7 måneder!..

mvh.



17/9 2011 09:57 TeamGarlic 046442



Hey oneofakind
Jeg mener ikke at vi har stemt om Euro-fastkurspolitik, men kun om tilslutning til Euro'en og der er dæleme stor forskel ! Nationalbanken kunne godt have ladet kronen flyde under finanskrisen, men undlod det.

sent from iPhone



17/9 2011 13:03 046445



Der er et forslag der er ved at materialisere sig nu. At medlemslandene skal fremsende deres finanslove til EU, som så vil gennemgå dem. Tyskerne er begejstrede. Det er de nok temmeligt ene om. Men de andre lande er nok nød til at følge trop.



17/9 2011 19:04 TeamGarlic 046449



Problemet er jo blot for de øvrige lande, At den rige onkel er....Tyskland. Man skulle aldrig have fjernet Stabilitetspagten, men gjort det mere mekanisk, så politik/følelser ikke kunne være en faktor ved vurderingen af et underskud.

sent from iPhone



17/9 2011 17:29 doodha 046446



Og vinderen blev det grønne Danmark

Midt i konfliktfyldte forhandlinger om økonomi- og udlændingepolitik står Helle Thornings kommende regering med en oplagt muligheder for at skabe hurtige resultater på klima- og energiområdet. Optimismen er tilbage blandt sektorens aktører

Fra:
http://www.information.dk/279471




17/9 2011 18:05 vouskootia 246447



Jeg hælder mere til at taberen blev det grønne Danmark....

http://abcnews.go.com/Blotter/obama-white-house-warned-solyndra-bad-reelection/story?id=14534542

Nu får vi en masse dårlige beslutninger og urentable grønne projekter med massiv statsstøtte.......

Har vind ikke haft mindst 20 år til at blive rentablet? eller bare løse problemer med energi-lagring eller disposal af affaldet fra nedrivning (integration med grid+full life-cycle).

S+SF+EL har også straks undsagt Lomborg (som ellers stod for intelligent brug af klima penge - analyse af hvor man får mest klima for pengene).
Nu skal pengene bare bruges hvor de kan få størst signalværdi.

Har endnu ikke hørt nogle politikkere snakke om sats på kedelig grundforskning...



17/9 2011 18:38 oneofakind 146448



Problemet er i min optik, at hvad den siddende regering gik til valg på.. findes der intet flertal for.. derfor er eneste udvej at se på hvad Enhedslisten pt. kan levere.. men kan blive enige om, og som evt. kan give point til et snarligt lyn-valg.. jeg spår at komme omkring 7 måneder fra nu!.. Der er overvejelser omkring ministerpension at tænke på... såeh deet! I mellemtiden er politikken dikteret inden valget af et flertal der består efter valget, og endvidere af, at Radikale ikke "køber" S.SF-pakken, de gik til valg på.. dvs. der skal findes en ny dyb tallerken, der helst ikke må belaste økonomien inden der har været et NYT valg :) Ren energi-investeringer kan der findes flertal for, ligeledes trafikpolitiske belslutninger som f.eks. billige øko-biler, betalingsringe og diverse skatter på fedt og sukker.. og SÅ får vi valget.. hvor HT og VS håber på at vi har "glemt" de svigtede valgløfter!..

Tjah.. sådan kunne undertegnede med sund logik diktere de næste 6 måneders realpolitik.. uden overhovedet at være valgt... gad vide hvor mange der i lighed med undertegnede indser, at HT og VS er et par dilettanter, der pludselig skal spille i det kongelige.. og er skræmte ved både tanke og handling!.. mvh.



17/9 2011 20:14 146450



Ad. subsidier og vind....

man kan ikke sine industrielle historie, hvis man tror at vind industrien var blevet til noget uden subsidier.

Subsidier er iøvrigt ivrigt brugt alle steder på kloden, som en af hjørnestenene i industripolitik. Så det er helt givet en del af værktøjskassen når man skal udvikle nye industrier.

Den tidligere regering var meget dårlig til denne disciplin.

Ad grundforskning vs. anvendt forskning.
Det er en af de store tragedier i at meget dansk forskning under de sidste 15 år (det begyndte så småt under Nyrup) er blevet mere og mere anvendelsesorienteret og at man udsulter grundforskningen, som iøvrigt er alt andet end kedelig. Det er nok en tand for spændende for de politikere der konstant skal forsvare hvad de deler pengene ud til.

Margrethe Vestager og de radikale er pro forskning, men nok i den anvendte genre desværre.

Hvilke industrier er interessante at støtte i Danmark? Her min shortlist.

1. Vind (selvfølgelig)
2. Hvid Biotek
3. Biotek (Lad os dog få kapital ind i de virksomheder, så vi kan få høstet på alle de milliarder der virker spildt p.t.)
4. EL Biler
5. Affaldshåndtering ( Vi kan det skidt)
6. Smart Grid - Fjernvarme
7. Social entrepreneurship (det er stort i US, stort set ikke eksisterende som industri i Danmark, selvom vi har velfærdsstat to the max)
8. IT - vi burde have så mange startsup indenfor IT. Lav startsomkostninger. Få dem til at tænke globalt og lad os rulle talenternes energi ud i nye virksomheder.




18/9 2011 12:02 vouskootia 146452



jeg er stadig meget imod yderligere vindsats - den nye statsminister/regering siger vist 50% vindenergi som et maal??? (proev lige at integrere det i et el-grid, og taenk hvad vi skal goere naar vinden ikke blaeser)
vind er selvf. fint som en mindre niche produktion af el.
efter 20 aar med subsidier til vindmoeller - boer man saa ikke overveje om det var smart?

biotek - behoeves der statsstoette til det? vi har jo et par successer i DK allerede hvor Novo ogsaa bruger en stor del paa at investere videre i startups. hvis man skulle 'investere' mere fra statens side saa maaske i uddannelse/universiteterne? og oppriotering af grundforskning paa uni's.

el-biler - som vindmoellerne saa tror jeg der skal mere forskning til foer man skal rulle det ud bredt. vi skal selvf. lave forsoeg stadig og forbedre bla. paa energilagring (det kunne maaske hjaelpe vind-industrien lidt ogsaa?)
ps. har vi ioevrigt en bil-industri i danmark? (og vil/kan vi have det)

social entrepreneurship - tror det haenger lidt sammen med top-skatten og skattetrykket i dk - det er meget svaert at tjene store penge hurtigt - saa nye successfulde entrepreneurs har faerre midler at investere for - mens gamle fonde (og maaske mindre risikovillige/innovative) har flere midler.

forstaar heller ikke hvorfor der ikke er flere danske it startups - det er ret let at starte for sig selv i dk. maaske vi er ideforladte? slumrer paa velfaerd...
der er dog en vis begraensning - alle it projekter i det offentlige kraever i udbudet at virksomheden har en vis stoerrelse for at man kan byde ind.



TRÅDOVERSIGT