Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Vestas: Nordea, Nordea, Nordea... tsk-tsk-tsk...


46422 Jamesol 16/9 2011 11:06
Oversigt

Her hører man om et glimrende initiativ fra Vestas: En 100MW vindmøllepark, som Vestas er ved at opføre 'til sig selv' i Chile, den største vindmøllepark til dato i Chile. Vindmøllefabrikantens ambition er at gøre sig 100% selvforsynende i elekticitet allerede i løbet af 2012.

Men så kommer en hovedrystende Nordea på banen: "Vestas, Vestas, Vestas dog! Hvad tænker I dog på. I stedet for bare at fortsætte med at gøre tingene på den 'normale' måde. Sikken en måde at bruge jeres usikre penge-'strøm', 50-100 millioner Euro, på!"

Det er næsten som at høre blå blok kommentere på rød blok. Lad pengene blive i lommen i krisetider. Men enhver god pokerspiller ved da, at kommer chipsene ikke i spil, så vinder man heller ikke noget, man løber tværtimod tør for chips længe inden man når til gevinsterne.

Desuden er det da slet ikke dumt at konsolidere sin nyvundne position som nr. 1 på Dow Jones' "Sustainability indeks" inden for segmentet "udstyr til vedvarende energi". Et godt sted at være placeret, når fremtidens grønne investorer og købere af grøn energi skal vælge selskab.




16/9 2011 13:11 Conner 046424



Ja, der er mange måder at anskue tingene på. Nu har de jo også sagt, at parken er til salg - for den rigtige pris. Så måske kommer pengene retur.



16/9 2011 15:25 troldmanden 246429



Vestas fortalte på Q2 telefon konference at de ville bygge en park til dem selv for at kunne nå op på ca 100% vedvarende strøm til alle deres fabrikker.

I går blev sløret så løftet. De bygger en 100mw park i Chile med deres 2mw møller.

Vestas har hidtil afvist at de vil til at starte med at agere som en developer. Altså enten konstant akkumulere mere effekt til dem selv eller bygge parker for så derefter at sælge dem. Altså noget ala hvad Gamesa gør. Men se så lige det her afsnit fra gårdagens meddelelse.

Juan Araluce, President of Vestas Mediterranean, concludes: "Since we took the decision to develop Talinay Oriente, we have already received acquisition offers from several local and international companies interested in this exciting project, which will play an important role in Chile's future energy mix. We are pleased with the interest created around this project. In case of any potential future sale of the project, Vestas will continue evaluating other investment options to support the achievement of our internal renewable energy targets."

"i tilfælde af et potentielt fremtidigt salg af projektet, fortsætter Vestas med at evaluere andre investerings muligheder for at støtte vores interne vedvarende energi mål"

Altså de fortsætter med at screene efter projekter de selv kan bygge for egen regning. Og når de så samtidigt nævner de har fået en række tilbud så lugter det lidt af et salg når parken er oppe at køre.

Lad os se lidt mere på økonomien.

Udgifterne til at opstille parken er naturligvis laver for Vestas end en developer idet en developer betaler en "overpris" i form af bruttomargin til Vestas. Og den ligger på 15-25% fra projekt til projekt.

Hvis vi tager udgangspunkt i en gennemsnits salgspris på 950.000 Euro per mw så betyder det at Vestas kan nøjes at bruge ca 750.000 Euro per mw vindmølle. (der er ike taget højde for brug af f.eks en V100 med et meget højt tårn som vil koste væsentligt mere per mw)

Nu ved vi så ikke hvad den oprindelige developer er blevet betalt per mw. Men total udgifterne for Vestas vil nok være i niveau 1,3-1,5 mio Euro per mw. Ca 200.000 Euro billiger end en developer.

Afhængigt af hvad Vestas har betalt developeren så vil Vestas kunne sælge parken videre med en bruttomargin på 250-400.000 Euro per mw. Altså på papiret en god forretning idet det vil øge indtjeningen fra den normale forretning. Og på EuroInvestor har der længe været et ønske/tro på Vestas selv vil begynde generelt at bygge mange vindmøller. Op til 1.000mw om året. Men det er lidt mere nuanceret end som så.

For hver 100mw vil det betyde pengebindinger på ca 35 mio Euro i egenkapital indskud (25% af 1,4 mio euro/mw) Så længe det kun er 100-200mw om året så betyder det ikke det store. Det kan ss trodss alt godt finde. Men Vestas har ikke et cashflow der kan understøtte 1.000mw om året. Det vil koste dem små 3 mia om året.

En ting er Vestas egene muligheder for at skaffe kapital. Noget helt andet er hvordan deres eksisterende kunder vil reagere. Lige meget hvad så vil Vests være afhængig af en hel masse eksterne kunder som i 2011 stiller ca 6000mw op og det tal stiger i 2012. Men hvis Vestas for alvor begynder at akkumulere egen effekt så betyder det jo at Vestas kan underbyde deres kunder når der skal kæmpes om div PPA kontrakter. For med en anlægsudgift der er 10-15% billigere end hvad developerne kan bygge et tilsvarende anlæg så vil Cost of energi (udgifterne til hver produceret kwh) jo være lavere for en af Vestas egne parker. Og det er trods alt de færreste kunder der bryder sig om at opleve unfair konkurrence fra deres leverandør som nu pludselig går ud og nupper deres forretning. Og det vil helt sikkert betyde at Vestas på den front vil miste kunder og dermed vil salget til eksterne kunder altså falde. Så det er en farlig vej at gå ud af. Det skal gøres med MEGET stor omtanke og nærmest forhånds accept fra en række af de store developers med et sæt spille regler for Vestas. Ellers så tor jeg det kommer til at skade deres forretning.

Hvis vi lige kort igen ser på det projekt Vestas selv vil stille op så kaldes det Talinay Oriente. Og når man søger på det så kommer det faktisk frem at Vestas allerede sidste år købte dette projekt og det var planen at det skulle have været på 120mw og påbegyndt opstillingen inden udgangen af 2010. Det er som bekendt blevet forsinket og projektet lidt mindre. Men måske mere interessant så fremgår det at det kun er første fase ud af 5. Altså en samlet kapacitet på 500mw. Spørgsmålet er så om Vestas også har sikret sig optionen til de sidste 400mw? Det vil i bund og grund nok være meget naturligt.

Talinay Oriente is the first phase of the larger 500-megawatt Talinay wind farm the Chacra family, through their Grupo Phoenix company, expects to develop through a total investment of over $1.0 billion. The energy the Talinay wind park produces will be injected into Chile's central SIC power grid, which supplies energy to over 90% of the nation's population. The SIC grid runs from northern Tal Tal to the southern island of Chiloe.

"The Talinay wind farm will be developed in five stages, until completing the construction of 243 wind turbines that will inject 500 megawatts to the SIC grid, and which will allow us to remove 19 million tons of carbon dioxide between 2011 and 2024," said the president of Grupo Phoenix, Orlando Chacra.



16/9 2011 17:16 Jamesol 046434



Takker for et grundigt indlæg, troldmanden. Mit polemiske indlæg, udgivet på loungen, blev automatisk udgivet under det mere seriøse 'Industri', så her hjælper dit bidrag til at gøre tråden berettiget også.

Jeg undrer mig over, hvor Orlando Chacra er blevet af i projektet. Er han overhovedet ansat hos Vestas længere? Han nævnes ikke i Vestas' nyhed sammen med andre kontaktpersoner. I en cv-oversigt på nettet for Chacra nævnes Vestas ikke, skønt flere afsluttede stillinger nævnes. Senest er han fra 2011 udviklingsminister i Chile.

Kunne det tænkes, at Vestas' usædvanlige skridt som "selvbygger" er sket som følge af, at Orlando Chacra er trådt ud af projektet? At en god idé er opstået tvunget af omstændighederne?

Dine overvejelser over hensynet til eksisterende kunder forstår jeg ikke helt. Det er ikke fordi, jeg er uenig i det, du skriver - da foretrækker jeg lige at kunne føle mig på omgangshøjde i indsigt i projektprocessen først. Men umiddelbart så ved samarbejdspartnere vel, at det gælder hvert projekt for sig, hvor man bliver enig om en pris, der ikke nødvendigvis gælder ved kommende projekter, eller hvad? Udbud og efterspørgsel, iskold forretning, simpelt hen, uden bad feelings. Det er vel i høj grad, de betingelser, som vindmølleproducenterne selv må affinde sig med i den tiltagende konkurrence under givne finansielle vinde. Se bare i Sverige, hvor Gamesa netop nu er begyndt at mænge sig med en af Vestas' gamle og også nuværende kunder på et marked, hvor Vestas næsten har været enerådende.



TRÅDOVERSIGT