Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Credit Crunch genbesøgt


49299 2/12 2011 13:31
Oversigt

De vilde dage fra 2007 og 2008 glemmer jeg aldrig. Det var på en gang skrækindjagende og fascinerende at være vidne til (og lidt involveret i gennem sin portefølje) hvordan de grundlæggende mekanismer på de frie markeder brød sammen.

Nu er spørgsmålet om vi vil se det samme i 2012?

Under den første kredit krise eller credit crunch var det ikke kun en bobbel på ejendomsmarkedet der bristede, men også det faktum at al likviditet blev suget ud af markedet, der gjorde at den mest fundamentale mekanisme i kapitalismen blev ødelagt, nemlig udbud og efterspørgsel.

Når man ikke kan stille med en efterspørgsel bryder prismekanismen simpelthen sammen. Og i teorien burde dette slet ikke kunne ske fordi pengene altid vil søge derhen med det bedste afkast og pengene vil tage sig betalt med en god risikopræmie.

Dengang brød alt sammen og alle aktiver blev tvangslikvideret uden megen hensyntagen til hvad de skulle koste. Det var paniske tilstande fordi likviditet pludselig var den vare alle ville have for imorgen kunne det være deres egen virksomhed/bank der stod for skud.

De samme aktiver som var solgt til 5%-10% af pålydende værdi solgt videre for 50-85% værdi, fordi mekanismen igen fungerede med efterspørgsel.

I et markedet er likviditet livsnerven for at man kan handle med hinanden og vi har udviklet sofistikerede institutioner til at tilvejebringe likviditet mens køber og sælger ikke kun bliver enige om pris, men også produktion, levering, service og gensalg.

Disse institutioner kaldes banker.

Og bankernes krise er nu igang med for 2. gang at lave frontalt angreb mod den fri prisdannelse af aktiver, godt hjulpet af skoleteoretiske politikere der i lang tid ikke havde forstået hvor alvorlig situationen er.

Alt dette er kendt stof og heldigvis reddede amerikanerne det hele dengang med deres TARP program. Europæerne ser ikke ud til at kunne klare det samme.

Krisen i 2007-08 var et stykke tid om at udfolde sig også i investorernes bevidsthed (ikke mindst min egen) og jeg tror det her en lignende case. Forskellen er nu efter min mening at økonomien er meget mere skrøbelig nu end den var i 2007.

Bankernes kreditter til hinanden er også på vej ned nu, ligesom var det der for alvor udløstede credit crunch no. 1.

Det betyder at bankerne har indset at den eneste redning, er at redde sig selv, man kan ikke forvente at investorerne vil investere mere i dem uden at de tager sig en alvorlig introspektion om bonus, løn og vederlag. Deres eneste redning er at slanke balancen, da de ikke kan styrke indlån og indskud, så skal de tages på udlån.

Denne udvikling har været undervejs længe og har blandt også været begrundelsen for deres exit i aktier og ind i statsobligationer. Der blev de så fanget desværre.

For investorerne betyder det at særligt investeringstunge industrier er ramt. Shipping, housing og Infrastruktur. Nok også energi investeringer, nu hvor staterne også skal passe på pengene, hvor det f.eks bliver et tema for vestas om de kan tilbyde finansiering let. Det kan Siemens og kineserne.

For Torm har det betydet enden for deres virksomhed. Deres enorme gæld har tvunget dem helt i knæ.

Erhvervsobligationer er interessante investeringsobjekter, men desværre noget som private ikke rigtigt har mulighed for.

Europa har ikke udsigt til vækst og skal igennem massive omlægninger og besparelser. Det bliver en ørkenvandring i mange år. Vi lider i Europa stadig af en massiv selvforherligelse, ringe arbejdsmoral og evne, og et fantasiforhold til vores egne evner indenfor design og innovation.

Jeg er bear EU. Big bear.




2/12 2011 14:01 Occam 049301



Politikerne har et alternativ til et frosset kapitalmarked, depression og massearbejdsløshed: Tryk flere penge. Kald det QE og sådan noget.

Før eller senere vil det give inflation. Så kan vi uden så meget vrøvl nedskrive aktiver og indkomster: De følger bare ikke med op. Fordelen er, at vi slipper for konkurserne.

Noget af det første, der stiger under inflationen, er aktierne. Så man skal ikke være helt ude af markedet.



2/12 2011 15:13 Conner 049303



Jeg er med dig hele vejen.

Jeg har dog et lille indspark. Du og JV er til stadighed efter den danske konkurrenceevne. Her et lille samsurium af grafer m.m.. DK klarer sig faktisk rigtig fint på rigtig mange områder, dog med enkelte smuttere. Bemærk specielt innovation

http://di.dk/SiteCollectionDocuments/Globalisering/Globaliseringsredegørelse/Sådan%20ligger%20landet%202011%20www[1].pdf



2/12 2011 15:23 049304



De starter ud med "Verdensøkonomien er atter i fremgang, og optimismen er ved at vende tilbage hos både danske og udenlandske virksomheder" Jeg er allerede stået af

Skulle vores globale konkurrence evne være over Tyskland?

Jeg har gang på gang læst disse redegørelse og jeg tror ikke de giver et retvisende billede af hvor "landet ligger"

Hvormange arbejdspladser bliver der skabt, hvor mange nye virksomheder bliver etableret.

Danmark fortsætter med at tabe arbejdspladser til udlandet, hvorfor jeg synes at det er svært at tale om at vi har global konkurrenceevne...

credit crunch 2, europæisk gældskrise, krise energi

credit crunch 2, europæisk gældskrise, krise energi




2/12 2011 15:44 Occam 149305



Se på datoen: Marts 2011.

"Resultaterne af årets Globaliseringsredegørelse viser at Danmark, i sammenligning med de øvrige OECD-lande, har et fornuftigt udgangspunkt."

Lige før valget ville DI jo ikke sige, at det går ad h til.



2/12 2011 17:14 Conner 349308



Aka og Occam i er et par gnavne gamle mænd

Her prøver man med lidt optimisme, fra en rapport som er et halvt år gammel (forholdsvis ny), og så jamrer i.
Lad os glæde os over nogle forholdsvis gode placeringer, og så ellers se fremad. Der er altid plads til forbedringer

Kommentarer unødvendige, så vi ikke ødelægger trådstarterens indlæg



2/12 2011 16:34 Kongkurs 049306



Fint indlæg Aka - dog er par bemærkninger:

Vi skal have et vinterrally i aktierne frem til engang i januar, i det mindste i DK, der er omlægninger i pensions PF'er på vej som vil støtte det, og Q3 tallene var fine for de fleste virksomheder, som i høj grad har tilpasset sig og tjener gode penge.

Men så skal vi en tur ned igen, for de stigende priser på energi og råstoffer begrænser indtjeningen.
Især det faktum, at det bliver dyrere og dyrere at udvinde ny olie gør at vi ser stigene energipriser. Det samme gør sig gældende med råstofferne - der bliver dyrere og dyrere at udvinde et ton et eller andet f.eks. kobber, idet minerne med høj lødighed er udtømte. Dvs. det gos koster mere og mere af en stadig dyrere energi at udvinde et ton råstof.

Derfor går det galt på langt sigt.

En anden ting der gør at vi får en kraftiger ressesion i vesten, er at vi har lagt vores produktion til Østen / kina. Det er altså dem der får avancen på værdiforøgelsen fra råstof til produkt og ikke os. Der er også derfor at både deres energiforbrug og forurening stiger mere end vestens.

Samtidig giver en stigende global befolkning øget pres på alle resourcer herunder vand. Hvor du før hentede det i bækken skal det nu pumpes fra en brønd, og i US driker de stort set un vand fra flaske. Det medvirker også til et stigende energiforbrug af stadig dyrere energi.

Ovenstående sammenholdt med en mega gæld i vesten giver opsriften på et snarligt sammenbrud - hvornår? Tjaa - vidste jeg det, så var jeg mange millionær.

Men lige for nu, så tror alle at vi er på vej til bage til businnes as usual - og derfor får vi et fint lille vinterrally, som man passende kan benytte til at komme ud med gevinst eller reducerede tab.



2/12 2011 16:47 049307



Hej Kongkurs,

Ja mit indlæg er nok også på mellemlang sigt. Jeg tror måske også at vi får et rally fra d. 9 december, hvis Politikerne leverer en troværdig løsning.



3/12 2011 19:33 polopolo 049368



Jeg kan ikke helt følge dig i din langsigtede pessimisme. Hvis vi udliciterer arbejdspladser men beholder ejerskabet af industrien så mener jeg det er en fordel for os.Man kunne antyde at der er en etisk problematik i at sidde i DK og administrere en arbejdsplads i Kina med lavtlønnede arbejdere.
Derimod er det en dejlig klar formulering af den akutte krise da efterspørgselen med et stoppede. Man kunne i de næste 2 år observere brugbare huse på tvangsauktion solgt for 1 kr eller for 10 % af retsgebyret. Den slags pris ansættelser gør jo at FS kan hærge enhver banks sikkerhedsstillelser og FS kan anslå værdierne som værdiløse. Hvilket jo (måske ) delvis var sagen omkring Amager banken.



3/12 2011 19:50 049369



min pessismisme består i at jeg tror at når man flytter produktionen ud så følger innovationen med ud, hvorfor vi ser EU sakker mere og mere bagud ikke kun i industriarbejdspladser, men også i skabelse af nye arbejdspladser.

Iværksættere skaber utroligt mange arbejdspladser og dem har vi slet ikke nok af.

Kombinationen af udfordret demografi med flere ældre, lav arbejdstid, høje omkostninger, høje lønninger gør europa dårligt rustet til en intens global konkurrence.

Herhjemme har en hel generation mistet evnen til at omsætte en ide til et produkt. Det bliver ikke fremelsket i skolen og ikke værdsat af samfundet.



2/12 2011 20:40 doodha 549316



Helt banalt og jordnært:

Ind imellem har jeg mulighed for at tage en cykeltur på en hverdag. Ofte bringer det mig ud vest for Aarhus, hvor man kan se motorvejen altså den nord-sydgående.

En dag for et par måneder siden stod jeg på en bakketop og faldt i staver - og så slog det mig: Der gik kun få minutter mellem hver store transport af vindmølle-dele.

Når jeg siden har været derude, har jeg set om jeg kunne se det samme. Og det kunne jeg. Og jeg har også set, at der er en meget voldsom trafik i det hele taget - og det er ikke mindst store lastbiler, den ene efter den anden. Meget pulserende.

I dag var jeg ude at cykle en tur med en af mine kammerater i den dejlige december-sol. Vi talte en del om krisen osv. Ude for enden af Årslev Engsø, hvor vi har udsyn til motorvejen, spurgte jeg min kammerat: Se der - tyder den der enorme mængde af transport på, at vi er et samfund i vækst-krise. Svaret var indlysende: Nej, bestemt ikke!

I 2006-2007 da højkonjunkturen var på sit højeste, var der ikke mere trafik - såvidt jeg husker...

Gode gamle Keynes sagde vist engang noget med, at man skal prøve at "se ud af vinduet" for at få en fornemmelse af, hvordan det står til med økonomien.

Min kammerat og jeg konkluderede, at der vist ikke er mere krise, end hvad vi gør det til... og uden den markante krise-stemning og deraf manglende forbrug - ja så stod det vel egentlig ikke så galt til endda...

Set fra en bakketop 1 km sydøst for Gl. Harlev Kirke...



2/12 2011 20:59 Banksteren 049318



Meget enig, short skidtet, der er et kæmpe GAP, som skal lukkes fra i onsdags, hvorefter aktiemarkedet forsætter ned.



2/12 2011 21:02 Banksteren 049319



Forresten, hvad jubler the Crown over, når der er kommet 70.000 flere arbejdsløse i dag?

Arbejdsløshedsprocenten faldt i dag, fordi der kom 350.000 flere pensionister i US.

Der skabes alt for få Jobs, og det jubler pøblen over.



TRÅDOVERSIGT