Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

det er jo ikke sådan man ønsker at starte dagen....


5696 stengård 25/3 2009 09:29
Oversigt

med nyheden om at den indenlandsk forbrug via dankort er faldet 10% i februar - og den japanske eksport lige lidt over HALVTRES PROCENT i februar... gys !
Den østeuropæiske nedtur har (ifølge det jeg hører fra Bulgarien/Rumænien/Skopje) og hvor jeg ellers er (in)aktiv i denne tid heller ikke mindsket i hastighed. Sortehavskysten - hvor man havde boom-økonomi drevet af bl.a. de mange resorts og lejlighedskomplekser (og villaer til russere) er helt gået i stå...
Det afspejler sig selvfølgelig også i behovet for rullende materiel.

Men jeg er da ved at være urolig for om de østeuropæiske økonomier med dderes skrøbelige demokratier kan holde til det her. Både Bulgarien og Rumænien er afhængig af det store antal unge der har job i udlandet (resten af EU) og som sender milliarder af euro hjem. Det er desværre også dem der sidder på de yderste jobs i industrien/servicefagene - og nok dem der lettest ryger ud - med drastisk effekt på øst-landenes budgetter

http://www.dinepenge.dk/borsnyt/artikel/danskernes-forbrug-historisk-dyk

http://politiken.dk/erhverv/article676598.ece

http://politiken.dk/erhverv/article676082.ece

så det kan godt være at "market sentiment" er at aktierne er skal i gang med et rally - men den holdning genspejles så til gengæld ikke i forbrugernes tillid. Nu kan man jo argumentere at markedet altid er 6 måneder forud - men aligevel....

jeg håber sådan set at Le har ret i at det er ved at vende - men lige nu ser det ikke alt for lyst ud... jeg tror at man skal tjene penge på enkelte safe-harbour og event-aktier for resten ser ikke specielt opløftende ud..



25/3 2009 10:45 JørgenVarnæs 05704



Jeg så at Sten Bocian fremhævede det samme argument som le - nemlig at virksomheder overalt i Europa er i gang med at nedbringe deres lagre og at det skulle give et opsving i produktionen og dermed eftersprøgselen over de næste par måneder.

Jeg køber dog ikke argumentet - som du selv påpeger stengård, så er eftersprøgslen ekstremt nedtrykt. I min optik er virksomhederne ved at nedbringe deres lagre for at skaffe sig likviditet, fordi mange af deres andre kilder er udtørrede. Så længe bankerne holder likviditeten så stramt som de gør, så sker der ikke meget. Virksomhederne er også i gang med at slanke deres balancer.



25/3 2009 12:10 stengård 05715



de (tropds alt) mange virksomheder jeg hører fra rundt omkring fortæller godt nok at lagrene er på vej ned - men at det så sandelig også er deres ambition at de BLIVER nede - bl.a. af likviditetshensyn.

Det kan jo selvfølgelig ændre sig når bankerne selv har fået et overblik over deres deres kapitalbehov - men jeg ser altså mine meldinger fra øst-europa som udtryk for at der stadig ligger noget og ulmer. Ungarn er på kanten af kollaps (med det har det nu været i flere år) de nye er at der er skarpt fald i økonomien i hhv. Bulgarien og Rumænien. NU udgør de to økonmier jo ikke meget i den store sammenhæng - men det kan jo være en del af den tue der kan udfordre den Schweiziske og Østrigske økonomi (selvom Østrig jo traditionelt er mere orienteret mod Ungarn)



25/3 2009 12:16 JørgenVarnæs 05717



Det er også sådan jeg ser sagen (hvis jeg da forstår dig rigtigt) - at der er nogle mega-trends, der kører i baggrunden. Der er de-leveraging af balancer, der var kommet for højt op på grund af finansielle institutioner, der har overstukket sig - og der er et fald i efterspørgslen, der gør at virksomhedernes primære likivditetskilde (omsætningen), er ved at tørre ind.

De 2 megatrends gælder både for virksomheder og for stater i øjeblikket.

Lagerreduktionerne foregår i denne sammenhæng fordi det er den nemmeste adgang virksomheder har til at skaffe likviditet.



25/3 2009 12:26 stengård 05720



jeg tror sådan set (selvom man kan lyde helt socialdemokratisk) at det er bedre at investere mere i samfundets infrastruktur end at lette skatterne yderligere - flere bedre veje, bedre energiforsyning, bedre skoler - sålænge det er murtsen og asfalt og møller der bliver sat penge i - og ikke ekstra ansatte...



25/3 2009 12:36 JørgenVarnæs 05723



Det er vel ikke specielt socialdemokratisk. Jeg vil snarere kalde det for sund fornuft - og så også smide nogle penge efter uddannelse generelt.



25/3 2009 13:06 le 05733



den store knaphed på kredit er som du siger netop med til at forstærke lagerreduktionen

der netop derfor kommer endnu mere for langt ned i forhold til efterspørgslen

men netop derfor skal produktionen også stige igen her i slutningen af 2q

og elektronikproducenterne er jo allerde i fuld gang med at øge produktionen ret så voldsomt, fordi ordreindgangen er meget større end ventet og lagrene allerede har været for små i et stykke tid

og man skal ikke glemme at alle data i kina peger på en stor opgang i bilsalg, boligbyggeri og forbrug allerede siden slutningen af 2008

og kina er den største i verden på stort set alle producerende sektorer

det eneste sted hvor vi er rigere er fordi vi bruger mere til hospiltaler, hjemmehjælp, undervisning, sociale aktiviteter, men det er ikke produktivt, men koster skattekroner og kan ikke drive konjunkturen og hvilket også gør obamas pakker lidt for ineffektive som konjunkturskabende foranstaltning



25/3 2009 13:13 JørgenVarnæs 05735



som jeg læser situationen bliver lagrene kastet på gaden for at sikre likviditet - og det sker uden smålig skelen til profitabiliteten i salget. Der vil ikke komme nogen speciel opgang i produktionen, fordi produkterne ikke bliver efterspurgt på et prisniveau og i en mængde, hvor det er profitabelt at producere.

De lagerreduktioner vi ser nu er for at skaffe den likviditet, som virksomhederne ikke kan sikre i bankerne. Cash is king - og det er sådan det ser ud i forretningsverdenen pt. Vi opererer ikke længere indenfor de gængse grænser af økonomien.



25/3 2009 13:32 le 05738



vi er da meget enige

og den analyse bragte jeg allerede i september/oktober

men da forbruget ikke er faldet så meget som man tror er lagrene kommet for langt ned i forhold til forbruget og produktionen har været/er meget lavere end forbruget, teknologi og forbrugsgoder havde allerede lagerreduktionen i december og biler og huse får den især her i marts/april, fordi forårsopsvinget i salget gør salget meget større end den kraftig reducerede produktion, der har nået en bund her i 09 1q

når japans eksport falder så meget er det et udtryk for at de reducerer lagrene på de markeder de eksporterer til bl.a. de lokale importører, grossist og detailhandlere og salget er ikke faldet 50% på de markeder når det gælder almindelige forbrugsgoder selvom bilsalget visse steder er faldet over 50%, men ikke i gennemsnit og der er jo mange tegn på stigende bilsalg også i europa, bl.a. tyskland, italien mm og som nævnt er det steget 25% i kina, der er verdens største bilmarked og 22% i indien i februar og i brazilien f. ex. er bilsalget stabiliseret med et kun meget lille fald

og derfor skal produktionen jo også stige igen, fordi producenterne jo selvfølgelig vil sørge for at kunne levere det der efterspørges



25/3 2009 13:43 JørgenVarnæs 05740



Nej, jeg tror slet ikke vi er enige. Min pointe er, at der kun findes en kunstigt støttet eftersprøgsel og de-leveraging vil tage luften ud af den sidste rest af eftersprøgsel. Som den rigtige dr. doom siger:

"Jeg mener, at det amerikanske statsobligationsmarked er en katastrofe under opsejling af den simple grund, at regeringens kapitalbehov til at dække sit underskud vil blive enormt. På et tidspunkt vil centralbanken nemlig være tvunget til at sætte renten op for at dæmme op for inflationen - men det vil så ramme statens økonomi, fordi rentebyrden til at håndtere statsgælden vil stige dramatisk," udtalte Marc Faber for en uge siden til CNBC.

...og det kommer oven i et system med ubalancer, der allerede er ved at kollapse. Der skal ske en kraftig tilpasning i den økonomiske aktivitet, før vi finder et holdbart niveau for videre vækst. I den periode vil virksomhederne (bredt set) ikke tjene penge og mange vil bukke under. Som jeg ser det, er vi ikke i nærheden af at være på et holdbart niveau endnu. Der er stadig masser af smerte tilbage på boligmarkedet og arbejdsmarkedet før vi kommer til at se en bedring.



25/3 2009 14:00 le 05743



skal vi så ikke bare erkende, at vi stort set mener det modsatte om det meste?



25/3 2009 14:02 JørgenVarnæs 05744



Jo, det kan vi vist roligt gøre

mvh
JV



25/3 2009 12:22 Gobe 05719



Her er lidt, der trækker den anden vej ! Lånt fra Agent Cooper på den anden kanal.

http://carstenvalgreen.blogs.business.dk/2009/03/25/fem-myter-om-usas-%c3%b8konomi/

Egentlig lidt rart med andres indfaldsvinkel til den megen mediehysteri.

Gobe



25/3 2009 12:34 JørgenVarnæs 05721



Jeg så godt den blog - og rev mig ret så voldsomt i håret. Manden har ret i det han siger, men han bygger hele sin argumentation på de samme cirkulære argumenter, der gjorde at hele subcrime boblen kunne bygges op. Den vækst, Valgreen taler om er jo bygget på den løse kreditgivning. Når han taler om vækst i realløn, så er det jo reallønninger bygget rigelig kredit. Tager man den hårdt pumpede finanssektor ud af hans tal, så hænger det slet ikke sammen længere.

På et andet tidspunkt, så trak jeg ret så kraftigt på smilebåndene. Hans punkt 2.1 er Weissmans gamle "jamen, USA har positiv kapitalstøm" traver, som vi fik gennemhullet ret så kraftigt ovre på den anden kanal for 1,5 år siden.

Men bloggen er et glimrende eksempel på, hvor meget man kan forvride økonomiske data. For at det hele giver mening er det vigtigt hele tiden at have øje for, hvad der er de faktiske drivere i økonomien. Jeg kunne såmænd også begå en lignende analyse - men jeg ville vide, at det ville være løgn fra ende til anden.



25/3 2009 12:54 le 05728



han lyder meget fornuftig ham carsten varness

men siger tingene endnu mindre skarpt end jeg plejer at gøre det

og jeg er helt enig med ham



25/3 2009 12:57 stengård 05729



en Varnæs her på siden er rigeligt :)




25/3 2009 13:10 le 05734



ja undskyld, det er svært at huske alle de navne

så jeg forvekslede valgreen med varnæs

man kan jo ikke læse det indlæg man svarer på medens man svarer

og iøvrigt er proinvestor blevet så langsom at jeg ikke engang kan skrive et indlæg uden at siden går i stå næsten for hver linie og så glemmer man til sidst hvad man egentlig er ved at svare på fordi man sidder og siger højt til sig selv nu igen for fanden sikke noget lort




25/3 2009 12:59 JørgenVarnæs 05730



Du må endelig ikke tage mig til indtægt for Valgreens synspunkter - så bliver jeg altså ked af det



TRÅDOVERSIGT