Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Opsplitning af investeringsdel og indlånsdel på vej?


59369 mlama 26/7 2012 11:11
Oversigt

Det er aldrig for sent at blive klogere. Nu er en af de bankchefer som fik os bragt i uføre ved at bekæmpe Glass Steagal-loven der indtil 1999 sikrede os mod at bankerne kunne bruge vores indlån til investeringer, hvilket formentlig er den vigtigste faktor til finanskrisen, vendt rundt på en tallerken og taler fornuftens stemme. Lad os håbe vi via lovgivningen kan vende tilbage til fonuftens vej igen:

--
En tidligere topchef for en af de allerstørste internationale banker - Citigroup - opfordrer nu til, at store internationale banker bliver splittet op. Det skriver Financial Times torsdag morgen. Meldingen, der kommer fra Sandy Weill, er specielt overraskende, eftersom han selv var en af hovedarkitekterne bag den moderne banksektor.

Weill slutter sig dermed til koret af politikere og lovgivere, der helst ser en tilbagevenden til en model med adskillelse af investerings- og kommerciel bankvirksomhed. - Det vi formentlig burde gøre er, at splitte investeringsdelen fra de kommercielle banker, få bankerne til at være modtagere af kundernes indlån, få bankerne til at lave kommercielle lån og huslån, få bankerne til at lave noget, der ikke risikerer skatteydernes penge, noget der ikke er for stort til at gå under, udtaler Sandy Weill til CNBC News.

Weills kommentarer har ryster politikere og bankverdenen, fordi han netop selv var bannerfører for afmonteringen af den Glass-Steagal lov, der siden den store depression og indtil for 13 år siden, adskilte finansielle aktiviteter. Den succesfulde ophævning af Glass-Steagal gjorde det muligt for Sandy Weill, at konsolidere Citigroup til den enorme bank den er i dag.

De ændringer, som Weill nu er fortaler for, sigter mod at regulere banker, der i dag er så store, at de grundet deres systemiske betydning ikke får lov til at krakke af politikerne, som man så under krisen i USA og adskillige andre lande. Reformen ville i USA føre til en omfattende omstrukturering af banker som JPMorgan Chase, Bank of America og Weills tidligere arbejdsgiver, Citigroup.

Weills udtalelser vinder genklang blandt mange i den amerikanske lovgivende forsamling. På nuværende tidspunkt er der lovgivning under behandling i den amerikanske kongres, der, hvis den bliver vedtaget, vil kunne tvinge de største banker i landet til at splittes op i mindre enheder. Ritzau Finans
--



TRÅDOVERSIGT