Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Et kig på Clas Ohlson


63247 chrhall 2/1 2013 10:40
Oversigt

Hej, jeg har brugt de sidste par dage på at kigge nærmere på Clas Ohlson, inspireret af Thorleif Jacksons udbytteportefølje. Jeg har tidligere kigget på Københavns Lufthavne. Kritik og indspark modtages gerne. God onsdag :−)

Beskrivelse
Clas Ohlson er en af Sveriges største isenkræmmerforretninger. De er repræsenteret i Sverige (70), Norge (58), Finland (22) og England (12). Clas Ohlson blev grundlagt som et postordrefirma i 1918 i Insjön, og først i 1989 åbnede man den første butik. Den første butik i Stockholm var placeret centralt, og herefter har man satset på at have butikker på gode centrale steder. Siden selskabets start har man aldrig haft et tabsgivende år.

Clas Ohlson kan bedst sammenlignes med f.eks. Silvan, Harald Nyborg og Bauhaus. Silvan havde en årrække følehornene inde i Sverige, men kørte med underskud, og gav op i 2009.

Notering
Clas Ohlson er noteret på NasdaqOMX Stockholms Nordic Mid Cap liste. Aktien er noteret med symbolet CLAS B.

Ejere
Selskabet er ejet og kontrolleret af 5 efterkommere af Clas Ohlson, der tilsammen har 64% af stemmerne. Familien har løbende solgt ud af deres B-aktier, men ikke i alarmerende grad. Det ligner en stærk ejerkreds, der har interesse i at føre stifterens virksomhed videre.

Udbytte
Clas Ohlson er en stabil udbytteaktie, og de seneste fem år ser udbyttet således ud:
2012: 4.25 sek
2011: 3.75 sek
2010: 3.75 sek
2009: 3.00 sek
2008: 5.00 sek

Udbyttet betales som regel i september, så der er pt rigelig tid til at afvente en god købesmulighed. Man har de seneste to år udbetalt næsten 70% af overskuddet som udbytte, hvilket er en pænt høj payout ratio. Egenkapitalen pr Aktie er dog 26.26 sek, så der burde være mulighed for at udbetale udbytte, selvom man skulle få et sløjt resultat. De to foregående år har udbyttebetalingen svaret til 15% af egenkapitalen.

Eksterne faktorer og risisci:
Clas Ohlson er ved at etablere sig i England, og det udgør i mine øjne umiddelbart den største risiko. Investeringen har ikke rigtigt givet afkast endnu, og også i Finland står det hele lidt i stampe. Jeg vil dog tro at man lykkedes med begge markeder, om end det vil tage noget tid.
Ca. 40% af varerne indkøbes i asien, hvilket giver en forholdsvis stor eksponering mod øst. Jeg vil dog mene at regionen er forholdsvis stabil. Eksponeringen mod asien er dog relevant i forhold til indkøbsprisen på varerne, såfremt f.eks. kineserne skulle bestemme sig for at udbetale mere i løn til deres arbejdere. Clas Ohlsons indkøb foregår primært i dollar, og med en stor tilstedeværelse i Norge, foregår en del af indtjeningen i norske kroner. Man hedger sig mod kursudsving i valutaer.
Clas Ohlson har også en online del, og har som sagt stærke postordre rødder, så jeg ser ikke online handel som en decideret risiko for kæden.

Er selskabet afhængig af produktudvikling?
Clas Ohlson køber billigt ind, typisk i Kina og sælger dyrt på hjemmemarkedet, og er som sådan ikke afhængig af produktudvikling. Yderligere har man et meget bredt produktudvalg.

Rentebærende gæld og Egenkapital
Clas Ohlsons Egenkapital overstiger gælden, så der er ikke umiddelbart nogen fare for at man går rabundus inden for nærmeste fremtid. Gælden er ikke vokset i takt med ekspansionen, hvilket jeg ser som en god ting, da man så ikke låner sig til kunstig vækst.

Afkast og vækst
Clas Ohlsons resultat før skat har de sidste 5 år stået lidt i stampe mellem 5-600 millioner, imens omsætningen er vokset 34%. Man har samtidig åbnet lidt over 17 butikker årligt, hvilket kan forklare at resultatet ikke er vokset med.

Ledelsen
Koncernchef er Klas Balkow, der tidligere har været ansat i Axel Johnson koncernen (som blandt andet har Axfood, Mekonomen o.a.) og 10 år inden for Proctor og Gamble. Han har været ansat siden 2007, og har rigeligt med ledelseserfaring.

Investor Relations
Clas Ohlson virker som en rigtig folkeaktie, og generalforsamlingen plejer at være et større tilløbsstykke med spillemænd, fest og generalforsamlingsgaver til aktionærerne. Til sidste generalforsamling mødte 1600 aktionærer op. Information er let tilgængelig på hjemmesiden.

Styrke på markedet og markedssituationen
Clas Ohlson står stærkt i Norge og Sverige, hvor de største konkurrenter må være firmaer som f.eks. Biltema og Jula. Begge har dog en lidt anden profil, da de typisk ligger i udkanten af byerne, hvor Clas Ohlson som tidligere nævnt ynder at placere sig centralt. Biltema og Jula fokuserer, efter min mening, lidt mere på garagehobby og mandeting, hvor Clas Ohlson fokuserer på ting der foregår inde i hjemmet.

Som tidligere nævnt er man begyndt at udvide i England, under samme navn, hvilket jeg tænker kan blive lidt en barriere - navnet Clas Ohlson klinger ikke vildt godt på engelsk, men det det virker som om man tror på ideen i ledelsen, og det er jo det vigtigste. Marketingstrategien virker som om den piggybacker på Ikea, og man har blandt andet sloganet "Pöp in", i bedste swedish chef stil.

Kurs og købsmuligheder
Clas Ohlson handles i øjeblikket til kurs 86 og en P/E på 13,75. Det er rimeligt, set i forhold til tidligere, hvor aktien har ligget på omkring p/e 16-17, da indtjeningen for de første to kvartaler har været 15% lavere end i 2011. Som det ser ud nu, forventer jeg at Clas Ohlson havner på en lavere EPS end i 2011, mit bedste gæt er ca 5,31 sek. Det giver en P/E på 16.2, og den nuværende vurdering er altså nogenlunde i linje med det aktien plejer at være vurderet til. Jeg mener dog man bør afvente rapporten for Q3 (12/3/2013), der giver resultatet for julehandlen, og derfra kan man tage en bedre beslutning. Kursen tog et ordentligt dyk i september da Q1 rapporten blev frigivet, men virker stabiliseret i niveauet omkring 85, hvor den har ligget siden.

Konklusion
Clas Ohlson ligner en fornuftig udbytteaktie, selvom udbyttet ikke virker super solidt grundet den agressive ekspansion i henholdsvis Finland og England. Såfremt man begynder at lave penge i England og Finland er aktien billig lige nu, og det ligner et køb, også for den langsigtede investor, hvis man tror på casen. Jeg er lidt på vippen i forhold til aktiens udbytte, men som langsigtet investering synes jeg den virker til at ligge på et godt niveau til opsamling, hvis man kan få en pris i den lave ende af 80'erne.

Jeg ejer ikke selv aktier i Clas Ohlson.



5/1 2013 19:47 Kristensen 063272



Det er en spændende serie af indlæg du leverer for tiden. Lige som dig, følger jeg også jævnligt med i Thorleif Jacksons dispositioner, og så er det jo dejligt når andre laver arbejdet, så man bare kan læne sig tilbage og læse med.

Jeg kender ikke aktien du skriver om i dette indlæg, men den er da bestemt interessant ud fra et value-synspunkt med en Yield på over 5%.



6/1 2013 11:45 chrhall 063286



Tak for de pæne ord - det hele startede egentlig som et forsøg på at lave en eller anden form for minimumsresearch inden jeg investerede.. Generelt er jeg ret forundret over at Thorleif Jackson ikke fylder mere her og på EI - det er måske fordi hans investeringer er lidt kedelige.

Jeg synes bestemt Clas Ohlson er interessant, jeg er fan af ting med udbytte, og at der så er lidt forbigående vanskeligheder, giver jo en god mulighed for at samle den op.



TRÅDOVERSIGT