Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Et kig på Wilh. Wilhelmsen


63259 chrhall 4/1 2013 10:42
Oversigt

Der var så 3 af Thorleif Jacksons udbytteaktier, jeg fortsætter ufortrødent, indtil der ikke er flere tilbage <span><img src=" title=":−)" style="width: 22px; height: 22px;"/>

Jeg har lagt de aktier jeg hidtil har kigget på ud på en blog også, hvis der er nogen der er interesserede i at se de gamle indlæg. http://udbytteaktier.blogspot.dk

Af en eller anden grund kan jeg ikke finde aktiemarkeringen :/


Beskrivelse
Det 150 år gamle norske rederi Wilh. Wilhelmsen blev grundlagt af Wilhelm Wilhelmsen. Selskabet kontrolleres stadig af efterkommere til ham igennem et holdingselskab. Selskabet er i samarbejde med svenske Wallenius et af verdens største biltransportfirmaer, igennem det fælles selskab EUKOR Car Carriers.

I 2010 omstrukturerede man selskabet, og lavede et nyt moderselskab, Wilh Wilhelmsen Holding (WWH), med tre datterselskaber: Wilh. Wilhelmsen ASA (transport, fork. WWASA), Wilhelmsen Maritime Services (service, fork. WMS) og Wilh. Wilhelmsen Holding Invest (investeringer, nyudvikling, fork. WWHI).

Den vigtigste del af WWH er WWASA, der står for ca 2/3 af resultatet, WWASA består igen af en række firmaer der blandt andet transporterer biler for Kia og Huyndai.

Notering
Aktien er noteret på Oslo Stock Exchange under symbolet WWI. B-aktien er noteret under WWIB.

Ejere
Holdingselskabet Tallyman A/S ejer 60% af a-aktierne og har kontrol over selskabet. Desuden ejes 19% af b-aktierne Tallyman ejes som tidligere nævnt af efterkommere til Wilh. Wilhemsen.

Udbytte
Wilh. Wilhelmsen har ofte udbetalt udbytte to gange om året de seneste 8 år, hvoraf de seneste 5 ser sådan ud. I 2010 og 2009 blev der kun udbetalt udbytte en gang.

2012: 8 nok
2011: 5.50 nok
2010: 2 nok
2009: 2 nok
2008: 7 nok

Man kan tydeligt se at branchen har været meget presset, men i takt med at EPS igen er begyndt at stige, har man betalt mere i udbytte. I øjeblikket har man en payout ratio på ca 33%, hvilket jeg mener er en fordel - det betyder at der er plads til at fastholde udbyttet, selvom EPS skulle falde. Hvorom alting er, så lavede kursen også en rumraket og steg til 155 på ganske kort tid efter det ekstra udbytte blev bestemt. En del af den gode indtjening i 2012 er opnået på baggrund af virksomhedssalg, så jeg kan være i tvivl om man kan nå et lige så godt resultat i 2013.

Påvirkes selskabet af eksterne faktorer som f.eks. råvarepriser, renteændringer, politiske beslutninger og udsving på børsen?
Wilh. Wilhemsen er ret sårbare, da en meget stor del af deres aktivitet i biltransporten består i at sejle med biler for Kia og Hyundai. Det betyder at indtjeningen er ret afhængig af hvordan Kia og Hyundai klarer sig - det er værd at tænke over, hvis man skulle købe sig ind i aktien. Generelt er aktien afhængig af at der skal sejles ting rundt i verden, så den økonomiske afmatning tæller også med her. Hvis man synes at shipping og rederier er interessant, kan det være en ide at følge Baltic Dry Index, og HARPEX. Førstnævnte omhandler fragt af råvarer (kul, jern, osv), sidstnævnte containerskibe.

Afkast og vækst
De seneste 5 år har man i snit forrentet egenkapitalen med ca 10%, men med store udsving. Man har tillige, som tidligere nævnt udbetalt udbytte, og EPS har været stigende i hele 2012.

Gæld og Egenkapital
Gælden er på samme størrelse som egenkapitalen, og man har ikke problemer med at betale renterne. Jeg har ikke nogen yderligere kommentarer til gælden, som primært ligger hos WWASA.

Ledelsen
CEO er Thomas Wilhelmsen, der er efterkommer efter stifteren. Han er stort set vokset op i firmaet. Som en lille bonusinfo er den tidligere industriminister Diderik Schnitler i bestyrelsen.

Invester Relations
Investor Relations er fornuftigt, men det skal siges at firmaet er meget kompliceret at sætte sig ind i - i hvert fald for en nybegynder som mig. Wilh. Wilhelmsen Holding er moderselskab for mindst 16 andre firmaer, så det er om at holde tungen lige i munden når der kigges tal. Yderligere er en den af afrapporteringen i dollar, hvilket vanskeliggør direkte sammenligning med kursen.

Styrke på markedet og markedssituationen
WWI sidder på ca 25% af bilfragten på verdensplan, men jeg kan ikke umiddelbart se at der skulle være nogen speciel konkurrencefordel, andet end de forholdsvis høje startomkostninger for at starte et rederi. Kursen har været under pres på det seneste, højst sandsynligt grundet beskyldninger om kartelvirksomhed i forbindelse med raterne på fragt på det japanske marked. Så vidt jeg kan se er intet afgjort endnu, så det kan være der ruller nogle bøder ind på den konto.

Kurs og købsmuligheder
Generelt har rederiaktier været meget lavt vurderet, og det gør sig stadig gældende for Wilh. Wilhelmsen, selvom det seneste kurshop har reduceret rabatten væsentligt. Alene i forhold til egenkapitalen er der rabat, da egenkapitalen er på omkring 244nok/aktie. Aktien handles til P/E 5.4, hvilket må siges at være lavt, men generelt er branchen vurderet som den stod foran en udtørring af verdenshavene. På 3 års niveau handles aktien på noget nær sit højeste.

Konklusion
Jeg skal gerne indrømme at WWI normalt ikke ville være på min radar, da jeg synes indtjeningen er for svingende. Hvis jeg havde fået fingeren ud og havde kigget på aktien i november, havde konklusionen nok været anderledes, men kursen er steget en del siden, lige efter man tog beslutningen om mere udbytte. En del af rabatten er forsvundet, og selvom der stadig er rabat, tror jeg, at hvis jeg skal ind i aktien, skal den falde til et lavere niveau.



5/1 2013 13:34 TeamGarlic 063267



Hej chrhall !
En god gennemgang af Wilh. Wilhelmsen med lidt ny information for mig. Tak for det. Kan se, at du er ganske ny på sitet, men du lægger du i meget god stil - det er dejligt med indlæg af denne kaliber.



6/1 2013 11:41 chrhall 163285



Tak for det. Det hele startede egentlig med at få lidt mere styr på investeringerne, lidt som en øvelse til mig selv. Men jeg tænker andre måske også kunne have glæde af det. <span><img src=" title=":−)" style="width: 22px; height: 22px;"/>



6/1 2013 14:17 mollegade 063289



Klasse-indlæg! Og fedt, at du tager fat i TJ portefølje fra sidste år, som jo slog markedet markant. God ide og godt arbejde!



TRÅDOVERSIGT