Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Et kig på Royal Unibrew


63466 chrhall 14/1 2013 16:25
Oversigt

Jeg har taget et kig på Royal Unibrew. I forhold til det Thorleif Jackson allerede har nævnt på nordnetbloggen er der ikke det store nye, men jeg har alligevel taget den med for øvelsens skyld. Som altid er kritik, både positivt og negativt, velkommen - og gamle indlæg kan findes her: http://udbytteaktier.blogspot.dk

Beskrivelse
Royal Unibrew laver først og fremmest øl, hvilket for enhver normal mand burde være nok til at investere i dem. Royal Unibrew favner hele processen fra produktion til distribution af deres drikkevarer, hvor de primært brygger øl, men også laver sodavand, vand og juice. De er aktive i Vest og Øst-europa, og hovedmarkederne er primært Danmark, resten af Norden, Tyskland og Italien. Yderligere er man aktiv i Caribien, Afrika og Nordamerika

Thorleif Jackson sammenlignede for ikke så lang tid siden Carlsberg, Harboe og Royal Unibrew, i en fin analyse på nordnetbloggen (http://www.nordnetbloggen.dk/05/10/2012/danmarks-bedste-bryggeri/), som han kaldte Danmarks bedste bryggeri? Analysen er fra oktober 2012, og der er ikke så mange ting der har ændret sig siden da.

Notering
Royal Unibrew er noteret på NASDAQ OMX Copenhagen under symbolet RBREW, som en del af liste Nordic Mid Cap.

Ejere
Største enkeltejer er Chr. Augustinus Fabrikker A/S, der blandt andet er involveret i Skandinavisk Holding (Skandinavisk Tobakskompagni), Tivoli, Monberg & Thorsen med flere. De sidder på 10.9% af aktierne, mens norske Skagen sidder på 9.2%, ATP på 5.3%. Royal Unibrew sidder selv på 0.8% af aktierne, i forbindelse med det tilbagekøbsprogram de har. Der er altså ikke nogen stærk enkeltejer, og jeg har ikke kunne finde information om aktieoverenskomst.

Udbytte
Royal Unibrew betaler udbytte, og har udbetalt udbytte, i hvert fald de seneste 10 år, med afbræk i udbytte for 2008 og 2009, hvor man havde et dundrende underskud og for 2009, et meget lille overskud. Siden har man dog vendt skuden, og også i år forventes det at der betales udbytte. Jeg forventer at der udbetales omkring

2011: 17,0
2010: 12,5
2009: 0,0
2008: 0,0
2007: 10,0

EPS har de sidste mange år også været voksende, med et gennemsnit på 9.7% om året de sidste 10 år. Til sammenligning er Carlsberg næstbedst med 3,7%, idet Carlsbergs EPS er vokset fra 23,6 DKK i 2001 til 33,8 DKK i 2011 eller 3,7% pr. år.

For 2012 forventes det at Royal Unibrew rammer en EPS på omkring 35, og ved en payout ratio på 53% som for 2011 giver det et udbytte på ca 19kr. Ved nuværende kurs 500 giver det et Yield på 3.8%, hvilket jeg anser som godkendt, men ikke prangende.

Eksterne faktorer
Som jeg ser det har Royal Unibrew 4 væsentlige faktorer der kan påvirke dem: Råvarepris, finanskrise, lovgivning og afgifter.
For at brygge øl har man brug for korn, og derfor er det væsentligt at kornpriserne er stabile, Royal Unibrew hedger sig dog også på kort sigt mod prissvingninger i råvarer. Derudover har markederne vist sig at være stærkt svingende siden 2008, men Royal Unibrew forsøger at sikre sig mod dette ved at have tilstrækkeligt råderum i finanserne til at klare eventuelle bump på vejen.
Rent politisk kan man påvirkes af lovgivning mod alkoholindtag, som f.eks. herhjemme hvor det i stigende grad er blevet populært at lovgive mod unges alkoholbrug. Endelig er der regulering af markedet igennem f.eks. sukkerafgifter og afgifter på alkohol, der indføres med den hensigt at regulere markedernes indtag af f.eks. øl og sodavand.
For de politiske punkter søger Royal Unibrew efter eget udsagn at deltage i diverse fora (læs: lobbyvirksomhed), hvor man igennem branchesamarbejde og forbrugervejledning forsøger at minimere disse tiltag.

Er selskabet afhængig af innovativ produktudvikling?
Jeg ser ikke bryggeribranchen som en branche værende afhængig af hurtig udvikling. Man brygger øl og sodavand, og jeg tænker det største udviklingspotientiale ligger i produktionslinjen i forhold til optimering og dermed profitmaksimering.

Har selskabet formået at give overskud i både høj og lavkonjuktur, eller i det mindste at fastholde udbyttet i dårlige perioder?
Selskabet kørte med underskud i 2007 og lavt overskud 2008, hvilket gjorde at der ikke blev betalt udbytte. Siden har man dog fået vendt udviklingen.

Gæld og Egenkapital
Gælden overskrider egenkapitalen, men man har de seneste år brugt overskuddet på at nedbringe de kortfristede gældsforpligtelser, og jeg forventer at man fortsætter med dette.

Afkast og vækst
I 2012 forventer man en ROE på ca 29,0%. Til sammenligning med f.eks. Carlsberg med en forventet ROE på 8,2% i 2012. Over de seneste 5 år er ROE steget fra 13.7% til 27.4% i 2011.

Ledelsen
Adm. Direktør er Henrik Brandt, der blev hentet ind fra bestyrelsen til at redde firmaet i 2008, hvor man var tæt på konkurs. Det er en opgave han har løst tidligere, i f.eks. House of Prince og i Sophus Berendsen. På berlingske.dk kan man læse et mere detaljeret portræt af Henrik Brandt (http://www.business.dk/karriere/hans-aktionaerer-faar-guldbukser-paa). Langsigtet mener jeg det er på tide at komme ud når han engang forlader skuden.

Investor Relations
Investor relations fungerer godt, selvom man skal trawle igennem årsrapporterne for at finde udbyttehistorikken. Mange af de finske og svenske selskaber har denne information direkte tilgængelig på websitet. Yderligere var man så flink at svare hurtigt på den mail jeg sendte. Ellers har jeg ingen kommentarer.

Styrke på markedet og markedssituationen
Royal Unibrew har som sådan ikke nogen speciel konkurrencefordel andet end den nuværende ledelse der må anses for at være meget kompetent. Det er et bryggeri, og der er masser af spillere på markedet. Royal Unibrew er dog i en god position med en dygtig ledelse og en meget rentabel forretning.

Kurs og købsmuligheder
Siden Thorleif Jackson anbefalede Royal Unibrew er den steget lidt over 5%, og handles i øjeblikket til kurs 500. Det giver en P/E 2012 på 14.3, hvilket er ved at være det hvor jeg synes den er for dyr - der læner jeg mig op af Benjamin Graham, der helt generelt, med mindre man snakker om et firma i stærk vækst, ikke skal betale mere end en P/E på 15. Jeg vil derfor kigge på kursen over det næste stykke tid, da der er rigelig tid til skæringsdagen der typisk ligger i slut april. Jeg mener heller ikke at man skal undervurdere effekten af januarrallyet, der dog ikke har hjulpet Royal Unibrew så meget - men man kan jo altid håbe på et fald. Til sammenligning har den historiske P/E set over de sidste 3 år været næsten 18 i gennemsnit. Dette er dog farvet af en høj kurs i forhold til en meget lav indtjening i 2009.

Konklusion
Royal Unibrew ligner en solid forretning, og jeg kan udemærket forstå Thorleif Jacksons begejstring for aktien. Jeg vil dog som tidligere nævnt vente lidt, da jeg synes aktien er blevet for dyr. Jeg håber på et fald en gang inden april, hvor jeg så forhåbentlig kan samle op i niveauet omkring 450.



TRÅDOVERSIGT