Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Vestas rammeaftaler i USA.


67563 Hjulmand 16/1 2014 11:47
Oversigt

Mon ikke vi alle kan blive enige om at mængden af rammeaftaler fra USA er ret usædvanlige. Jeg mener, som så mange andre, at man bør trække en direkte parallel mellem indholdet i den nuværende PTC-ordning og rammeaftalerne.

PTC-ordningen endelig formulering kræver at en af to betingelser er opfyldt for at være gældende:
Enten: Vise dokumentation for, at "fysisk arbejde af et betydeligt omfang" er startet på projektet. Det gælder på enten a) sitet (altså i selve vindmølleparken eksempelvis med vejanlægning, cementstøbning mv.) eller b) på fabrikken til hvilket udvikleren har givet en bindende ordre på det pågældende vindmølleudstyr.
Eller: Påvise at mindst fem procent af den totale projektomkostning er blevet afholdt inden udgangen af 2013.
Der er ingen deadline for, hvornår et projekt, der opfylder et af de to forhold pr. 31. december, skal være færdigbygget. Under PTC-ordningen tildeles vindmølleejerne en skatterabat til en værdi af 2,3 cents per kilowatttime produceret vindenergi i ti år.
Det må nødvendigvis betyde, at Vestas har modtaget 5 % på hele rammeaftalen og ikke kun på den faste og ubetinget den af aftalerne, hvilket så må være primær årsag til opjusteringen på af det frie CF.

Det er alt sammen meget godt, men PTC-ordningen er udløbet og det er der ingen der kan leve med ret længe, selv om der er taget disse forholdsregler i form af rammeaftalerne. Dels fordi PTC-ordningen ikke kun gælder tilskud til vind, men også fordi der er mange arbejdspladser på højkant.

Igen er der to muligheder:

Enten: PTC-ordningen bliver genforhandlet. Hvis vi antager at den kommende ordning bliver bedre eller bare den samme som den nuværende/tidligere, så er der ikke nødvendigvis det samme hastværk med at holde en række projekter i luften som værende "igangsat" eller "forudbetalt".
Det kan betyde at rammeaftalerne bliver annulleret og forudbetalingerne bliver transporteret over i den faste og ubetinget den af aftalen.

Eller: PTC-ordningen bliver ikke genforhandlet, hvilket formentlig vil betyde at alle rammeaftalerne blive til faste og ubetinget ordrer, men derefter vil det marked være koldt.

Men måske er der en tredje mulighed. Jeg har hidtil været ret sikker på at PTC-ordningen ville blive genforhandlet og forlænget, men omvendt så har den været til udløb før, uden at der er lavet disse rammeaftaler. Hvad har ændret sig fra de forrige gange og denne gang?
Jeg tror ikke på tilfældigheder i de mængder, så jeg fastholder min tro på at rammeaftalerne alene skyldes PTC-ordningens udløb. Betyder det så at der er signaleret anderledes fra politikerne til lobbyisterne, denne gang? Altså at en fremtidig PTC-ordning for vinds vedkomne ikke vil blive lige så god som den nuværende. Eller at det kan komme til at tage flere år at blive enige om en forlængelse?

Hvis der kommer en forlængelse inden for overskuelig fremtid, så vil dele af rammeaftalerne nok blive til faste og ubetinget ordrer, men langt fra alle. Igen, hvorfor skulle de?,
I så fald, vil det opjusterede frie CF kunne fremstå som værende "kunstigt" pumpet op af forudbetalinger, der i en hvis grad vil blive flyttet over til de faste og ubetinget ordrer, og dermed blive brugt til omkostninger på en mindre omsætning, og dermed mindre ebit-andel.

Hvis det trække ud med en forlængelse så vil det skabe usikkerhed igen. Selv om det er meget fine aftaler, så rækker de trods alt ikke ud i evigheden, så balancen er hårfin mellem en forlængelse PTC og færdiggørelse af ordrer.

Hvis der ikke kommer en forlængelse, så er det intet mindre end skidt for vind-branchen.

Jeg kan sagtens forstå en her og nu eufori over rammeaftalerne, men med mindre at jeg tager fejl og at rammeaftalerne bliver effektueret uanset at der komme i PTC forlængelse, så er det svært at se det positive i rammeaftalerne på den lange bane. Tværtimod bør de måske opfattes som et varsel.



16/1 2014 12:19 MIF 067565



Hmm svært at sige ordningen virker rodet og jeg kan ikke helt koncentrere mig om dit indlæg og hvorfor du er skeptisk overfor disse store rammeaftaler der burde være hold i og formodentlig er afdækket så de får støtten. Flere af dem var på skæve MW hvilket tyder på der ligger nogle reelle planer bag som du skriver måske er tilkørselsveje og fundamenterne allerede lavet!

Nå nok om det, det værste p.t der kunne ske nu er et fjendtligt bud på Vestas omend det ville kræve 100-150% i overkurs for måske at gå igennem! Miffen er sikker på at vi i længden kommer meget højere op hvis Vestas fortsætter som nu. Så tålmodighed og I vil blive belønnet.

Husk kursen var 220-230 da short angrebene satte ind og I dag er Vestas i meget bedre form samt har en større backlog både i den alm. forretning såvel som servicedelen. Gælden er teknisk væk og ses formodentlig ikke mere da der løbende kommer indtægter på trods af der også skal bruges af de mange indbetalinger (signings) de fik i slutningen af 2013. V164 taler for sig selv bare den kan klare alle tests og den hårde påvirkning!

Realistisk kurs pt. er derfor min 260 med target 320 - 380 YE 2014!

God Vind

P.s. Jeg savner altså at Østerild testcenter sætter nogle webcams op på deres målemaster så vi kan følge med i hele området hvad der sker!



16/1 2014 19:58 MIF 067575



Fint nok hvis Mexico projektet stoppes man skal respektere lokalsamfund men det er naturligvis ikke Vestas der har det problem men dem der står bag Macquarie og MHI <span><img src=" title=":−)" style="width: 22px; height: 22px;"/> mon ikke Vestas får en anden ordre på den konto og kommer ud med en gevinst endda? Jeg tror det <span><img src=" title=":−)" style="width: 22px; height: 22px;"/> eller .....

mon ikke den smukke landtange hellere vil have 50 stk V164 fordelt på denne end 132 stk V112? <span><img src=" title=":−)" style="width: 22px; height: 22px;"/> - En direkte win/win situation!

http://www.windpowermonthly.com/article/1227498/analysis-macquaries-marena-project-brink

Dyrt for MHI & Macquaire men så kan de lære at gøre deres hjemmearbejde ordentligt!!!

MIF



17/1 2014 17:41 MIF 067584



He he GE var nødsaget til at gå 5% ned i pris i Q4 bare for at få lidt af alt det Vestas fik <span><img src=" title=":−)" style="width: 22px; height: 22px;"/>

Ikke så sært med deres ringe ydelse på deres møller og brækkede vinger! Siemens har også alvorlige problemer endda off-shore!

MIF



18/1 2014 11:31 doodha 067586



Jeg synes faktisk, det er bekymrende, at en konkurrent er gået så relativt meget ned i pris - for det styrker sandsynligheden for, at Vestas også har været nødt til at gå ned i pris.

Det er før sket, at Vestas har hentet store ordrer i USA og champagne-propperne springer - senere viser det sig, at der ikke var noget at fejre.

Meddelelsen om at GE er gået ned i pris burde vække bekymring for, om dette har gentaget sig.

Men der er forhåbentlig ikke grund til bekymring...


Nå.. jeg ser, at debatten på Euroinvestor behandler det samme i tråd 273938 - med gode indlæg.



18/1 2014 14:09 cykling 167588



Jeg er nu ikke så sikker på at man behøves og være så bekymret for prisfaldet

På årsbasis er prisfaldet i GE 1.5% og med den udvikling der i branchen med hensyn til omkostnings reduktion og udvikling af møller så behøves det ikke og betyde et dårligere EBIT.

Og noget helt andet er hvordan skal man forstå prisfaldet er det på hvad en MW koster ?

Vestas har jo eksempelvis opgradueret en del af deres eksisterede møller fra 1,8MW til 2MW og fra 3,0 til 3,3MW

Får man så i første omgang ca 10% mere for den samme vare -med en rabat på 2-5% ???



18/1 2014 17:03 MIF 067589



Sjovt at se på den alternative kanal så negative alle er på Jacob fra sydbank pga has target på Vestas 350 dog ved en EBIT på 9%. Alle glemmer humlen i det hele og hvorfor Vestas kom ned under 25 kr. i kurs! De mange problemer og den vildt høje gæld. Alt dette er væk nu og virksomheden tilpasser/rationaliserer og outsourcer tilsyneladende fortsat. Husk den bærende netto gæld 30 Sept 2012 var 723 mio Euro og Vestas indikerer positive pengestrømme for året på omkring 1 mia.Euro! Jeg tror markedet får noget af et positivt chock når de ser hvor god form Vestas må være kommet i!

JV med MHI skal også tillægges meget mere end blot kigge efter EBIT på 9 %. Der tages yderligere omkostninger ud af Vestas onshore (300 mand samt test udstyr fabrikker osv.)

Da markedet ser fremad og det faktisk er langt bagud efter Miffens mening mener jeg faktisk Jacobs target endda let nås i 2014 (ikke måske på EBIT men kursniveau), vent bare at se <span><img src=
" title=":−)" style="width: 22px; height: 22px;"/>

Det primære er jo Vestas nu er gældfri og klar til fremtiden. Spændende og se om de laver et holdingselskab med et onshore & Off-shore (JV delen) så aktionærerne får separate aktier heri? Det kan faktisk booste værdierne men i hvertig fald synliggøre dem. Backlog mæssigt på MW udgør Off-shore pr 30 Sept 2012 jo kun lidt over 7% af Vestas samlede forretning så der er fin vokse plads optil deres alm. forretning <span><img src=" title=":−)" style="width: 22px; height: 22px;"/> Læg så også mærke til fremtidige omsætning (Backlog)størrelsen af Servicedelen (6,1 mia Euro) der nærmer sig hovedforretningen (7,3 mia Euro) Det er simpelt hen for vildt <span><img src=" title=":−)" style="width: 22px; height: 22px;"/>

MIF



18/1 2014 23:00 MIF 067592



100 mia i backlog! Vis mig en anden dansk virksomhed der har mere end det eller bare er i nærheden <span><img src=" title=":−)" style="width: 22px; height: 22px;"/>

Uden præcis at vide det så tror jeg hverken Maersk eller Novo kommer helt derop på trods af deres enorme omsætning hvert år på mange 100 mia. men uanset hvad er det verdensklasse fra Vestas!

FIF



19/1 2014 12:50 Hjulmand 367594



Prisfaldet ser jeg ikke som det helt store problem. Vestas har i 2 år haft fokus på omkostningsreduktioner og effektiviseringer. De er i gang med, eller har afsluttet arbejdet med, at vende enhver sten for at producerer til konkurrencedygtige priser og samtidig give overskud, hvilket er en proces GE og Siemens ikke har været igennem.

Vi oplever et prispres, men det oplever vi bl.a. fordi der alt andet lige gives lavere tilbud i udbudsrunderne, og det er jeg sikker på at Vestas er medvirken til. Der er jo en årsag til, at de har fået disse US-ordrer og rammeaftaler.

Vi har fået forsikring om at Vestas kun sælger møller med overskud, og det skal vi tro på. Vi har ikke grund til andet, mere, men om ikke andet så får vi snart syn for sagen. Når Vestas tager så mange ordrer og stadig sælger med overskud, så kan det kun være fordi de er velforberedte, bl.a. med et veltrimmet produktudvalg, samt en organisation og produktion i ryggen, der kan løfte opgaven.

Ikke at jeg gerne havde været denne røvtur foruden, men man kan måske kalde det held i uheld at Vestas allerede var tvunget til at rydde op i 2012 og 2013, for nu er de også på effektivitet og pris, langt foran. Snart er de også foran, hvad angår offshore-møller og hvad gør det ikke ved priserne?

Faktisk er de slet ikke så langt fra at være klar til kurs 350. Brasilien skal de kunne sælge til, Indien-sagen skal lukkes, V164 skal virke, klarhed om JV, og ikke mindst skal vi se en EBIT tæt på 10, uden efterfølgende belastninger.
Hvis man ser på udviklingen de sidste to år og hvad ledelsen i almindelighed, og Vestas medarbejdere i særdeleshed har formået, så er jeg ikke bekymret for om hvorvidt de sammen når resten af udfordringerne.

Jeg tror vi igen skal til at vende os til at sige/skrive NÅR Vestas gør ditten og datten, og ikke HVIS Vestas gør ditten og datten. Vi er nødt til at respektere ledelsen for deres evne til at vende Vestas fra at være potentiel lukningstruet til at være en stabiliseret virksomhed, på vej frem mod tidligere tiders førerposition.
Selv om den opfører sig cyklisk, så skal de mere forsigtige investorer måske også begynde at se på aktien som en langsigtet mulighed, naturligvis købt på det rigtige tidspunkt. <span><img src=
" title=";−)" style="width: 22px; height: 22px;"/>



19/1 2014 14:53 MIF 367595



Hej Hjulmand ikke uenig men jeg tror man skal være viden om hvilken betydning de store rammeaftaler har specielt for Vestas serviceforretning! Det er sikre penge langt ud i fremtiden og derfor kan man måske lettere tillade sig lidt priskrig på selve møllerne som en konkurrenceparameter! Spændende bliver det.

Man kan også se de store ordrer i et andet lys end blot opnået via prisreduktioner, nemlig at Vestas har bevist de kan skabe mange arbejdspladser i USA og der direkte i forlængelse af så store ordrer ansættes yderligere. Sidst og ikke mindst den kvalitet Vestas møller har og Vestas tager kunderne alvorligt og lytter til dem!

MIF



19/1 2014 22:54 MIF 167596



Egentligt sjovt at se på den alternative kanal de alle hæfter sig ved Vestas skal komme med en EBIT på 9 % for at kurs 350 kan komme på tale. De har lige set "Nordic" stige 600% på en dag på total varm luft og så bruger de så meget tid på at diskutere Vestas og Jacobs fra sydbank <span><img src=" title=":−)" style="width: 22px; height: 22px;"/> Det siger alt om de tosser der handler aktier de ved ved ikke en dyt hvad de har med at gøre <span><img src=" title=":−)" style="width: 22px; height: 22px;"/>

MIF



TRÅDOVERSIGT