Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
Historik

Vælg chat via ovenstående menu
Luk reklame

DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Hvornår sprænger Vestasboblen?


68822 Oekonomen123 14/5 2014 19:21
Oversigt

Hvornår sprænger Vestasboblen?
Vestas er siden 2012 steget til næsten det 11-dobbelte!!!! Det 11-dobbelte. Fra kurs 25 til kurs 265,50.
I samme periode er OMXC20 indekset ikke engang fordoblet - og dette er vel at mærke OMXC20 indekset inkl. Vestas, som jo trækker voldsomt op.

Vestas manglede for nogle måneder siden kapital, og udstedte i den forbindelse nye aktier for flere milliarder kroner. Normalt falder aktiekursen markant ved udstedelsen af nye aktier, idet det jo bevirker, at den enkelt Aktie efter udstedelsen udgør en mindre del af virksomheden, end den gjorde inden udstedelsen af nye aktier. Vestasaktien derimod er på trods af aktieemissionen bare strøget til vejrs, på trods af at værdien i selskabet nu skal deles mellem flere aktier.

Vestas har endvidere ikke præsteret det store rent økonomisk. Man har i fin toplinje (omsætning), men bundlinjen (resultatet) halter. Virksomheden kan sælge sine møller, men tjener ikke på dem. Ja jeg har godt set, at Vestas havde et lille bitte overskud i 1. kvartal 2014, men prøv at dividere det med antallet af aktier. Resultatet er ikke noget du bliver rig af. Det gør du til gengæld af udviklingen i aktiekursen. Eller rettere det gør nogen, for med den voldsomme og unaturlige vækst som Vestasaktien har oplevet, har denne udviklet sig til en god gammeldags omgang pyramidespil, hvor alle vil med på vognen for at tjene nogle hurtige penge, og hvor de sidst tilkomne ender med at betale hele gildet, når boblen sprænger og aktien går til bunds.
Efter finanskrisens indtræden efterrationaliserer mange og spørger sig selv om, hvorfor økonomerne ikke advarede om, at den unaturligt høje vækst inden finanskrisen ikke kunne vare ved.
Nu advarer jeg - en økonom - mod den unaturligt høje vækst, som Vestas aktien oplever. Den kan ikke vare ved.14/5 2014 20:38 doodha 468823Nu var kurs 25 vel også unaturlig lav - og afspejlede at den var shortet meget massivt; og der var vel også en vis risiko for konkurs.

Nu er risikoen for konkurs afværget - godt og vel endda, og shorts er i hovedsagen lukket.

Men jeg synes også, at den nuværende kurs indregner lige lovlig meget optimisme.

Jeg har på fornemmelsen, at det vi har set siden omkring kurs 200-220 er en massiv gang pump-and-dump. Og det er jo egentlig også det, du skriver.

Vi har de seneste dage set, at de anonyme mæglere - som vel for en god del består af hedgefonde - sælger, mens danske mæglere (d.v.s. bl.a. almindelige danske private investorer) køber.

Så jo, jeg tror også, at vi har en nedtur lige om hjørnet... Men næppe længere ned end til omkring kurs 200. Men det er også galt nok for de som køber i det nuværende niveau.15/5 2014 08:52 Hjulmand 268832Først og fremmest velkommen til ProInvestor.

Den situation som Vestas var i, berettigede da helt klart til et fald fra 690 til f.eks. 80, men som jeg ser det, var der intet der berettigede en kurs under 80-100. Hvis du dengang havde advaret og et unaturligt stort kursfald, så havde jeg været enig, men din analyse af aktien er efter min mening skudt helt ved siden af og din advarsel er derfor også helt ude af proportion.

Kurs 25 var, som Doodha skriver, resultatet af massiv short af aktien, så da vendingen kom, så var stigningen op til kurs 80 "gratis". Blot viden om at Vestas ikke ville gå ned, og short forlod aktien var nok til kurs 80.
Herefter stiger aktien på nyheder og forventninger: Ny ledelse, direktion, igangsætning af turnaround m.m. Men især forventningerne om test af verdens største mølle, forventningerne om et JV (som skulle vise sig at være MHI) og forventningerne om overskud.

Ledelsen HAR gennemført turnaround. V164 er nu en mølle og ikke kun et projekt. MHI-JV er en realitet. Og Vestas giver nu også overskud.
Der er absolut intet der berettiger nogen form for tvivl til ledelsens forventninger til fremtiden, for de har indfriet alt hvad de har lovet.
Så er en efterfølgende tredobling fra kurs 80 og til nu vel ikke helt skævt?

Royal Unibrew er gået fra 26 til +900.
Danske Bank er gået fra 33,50 til 150.
GN Store Nord er gået fra 10 til 146.
Novo Nordisk er gået fra 5 kr. til 230 stort set uden en korrektion, siden 1995.
Hvad advarer du imod? Tempoet? Stigningstaksten? Vil du så også advare om disse aktier?

Jeg mener også at Vestas skal ned, men det er af helt andre årsager. Hvis vi skal have en korrektion eller et Bearmarked, så skal kursen halveres. Det har intet med driften af virksomheden at gøre, men blot den konstatering at Vestas er cyklisk. Hvis ikke vi får en korrektion, så er kurs 300 fair pris på dette tidspunkt.

Hjulmand15/5 2014 09:37 Occam 468834Ja, hvornår springer en boble? Det er der vist ikke nogen, der kan forudse. Ikke engang økonomer.

I mange år har jeg holdt øje med Amazon. Det er et glimrende firma. Aktien er bare alt for dyr. For 13 år siden syntes jeg, kurs 10 var for meget. I 13 år har jeg ventet forgæves på, at Amazons boble skulle springe. I dag er kursen 300. Det er stadig for dyrt. PE er 466. Hvis kursen i dag var 10, så ville PE være 15,5, og så ville jeg købe.

Disse overvejelser om Amazon har alt i alt betydet, at jeg er sluppet for en 30-dobling af indsatsen, OG at jeg er sluppet for at bekymre mig om, at den boble kunne springe.

Til gengæld har jeg været en tur i rutsjebanen med Vestas. Det er jeg nu kommet heldigt fra. Men undervejs har det ikke været så behageligt. Jeg har nået en alder, hvor det er sjovere at stå ved siden af og kigge på rutsjebaner/bobler end at sidde i dem.

Så jeg er helt enig, når du advarer mod Vestas.TRÅDOVERSIGT