Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

FING: Arctic regner med stærk rapport


74185 Helge Larsen/PI-redaktør 2/2 2016 10:04
Oversigt

FINGERPRINT CARDS: ARCTIC RÄKNAR MED STARK 4 KV-RAPPORT

08:47
STOCKHOLM (Direkt) Arctic Securities räknar med att Fingerprint Cards kommer med en stark rapport för det fjärde kvartalet.

Det skriver Arctic i en kommentar inför Fingerprint Cards rapport, som kommer den 4 februari. Arctic har rekommendationen köp (med hög risk) och en riktkurs på 850 kronor för FPC-aktien.

Arctic har höjt sina intäktsestimat för FPC och räknar nu med en omsättning på 1.334 miljoner kronor fjärde kvartalet, vilket skulle ge helårsintäkter på 2.883 miljoner kronor för 2015. Estimaten ligger över Fingerprints egen försäljningsprognos för 2015 om 2.750-2.850 miljoner kronor.

En fortsatt hög fingeravtryckspenetration och antalet sålda telefoner utanför Apple och Samsung under fjärde kvartalet ligger bakom Arctics bedömningar.

Vidare har Arctic också höjt sina estimat för Fingerprints bruttomarginal och bedömer nu att bruttomarginalen kan bli 46,2 procent det fjärde kvartalet.

Bolaget har fortsatt att pusha för mindre sensorer i marknaden, vilka säljs till en högre bruttomarginal. Dessutom har vi inte sett den väntade konkurrensen materialiseras så snabbt som befarat hittills under 2016, skriver Arctic.

Hittills under 2016 har Fingerprint haft nio nya designwins, vilket kan jämföras med sju aviserade i november och december 2015.

Detta bekräftar ett högt momentum för bolaget, speciellt eftersom dessa modeller kommer att ha den största effekten för Fingerprint Cards senare än första kvartalet 2016, skriver Arctic.

Arctic tror också att det kan vara möjligt för Fingerprint att ta en högre marknadsandel, med de trender som finns i marknaden, och målar upp ett scenario där FPC:s intäkter 2017 uppgår till 14,1 miljarder kronor.



Fia Forsman +46 8 5191 7923

Nyhetsbyrån Direkt



2/2 2016 15:57 Helge Larsen/PI-redaktør 174187



FINGERPRINT: ANALYTIKER TROR INTÄKT 4KV TOPPAR GUIDNING - SME

14:41
STOCKHOLM (Direkt) Fingerprint Cards intäkter för det fjärde kvartalet väntas överträffa bolagets egen guidning och bruttomarginalen spås ligga stabilt kring tredje kvartalets nivå, som då betecknades som stark av flera bedömare.

Det framgår av den första officiella sammanställningen av analytikernas estimat gällande Fingerprint Cards siffror, gjord av SME Direkt.

Fokus vid rapporttillfället kommer också att ligga på kommentarer från ledningen kring bolagets tidigare prognoser för 2016 och om bolaget kommer föreslå sin första utdelning till aktieägarna.

Arctic Securities har nyligen höjt sina förväntningar på Fingerprints fjärde kvartal och hänvisar till en fortsatt hög fingeravtryckspenetration och antalet sålda telefoner utanför Apple och Samsung.

Carnegie hänvisar i sin tur till att Fingerprints kinesiska storkund Huawei hade en stark avslutning på 2015.

Analytikerna tror i snitt också att Fingerprints bruttomarginal kan ligga på omkring samma nivå som under tredje kvartalet, då den var 45 procent. Det är i den övre delen av det intervall om 40-45 procent som Fingerprints vd Jörgen Lantto sagt att marginalen kan ligga på över tid.

Samtidigt som Carnegie tror att en produktmix med en högre andel stora sensorer leder till en lägre bruttomarginal än under det tredje kvartalet, spår Arctic att den stiger.

Bolaget har fortsatt att pusha för mindre sensorer i marknaden, vilka säljs till en högre bruttomarginal. Dessutom har vi inte sett den väntade konkurrensen materialiseras så snabbt som befarat hittills under 2016, skriver Arctic inför rapporten.

Samtidigt som en samsyn råder mellan analytikerna kring Fingerprints fjärde kvartal 2015, och helåret 2015, går åsikterna isär alltmer i estimaten för 2016 och 2017.

ABG Sundal Collier tror att konkurrensen kommer att tillta och att Fingerprint Cards intäkter och vinst kulminerar 2016, då analysfirman spår intäkter på 5,9 miljarder, en summa som sedan sjunker till 4,4 miljarder 2017.



Viktiga punkter i rapporten:



* Intäkterna - spås landa på 1.305 miljoner kronor det fjärde kvartalet och därmed ha ökat med 1.143 procent jämfört med motsvarande kvartal i fjol, enligt SME Direkts sammanställning av tre analytikers prognoser. Det kan ställas mot Fingerprints egen prognos om en försäljning fjärde kvartalet på 1.200-1.300 miljoner kronor.



* Bruttomarginalen, som väntas stiga till 44,5 procent (32,1) under kvartalet och därmed ligga stabil jämfört med tredje kvartalets nivå på 44,7 procent.



* Prognosen för 2016. Analytikernas snittestimat för intäkterna 2016 ligger på 6,95 miljarder kronor, det vill säga under mittpunkten av Fingerprint Cards eget prognosintervall på en försäljning om 6,5-8,5 miljarder.



* Marginalprognosen för 2016, där bolaget sagt att rörelsemarginalen under helåret väntas bli högre än under andra halvåret 2015. Analytikernas snittestimat ligger på en rörelsemarginal 2016 på 34,7 procent, enligt SME Direkt.



* Blir det någon utdelning redan för 2015? Endast en av analytikerna räknar med att FPC lämnar utdelning, om 4 kronor per aktie. Det ger ett snittestimat om en utdelning på 1:33 kronor.



Det är allmänt känt att synen på Fingerprintaktien går isär hos de analytiker som har en officiell rekommendation. En rekommenderar köp, en har sälj medan en har behåll.

Bokslutsrapporten presenteras torsdagen den 4 februari klockan 7.00. En telefonkonferens hålls klockan 15.00.



Fia Forsman +46 8 5191 7923

Nyhetsbyrån Direkt



4/2 2016 21:31 KTE 074195



Forklaring efterlyses.

I mere end 10 år har jeg fulgt FPC og ja, jeg har tjent gode penge.

Men jeg er jo stadig bare en investor der tror på sagen og jeg forstår ikke den tummel der har været de seneste 3-4 måneder.

Selskabet melder meget fine tal ud, men kursen falder. De melder en anelsen bedre ud end tidligere osv osv ( taktik ? )

Er det pga tilbagekøb af B aktier ( til ledelsens egen fordel)

Er det pga gammel mistillid til ledelsen ( Det har jeg lagt bag mig, da jeg ikke tror det får nogen indflydelse på kursen ) men andre kan jo mene det modsatte.

Hvis det er short angreb, må det vel kunne stoppes - hvis f.eks. udlåner ser en positiv udvikling i aktien. Men det ser heller ikke ud til at være tilfældet. Det er ihvertfald ikke slået igennem endnu.

Jeg har ikke tænkt mig at sælge ud af mine aktier ( med mindre den virkelig dropper) og jeg kan godt se at ledelsen hytter eget skind mht tilbagekøb af B aktier( forståeligt nok) men alligevel forstår jeg ikke markedets reaktion - med de muligheder der ligger langsigtet, men ikke mindst kortsigtet.

Hvorfor bliver den handlet ned?

Ved I noget?







TRÅDOVERSIGT