Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

USA/økonomer: Jobvæksten er gået ned i gear

4/12 14:54

Jobvæksten i USA er gået et gear ned efter en periode på omkring et halvt år, hvor økonomien genvandt nogle af de millioner af arbejdspladser som blev tabt som følge af coronakrisen.

Uden for landbruget blev der skabt bare 245.000 arbejdspladser i november mod ventet 460.000 ifølge et estimat indsamlet af Bloomberg News.

Beskæftigelsen i den private sektor voksede med 344.000 ansatte i måneden mod en ventet stigning på 540.000.

Det lavere tempo for skabelsen af nye arbejdspladser er dog ikke helt overraskende.

- Det skyldes nok en kombination af, at den "nemme" del af genopretningen er overstået, og at økonomien er mere skrøbelig lige nu på grund af stigende smittetal og flere restriktioner.

- Man skal heller ikke glemme, at mange af de beskæftigelsestunge industrier så som restauranter, barer, hoteller mv. ikke er tilbage til normalen, skriver senioranalytiker i Danske Bank Mikael Olai Milhøj i en kommentar.

HÅB OM HJÆLPEPAKKE

Ikke desto mindre er beskæftigelsen i USA stadig 9,8 mio. lavere end toppen i februar, inden coronakrisen satte ind.

Danske Bank venter derfor, at der vil komme en hjælpepakke i størrelsesordenen 1000 mia. dollar til næste år.

Hos Dansk Industri er cheføkonom Allan Sørensen da også skuffet over jobvæksten i den amerikanske økonomi.

- Med den aktuelle fart på arbejdsmarkedet vil det tage yderligere 40 måneder at få genskabt alle de arbejdspladser, som er gået tabt under coronakrisen. Det er afgørende, at der kommer mere fart på jobvæksten, ellers skal vi helt frem til starten af 2024 før USA har indhentet det tabte, siger Allan Sørensen.

/ritzau/FINANS