Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Fredagens aktier: Grønne aktier og Pandora trak C25 i pænt plus

7/5 17:09

Ørsted og Vestas blæste sidst på handelsdagen fredag op i toppen af C25-indekset, hvor de sluttede sig til Pandora, der dagen igennem havde glimtet efter en positiv handelsopdatering for april.

De grønne papirer blev løftet efter den amerikanske arbejdsmarkedsrapport for april, der viste sig slemt skuffende og sendte renterne til bunds.

- Jeg tror, at stigningerne skyldes rentebevægelse, som vi fik efter rapporten. De stigende renter hen over foråret har været noget af det, der har presset de grønne aktier, siger Martin Munk, der er senioraktierådgiver hos Jyske Bank, til Ritzau Finans.

- Den type aktier er lidt rentefølsomme, fordi der er vækst, men stadig meget indtjening lidt længere ude i horisonten. Samtidig rejser højere renter spørgsmålet om, hvorvidt det er et reelt alternativ til energirelaterede projekter, uddyber han.

Samlet steg C25-indekset med 1,7 pct. til 1779,53 - trukket af plusser til Vestas og Ørsted på henholdsvis 5,4 pct. til 245 kr. og 4,3 pct. til 892,,40 kr.

PANDORA HAVDE VOLDSOM VÆKST I APRIL

Med fremme var smykkeselskabet Pandora også dagen igennem, efter at selskabet også tidligere på ugen var i fokus med en opjustering af forventningerne kort inden regnskabet for første kvartal.

Og fredag satte Pandora tal på april, hvor coronapandemien for alvor blev rystet af.

I hvert fald havde smykkeselskabet en organisk vækst på hele 214 pct. sammenlignet med april sidste år, som dog også var hårdt ramt af første nedlukning.

Men sammenligner man med april i det coronafrie 2019, var der også tale om en vækst på 32 pct., så omsætningen endte på 1764 mio. kr. i årets fjerde måned.

Det er særligt de amerikanske forbrugere, der i stor stil har hevet Pandora-smykker ned fra hylderne i april, oplyser det danske selskab.

Og det er blandt andet understøttet af de store hjælpepakker fra præsident Joe Bidens regering.

- Pandora har været inde i en god periode, og nu fik vi en handelsopdatering, der endnu en gang beviser, at selskabet bare er på rette vej, siger Martin Munk.

Pandora-aktien steg med 3 pct. til 780,20 kr.

ROCKWOOL I REKORD EFTER OPJUSTERING

Rekorder var der også i fredagens handel. Stenuldsproducenten Rockwool steg eksempelvis 2,9 pct. til 2989 kr. efter opjusteringen af forventningerne fra sent torsdag.

Rockwool venter nu en omsætningsvækst i lokal valuta på 10-12 pct. mod tidligere ventet 3-5 pct.

Forventningerne til overskudsgraden (EBIT-marginen) blev samtidig løftet med 1 pct.point til "omkring 12".

Og ifølge Mikkel Emil Jensen, der er analytiker hos Sydbank, er den ny prognose stærkere end ventet.

Også Carlsberg sluttede i rekord med en stigning på 1,3 pct. til 1122 kr., og det samme gjorde Novozymes med sit plus på 1,1 pct. til 448,30 kr. og Unibrew, der steg 0,3 pct. til 778,20 kr.

Blandt de mindre aktier steg også Nilfisk med 9,3 pct. til 210 kr. efter en opjustering af forventningerne sent torsdag.

Koncernen regner nu med en organisk vækst i 2021 på 8-12 pct., og EBITDA-marginen ses lande på 13-15 pct.

Tidligere var forventningen en organisk vækst på 5-10 pct. og en EBITDA-margin på 12,5-14,5 pct.

MÆRSK DUKKET AF SÆNKET ANBEFALING

Fredagens handel var også fortsat præget af et hav af analyseændringer efter regnskabsstormen, der prægede ugen.

Fredag endte Mærsk-aktierne, som torsdag sluttede i rekord efter præsentationen af sit endelige regnskab for første kvartal onsdag, eksempelvis i bunden efter en sænket anbefaling fra Clarkson Platou.

Anbefalingen er sænket til "neutral" fra "køb". Kursmålet er dog samtidig skruet op til 16.109 kr. fra 14.102 kr.

Mærsks B-aktie faldt 1,4 pct. til 15.985 kr.

Med fremme i C25-feltet var også Netcompany, GN og Coloplast, der snuppede stigninger på henholdsvis 2,8 pct. til 656 kr., 2,8 pct. til 520 kr. og 1,5 pct. til 985,20 kr.

Alle tre afleverede torsdag morgen tal for første kvartal, og alle tre har siden fået skruet kursmål i vejret hos analytikerne.

ORPHAZYME OG BOOZT SENDT I SKAMMEKROGEN

Blandt sidepapirerne var der omvendt røde ører hos særligt Orphazyme, som fik barberet mere end en tredjedel af værdien efter et svært skuffende studie med selskabets eneste lægemiddelkandidat i behandlingen af ALS.

Her nåede studiet med Arimoclomol hverken det primære eller det sekundære endemål.

- Vi er skuffede over resultaterne, da vi håbede at Arimoclomol kunne være en brugbar ny tilgang mod den store udfordring fra denne ødelæggende sygdom, siger Thomas Blaettler, der er forskningschef hos Orphazyme.

Aktien faldt med 34,6 pct. til 36,16 kr.

Boozt dykkede med 1,1 pct. til 140,90 kr. efter sit regnskab for første kvartal, der på trods af stor vækst ikke levede op til investorernes forventninger.

De opjusterede forventninger fra midten af april blev fastholdt.

Det andet regnskabsaktuelle selskab fredag var it-selskabet NNIT.

Her var der også tale om vækst i toplinjen i første kvartal, mens driften og bundlinjen omvendt gik en smule tilbage. For hele året blev forventningerne fastholdt.

NNIT steg med 0,5 pct. til 112,40 kr.

/ritzau/FINANS