Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Danmark/Nykredit: Lønstigningerne er stadig under kontrol

3/10 09:01

Lønningerne i DA-området er fortsat under kontrol, viser tal for tredje kvartal fra Dansk Arbejdsgiverforening (DA). Med en lønstigning på 3,5 pct. på årsbasis i perioden er der dermed fortsat ikke tale om en såkaldt løn-pris-spiral, der kan puste yderligere til inflationen.

Det konstaterer cheføkonom Palle Sørensen fra Nykredit i en kommentar.

Lønstigninger på DA-området, der inkluderer byggeri, industri og service, steg til sammenligning 3,4 og 3,8 pct. i henholdsvis andet og første kvartal af 2022.

- Dagens tal giver lidt ro i maven. Lønstigningstakten på DA-området er fortsat inden for skiven i forhold til at få inflationen ned inden for de næste par år, skriver Palle Sørensen og pointerer, at det er "markant mere opløftende" end i USA, hvor lønstigningstakterne nærmer sig 7 pct.

Desuden vurderes lønstigningerne som helhed at være mere beherskede - blandt andet som følge af lavere lønstigningstakter i det offentlige.

Fokus er nu rettet mod næste års overenskomstforhandlinger. Her vil det vise sig, om fagforeningerne vil kæmpe for lønstigninger for at kompensere for udhulingen af danskernes købekraft.

- I Nykredit venter vi lidt højere lønstigningstakter de kommende år, men ikke nok til at udvikle store ubalancer eller for alvor skubbe til inflationen, skriver Palle Sørensen.

Det ventes videre, at inflationen allerede i foråret til næste år vil være faldet betydeligt, og at den danske økonomi er ramt af recession. Det kan lægge en dæmper på lønpresset.

.\\˙ MarketWire