Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Aktier/åbning: Vestas straffes for svag ordreindgang i rød start

3/10 09:11

Vindmølleproducenten Vestas har placeret sig i bunden af C25-indekset fra starten af mandagens - og dermed også fjerde kvartals - handel, hvor humøret atter en gang er belastet af udsigten til vedvarende rentestigninger fra centralbankerne.

Fredag fik det danske marked ellers en puster med en pæn stigning på 1,4 pct. til eliteindekset.

Men humøret led igen et knæk med flere kommentarer fra topfolk i den amerikanske centralbank, Federal Reserve, der peger i retning af en meget restriktiv pengepolitik i en rum tid endnu.

Særligt ord fra Lael Brainard, der er vicechef for centralbanken, om, at Federal Reserve er opsat på ikke at stoppe opstramningerne for tidligt, gjorde ondt på markedet.

De blev fulgt op af en kommentar fra Thomas Barkin, chef for centralbankens afdeling i Richmond, om, at for høj inflation i sig selv er en større risiko, end at centralbanken kommer til at gå for langt med sine stramninger og den vej igennem skaber en recession.

Det fik de amerikanske aktier til at falde tungt ud på aftenen fredag. Efter dansk lukketid alene tabte det brede S&P 500-indeks 1,9 pct. og endte med et samlet fald på 1,5 pct.

Det rammer også handlen i Europa mandag morgen, hvor C25-indekset fra start falder med 0,4 pct. til 1432,96.

VESTAS RAMT AF SVAG ORDREINDGANG TRODS STOR BRASILIANSK BESTILLING

Vindmølleproducenten Vestas er i negativt fokus efter afslutningen på tredje kvartal, der samlet set bød på en svag ordreindgang.

Kvartalet gav kun på ni landvindordrer på i alt 1238 megawatt (MW), men derudover venter Sydbank uannoncerede ordrer på cirka 500 MW, hvilket i givet fald vil bringe den samlede ordreindgang op på cirka 1750 MW i kvartalet.

Uden den brasilianske storordre på 540 MW fredag ville kvartalets ordreindgang have været den svageste siden tredje kvartal 2014 målt på de annoncerede bestillinger.

- Det fortæller meget om den aktuelle svaghed. Nødvendige prisforhøjelser er utvivlsomt stadig skurken, men grønne politiske ambitioner og høje elpriser bør løfte ordreindgangen massivt i fremtiden, skriver Jacob Pedersen, der er aktieanalysechef hos Sydbank, i et notat.

Vestas falder efter kort tids handel mandag med 3,0 pct. til 137,40 kr.

Også luftfartsselskabet SAS får del i opmærksomheden efter et sænket kursmål hos britiske HSBC og generelt vanskelige fremtidsudsigter.

HSBC har ifølge data fra Bloomberg News sænket sit kursmål til 11 øre fra 12 øre, og anbefalingen er fortsat i negativt terræn på "reducer".

Ændringen kommer, efter at SAS fredag luftede finansielle forventninger til de kommende år.

Luftfartsselskabet venter et underskud før skat på cirka 8 mia. svenske kr. i 2021/22 og et underskud på 4-5 mia. svenske kr. det følgende år.

I 2023/24 venter SAS at have sorte tal på posten.

Aktien falder med 7,5 pct. til 0,35 kr. fra start.

ZEALAND IGEN UNDER LUP EFTER STORT HOP

Zealand Pharma fik for alvor luft under vingerne fredag, hvor studiedata med lægemiddelkandidaten Glepagltud til behandling af korttarmsyndrom vakte positiv opmærksomhed om det danske selskab.

Ifølge amerikanske Jefferies kan de solide fase 3-data give mulighed for en milliardaftale med en partner.

Ikke blot er Glepaglutid, der skal tages to gange ugentligt, nemlig mere bekvem, men virker også bedre end det nuværende middel på markedet, Gattex, der skal injiceres dagligt, mener Jefferies.

- På grund af bekvemmelighed og effektfordele sammenlignet med Gattex forventer vi, at Glepaglutid vil fremme klinisk brug og tiltrække sig partnerskabsinteresse, skrev finanshuset fredag i en kommentar.

Zealand-aktien stiger med 0,6 pct. til 174,80 kr. efter et hop på hele 28,5 pct. fredag.

BAVARIAN FÅR NY ORDRE PÅ ABEKOPPEVACCINE

Bavarian Nordic har indgået en aftale med et land i Latinamerika om levering af abekoppevacciner og har i samme region desuden aftalt yderligere leverancer til Pan American Health Organization (PAHO), som fordeler vaccinerne til organisationens medlemslande.

Aftalen med det latinamerikanske land er den første bilaterale leveringskontrakt på vaccinen i Latinamerika, ud over den aftale der blev indgået med PAHO i august 2022, hvilket har muliggjort adgang til vaccinen for samtlige medlemslande.

Gennem PAHO's Revolving Fund for Access to Vaccines, vil det pågældende land få adgang til de første abekoppevacciner senere i oktober og leverancerne under den bilaterale aftale vil begynde i december 2022, skriver Bavarian.

Desuden har PAHO efter aftalen i august bestilt yderlige doser til levering inden udgangen af 2022.

Bavarian stiger med 0,6 pct. til 224,10 kr.

Pandora stiger med 0,5 pct. til 360,70 kr., selv om Carnegie har sænket sit kursmål for smykkeaktien til 635 kr. fra 690 kr.

Investeringsbanken har da også stadig den positive anbefaling "køb" af Pandora.

.\\˙ MarketWire