Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

USA/lukning: Nedtur på ny rentefrygt - hård behandling til Tesla

5/12 22:07

De amerikanske aktier indledte ugen med tunge kursfald. Renterne steg samtidig efter stærkere end ventede nøgletal, da det øgede risikoen for flere og større renteforhøjelser, og det lagde pres på aktiemarkedet.

Tesla var sideløbende hårdt ramt mandag, hvilket imidlertid skyldtes rygter om svagere kinesisk efterspørgsel.

I den positive vægtskål, men det vejede altså ikke så tungt mandag, var ellers nyheder om mere lempelige coronarestriktioner i Kina, hvor regeringen og myndighederne efter den seneste uges store protester nu taler om en "ny situation" med den mere smitsomme, men ikke nær så farlige omikronvariant. Den hidtidige nultolerance har betydet langvarige nedlukninger og hæmmet den vigtige kinesiske vækstmotor.

Det brede S&P 500-indeks faldt 1,8 pct. efter en samlet stigning i sidste uge på 1,1 pct. Dow Jones bakkede desuden 1,4 pct., mens Nasdaq mistede 1,9 pct.

- Gode økonomiske nyheder er dårligt nyt for aktier, da det øger risikoen for, at renterne ender med at skulle højere senere næste år, skrev seniorstrateg hos Oanda Edward Moya i en kommentar.

ØGET RENTEFRYGT

Ud af en byge af nøgletal mandag var det især ISM-indekset, der måler aktiviteten i servicesektoren, som overraskede ved at stige november mod et ellers ventet fald, og det betød, at investorerne skruede op for deres forventninger til toppen af den amerikanske centralbankrente til 5,01 pct. til maj mod et bud fredag, målt på handelen med rentefutures, på 4,92 pct.

Energiaktierne led mest mandag med et fald på 3,0 pct., da olieprisen vendte et plus til et minus på 3,3 pct. Exxon Mobil bakkede derfor 2,8 pct., mens Chevron faldt 2,5 pct.

I S&P 500 klarede sektoren for cyklisk forbrug sig også skidt med et minus på 3,0 pct. Her var det elbilproducenten Tesla, der virkelig trak ned med et minus på 6,4 pct. Det skyldtes en artikel fra Bloomberg News, som med henvisning til unavngivne kilder fortalte, at Tesla planlægger en frivillig nedskæring i produktionen, den første af sin slags for koncernen, på fabrikken i Shanghai for at tilpasse sig markedsudviklingen. Altså for at møde en lavere efterspørgsel.

I samme sektor led Amazon imidlertid også med et fald på 3,3 pct.

Den vigtige it-sektor mistede desuden 1,7 pct., da Apple oplevede et minus på 0,8 pct., mens Microsoft faldt 1,9 pct. Softwarekollegaerne Salesforce og Oracle smed desuden 7,4 og 4,7 pct.

Der var imidlertid også en hård medfart til finansaktierne, der mistede 2,5 pct. Her var det bankerne, som faldt tungt. Michael Barr, næstformand i centralbanken med ansvar for overvågning af banksektoren, åbnede i en tale muligheden for højere kapitalkrav til bankerne. USA's største bank, JPMorgan Chase, mistede 2,8 pct., Bank of America droppede 4,5 pct., og Wells Fargo dalede 5,0 pct.

BOEING FLØJ IGEN

På selskabsfronten stak flyproducenten Boeing ud med et plus på 1,2 pct. og forlængede dermed fredagens positive udvikling, da det blev til et plus på 4,0 pct. Baggrunden var stadig forlydender fra fredag om, at United Airlines er tæt på at bestille 100 styk Boeing 787 Dreamliner-fly.

United Airlines selv steg mest af alle i S&P 500 med 2,6 pct., da Morgan Stanley løftede sin anbefaling af aktien til "overvægt", fordi investeringsbanken ser et "Guldlok-år" forude i 2023 efter tre ekstreme år med pandemien, likviditetskrise og mangel på piloter og kabineansatte.

Tøjkoncernen VF Corpoartion faldt derimod 11,2 pct. og udgjorde bunden af S&P 500 mandag, efter at selskabets topchef, Steve Rendle, annoncerede sin pension, og da koncernen nedjusterede sin indtjeningsguidance på baggrund af svagere kundeefterspørgsel.

Der var også nyt omkring biotekselskabet Horizon Therapeutics, da Janssen meddelte, at det har trukket sin interesse for et muligt opkøb. Horizon faldt derfor 6,1 pct., selv om Sanofi og Amgen stadig er med i konkurrencen om en overtagelse.

.\\˙ MarketWire