0
Oversigt Analyse og sammenfatning på FINGERPRINT CARDS AB.
Af Loman Daniel Olsson
Offentliggjort d. 29. august 2015 på diverse svenske aktiesider på Facebook.
"Analys Fingerprint Cards AB
Fingerprint Cards AB är bolaget som gått från att vara det lilla bolaget från Göteborg till att
etablera sig som den globala världsledande aktören inom fingeravtryckssensorer för smartphones. Bolaget grundades 1998 och har i många år haft stora framgångar med deras areasensorer som sålts till Kinesiska banker varav bolaget idag har en ca 80% marknadsandel.
När sedan Apple 2012 förvärvade en stor konkurrent, sensortillverkaren Authen Tec, stod det klart det var full gas som gällde. Hösten 2013 lanserade Apple som väntat sin Iphone 5s med fingeravtryckssensor. Detta var egentligen ingen nytt då Motorola under tidigt 2000 tal presenterat en mobil med fingerläsare. Lika så hade Asiatiska mobiltillverkare redan innan Apple lanserat mobiler med sensorer från Svenska Fingerprint. Men som vanligt blev det stor uppståndelse när Apple nu presenterat något "helt nytt". Betalningssystem lanserades av Apple, Samsung och Alibaba. Hjulet var nu i rullning och en ny standard las hur vi i framtiden kommer identifiera oss.
Om vi kollar på vilka aktörer som finns på marknaden så finns det en hel del aktörer men endast tre st har tillräckligt bra teknik. Apple har som sagt sitt eget bolag Authen Tec. Samsung beställer sedan sina sensorer av en Amerikansk tillverkare vars namn numera är Synaptics.
Utöver tar det så är det Fingerprint som dominerar marknaden. Se tabell (FPC= Fingerprint Card)
Tier 1 (10srörsta tillverkarna i världen)
Samsung: Syna
Apple: Egen
Lenovo: FPC
Huawei: FPC
LG?
Xiaomi:?
ZTE: FPC
Yulong: FPC
TCL/Alcatel?
Vivo: FPC
Övriga.
Oppo: FPC
Meizu: FPC
HTC: FPC
OnePlus: FPC
LeTV: FPC
Newman: FPC
Gionee: FPC
Andra aktörer står självklart och knackar på dörren och vill in men de måste antingen visa upp bättre teknik eller bättre pris för att kunna konkurrera. Media har skrikit sig hesa att konkurrensen kommer hårdna men vad vi kan se står de tre aktörerna kvar och starkast av dem alla Fingerprint.
Faktum är att även om Fingerprints marknadsandel skulle minska så kommer deras försäljning ändå öka då implementeringen av sensorer hela tiden ökar. Lägg där till att bara själva smartphonemarknaden växer med över 20% årligen.
Utöver mobiltillverkarna har jättar så som Google, Microsoft och Mastercards valt att samarbeta/visa upp prototyper med teknik från svenska Fingerprint Cards. Varav de sistnämnda bolaget kommer lansera ett kreditkort med inbyggd fingeravtrycksläsare. Detta sker i i samarbete med Norska Zwipe och bl.a. Danske Bank. Kortet behöver inte heller batteri, fingeravtrycksläsaren är så strömsnål och klarar sig därför endast att laddas upp via magnetfältet när man swipar kortet.
Det om något kallar jag industriledande teknik. Se film nedan.
Detta ligger helt klart i kortföretagens intresse då de årligen förlorar miljarder på kortbedrägeri.
Gällande samarbetet med Google så användes deras sensorer i presentationen av nya Anroid.
Det nya operativsystemet kommer ha inbyggt stöd för fingeravtrycksidentifiering samt stödja betalningssystem mm. Likaså har Microsoft visat upp prototyper från Fingerprint vars mål är att ersätta pinkoder med biometri.
Fingerprint har dock under de senaste åren dragits med en del mindre tillfredsställande händelser. Missade prognoser, insiderhärvor, nyemissioner, ökad förlust och bluffbud vilket tyvärr media och journalister valt att lägga sitt fokus på. Likaså så har nog den väldigt självsäkre och förre insidermisstänkte vdn Johan Carlström retat upp media en del med sina kaxiga uttalanden. Under hans fem år vid rodret utökade han personalen från ca10-200 anställa, kursen från som lägst ca 2kr till idag 238kr. För att sist men inte minst öka omsättning från 39MSEK till årets förväntade 2500MSEK.
Ledningen, chefer och andra nyckelpersoner har även en mycket stort ägande i bolaget i form av aktier och optioner. Här rör det sig inte om någon tusenlapp eller miljon utan närmare bestämt 100tals miljoner. Insiders har vid åtskilliga tillfällen utökat sitt innehav. Detta förstärker bilden ytterligare då de om någon har insyn i bolaget och vet som komma skall.
En annan som valt att köpa in sig i bolaget är Hexagons VD Ola Role'n som säger sig investerat 200-300miljoner. Ola själv har i intervjuer framhävt bolagets överlägsna teknik och dessutom påpekat att det verkar som att media och journalister missat detta.
Förvisso är det inte det enklaste att förutspå en akties utveckling. Vi skulle kunna jämföra det med att bestiga ett berg med skymd sikt på väg till toppen. De så kallade "experterna" tror inte mer än att det kan vara högre än Scenen på Allsång på Skansen, eller kanske rent utav så lågt som grannens källarkulle. Efter att kollat bakåt, sett vilken brant stigning som gjorts, tittar de nu ut över utsikten och tänker men oj oj oj vad högt nu måste vi väl vara nära toppen så dags att gå ner igen.
Det de glömmer här är att titta framåt och bilda sig en uppfattning om hur högt kan det här berget vara egentligen? Det enda media i stort sett har gjort är att lyfta fram allt på ett så negativt sett som möjligt och fokuserat på bolagets tidigare förluster och skrikit. SÄLJ DET ÄR EN BUBBLA DAGS ATT KLIVA AV, istället för att se till bolagets faktiska prestationer och framtiden.
Vinstsäkra i all ära det funkar utmärkt i mer cykliska bolag där en kris kan utgöra en stor påverkan på bolaget. I detta fall så har dock en kris mindre påverkan. Telefoner kommer fortsätta säljas och och efterfrågan växer oavsett hur ekonomin utvecklas.
En aktör som istället valt att titta framåt och se hur högt berget kan bli är storbanken Morgan Stanley. Enligt deras analys visar de på att Fingerprint har möjlighet att omsätta upp mot 8miljarder år 2016. Vilket är en markant ökning från årets förväntade 2,5miljarder.
Så låt oss nu räkna på detta själv.
År 2016 så beräknas det säljas runt 1600miljoner smartphones. Marknaden växer med ca 20% årligen. Vi tar bort Apples marknadsandel på 17%. 1600miljoner x 0,83(förändringsfaktor)= 1328000000. Nästa år så beräknas 50% av alla smartphones ha sensor. Alltså 1328000000x0,50=664000000. Sedan har Fingerprint Cards AB som mål att ha en marknadsandel på 50%. Vi tar 664000000x0,50=332000000 sensorer. En sensor kan komma att sjunka ner till 3$(lågt räknat) de säljs mellan 2-7$ beroende på modell. 332000000x3=996000000. Sedan utgår vi från att $ sjunker lite och står i 8kr. 8x996000000=7968000000 avrundat blir det ca 8MILJARDER SEK!!!
Faktum är att korten ligger på bordet, orderstocken i den senaste kvartalsrapporten låg på hiskeliga 1.3miljarder. Vinsten för q2 var 65msek, omsättningsprognosen för q3 ligger på över 800msek och q4 lär inte bli sämre.
De som innehar någon sort sunt förnuft borde kunna räkna ut att en mobiltillverkare inte beställer alla sensorer på en och samma gång. Det är därför självklart att fler orders kommer fortsätta trilla in under 2016. Telefonerna slutas ju inte säljas efter jul samt att tillverkarna själva inte vet hur mycket de kommer sälja av respektive modell, därav flera beställningar. Att sedan årets prognos har fått justerats upp tre gånger från 1miljard till 1,5miljarder och sedan till 2.2miljarder för att nyligen återigen justeras upp till 2,5miljarder gör inte saken sämre.
Sedan får man inte glömma andra användningsområden så som kreditkort (kom ihåg samarbetet med Mastercard), pc (kom ihåg samarbetet med Windows/Microsoft) samt ID-kort mm.
Kursen är väldigt volatil och kan svänga kraftigt både uppåt och neråt men för den som är långsiktig finns det en stor uppsida att vänta de kommande åren. Aktien har omsatts så kraftigt så att den i dagsläget kvalar in till omx30. Om dess popularitet fortsätter året ut kommer indexfonderna bli tvungna att köpa in sig i bolaget redan vid årsskiftet. Detta borde bädda för en stabilare utveckling uppåt med mindre svävningar. Börsvärdet har dessutom stigit till en sådan nivå som gör den aktuell för uppflyttning till Large Cap från dagens Mid Cap.
Sammanfattningsvis kan man säga att Fingerprint Cards AB går en ljus framtid till mötes. Den växande marknaden för implementering av sensorer gör att bolaget kommer öka omsättningen dramatiskt de kommande åren. Att dessutom bolaget har industriledande produkter förstärker påståendet ytterligare då det dagligen bekräftas av mobilsläpp på löpande band.
Ett flertal undersökningar pekar som sagt på att biometri kommer öka dramatiskt kommande åren.
Google spår bla, se länk nedan, att antal biometri användare kommer överstiga 5miljarder år 2019.
Med en enkel överslagsberäkning kan man räkna ut att det rör sig om 100tals miljarder kronor.
http://finwire.se/.../biometri-i-mobila-enheter-och-wearables...
Med alla dessa signaler om vad vi är på väg är inte omöjligt aktien redan i år passerar 300kr från dagens nivå på 238kr för att redan under nästa år leta sig en bra bit över 500kr. Med en tidshorisont på flera år är det inte omöjligt att aktien kan nå fyrsiffriga tal.
https://onedrive.live.com/view.aspx... "
Af Loman Daniel Olsson
Offentliggjort d. 29. august 2015 på diverse svenske aktiesider på Facebook.
"Analys Fingerprint Cards AB
Fingerprint Cards AB är bolaget som gått från att vara det lilla bolaget från Göteborg till att
etablera sig som den globala världsledande aktören inom fingeravtryckssensorer för smartphones. Bolaget grundades 1998 och har i många år haft stora framgångar med deras areasensorer som sålts till Kinesiska banker varav bolaget idag har en ca 80% marknadsandel.
När sedan Apple 2012 förvärvade en stor konkurrent, sensortillverkaren Authen Tec, stod det klart det var full gas som gällde. Hösten 2013 lanserade Apple som väntat sin Iphone 5s med fingeravtryckssensor. Detta var egentligen ingen nytt då Motorola under tidigt 2000 tal presenterat en mobil med fingerläsare. Lika så hade Asiatiska mobiltillverkare redan innan Apple lanserat mobiler med sensorer från Svenska Fingerprint. Men som vanligt blev det stor uppståndelse när Apple nu presenterat något "helt nytt". Betalningssystem lanserades av Apple, Samsung och Alibaba. Hjulet var nu i rullning och en ny standard las hur vi i framtiden kommer identifiera oss.
Om vi kollar på vilka aktörer som finns på marknaden så finns det en hel del aktörer men endast tre st har tillräckligt bra teknik. Apple har som sagt sitt eget bolag Authen Tec. Samsung beställer sedan sina sensorer av en Amerikansk tillverkare vars namn numera är Synaptics.
Utöver tar det så är det Fingerprint som dominerar marknaden. Se tabell (FPC= Fingerprint Card)
Tier 1 (10srörsta tillverkarna i världen)
Samsung: Syna
Apple: Egen
Lenovo: FPC
Huawei: FPC
LG?
Xiaomi:?
ZTE: FPC
Yulong: FPC
TCL/Alcatel?
Vivo: FPC
Övriga.
Oppo: FPC
Meizu: FPC
HTC: FPC
OnePlus: FPC
LeTV: FPC
Newman: FPC
Gionee: FPC
Andra aktörer står självklart och knackar på dörren och vill in men de måste antingen visa upp bättre teknik eller bättre pris för att kunna konkurrera. Media har skrikit sig hesa att konkurrensen kommer hårdna men vad vi kan se står de tre aktörerna kvar och starkast av dem alla Fingerprint.
Faktum är att även om Fingerprints marknadsandel skulle minska så kommer deras försäljning ändå öka då implementeringen av sensorer hela tiden ökar. Lägg där till att bara själva smartphonemarknaden växer med över 20% årligen.
Utöver mobiltillverkarna har jättar så som Google, Microsoft och Mastercards valt att samarbeta/visa upp prototyper med teknik från svenska Fingerprint Cards. Varav de sistnämnda bolaget kommer lansera ett kreditkort med inbyggd fingeravtrycksläsare. Detta sker i i samarbete med Norska Zwipe och bl.a. Danske Bank. Kortet behöver inte heller batteri, fingeravtrycksläsaren är så strömsnål och klarar sig därför endast att laddas upp via magnetfältet när man swipar kortet.
Det om något kallar jag industriledande teknik. Se film nedan.
Detta ligger helt klart i kortföretagens intresse då de årligen förlorar miljarder på kortbedrägeri.
Gällande samarbetet med Google så användes deras sensorer i presentationen av nya Anroid.
Det nya operativsystemet kommer ha inbyggt stöd för fingeravtrycksidentifiering samt stödja betalningssystem mm. Likaså har Microsoft visat upp prototyper från Fingerprint vars mål är att ersätta pinkoder med biometri.
Fingerprint har dock under de senaste åren dragits med en del mindre tillfredsställande händelser. Missade prognoser, insiderhärvor, nyemissioner, ökad förlust och bluffbud vilket tyvärr media och journalister valt att lägga sitt fokus på. Likaså så har nog den väldigt självsäkre och förre insidermisstänkte vdn Johan Carlström retat upp media en del med sina kaxiga uttalanden. Under hans fem år vid rodret utökade han personalen från ca10-200 anställa, kursen från som lägst ca 2kr till idag 238kr. För att sist men inte minst öka omsättning från 39MSEK till årets förväntade 2500MSEK.
Ledningen, chefer och andra nyckelpersoner har även en mycket stort ägande i bolaget i form av aktier och optioner. Här rör det sig inte om någon tusenlapp eller miljon utan närmare bestämt 100tals miljoner. Insiders har vid åtskilliga tillfällen utökat sitt innehav. Detta förstärker bilden ytterligare då de om någon har insyn i bolaget och vet som komma skall.
En annan som valt att köpa in sig i bolaget är Hexagons VD Ola Role'n som säger sig investerat 200-300miljoner. Ola själv har i intervjuer framhävt bolagets överlägsna teknik och dessutom påpekat att det verkar som att media och journalister missat detta.
Förvisso är det inte det enklaste att förutspå en akties utveckling. Vi skulle kunna jämföra det med att bestiga ett berg med skymd sikt på väg till toppen. De så kallade "experterna" tror inte mer än att det kan vara högre än Scenen på Allsång på Skansen, eller kanske rent utav så lågt som grannens källarkulle. Efter att kollat bakåt, sett vilken brant stigning som gjorts, tittar de nu ut över utsikten och tänker men oj oj oj vad högt nu måste vi väl vara nära toppen så dags att gå ner igen.
Det de glömmer här är att titta framåt och bilda sig en uppfattning om hur högt kan det här berget vara egentligen? Det enda media i stort sett har gjort är att lyfta fram allt på ett så negativt sett som möjligt och fokuserat på bolagets tidigare förluster och skrikit. SÄLJ DET ÄR EN BUBBLA DAGS ATT KLIVA AV, istället för att se till bolagets faktiska prestationer och framtiden.
Vinstsäkra i all ära det funkar utmärkt i mer cykliska bolag där en kris kan utgöra en stor påverkan på bolaget. I detta fall så har dock en kris mindre påverkan. Telefoner kommer fortsätta säljas och och efterfrågan växer oavsett hur ekonomin utvecklas.
En aktör som istället valt att titta framåt och se hur högt berget kan bli är storbanken Morgan Stanley. Enligt deras analys visar de på att Fingerprint har möjlighet att omsätta upp mot 8miljarder år 2016. Vilket är en markant ökning från årets förväntade 2,5miljarder.
Så låt oss nu räkna på detta själv.
År 2016 så beräknas det säljas runt 1600miljoner smartphones. Marknaden växer med ca 20% årligen. Vi tar bort Apples marknadsandel på 17%. 1600miljoner x 0,83(förändringsfaktor)= 1328000000. Nästa år så beräknas 50% av alla smartphones ha sensor. Alltså 1328000000x0,50=664000000. Sedan har Fingerprint Cards AB som mål att ha en marknadsandel på 50%. Vi tar 664000000x0,50=332000000 sensorer. En sensor kan komma att sjunka ner till 3$(lågt räknat) de säljs mellan 2-7$ beroende på modell. 332000000x3=996000000. Sedan utgår vi från att $ sjunker lite och står i 8kr. 8x996000000=7968000000 avrundat blir det ca 8MILJARDER SEK!!!
Faktum är att korten ligger på bordet, orderstocken i den senaste kvartalsrapporten låg på hiskeliga 1.3miljarder. Vinsten för q2 var 65msek, omsättningsprognosen för q3 ligger på över 800msek och q4 lär inte bli sämre.
De som innehar någon sort sunt förnuft borde kunna räkna ut att en mobiltillverkare inte beställer alla sensorer på en och samma gång. Det är därför självklart att fler orders kommer fortsätta trilla in under 2016. Telefonerna slutas ju inte säljas efter jul samt att tillverkarna själva inte vet hur mycket de kommer sälja av respektive modell, därav flera beställningar. Att sedan årets prognos har fått justerats upp tre gånger från 1miljard till 1,5miljarder och sedan till 2.2miljarder för att nyligen återigen justeras upp till 2,5miljarder gör inte saken sämre.
Sedan får man inte glömma andra användningsområden så som kreditkort (kom ihåg samarbetet med Mastercard), pc (kom ihåg samarbetet med Windows/Microsoft) samt ID-kort mm.
Kursen är väldigt volatil och kan svänga kraftigt både uppåt och neråt men för den som är långsiktig finns det en stor uppsida att vänta de kommande åren. Aktien har omsatts så kraftigt så att den i dagsläget kvalar in till omx30. Om dess popularitet fortsätter året ut kommer indexfonderna bli tvungna att köpa in sig i bolaget redan vid årsskiftet. Detta borde bädda för en stabilare utveckling uppåt med mindre svävningar. Börsvärdet har dessutom stigit till en sådan nivå som gör den aktuell för uppflyttning till Large Cap från dagens Mid Cap.
Sammanfattningsvis kan man säga att Fingerprint Cards AB går en ljus framtid till mötes. Den växande marknaden för implementering av sensorer gör att bolaget kommer öka omsättningen dramatiskt de kommande åren. Att dessutom bolaget har industriledande produkter förstärker påståendet ytterligare då det dagligen bekräftas av mobilsläpp på löpande band.
Ett flertal undersökningar pekar som sagt på att biometri kommer öka dramatiskt kommande åren.
Google spår bla, se länk nedan, att antal biometri användare kommer överstiga 5miljarder år 2019.
Med en enkel överslagsberäkning kan man räkna ut att det rör sig om 100tals miljarder kronor.
http://finwire.se/.../biometri-i-mobila-enheter-och-wearables...
Med alla dessa signaler om vad vi är på väg är inte omöjligt aktien redan i år passerar 300kr från dagens nivå på 238kr för att redan under nästa år leta sig en bra bit över 500kr. Med en tidshorisont på flera år är det inte omöjligt att aktien kan nå fyrsiffriga tal.
https://onedrive.live.com/view.aspx... "
30/8 2015 16:24 Helge Larsen/PI-redaktør 073041
FINGERPRINT CARDS og biometrisektoren:
Analyse:
http://www.proinvestor.com/?p=debat_1&postid=72980&thread=50&start=
TA på FINGERPRINT CARDS, PRECISE BIOMTRIC og IDEX:
http://www.proinvestor.com/?p=debat_1&postid=72738&thread=50&start=50
Podcast af mit foredrag på Investordagen hos Dansk Aktionærforening om bla. biometrisektoren.
http://www.proinvestor.com/?p=debat_1&postid=72577&thread=50&start=100
Min facebookside, hvor jeg løbende kommenterer biometrisektoren:
https://www.facebook.com/Helge.Larsen6
Disclaimer: Har aktier i FINGERPRINT CARDS.
Analyse:
http://www.proinvestor.com/?p=debat_1&postid=72980&thread=50&start=
TA på FINGERPRINT CARDS, PRECISE BIOMTRIC og IDEX:
http://www.proinvestor.com/?p=debat_1&postid=72738&thread=50&start=50
Podcast af mit foredrag på Investordagen hos Dansk Aktionærforening om bla. biometrisektoren.
http://www.proinvestor.com/?p=debat_1&postid=72577&thread=50&start=100
Min facebookside, hvor jeg løbende kommenterer biometrisektoren:
https://www.facebook.com/Helge.Larsen6
Disclaimer: Har aktier i FINGERPRINT CARDS.
31/8 2015 15:34 Helge Larsen/PI-redaktør 073056
Ny chatgruppe for investorer med interesse for FING, PREC, IDEX og biometri-sektoren generelt. Tilmelding her:
http://www.proinvestor.com/index.php?p=group&groupid=55
http://www.proinvestor.com/index.php?p=group&groupid=55