Så kom dagen hvor Vestas afslørede sin nye offshore mølle. Det var en ordentlig krabat der så dagens lys i dag. Møllens nye navn er V164 7mw. Altså en 7mw mølle med en 164 meter rotor. Oprindeligt så havde Vestas ellers sagt der ville blive tale om en 6mw med en rotor diameter på 130-140m. Så der er virkelig sket meget de sidste 12-18 mdr. Men mere om det senere
Vestas har yderst overraskende valgt at afsløre en masse detaljer om møllen allerede i dag. På nogle områder faktisk flere detaljer end de møller de allerede sælger. Og det overrasker mig ret meget de er så åbne her 18 mdr før den første prototype bliver stillet op. For det giver konkurrenterne mulighed for at modificere deres kommende offshore mølle generation i forhold til de tekniske specifikationer fra V164 møllen.
Her kommer lidt tekniske detaljer for feinschmeckerne.
OPERATING DATA
Rated power 7.0 MW
Cut-in wind speed 4 m/s
Operational rotor speed 4.8 - 12.1 rpm
Nominal rotor speed 10.5 rpm
Operational temperature range -10 - +25ºC
Extreme temperature range -15 - +35ºC
ROTOR
Rotor diameter 164 m
Swept area 21,124 m²
BLADE DIMENSIONS
Length 80 m
Max. chord 5.4 m
Nacelle dimensions (incl. hub and coolers)
Height 7.5 m
Length 24 m
Width 12 m
Weights
Nacelle, including hub 390 ± 10% tonnes
Blade 35 tonnes
Tower Site dependent
At der blev tale om en større mølle end 6,0mw var ikke nogen overraskelse for mig. Det har jeg skrevet om før. Men at rotoren er SÅ stor er en overraskelse. De fleste offshore møller har en noget mindre ration mellem bestrøget vinge areal og effekten af møllen. Det har betydning for hvor meget energi de kan hive ud af vinden ved lavere vindhastighed og påvirker dermed også kapacitets faktoren. Altså hvor mange fuldlast timer en mølle forventes at kunne levere om året.
Nedenstående tal viser hvor mange watt hver kvm2 bestrøget vinge areal producere. Jo laver et tal jo stejlere powerkurve har en mølle. Altså jo hurtigere kommer den op at producere fuld kapacitet
Eksisterende møller
Repower 6,15mw 490 watt per kvm2
Vestas V90 471 watt
Siemens 3,6 320 watt
Vestas V112 300 watt
Kommende møller
Vestas V164 7MW 331 watt
GE wind 4,1mw 400 watt
AMSC 10mw 400 watt
BARD 6,5mw 560 watt
Clipper windpower 10MW 570 watt
SWAY 10mw 610 watt
Som ovenstående illustrere så adskiller den nye V164 mølle sig markant fra de andre producenters kommende generation af offshore møller. Det vil betyde at V164 kan opnå en kapacitets faktor omkring 0,60 ved 10 sek/m mod konkurrenterne som nok vil ligge i niveau 0,45-0,50. Jeg gætter dermed også på V164 kan producere omkring 36 mio kwh per år ved 10 sek/m
En stor rotor kræver også lange vinger. Og i dette tilfælde taler vi altså 80 m vinger der hver vejer ca 35 tons. De er et kvante spring der vil noget. Vestas pt længste vinger er 54 meter og vejer omkring 12 tons. Så lange vinger kræver ny tænkning. Og de bliver helt sikkert udviklet på Vestas nye 1 mia dyre vinge udviklings center i UK.
De længste vinger jeg pt har set data på er de 72 meter lange vinger til Clipper windpowers 10mw mølle. De vejer godt 30 tons.
Nacellen + nav er en ordentlig kleppert på ca 390 tons. Dog lidt pudsigt de skriver +/- 10%. Det synes jeg godt nok er meget den kan svinge. Det tolker jeg egentligt som om de stadig er et godt stykke fra at have det fulde overblik over de enkelte enheder der reelt set skal bygges ind i nacellen. Altså at en række af underleverandørerne måske stadig ikke har lavet det færdige design af del elementerne og der derfor stadig er lidt tvivl om den endelige vægt.
Her er lidt sammenligne data fra nogle af de kommende og nuværende konkurrenter. THM står for top head mass. Det betyder den samlede vægt af nacelle, nav og 3 stk vinger
Nacelle THM
Repower 6,15mw 330T 460T
Vestas V164 7MW ca 340T ca 500T
Bard 6,5mw 280T 375T
AMSC SeaTitan 10mw ca 500T
Clipper windpower 10mw ca 500T
Vestas har tidligere været kendt for at lave de letteste vindmøller i branchen. Men da de lancerede V112 møllen krakelerede det image. Og det samme gælder også for den kommende V164. I forhold til den har en markant større rotor end både Repower og BARD så klare den sig fint nok der. Men i forhold til de 2 10mw møller så får den storbank. Og det skyldes disse 2 møller bruger en anden teknologi i form af gearløs vindmøller hvor specielt SeaTitan ser endog SÆRDELES interessant ud på papiret.
Da Vestas ikke længere har de letteste møller har de opfundet en ny målemetode. Produceret kwh per kg vindmølle. Og der siger de så den nye V164 producere 30% flere kwh per kg end de eksisterende vindmøller. Den kamp taber de også når SeaTitan står klar i 2013.
Det er stadig yderst begrænset hvad vi ved om indmaden i møllen. Vi ved næste udelukkende at der er tale om en mølle med gearkasse. Vestas er mig bekendt dermed den eneste producent der ikke vælger en gearløs vindmølle til deres næste generation af offshore møller. Det er noget af et sats. De siger godt nok det er i dialog med kunderne valget er truffet. Men jeg køber ikke deres begrundelse med kunderne ikke er interesseret i ny teknologi. For det første vil der stadig være masser af anden ny teknologi i møllen. Og derudover kunne Vestas jo også bare have valgt samme strategi som Siemens. Altså at udvikle nogle mindre gearløse prototyper og teste dem in real life. Det er ikke mere end et par uger siden Siemens fik en stor ordre i USA på deres sprit nye gearløse vindmølle.
Jeg tror den primære årsag til Vestas har droppet gearløs denne omgang er adgangen til sjældne metaller som skal bruges i vindmøllernes generator. Kina sidder pt på 97% af verdens produktion. Og de skære mere og mere ned på eksporten selvom efterspørgelsen er stigende. Der skal bruge en faktor 5-10 mere af det materiale i en gearløs vindmølle end de møller som Vestas producere. (gælder dog ikke SeaTitan. Der skal ikke bruges et eneste gram)
Simens kommer dog fint igennem den kattepine idet de producere deres generator i Kina. Og dermed bliver de betragtet som indlands produktion.
Af billederne kan man se de har valgt et helt nyt design til køling. I stedet for den store fane sider på toppen af møllen og rager 3-5 meter op i luften, så har de valgt at placere en stor fane på hver side af nacellen. Det er også derfor den bliver hele 12 meter bred mod ellers omkring 5-6 meter. Ved at placere fanerne på siden er der blevet plads til en stor helikopter landings plads for oven på nacellen.
Vi ved også de har valgt at lave flere elementer i nacellen redundante. Dvs hvis en enhed går ned så er der en anden klar til at tage over så møllen fortsat kan producere. Præcis hvilke dele der er tale om ved vi ikke. Men det er i hvert fald ikke gearkassen og generatoren.
Vestas har ikke nævnt noget om hvor meget billigere denne mølle kan producere en kwh i forhold til f.eks deres V112 offshore mølle. Men det er klar at hvis vi tager en 420mw park så kan man nøjes med 60 V167 frem for 140 V112. Det vil betyde store besparelser på transport og specielt opstilling af parken. De store flydekraner koster omkring 1 mio per dag at benytte sig af. Og der skal også bruges markant færre km kabel og dyre fundamenter. Et skud fra hoften vil være omkring 30% billigere per produceret kwh. Men det er +/- 10%
Så lige en smuttur tilbage til starten af dette indlæg. Som jeg skrev er der sket rigtig meget i forhold til de planer de fortalte om for ca 18 mdr siden. Dengang var det en 6MW mølle på med en rotor på 130-140m. Alle havde regnet med deres prototype ville komme op omkring årsskiftet 2010/11. Men nu bliver det først i Q4 2012 med den noget større vindmølle.
Jeg tror der er sket det at Vestas har set hvor mange andre producenter der har barslet med vindmøller i lige præcis 6mw klassen. Og derfor har de ønsket at gå lidt længere op og derudover øge rotoren signifikant for at adskille sig fra de andre. Og derfor er prototypen så bliver udskudt.
Mit bud er Vestas vil have brugt mellem 500 og 750 mio kr på udviklingen af møllen inden den er klar til serie produktion. Ja det er astronomiske beløb. Men selv som serie produktion vil blot én mølle koste op mod 75 mio kr. Og installeret offshore så står én mølle nok i 150-175 mio. Og de skal altså opstille flere prototyper inden den er klar til at blive leveret.
Opsummering
Jeg er skuffet over det sene tidspunkt for opstilling af prototypen og synes det er et ret stort sats ikke at gå med på gearløs bølgen. Det sats kan gå begge veje som jeg ser det. Enten er de geniale fordi kunderne vitterligt ikke er klar til gearløse vindmøller (går nu fint nok for Siemens) eller også kan de risikere kunderne i stor stil ønsker en gearløs vindmølle.
Ellers så synes jeg det er rigtig set med en markant større rotor og dermed også en meget højere kapacitets faktor. Det betyder bedre udnyttelse af effekten.
Jeg er ikke i tvivl om vindmøllen med de specs kommer til at slå alle de eksisterende vindmøller med flere længer og også vil nappe flere af de kommende 6mw møller fra div konkurrenter.
SeaTitan er jeg ikke sikker på den kan slå. Vestas har dog en stor fordel i forhold til AMSC (producenten af SeaTitan) at de har en meget længere offshore historie. Og det tæller helt sikkert også når en kunde skal bruge 15-20 mia kr på en ny 1000mw park. Det er faktisk derfor jeg ikke har så forfærdtlig stor tiltro til de mange nye producenter der nu kaster sig over offshore. Men SeaTitan ER sindsyg spændende!!
Den kommende 6MW Siemens vindmølle bliver meget spændende at se. Den bliver afsløret i løbet af de kommende mdr. Vi ved det er en gearløs vindmølle. Men hvor stor er rotoren? Så pt umuligt at sige hvordan V164 vil stå sig i den kamp. Men Siemens skal nok tage sin bid af kagen.
Jeg ser frem til at høre flere detaljer om de lovede mange nyskabelser i den nye vindmølle. Men som skrevet længere oppe så gælder det om at holde kortene tæt til kroppen når prototypen stadig er så langt ude.
Vh
T.
Man kan se en masse videoer om den nye vindmølle her. Og de er rigtig fede...
http://worldofwind.vestas.com/presentations/generic
Og her kan man se produkt arket for den nye V164 7MW
http://nozebra.ipapercms.dk/Vestas/Communication/Productbrochure/V16470MW/V16470MW/
Vestas har yderst overraskende valgt at afsløre en masse detaljer om møllen allerede i dag. På nogle områder faktisk flere detaljer end de møller de allerede sælger. Og det overrasker mig ret meget de er så åbne her 18 mdr før den første prototype bliver stillet op. For det giver konkurrenterne mulighed for at modificere deres kommende offshore mølle generation i forhold til de tekniske specifikationer fra V164 møllen.
Her kommer lidt tekniske detaljer for feinschmeckerne.
OPERATING DATA
Rated power 7.0 MW
Cut-in wind speed 4 m/s
Operational rotor speed 4.8 - 12.1 rpm
Nominal rotor speed 10.5 rpm
Operational temperature range -10 - +25ºC
Extreme temperature range -15 - +35ºC
ROTOR
Rotor diameter 164 m
Swept area 21,124 m²
BLADE DIMENSIONS
Length 80 m
Max. chord 5.4 m
Nacelle dimensions (incl. hub and coolers)
Height 7.5 m
Length 24 m
Width 12 m
Weights
Nacelle, including hub 390 ± 10% tonnes
Blade 35 tonnes
Tower Site dependent
At der blev tale om en større mølle end 6,0mw var ikke nogen overraskelse for mig. Det har jeg skrevet om før. Men at rotoren er SÅ stor er en overraskelse. De fleste offshore møller har en noget mindre ration mellem bestrøget vinge areal og effekten af møllen. Det har betydning for hvor meget energi de kan hive ud af vinden ved lavere vindhastighed og påvirker dermed også kapacitets faktoren. Altså hvor mange fuldlast timer en mølle forventes at kunne levere om året.
Nedenstående tal viser hvor mange watt hver kvm2 bestrøget vinge areal producere. Jo laver et tal jo stejlere powerkurve har en mølle. Altså jo hurtigere kommer den op at producere fuld kapacitet
Eksisterende møller
Repower 6,15mw 490 watt per kvm2
Vestas V90 471 watt
Siemens 3,6 320 watt
Vestas V112 300 watt
Kommende møller
Vestas V164 7MW 331 watt
GE wind 4,1mw 400 watt
AMSC 10mw 400 watt
BARD 6,5mw 560 watt
Clipper windpower 10MW 570 watt
SWAY 10mw 610 watt
Som ovenstående illustrere så adskiller den nye V164 mølle sig markant fra de andre producenters kommende generation af offshore møller. Det vil betyde at V164 kan opnå en kapacitets faktor omkring 0,60 ved 10 sek/m mod konkurrenterne som nok vil ligge i niveau 0,45-0,50. Jeg gætter dermed også på V164 kan producere omkring 36 mio kwh per år ved 10 sek/m
En stor rotor kræver også lange vinger. Og i dette tilfælde taler vi altså 80 m vinger der hver vejer ca 35 tons. De er et kvante spring der vil noget. Vestas pt længste vinger er 54 meter og vejer omkring 12 tons. Så lange vinger kræver ny tænkning. Og de bliver helt sikkert udviklet på Vestas nye 1 mia dyre vinge udviklings center i UK.
De længste vinger jeg pt har set data på er de 72 meter lange vinger til Clipper windpowers 10mw mølle. De vejer godt 30 tons.
Nacellen + nav er en ordentlig kleppert på ca 390 tons. Dog lidt pudsigt de skriver +/- 10%. Det synes jeg godt nok er meget den kan svinge. Det tolker jeg egentligt som om de stadig er et godt stykke fra at have det fulde overblik over de enkelte enheder der reelt set skal bygges ind i nacellen. Altså at en række af underleverandørerne måske stadig ikke har lavet det færdige design af del elementerne og der derfor stadig er lidt tvivl om den endelige vægt.
Her er lidt sammenligne data fra nogle af de kommende og nuværende konkurrenter. THM står for top head mass. Det betyder den samlede vægt af nacelle, nav og 3 stk vinger
Nacelle THM
Repower 6,15mw 330T 460T
Vestas V164 7MW ca 340T ca 500T
Bard 6,5mw 280T 375T
AMSC SeaTitan 10mw ca 500T
Clipper windpower 10mw ca 500T
Vestas har tidligere været kendt for at lave de letteste vindmøller i branchen. Men da de lancerede V112 møllen krakelerede det image. Og det samme gælder også for den kommende V164. I forhold til den har en markant større rotor end både Repower og BARD så klare den sig fint nok der. Men i forhold til de 2 10mw møller så får den storbank. Og det skyldes disse 2 møller bruger en anden teknologi i form af gearløs vindmøller hvor specielt SeaTitan ser endog SÆRDELES interessant ud på papiret.
Da Vestas ikke længere har de letteste møller har de opfundet en ny målemetode. Produceret kwh per kg vindmølle. Og der siger de så den nye V164 producere 30% flere kwh per kg end de eksisterende vindmøller. Den kamp taber de også når SeaTitan står klar i 2013.
Det er stadig yderst begrænset hvad vi ved om indmaden i møllen. Vi ved næste udelukkende at der er tale om en mølle med gearkasse. Vestas er mig bekendt dermed den eneste producent der ikke vælger en gearløs vindmølle til deres næste generation af offshore møller. Det er noget af et sats. De siger godt nok det er i dialog med kunderne valget er truffet. Men jeg køber ikke deres begrundelse med kunderne ikke er interesseret i ny teknologi. For det første vil der stadig være masser af anden ny teknologi i møllen. Og derudover kunne Vestas jo også bare have valgt samme strategi som Siemens. Altså at udvikle nogle mindre gearløse prototyper og teste dem in real life. Det er ikke mere end et par uger siden Siemens fik en stor ordre i USA på deres sprit nye gearløse vindmølle.
Jeg tror den primære årsag til Vestas har droppet gearløs denne omgang er adgangen til sjældne metaller som skal bruges i vindmøllernes generator. Kina sidder pt på 97% af verdens produktion. Og de skære mere og mere ned på eksporten selvom efterspørgelsen er stigende. Der skal bruge en faktor 5-10 mere af det materiale i en gearløs vindmølle end de møller som Vestas producere. (gælder dog ikke SeaTitan. Der skal ikke bruges et eneste gram)
Simens kommer dog fint igennem den kattepine idet de producere deres generator i Kina. Og dermed bliver de betragtet som indlands produktion.
Af billederne kan man se de har valgt et helt nyt design til køling. I stedet for den store fane sider på toppen af møllen og rager 3-5 meter op i luften, så har de valgt at placere en stor fane på hver side af nacellen. Det er også derfor den bliver hele 12 meter bred mod ellers omkring 5-6 meter. Ved at placere fanerne på siden er der blevet plads til en stor helikopter landings plads for oven på nacellen.
Vi ved også de har valgt at lave flere elementer i nacellen redundante. Dvs hvis en enhed går ned så er der en anden klar til at tage over så møllen fortsat kan producere. Præcis hvilke dele der er tale om ved vi ikke. Men det er i hvert fald ikke gearkassen og generatoren.
Vestas har ikke nævnt noget om hvor meget billigere denne mølle kan producere en kwh i forhold til f.eks deres V112 offshore mølle. Men det er klar at hvis vi tager en 420mw park så kan man nøjes med 60 V167 frem for 140 V112. Det vil betyde store besparelser på transport og specielt opstilling af parken. De store flydekraner koster omkring 1 mio per dag at benytte sig af. Og der skal også bruges markant færre km kabel og dyre fundamenter. Et skud fra hoften vil være omkring 30% billigere per produceret kwh. Men det er +/- 10%
Så lige en smuttur tilbage til starten af dette indlæg. Som jeg skrev er der sket rigtig meget i forhold til de planer de fortalte om for ca 18 mdr siden. Dengang var det en 6MW mølle på med en rotor på 130-140m. Alle havde regnet med deres prototype ville komme op omkring årsskiftet 2010/11. Men nu bliver det først i Q4 2012 med den noget større vindmølle.
Jeg tror der er sket det at Vestas har set hvor mange andre producenter der har barslet med vindmøller i lige præcis 6mw klassen. Og derfor har de ønsket at gå lidt længere op og derudover øge rotoren signifikant for at adskille sig fra de andre. Og derfor er prototypen så bliver udskudt.
Mit bud er Vestas vil have brugt mellem 500 og 750 mio kr på udviklingen af møllen inden den er klar til serie produktion. Ja det er astronomiske beløb. Men selv som serie produktion vil blot én mølle koste op mod 75 mio kr. Og installeret offshore så står én mølle nok i 150-175 mio. Og de skal altså opstille flere prototyper inden den er klar til at blive leveret.
Opsummering
Jeg er skuffet over det sene tidspunkt for opstilling af prototypen og synes det er et ret stort sats ikke at gå med på gearløs bølgen. Det sats kan gå begge veje som jeg ser det. Enten er de geniale fordi kunderne vitterligt ikke er klar til gearløse vindmøller (går nu fint nok for Siemens) eller også kan de risikere kunderne i stor stil ønsker en gearløs vindmølle.
Ellers så synes jeg det er rigtig set med en markant større rotor og dermed også en meget højere kapacitets faktor. Det betyder bedre udnyttelse af effekten.
Jeg er ikke i tvivl om vindmøllen med de specs kommer til at slå alle de eksisterende vindmøller med flere længer og også vil nappe flere af de kommende 6mw møller fra div konkurrenter.
SeaTitan er jeg ikke sikker på den kan slå. Vestas har dog en stor fordel i forhold til AMSC (producenten af SeaTitan) at de har en meget længere offshore historie. Og det tæller helt sikkert også når en kunde skal bruge 15-20 mia kr på en ny 1000mw park. Det er faktisk derfor jeg ikke har så forfærdtlig stor tiltro til de mange nye producenter der nu kaster sig over offshore. Men SeaTitan ER sindsyg spændende!!
Den kommende 6MW Siemens vindmølle bliver meget spændende at se. Den bliver afsløret i løbet af de kommende mdr. Vi ved det er en gearløs vindmølle. Men hvor stor er rotoren? Så pt umuligt at sige hvordan V164 vil stå sig i den kamp. Men Siemens skal nok tage sin bid af kagen.
Jeg ser frem til at høre flere detaljer om de lovede mange nyskabelser i den nye vindmølle. Men som skrevet længere oppe så gælder det om at holde kortene tæt til kroppen når prototypen stadig er så langt ude.
Vh
T.
Man kan se en masse videoer om den nye vindmølle her. Og de er rigtig fede...
http://worldofwind.vestas.com/presentations/generic
Og her kan man se produkt arket for den nye V164 7MW
http://nozebra.ipapercms.dk/Vestas/Communication/Productbrochure/V16470MW/V16470MW/
30/3 2011 21:47 Doctor 040782
Flot indlæg, T. Som altid bliver man imponeret over din viden om de forskellige møller. Inspirerende læsning. Keep up the good work.
Doctor.
Doctor.
31/3 2011 02:37 nethinde 040784
Det virker som en fantastisk mølle et par år for sent.
Det med "proven technology" er noget fis som ingen falder for, tværtimod skurrer det i ørerne. Vestas skal passe lidt på med at undervurdere sit publikum med slidte bullshit salgsfloskler og animerede videoer.
Af en så forskningstung virksomhed at være, er Vestas utroligt træg med at udvikle nye produkter. Det kan være at møllen er værd at vente på, og at den er just- in-time når offshore markedet rykker. Men på mellemlangt sigt virker det som en enorm cash burner.
Følelsesmæssigt er jeg fan af Vestas, og det er en fascinerende branche i det hele taget. Men jeg investerer ikke en krone i biksen før de har styr på forretningen. Jeg havde håbet det kunne blive i år, men det tegner nu til flere år ude i fremtiden.
Det med "proven technology" er noget fis som ingen falder for, tværtimod skurrer det i ørerne. Vestas skal passe lidt på med at undervurdere sit publikum med slidte bullshit salgsfloskler og animerede videoer.
Af en så forskningstung virksomhed at være, er Vestas utroligt træg med at udvikle nye produkter. Det kan være at møllen er værd at vente på, og at den er just- in-time når offshore markedet rykker. Men på mellemlangt sigt virker det som en enorm cash burner.
Følelsesmæssigt er jeg fan af Vestas, og det er en fascinerende branche i det hele taget. Men jeg investerer ikke en krone i biksen før de har styr på forretningen. Jeg havde håbet det kunne blive i år, men det tegner nu til flere år ude i fremtiden.
31/3 2011 09:13 troldmanden 240795
Nethinde den produktions klare V164 er ikke et par år forsinket. Den er klar præcis det tidspunkt den skal være. Nemlig i 2015. Det er først i 2015 round 3 i UK begynder hvor der fra 2015-2020 skal opstilles 32.000mw. Eller had der svare til total investeringer over 640 mia kr.
Det er præcist samme tidsplan alle de ande producenter har medd deres nye generation af offshore møller.
Jeg synes ikke man kan sige Vestas er specielt træge med t udvikle vindmøller. Det er rigtig der ikke r lanceret så mange helt nye varianter de senste år. Men indmaden i møllerne bliver løbende forbedret. Vestas er f.eks klar til at udrule deres nye generator teknologi gridstreamer til næsten hele deres produktserie her fra medio 2011. Og den teknologi betyder formentligt en reduktion af cost of energy med omkring 5% da møllerne kan producere mere energi samtidigt med fundamentet kan reduceres og transformaterstationen kan gøres mindre.
Så de sker altså løbende en udvikling der blot ikke resultere i en sprit ny model med efterfølgende pressemeddelelse
Vh
T.
Det er præcist samme tidsplan alle de ande producenter har medd deres nye generation af offshore møller.
Jeg synes ikke man kan sige Vestas er specielt træge med t udvikle vindmøller. Det er rigtig der ikke r lanceret så mange helt nye varianter de senste år. Men indmaden i møllerne bliver løbende forbedret. Vestas er f.eks klar til at udrule deres nye generator teknologi gridstreamer til næsten hele deres produktserie her fra medio 2011. Og den teknologi betyder formentligt en reduktion af cost of energy med omkring 5% da møllerne kan producere mere energi samtidigt med fundamentet kan reduceres og transformaterstationen kan gøres mindre.
Så de sker altså løbende en udvikling der blot ikke resultere i en sprit ny model med efterfølgende pressemeddelelse
Vh
T.
31/3 2011 13:23 nethinde 040806
Tak for svar.
Når jeg synes Vestas er træge er det fordi V112 er deres topprodukt, det er en fin mølle, men Siemens har for længst sat sig på offshore markedet. Vestas virker altid et år bagud i forhold til Siemens. Hvis de vil være ledere må de også være tidligere ude.
Du modsiger lidt dig selv når du på den ene side siger at V164 kommer til tiden, og så længere nede i tråden finder det betænkeligt, at prototypen kommer så sent. Havde de været ude 1 år tidligere, måske endda med de første møller i drift, havde de stået stærkere. Nu er Vestas bare én i flokken, der udbyder spritnye kæmpemøller i 2015.
De har frigivet en tegnefilm med en flot mølle de gerne vil bygge og dens teoretiske tekniske specifikationer. Intet slag er vundet endnu.
Når jeg synes Vestas er træge er det fordi V112 er deres topprodukt, det er en fin mølle, men Siemens har for længst sat sig på offshore markedet. Vestas virker altid et år bagud i forhold til Siemens. Hvis de vil være ledere må de også være tidligere ude.
Du modsiger lidt dig selv når du på den ene side siger at V164 kommer til tiden, og så længere nede i tråden finder det betænkeligt, at prototypen kommer så sent. Havde de været ude 1 år tidligere, måske endda med de første møller i drift, havde de stået stærkere. Nu er Vestas bare én i flokken, der udbyder spritnye kæmpemøller i 2015.
De har frigivet en tegnefilm med en flot mølle de gerne vil bygge og dens teoretiske tekniske specifikationer. Intet slag er vundet endnu.
31/3 2011 13:45 troldmanden 040809
Ja jeg så gerne de var et år før med prototypen. men det er af hensyn til beslutningen om at bygge en fabrik først tages efter x antal møller er solgt. De fleste konkurrenter lancere deres pototype her i løbet af de næste 18 mdr. Så på den måde er de ikke bagefter.
Når vi taler de rigtig stor offshore parker som næste generation offshore møler er rettet mod så tror jeg som tiliger nævnt ikke der er rete mange kunder der tør investere større 2-cifrede mia beløb med helt nye spillere. Så jeg tror erfor det bliver Siemens og Vestas der tager hoedpartner og så med GE og Repower lidt efter og så lidt småtteri til resten.
Se bla mitinæg længre nede om hvor meet mere effektiv den nye mølle forventes at blive
Vh
T
Når vi taler de rigtig stor offshore parker som næste generation offshore møler er rettet mod så tror jeg som tiliger nævnt ikke der er rete mange kunder der tør investere større 2-cifrede mia beløb med helt nye spillere. Så jeg tror erfor det bliver Siemens og Vestas der tager hoedpartner og så med GE og Repower lidt efter og så lidt småtteri til resten.
Se bla mitinæg længre nede om hvor meet mere effektiv den nye mølle forventes at blive
Vh
T
31/3 2011 07:38 TeamGarlic 040789
Super-fedt og oplysende indlæg, Troldmand - du lever op til dit nick. Virkelig spændende at læse. Thumbs up
31/3 2011 07:52 Kristensen 040790
Super indlæg og en utrolig viden du har om branchen. Men der er godt nok lang tid til Q4 2015.
Jeg kan dog frygte at der på baggrund af følgende artikel vil kommen en emission inden for et par år:
http://borsen.dk/nyheder/investor/artikel/1/204632/vestas_opruster_i_udskilningsloeb.html
"Vinger på 80 meter kræver nye fabrikker og dermed nye milliardudskrivninger. Fødslen af V164 - 7MW bliver den største enkeltinvestering for Vestas til dato. Men belært af erfaring vil Vestas ikke blot krydse fingre for efterspørgslen."
Milliardudskrivninger, så de pt. ikke kan finansiere gennem et negativt cash flow.
Jeg kan dog frygte at der på baggrund af følgende artikel vil kommen en emission inden for et par år:
http://borsen.dk/nyheder/investor/artikel/1/204632/vestas_opruster_i_udskilningsloeb.html
"Vinger på 80 meter kræver nye fabrikker og dermed nye milliardudskrivninger. Fødslen af V164 - 7MW bliver den største enkeltinvestering for Vestas til dato. Men belært af erfaring vil Vestas ikke blot krydse fingre for efterspørgslen."
Milliardudskrivninger, så de pt. ikke kan finansiere gennem et negativt cash flow.
31/3 2011 09:23 troldmanden 040797
Hej Kristensen
Ja at bygge nye fabrikker til denne mølle vil helt sikkert koste 10 cifret beløb. Men så meget des do bedre at Vestas betinger sig denne udgift at der er store faste ordre i hus. Dvs at hvis Vestas vitterligt skal være klar til at levere møllen i Q1 2015 så skal der være mange ordre i hus omkring medio 2013 for de kan nå det. Spørgsmålet er så om kunderne ønsker at placere store ordre kun få mdr efter den første prototype er i drift? Det ser jeg som den største udfordring i deres masterplan. Og derfor det ville have været meget bedre hvis prototypen var kommet op i løbet af 2011
Ja at bygge nye fabrikker til denne mølle vil helt sikkert koste 10 cifret beløb. Men så meget des do bedre at Vestas betinger sig denne udgift at der er store faste ordre i hus. Dvs at hvis Vestas vitterligt skal være klar til at levere møllen i Q1 2015 så skal der være mange ordre i hus omkring medio 2013 for de kan nå det. Spørgsmålet er så om kunderne ønsker at placere store ordre kun få mdr efter den første prototype er i drift? Det ser jeg som den største udfordring i deres masterplan. Og derfor det ville have været meget bedre hvis prototypen var kommet op i løbet af 2011
31/3 2011 13:33 HSK 040807
Troldmand - hvordan ser du på dagens 150 MW ordre ?
Som jeg ser det er det lidt problematisk at den først er til levering i 2012, for mangler man ikke en del i at have tilstrækkeligt med ordrer til afskibning i 2011 ?
Som jeg ser det er det lidt problematisk at den først er til levering i 2012, for mangler man ikke en del i at have tilstrækkeligt med ordrer til afskibning i 2011 ?
31/3 2011 08:27 Kristensen 040792
Vind/HSBC: Vestas foretrækkes blandt mølleproducenter:
http://www.proinvestor.com/finansnyhed/10291974/VindHSBC:-Vestas-foretraekkes-blandt-moelleproducenter
"HSBC har dog ikke ændret holdning til Vestas, der stadig har "overvægt" på aktien med kursmål på 270 kr."
Vestas og Dong i samarbejde om test af V164 - 7.0 MW møllen:
http://www.proinvestor.com/finansnyhed/10291977/Vestas-og-Dong-i-samarbejde-om-test-af-V164---7.0-MW-moellen
http://www.proinvestor.com/finansnyhed/10291974/VindHSBC:-Vestas-foretraekkes-blandt-moelleproducenter
"HSBC har dog ikke ændret holdning til Vestas, der stadig har "overvægt" på aktien med kursmål på 270 kr."
Vestas og Dong i samarbejde om test af V164 - 7.0 MW møllen:
http://www.proinvestor.com/finansnyhed/10291977/Vestas-og-Dong-i-samarbejde-om-test-af-V164---7.0-MW-moellen
31/3 2011 09:05 troldmanden 040794
DONG og V164 7MW
Vestas ser nu ud til at få en STOR hjælpende hånd til prototype testning af den nye monstormølle V164 7MW. DONG og Vestas har i dag indgået en hensigtserklærring om at DONG kan opstille en eller flere prototyper på deres test sits.
For Vestas vil det betyde at det er DONG der i vid udstrækning vil betale for disse prototyper. Og dermed kan Vestas spare over 125 mio kr per stk i udviklings udgifter. Så det er super vigtigt.
Det er også vigtigt signal at DONG igen er klar til at kigge på Vestas efter de har været gift med Siemens i 3-4 år. Så det er i hvert fald en god begyndelse med den nye mølle.
http://www.proinvestor.com/finansnyhed/10291977/Vestas-og-Dong-i-samarbejde-om-test-af-V164---7.0-MW-moellen
Vestas ser nu ud til at få en STOR hjælpende hånd til prototype testning af den nye monstormølle V164 7MW. DONG og Vestas har i dag indgået en hensigtserklærring om at DONG kan opstille en eller flere prototyper på deres test sits.
For Vestas vil det betyde at det er DONG der i vid udstrækning vil betale for disse prototyper. Og dermed kan Vestas spare over 125 mio kr per stk i udviklings udgifter. Så det er super vigtigt.
Det er også vigtigt signal at DONG igen er klar til at kigge på Vestas efter de har været gift med Siemens i 3-4 år. Så det er i hvert fald en god begyndelse med den nye mølle.
http://www.proinvestor.com/finansnyhed/10291977/Vestas-og-Dong-i-samarbejde-om-test-af-V164---7.0-MW-moellen
31/3 2011 13:35 troldmanden 040808
V164 7MW 40% biligere.
Så er Vestas selv ude at kommentere på hvor meget mere effektiv V164 er i forhold til eksisterende møller. 40% er tallet. Så altså inde for mit 30% +/- 10%. Men til den gode side
40% er altså rigtig, rigtig meget. Jeg formoder 30+% hentes på lavere etablerings udgifter som nævnt længere oppe. Og lidt skyldes så en mere efektiv mølle. Men pt koster de dyreste offshore projekter 30 mio per mw. Så det tal kan derved formentligt reduceres til omkring 20 mio. Altså vil et stk installeret V164 koste ca 150 mio. Og det er dermd i den lav ende. Så det ser rigtig godt ud.
Nu skal vi så huske på de andre producenters næste generation også bliver markant billigere end de eksisterende møller. Men 40% er altså rigtig, rigtig meget. Jeg kangodt orstå DONG havde travlt med a lave en aftale med Vestas.....
http://ing.dk/artikel/117882-vestas-derfor-saetter-vi-gear-i-7-mw-moellen
Så er Vestas selv ude at kommentere på hvor meget mere effektiv V164 er i forhold til eksisterende møller. 40% er tallet. Så altså inde for mit 30% +/- 10%. Men til den gode side
40% er altså rigtig, rigtig meget. Jeg formoder 30+% hentes på lavere etablerings udgifter som nævnt længere oppe. Og lidt skyldes så en mere efektiv mølle. Men pt koster de dyreste offshore projekter 30 mio per mw. Så det tal kan derved formentligt reduceres til omkring 20 mio. Altså vil et stk installeret V164 koste ca 150 mio. Og det er dermd i den lav ende. Så det ser rigtig godt ud.
Nu skal vi så huske på de andre producenters næste generation også bliver markant billigere end de eksisterende møller. Men 40% er altså rigtig, rigtig meget. Jeg kangodt orstå DONG havde travlt med a lave en aftale med Vestas.....
http://ing.dk/artikel/117882-vestas-derfor-saetter-vi-gear-i-7-mw-moellen
31/3 2011 16:53 Kristensen 040810
Vestas: Stormølle chokerer udviklerne hos Siemens Wind Power
"Det faldt utvivlsomt ikke i god jord hos udviklingsfolkene hos Siemens Wind Power, at storkonkurrenten Vestas onsdag kunne fortælle, at selskabets nye topmølle til offshore markedet bliver en kleppert på 7 megawatt - og ikke som tidligere meddelt "blot" på 6 megawatt."
http://www.proinvestor.com/finansnyhed/10292155/Vestas:-Stormoelle-chokerer-udviklerne-hos-Siemens-Wind-Power
"Det faldt utvivlsomt ikke i god jord hos udviklingsfolkene hos Siemens Wind Power, at storkonkurrenten Vestas onsdag kunne fortælle, at selskabets nye topmølle til offshore markedet bliver en kleppert på 7 megawatt - og ikke som tidligere meddelt "blot" på 6 megawatt."
http://www.proinvestor.com/finansnyhed/10292155/Vestas:-Stormoelle-chokerer-udviklerne-hos-Siemens-Wind-Power
31/3 2011 17:49 Kobbe 040811
Ja, det er rent pokerbluff, vi er vidne til.
Men hvem kan svare på, om Vestas springer den gearløse generation over og går direkte til HTS-teknologi, altså superledende generatorer, om et par år?
Men hvem kan svare på, om Vestas springer den gearløse generation over og går direkte til HTS-teknologi, altså superledende generatorer, om et par år?
4/4 2011 21:46 troldmanden 040955
Når Vestas ikke i denne omgang går med på gearløs teknologien så kan jeg godt forstille mig de vil gå direkte til HTS teknologien. Men selvom jeg finder SeaTitan utrolig konceptuelt spændende så tror jeg dog alligevel der vil gå noget mere end et åar år inden vi vil se Vestas gå den vej. I hvert fald med en stor vindmølle. Så bliver det med en mindre ren test mølle.
Vestas har faktisk en del inhouse gearløs ekspertise idet de opkøbte et amerikansk selskab der har udviklet flere gearløse koncepter. Så mit bud er de nu bliver sat til at kigge mere på HTS teknologien.
Vestas har faktisk en del inhouse gearløs ekspertise idet de opkøbte et amerikansk selskab der har udviklet flere gearløse koncepter. Så mit bud er de nu bliver sat til at kigge mere på HTS teknologien.
4/4 2011 13:30 collersteen 040929
Lidt havmøllekonkurrentnyt http://ing.dk/artikel/117999-succesfuld-flydende-vindmoelle-skal-til-japan
4/4 2011 21:51 troldmanden 040957
Ja Hywind er et af en del flydende fundament/mølle teknologier der pt enten allerede bliver testet eller er på tegne brættet.
Men come on. 7,3gwh for et års produktion med en 2,3mw mølle er da opå ingen måder imponerende. Det er kun 3,1 gwh per installeret mw.
Men come on. 7,3gwh for et års produktion med en 2,3mw mølle er da opå ingen måder imponerende. Det er kun 3,1 gwh per installeret mw.
5/4 2011 14:26 Kristensen 040972
14:06 Den tyske vindmølleproducent Nordex præsenter en 6MW offshoremølle på udstillingen Hannover Fair.
Dermed markerer Nordex sin indtræden på offshoremarkedet, der hidtil har været domineret af de to store spillere Vestas og Siemens.
Møllen, der hedder N150/6000 har en vingediameter på 150 meter.
Vindmølleproducenten venter at opstille 70 møller i den tyske del af Østersøen fra 2014/2015 og frem, oplyser selskabet.
/Ritzau Finans/
Dermed markerer Nordex sin indtræden på offshoremarkedet, der hidtil har været domineret af de to store spillere Vestas og Siemens.
Møllen, der hedder N150/6000 har en vingediameter på 150 meter.
Vindmølleproducenten venter at opstille 70 møller i den tyske del af Østersøen fra 2014/2015 og frem, oplyser selskabet.
/Ritzau Finans/
5/4 2011 18:41 troldmanden 140974
Nordex N150/6000
Man kan finde præsentationen af deres mølle via nedenstående link.
http://www.nordex-online.com/fileadmin/MEDIA/Praesentation/Nordex_Offshore_PK_05042011.pdf
Som forventet er der tale om en gearløs mølle. Sjovt nok så fremhæver de bla højere avability som en af årsagerne til at vælge en gearløs vindmølle. Vestas brugte det samme argument for at fastholde gearet.
De nævner også et mindre drifttab på 3-4% i forhold til gearløsningen hvor der er et støre tab i gearkassen.
Og så fremhæver de også lavere service udgifter
Med en rotor diameter på 150m til 6mw så er det næsten samme antal watt per kvm2 bestrøget vinge areal som V164.
V164 331 watt
N150/6000 340 watt.
Som beskrevet i det første indlæg i denne tråd så betyder en lavere watt per kvm2 at en mølle hurtigere kommer op på maks effekt og en højere rådighedsfaktor kan nås. Så de 2 møller er altså på det punkt næsten identiske.
Hvad der dog lang fra er identisk er vægten. V164 har en THM (Top Head Mass. nacelle, nav og vinger) på ca 500 tons eller godt 70t per mw. N150/6000 har en THM 330T eller blot 55t per mw. Altså vejer N150/6000 over 20% mindre per mw. Og da Nordex i præsentationen skriver møllen kan producere 31 mio kwh så kunne Vestas altså kun i en uge skrive at de havde den mølle der kan producere flest kwh per tons THM.
Det er virkligt blevet den omvendte verden. Indtil for 2 år siden var Vestas kendt for at producere de letteste møller i verden. Og gearløse møller var "normalt" ca 50% tungere end møller med gear. Nu er Vestas ved at blive overhalet af en stribe producenter i forholod til vægten og det endda med gearløse møller....
Man kan finde præsentationen af deres mølle via nedenstående link.
http://www.nordex-online.com/fileadmin/MEDIA/Praesentation/Nordex_Offshore_PK_05042011.pdf
Som forventet er der tale om en gearløs mølle. Sjovt nok så fremhæver de bla højere avability som en af årsagerne til at vælge en gearløs vindmølle. Vestas brugte det samme argument for at fastholde gearet.
De nævner også et mindre drifttab på 3-4% i forhold til gearløsningen hvor der er et støre tab i gearkassen.
Og så fremhæver de også lavere service udgifter
Med en rotor diameter på 150m til 6mw så er det næsten samme antal watt per kvm2 bestrøget vinge areal som V164.
V164 331 watt
N150/6000 340 watt.
Som beskrevet i det første indlæg i denne tråd så betyder en lavere watt per kvm2 at en mølle hurtigere kommer op på maks effekt og en højere rådighedsfaktor kan nås. Så de 2 møller er altså på det punkt næsten identiske.
Hvad der dog lang fra er identisk er vægten. V164 har en THM (Top Head Mass. nacelle, nav og vinger) på ca 500 tons eller godt 70t per mw. N150/6000 har en THM 330T eller blot 55t per mw. Altså vejer N150/6000 over 20% mindre per mw. Og da Nordex i præsentationen skriver møllen kan producere 31 mio kwh så kunne Vestas altså kun i en uge skrive at de havde den mølle der kan producere flest kwh per tons THM.
Det er virkligt blevet den omvendte verden. Indtil for 2 år siden var Vestas kendt for at producere de letteste møller i verden. Og gearløse møller var "normalt" ca 50% tungere end møller med gear. Nu er Vestas ved at blive overhalet af en stribe producenter i forholod til vægten og det endda med gearløse møller....
5/4 2011 18:46 Kristensen 040975
Det var desværre ikke længe Vestas opretholdt positionen som "kongen af offshore". Er det i øvrigt blevet oplyst hvor mange kwh V164 kan producere?
5/4 2011 19:10 troldmanden 140977
Nordex er jeg nu slet ikke bekymret for i forhold til "seriøs" Vestas konkurrent. Vestas har både en laaaaaaang track record offshore samt er et økonomisk meget større fortagen end lille Nordex. Jeg tror ikke det vil være let for Nordex at hive en f.eks 1000mw offshore ordre i land. Det er vel ca 50% af et års produktion. Og jeg er ikke så sikker på en kunde vil satse 15-20 mia kr på så lille en spiller.
Så selvom jeg beater Vestas på nogle vægttal i ovenstående indlæg så er det ikke Nordex de er "nervøse" for. Det er mere når Siemens om kort tid præsentere deres garløse vindmølle. Og den bliver markant lettere end Nordex møllen. Jeg gætter på en THM omkring 250 t.
Nej Vestas har ikke sagt noget om hvor meget V164 kan producere. Men som jeg lige løst kan regne ud så er det omkring 36 mio kwh ved 10 sek/m. Og det er relativt vigtigt V164 på den måde kan producere omkring 16% mere end N150/6000 og nok også de andre 6mw møller.
Så selvom jeg beater Vestas på nogle vægttal i ovenstående indlæg så er det ikke Nordex de er "nervøse" for. Det er mere når Siemens om kort tid præsentere deres garløse vindmølle. Og den bliver markant lettere end Nordex møllen. Jeg gætter på en THM omkring 250 t.
Nej Vestas har ikke sagt noget om hvor meget V164 kan producere. Men som jeg lige løst kan regne ud så er det omkring 36 mio kwh ved 10 sek/m. Og det er relativt vigtigt V164 på den måde kan producere omkring 16% mere end N150/6000 og nok også de andre 6mw møller.
10/8 2011 13:16 ChristianIA 044900
Det er super indlæg du laver, specielt når man selv er inden for R/D i vindmøllebranchen.
10/8 2011 15:18 troldmanden 044905
Tak. Og de var ellers et ældre indlæg du fandt der
Men som skrevet i den anden tråd så er der netop også plads til de tekniske aspekter herinde. Så bare fyr løs
Vh
T.
Men som skrevet i den anden tråd så er der netop også plads til de tekniske aspekter herinde. Så bare fyr løs
Vh
T.
6/10 2011 17:46 holgerface 047040
Jeg så først nu denne debat, men jeg har et spørgsmål til Troldmanden og andre:
Jeg underviste i energi-forsyning på DTU for 15 år siden, hvor de store møller var på ca. 750 kW. De havde en virkningsgrad på ca. 75% af den teoretiske (som er 59%). Totalt altså ca. 44% af vindens kinetiske energi blev til el-energi.
Men mig bekendt er virkningsgraden nu kun ca. 50% af den teoretiske, altså ialt: 29,5%.
Betyder det ikke, at vi er ved at nå et optimum for møllernes størrelse, vel ca. 7-10 MW, gætter jeg.
Er der kommentarer til dette?
Mvh Holger Skjerning
Jeg underviste i energi-forsyning på DTU for 15 år siden, hvor de store møller var på ca. 750 kW. De havde en virkningsgrad på ca. 75% af den teoretiske (som er 59%). Totalt altså ca. 44% af vindens kinetiske energi blev til el-energi.
Men mig bekendt er virkningsgraden nu kun ca. 50% af den teoretiske, altså ialt: 29,5%.
Betyder det ikke, at vi er ved at nå et optimum for møllernes størrelse, vel ca. 7-10 MW, gætter jeg.
Er der kommentarer til dette?
Mvh Holger Skjerning
6/10 2011 18:22 troldmanden 047042
Hej Holger
Velkommen til ProInvestor
Betz limit som du her refere til har ikke noget med effekten af en vindmølle at gøre. Den siger noget om hvor meget energi man kan hente ud af en given rotor diameter med en given vindhastighed. Så betz limit siger intet om den mulige fremtidige maks størelse på en vindmølle. Der er allerede adskillige design studier på møller i 10-20mw klassen. Jeg gætter på vi vil se 10+mw møller fra de store producenter klar til serie produktion omkring 2018
Vh
T.
Velkommen til ProInvestor
Betz limit som du her refere til har ikke noget med effekten af en vindmølle at gøre. Den siger noget om hvor meget energi man kan hente ud af en given rotor diameter med en given vindhastighed. Så betz limit siger intet om den mulige fremtidige maks størelse på en vindmølle. Der er allerede adskillige design studier på møller i 10-20mw klassen. Jeg gætter på vi vil se 10+mw møller fra de store producenter klar til serie produktion omkring 2018
Vh
T.
9/10 2011 22:15 holgerface 047125
Hej T! - Tak for velkomsten!
Øh, så snakker vi forbi hinanden! Selvfølgelig har Betz limit noget med effekten at gøre, men man kan blot ikke overskride denne grænse. Og det var faktisk bl.a. det, jeg skrev.
Men mit spørgsmål gik på, om det er korrekt, at ydelsen pr m2 overstrøget areal generelt bliver mindre, når møllestørrelsen vokser. - Og at der derfor må være et optimum for møllernes størrelse, måske ca. 10 MW ???
Det må der være en nørd, der kan besvare.
Med hilsen ....
Øh, så snakker vi forbi hinanden! Selvfølgelig har Betz limit noget med effekten at gøre, men man kan blot ikke overskride denne grænse. Og det var faktisk bl.a. det, jeg skrev.
Men mit spørgsmål gik på, om det er korrekt, at ydelsen pr m2 overstrøget areal generelt bliver mindre, når møllestørrelsen vokser. - Og at der derfor må være et optimum for møllernes størrelse, måske ca. 10 MW ???
Det må der være en nørd, der kan besvare.
Med hilsen ....