Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Olie: Priseksplosion og Brent i 130 USD/tønde


101742 ProInvestorNEWS 7/3 2022 08:08
2
Oversigt

Kommentar fra Per Hansen, Investeringsøkonom, Nordnet.

Oliepriserne nærmest eksploderer op i dag, og Brent olie er i 130 USD per tønde. Det svarer til en stigning på 10%!
Oliepriserne stiger med næsten 10 % til 130 USD per tønde Brent
Stigningen kommer efter at den amerikanske udenrigsminister Anthony Blinken åbner for USA boykot af russisk olie.
En ting er hvad amerikanerne gør. Noget andet er at en betydelig del af de vestlige lande formentlig vil følge efter.
Hvis USA samtidig sanktionerer russiske olie, vil det næsten per definition blive sådan, at ingen vestlige lande vil røre ved det af frygt for at bryde sanktionerne med store økonomiske konsekvenser til følge.
Rusland eksporterer ca. 5 mio. tønder olie om dagen
Den olieeksport kan intet andet land kompensere for. Det er derfor oliepriserne stiger markant.
Der er fremskridt i forhandlinger med Iran og dets atomprogram, men der går endnu nogle måneder før de fremskridt kan omsættes til en atomaftale og Iran igen begynde at eksportere større mængder olie.
Selv om/når Iran kommer tilbage som producent, vil de kun kunne udfylde op til 1/3 - best case - af den olie, som Rusland i givet fald ikke kan afsætte

En liter benzin til 20?
Energipriserne har længe kunne mærkes og gjort ondt på luftfartsselskaberne og hos de danske forbrugere. Nu går det fra meget slemt til langt værre. Det lyder måske som et fjernt fremtidsscenarie, men med dagens stigninger, som på et tidspunkt inden for den nærmeste uge bliver omsat til standerpriser, er en pris på 20,- for en liter 95 benzin ikke længere noget fra Utopia land. Det kræver (dog) en uændret USD/DKK (6,84) og en yderligere stigning til noget over 150 USD per tønde Brent. I givet fald vil det være et olieprischok, som kan mærkes. Stigende energipriser svarer til en øget skat på forbrug.

Figur 1: Udviklingen i Brent råolie, 1 år

Kilde: Nordnet




7/3 2022 19:45 bgadk 5101761



Man skal huske på, at Kina helt sikkert gerne vil købe den russiske olie billig billig.\nDer kommer ikke mindre olie op af jorden, bare fordi Vesten ikke vil købe den fra Rusland.\nDen skal bare transporteres fra Rusland til Kina, i stedet for fra Rusland til Europa. Så kan Europa så købe den olie kineserne ellers ville have købt.\nLængere transport og mindre optimalt, men der kommer ikke mindre olie af at boykotte den russisk.



8/3 2022 09:12 Daytrader_DK 1101771



Det er en god pointe. Så i virkeligheden giver det den modsatte effekt - da olieprisen stiger, så tjener de blot mere på at sælge det til Kineserne i stedet (selvom de får rabat). Og vesten bliver fattigere pga. stigende forbrugspriser. Hmmm.



9/3 2022 12:14 bgadk 0101819



De sidste par dage har der været adskillige auktioner af russisk olie, som har måttet opgives på grund af der ikke var nogen som bød. En enkelt gik i gennem til Shell, som fik en rabat på 28,5 USD per tønde. Ganske fin rabat, men kritikken af Shell blev så stor, så de måtte love aldrig nogensinde igen at købe russisk olie.
Det vil nok gøre det endnu mere umuligt at få bydere til den russiske olie, og vil gøre rabatten på russisk olie endnu større.
En defakto olieboykot også fra Europas side er allerede en realitet.



TRÅDOVERSIGT