Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Vestas: I perfekt fit med udviklingen i olieprisen


101805 ProInvestorNEWS 9/3 2022 08:05
2
Oversigt

Kommentar fra Per Hansen, Investeringsøkonom, Nordnet.

Det er velkendt, at det norske olieselskab Equinors aktiekurs følger olieprisudviklingen meget tæt. Langsigtet er der en vis relation mellem oliepris og Vestas. De seneste uger har sammenhængen dog være ekstrem.

Vestas har været en af de selskaber, hvis aktiekurs er steget mest efter Ruslands aggression i Ukraine
Det skyldes især Europas lyst til at blive uafhængig af den russiske energi og planer om at investere massivt i den grønne omstilling.
I går steg Vestas med 10,52 %
Siden bunden, torsdag den 24/2 og Ruslands invasion, er aktien steget med 55 %.
I nedenstående figur 1 fremgår kursudviklingen i Vestas sammenlignet med udviklingen i Brent crude råolieprisen. Sammenhængen og forklaringsgraden har været ekstremt høj. Jeg kan ikke mindes et så perfekt match.
En ting er hvad der sker på kort sigt og den katalysator med hensyn til ordrer og muligheder for at få gennemført de prisstigninger, som er nødvendige for at Vestas kan profitere at stigende ordreindgang.
Noget andet er hvor stor den fremadrettede investeringsaktivitet bliver. At dømme efter kursudviklingen og investorernes reaktion, vil nyhedsstrømmen med hensyn til annoncerede ordrer og prisen per MW stige markant de kommende kvartaler og det normalt stærke 4. Kvartal (2021) kan i den henseende have været vendingen.
Shortsalgsinddækning spiller også en rolle
For Vestas og investorerne var 2021 noget nær en katastrofe med flere negative indtjeningsmæssige præciseringer og en aktiekurs i næsten frit fald. Det har givetvis fået flere udenlandske investorer til at sælge sig kort i aktien. Inddækning af netop disse positioner, kan have bidraget til den meget stærke kursudvikling de seneste 2 uger.

Figur 1: Kursudvikling, Vestas 1 måned sammenlignet med udviklingen i råolieprisen

Kilde: Nordnet




TRÅDOVERSIGT