Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Rusland: Handlen genoptages i dag


102334 ProInvestorNEWS 24/3 2022 08:24
2
Oversigt

Kommentar fra Per Hansen, Investeringsøkonom, Nordnet.

Handlen med udvalgte russiske aktier genoptages i dag, og der er næsten garanti for store bevægelser, salgspres og store udsving i Rublen



Handlen med udvalgte russiske aktier genoptages i dag
Der er nærmest garanti for et større salgspres. Vestlige investorer har ikke haft mulighed for at komme af med de russiske aktier, som de gerne ville´, siden handlen stoppede for mere end 3 uger siden, et par dage efter Rusland gik i krig mod Ukraine den 24/2
Mange har gerne ville sælge deres aktier. Spørgsmålet er hvor stor interessen er for at sælge, hvis aktierne styrtdykker?
Nogle vil sælge uanset prisen. Det skyldes, at Rusland fyldte lidt i porteføljerne før krigen. Efterfølgende fylder de MEGET lidt
Andre derimod vil sælge, hvis det er økonomisk forsvarligt. Altså hvis kursen ikke falder så meget, at det nærmest svarer til at forære aktierne væk
I tillæg til udviklingen i aktierne, vil der også blive holdt øje med udviklingen i den russiske rubel.
I nedenstående figur ses udviklingen over 1 år over for USD
Før invasionen kostede 1 USD ca. 75 rubler
Efterfølgende faldt rublen markant op til niveauet 130
Siden har rublen igen stabiliseret sig, og ligger aktuelt lidt under 100
I dag kommer styrkeprøven
Vestlige investorer vil sælge. Det vil presse rublen
Samtidig har Putin erklæret, at olie og gasleverancer skal betales i rubler, og ikke i EUR/USD. Det vil alt andet lige give en markant efterspørgsel efter rubler



Russiske aktier styrer ikke danske/globale aktier

Der bliver stor interesse om de russiske aktier og udviklingen i rublen i dag. Det handler først og fremmest og mest om udviklingen i Rusland. For danske investorer i danske aktier, vil udviklingen kun have en lille og indirekte effekt. Ruslands indflydelse for den globale investorer var før krigen mindre. I dag handler det om deres påvirkning af olie, gas og råvarepriser, men kun meget lidt om globale aktier, direkte.











Figur 1: Udviklingen i USDRUB, 1 år

Kilde: Yahoo Finance




24/3 2022 09:52 Hyst 2102336



Vestlige investorer får ikke mulighed for at sælge deres aktier - så vidt jeg har forstået det?



24/3 2022 10:40 TheNote 0102337



Man må gerne sælge, men du kan ikke shorte. Såvidt jeg har forstået. Og det giver jo et noget andet marked når gribbene ikke får plads.



24/3 2022 10:45 Hyst 4102338



Der kommer til at være en illusion af et russisk aktiemarked i bedring, selvom der er en stor del af aktørerne i markedet - alle udlændingene - ikke har mulighed for at sælge, sagde Vladimir Kreyndel, der er administrerende direktør i det Moskva-baserede firma ETF Consulting, til erhvervsmediet Wall Street Journal onsdag.

Fra:https://nyheder.tv2.dk/business/2022-03-24-efter-historisk-lukning-tordner-det-russiske-aktiemarked-op



24/3 2022 11:26 tommycarstensen 5102341



Hyst Jep, jeg har ogsaa laest, at udlaendinge ikke kan saelge foer 1. april. Det har konsekvenser, naar man investerer i slyngelstater og diktaturer som Rusland og Kina.



24/3 2022 13:19 Hyst 2102347



Det må være en 1. aprilsnar:

1) kursen på aktierne er faldet
2) Rubelen er faldet
3) Kan ikke få pengene ud?

Ikke et god resultat - hvis og hvis der åbnes 1.april.


Jeg ejer ingen russisk aktier - men der dog den uheldige ejer af aktier der har produktion i Rusland.




25/3 2022 12:31 tommycarstensen 2102375



Hyst Jeg har ogsaa aktier i virksomheder med salg i Kina og Rusland. Det er svaert at undgaa fuldstaendigt. Jeg kender risikoen. $NKE, $NVDA, $AAPL, $GM, $PEP, $TSLA og $EPAM er syv af slagsen, hvoraf jeg har aktier i tre af dem.

Danske Carlsberg koebte russiske Baltika i 2012. Det var efter krigen i Tjetenien, krigen i Georgien i 2008, mordet paa Anna Politkovskaya i 2006 og mordet paa Alexander Litvinenko i 2006; for blot at naevne nogle faa. Saa mon ikke mange vil argumentere for, at de paa det tidspunkt vidste, hvem de gik i seng med? Jeg er spaendt paa at se Q1- og Q2-regnskab fra Carlsberg.

BlackRock's Larry Fink, who oversees $10 trillion, says Russia-Ukraine war is ending globalization
https://www.cnbc.com/2022/03/24/blackrocks-larry-fink-who-oversees-10-trillion-says-russia-ukraine-war-is-ending-globalization.html



25/3 2022 14:31 Hyst 0102379



Ja, det er ikke sjov - heldigvis har jeg nogle olie/gas aktier der hjælper lidt på det.

Nokian dæk er nok den værste, men håber på den er lidt overdreven, idet det kun er personbildæk de producerer i Rusland - og det har besluttet at forsætte produktionen - tror dog at de på siget vil sikres sig ved også at have personbildæk produktion i andre lande.

De store dæk

Ved de flest store mærker du nævner vil påvirkningen ikke være så stor - Rusland er vel et begrænset marked for dem.



25/3 2022 14:54 tommycarstensen 1102390



Godt med gynger og karuseller.

Jeg taenkte mere i relation til Kina frem for Rusland. Jeg havde nogle grafikker, der ikke blev vedhaeftet. Nedenfor links i stedet.

Tesla betaler eksempelvis kun skat i Kina. Det ville vaere "interessant", hvis Kina besluttede sig for at invadere den selvstaendige demokratiske nation Taiwan.

$EPAM roeg fra kurs 700 til 400 inden 24. februar og fortsatte derefter ned til kurs 200. De har en del ukrainske ansatte.

2022-02-28
EPAM Withdraws Q1 and Full Year 2022 Guidance due to Uncertainties Related to the Events in Ukraine
https://investors.epam.com/news-releases/news-release-details/epam-withdraws-q1-and-full-year-2022-guidance-due-uncertainties

2022-03-04
EPAM Provides Update on Ukraine
https://investors.epam.com/news-releases/news-release-details/epam-provides-update-ukraine
"... our 14,000 fellow team members in Ukraine and their families."

$TSLA
https://www.midgardfinance.com/10q10k/T/TSLA/TSLA_us-gaap.Revenues_us-gaap.StatementGeographical_.png

$AAPL
https://midgardfinance.com/10q10k/A/AAPL/AAPL_us-gaap.RevenueFromContractWithCustomerExcludingAssessedTax_us-gaap.StatementBusinessSegments_.png

$NVDA
https://www.midgardfinance.com/10q10k/N/NVDA/NVDA_us-gaap.Revenues_us-gaap.StatementGeographical_.png

$NKE
https://www.midgardfinance.com/10q10k/N/NKE/NKE_us-gaap.RevenueFromContractWithCustomerExcludingAssessedTax_us-gaap.ConsolidationItems_us-gaap.StatementBusinessSegments_us-gaap.Subsegments_us-gaap.OperatingSegments_nke.NIKEBrand.png

$EPAM
https://www.midgardfinance.com/10q10k/E/EPAM/EPAM_us-gaap.RevenueFromContractWithCustomerExcludingAssessedTax_us-gaap.StatementGeographical_.png



25/3 2022 14:55 tommycarstensen 2102392



Hyst Jeg glemte geografisk salg for Carlsberg:
https://www.midgardfinance.com/misc/carlsberg.png



26/3 2022 16:04 DjengisCash 2102443



Der vil altid være brug for syndebukke, der kan være lynafledere for den afmagt og vrede de fleste af os føler, når der begås forbrydelser af totalitære regimer som nu Rusland.

For nogen hjælper det, at deltage i boycot og diverse shitstorme mod selskaber, der er "fanget" i situationen i Rusland lige nu.

Personligt støtter jeg Ukraine økonomisk i stedet.

Jeg tænker ikke, at selskaber som Carlsberg og Rockwool har etableret sig Rusland for at støtte det der sker lige nu i Ukraine, men til forskel mange virksomheder, der lige nu lukker ned, så kan de (desværre) fortsætte produktion fordi forsyningskæden består af lokale varer.

De virksomheder, der lukker ned gør blot en dyd ud af nødvendigheden, da sanktionerne alligevel klipper forsyningskæderne med komponenter eller færdigvarer over.

Rockwool skal bruge sten og energi til produktionen, som der er rigeligt af lokalt.

Så nedlukning kan få den konsekvens, at virksomheden nationaliseres og overdrages til en Putin-tro oligark, der fortsætter produktionen, så slutresultatet bliver en styrkelse af Putin-regimet, modsat det vi ønsker.

Skal Rockwool og andre selskaber, der bliver i Rusland, kritiseres for noget, så må det være, at de har været pivringe til at forklare deres situation og standpunkt.?



26/3 2022 19:34 tommycarstensen 3102447



DjengisCash Ja, jeg er enig i meget af det du skriver. Jeg har ikke svaret paa, hvad Carlsberg og alle de andre skal goere i den nuvaerende situation. Jeg synes det var forkert af Carlsberg at koebe Baltika i 2012 - paa et tidspunkt hvor Putin havde smidt masken - og oege deres tilstedevaerelse i Rusland og dermed oege deres risiko. Andre virksomheder har haft en tilstedevaerelse i Rusland, der straekker sig tilbage foer Putin, saa jeg synes ikke, at man kan bebrejde dem paa samme maade. Jeg haaber ikke det bliver opfattet som en "shitstorm" mod Carlsberg. Jeg synes blot deres koeb af Baltika i 2012 var forkert. Jeg synes, at det er forkert, at halvdelen af russisk eksport har gaaet til EU de seneste ti aar.

P.S. Alletiders du stoetter Ukraine oekonomisk. Jeg har selv en ukrainer boende. Det har vaeret helt problemfrit indtil nu. Jeg faar masser af historie-undervisning.



26/3 2022 22:02 DjengisCash 5102448



Tommy, se denne artikel fra 2012.

https://byensejendom.dk/article/rockwools-succes-i-rusland-haedres-10915

Selv kongehuset viste anerkendelse ved at hædre de virksomheder, der etablerede sig i Rusland. Og det er faktisk ikke mange uger siden, at der stadig var støtteordninger til nye virksomheder, der ville etablere sig i Rusland.

Så det har været helt legitimt og prisværdigt det eksempelvis Carlsberg og Rockwool gjorde i Rusland for 10 år siden.

Hvis man kigger på et verdenskort, så er der rigtig mange lande, man ikke bør drive virksomhed i, eller samhandel med, hvis styret har totalitære tilbøjeligheder. Nogen af de lande ligger vi på knæ for lige nu, for at de skal skrue op for oliepumperne.

At det kører helt af sporet i Rusland kunne de færreste forudse, for så havde politikken her i landet og kongehusets ageren været helt anderledes. Men det er da tydeligt nu, at man i hele EU har været for tillidsfulde og ført en naiv politik med afhængighed af russisk energi.

Jeg synes, at ansvaret for sanktionspolitikken skal være, som begrebet antyder, politisk. Når konsekvensen af nedlukning i visse tilfælde kan være en styrkelse af det totalitære regime, så burde den hjemlige politiske opbakning til berørte virksomheder være mere synlig.

Nogen gange er virkeligheden bare for kompleks til, at det der synes rigtigt for en virksomhed at gøre for at please opinionen, ikke også er det bedste at gøre bredt betragtet.

Hils din ukrainske gæst og sig, at jeg ønsker det bedste og at freden kommer hurtigt.






TRÅDOVERSIGT