Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Negative stemningsindikatorer er korsigtet god nyt


104106 ProInvestorNEWS 20/6 2022 07:13
5
Oversigt

Kommentar fra Per Hansen, Investeringsøkonom, Nordnet

De seneste uger og år til dato har været meget udfordrende for aktieinvestorerne. At dømme efter en række stemningsbaserede indikatorer, er der, midt i nedturen og den dårlige stemning, trøst at hente. Store kursfald og dårlig stemning har fået investorerne til at få sortsynet frem. Det giver en nedtursstødpude. Nedenstående stemningsindikatorer er ikke udtømmende, men blot udvalgte. Andre indikatorer, som bl.a. Bank of America Fund Manager Survey, viser lignende tendenser


Citigroups økonomiske indeks viser skuffelse

Citigroups økonomiske indeks måler om amerikanske nøgletal overrasker positivt eller negativt i forhold til forventningerne. Skuffende nøgletal trækker tallet ned. Investorer reagerer på skuffende nøgletal. Jo mere de skuffer, jo mere bliver forventningerne til de næste nøgletal nedjusteret. Skuffende nøgletal har en økonomisk betydning. På et tidspunkt begynder nøgletallene igen at overraske postivt. Aktierne er faldet sammen med skuffelserne. Når dårlige nyheder ikke længere er nogen overraskelse, kan aktierne igen begynde at stige, også selv om tallene isoleret set er dårlige. Som det fremgår af nedenstående graf, er niveauet ikke på Covid niveau, men niveauet er ganske lavt.VIX Nasdaq Composite - Meget stor nervøsitet

Den amerikanske nedtur har været størst og mest centreret i Nasdaq indekset. Det er derfor ikke så mærkeligt, at det er her hvor usikkerheden er størst på aktiemarkedet. Kilde: Investing.com

VIX index - Stor nervøsitet

VIX indeks er set i et længere perspektiv på et meget højt niveau. Der er ikke tale om et "katastrofe niveau a la finanskrisen eller Covid 19 nedlukning, men niveauet viser et betydeligt stressniveau hos investorerne Kilde: Yahoo Finance

Citigroups surprise index Kilde: Yardeni.comCNN: Stor frygt i "Fear and greed" index

CNN måler stemningen på en række indikatorer. Den sammensatte indikator peger på en meget negativ (frygtsom) stemning. Kilde. Cnn.com
Konklusion: Meget nervøse investorer


Investorerne er nervøse, stressede og bange for de kommende måneder. Udfordringerne er tydelige og risikoen for en amerikansk recession er mere end blot til stede. Den er ved at blive konsensus. Negative indikatorer er normalt kortsigtet et godt signal i den forstand, at investorerne i et stort omfang har reageret på de negative udsigter, og har solgt ud af risikoaktiver, som har givet større kursfald., Det betyder ikke, at yderligere kursfald kan udelukkes, men sandsynligheden for en positiv snarere end negativ kortsigtet kursudvikling er fornuftige.
20/6 2022 07:20 ProInvestorNEWS 5104107OBS: Tryk på billederne for at gøre dem større.20/6 2022 15:50 DjengisCash 4104110Grådighed kombineret med uvidenhed er en meget farlig cocktail.

Kollaps af krypto, som jo reelt er et pyramidespil, ligner en anerkendelse af, at "festen er forbi" og at vejen til rigdom for alle heller ikke var at finde i denne omgang.

For alle de der investerede i tillid til, at der er et større fjols længere nede af vejen blev læren, at det er der ikke.

De vi står med nu, er blot et sundere udgangspunkt.
22/6 2022 00:47 PMPirate2 2104131Jeg kan ikke være mere enig, når du skriver "Grådighed kombineret med uvidenhed er en meget farlig cocktail".

Selv mener jeg langt fra, at krypto som sådan er kollapset. Men der har for nyligt været to store kollaps på området, som begge efter min mening skyldes grådighed kombineret med uvidenhed:

Først kollapsede UST. Det var en krypto-coin, som var designet til at have samme værdi som USD. Dem der lavede denne coin var derfor ude i de samme problematikker som centralbanker der fører fastkurspolitik. Ideen var, at de havde reserver i USD for samme beløb som der var ude i cirkulation af UST, enten i form af kontanter eller ultra-likvide korte USD-bills. Så kunne de købe UST for deres kontante midler hvis alle andre ville sælge (altså mindske mængden af UST for derved at holde kursen oppe). Men de blev grådige, da de så de kunne få mere i rente ved i stedet at placere en del af kapitalen i længere obligationer, og var åbenbart uvidende om den risiko de derved tog på sig. Så da obligationskurserne faldt havde de ikke længere USD nok til at kunne dække alle de UST de havde udstedt, hvilket fik alle i markedet til i panik at sælge UST.

Dernæst kollapsede Celcius. Det var en platform, hvor folk kunne deponere deres kryptovaluta, og få en usædvanlig god rente. De lånte altså penge, og lovede en god rente. Og de markedsførte sig især til små investorer der havde sat deres sparepenge i kryptovalutaer og ikke var vidende om den kreditrisiko de derved løb. De investorer var grådige efter et ekstra afkast, udover den kursgevinst de håbede at få. Det giver efter min mening ikke mening at love en rente på kryptovalutaer, som ikke i sig selv giver en rente, og specielt ikke så høje renter, som Celcius lovede.

Selvom de to store kollaps har fået næsten alle kryptovalutaer til at falde, mener jeg ikke krypto som sådan er kollapset. Det er en naturlig korrektion, og en sund lærestreg til dem der troede træerne voksede ind i himlen.

Jeg mener ikke man kan kalde kryptovalutaer et pyramidespil i højere grad end enhver anden valuta udstedt af en centralbank. Ingen af dem har nogen værdi i sig selv. Den eneste værdi de har er den folk tillægger dem i håb om senere at kunne bruge valutaen til at købe noget med værdi.

Selv holder jeg så lidt i kontanter som praktisk muligt (og ville gerne gøre det samme med min kryptovaluta, men den er mere eller mindre låst lige nu p.g.a. en skattesag). Det betyder dog ikke, at jeg slet ikke har nogen kontanter, for til tider kan det være en fordel at have en lille kontantbeholdning klar for med det samme at kunne købe noget når det kan gøres til en god pris. Og hvis jeg kan sælge noget til en god pris gør jeg det og får kontanter. Så der er ikke noget galt i at have kontanter, bare man ikke har for mange i forhold til den profit man kan få ved at have dem.

Men alt for mange grådige og uvidende mennesker har købt op i kryptovalutaer i håb om, at de ville blive ved med at stige i forhold til de traditionelle valutaer. De får en lærestreg nu.TRÅDOVERSIGT