Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER
Q&A med Zealand Pharma, 26 August kl 15.00 Læs mere her

Er festen slut for denne gang ?


104904 DjengisCash 1/8 2022 17:05
9
Oversigt

Man kan ikke ligefrem påstå, at aktiekurserne holdt sommerferie i juli måned.

De danske aktier i omxc25 er år/dato nede med godt 10 procent, altså en halvering af de 20 procent vi var nede medio juni. De andre vestlige indeks har også klaret sig fint. Det må jo siges, set i bakspejlet, at være overraskende set i lyset af meldinger fra flere sider om, at vi skulle meget længere ned.

Min egen vurdering er, at den seneste optur er drevet af penge parkeret på sidelinjen, der skal geninvesteres. Men måske er vi også vidne til et "fools rally" ? Jeg lader det stå som et spørgsmålstegn, da jeg er lidt i tvivl.

Men i overensstemmelse med min strategi for året, så er der høstet gevinster i de sidste par børsdage, så kontantbeholdningen er nedbragt fra næsten 0 procent medio juni til nu 25 procent. Der er langsigtede positioner jeg af skattemæssige årsager ikke piller ved, ellers ville kontantbeholdningen være endnu større.

Og mon ikke vi får et par kraftige efterårsstorme på aktiemarkederne med lidt "udsalgsfeber" og gode muligheder for "buy on the dips".

På den lange bane er jeg som altid positiv, men store udsving i markedet er vist ikke et overstået kapitel, så swingtrade er fortsat det foretrukne værktøj, som har holdt afkastet positivt år/dato.

Men hvad siger i andre til situationen ?
1/8 2022 20:17 tommycarstensen 6104907DjengisCash Jeg har ikke stor tiltro til egne evner til at koebe og saelge paa de rigtige tidspunkter, saa jeg koeber stille og roligt drypvis de billige aktier jeg mener at kunne finde.

Jeg forventer, at markedet falder yderligere, men det gjorde jeg ogsaa i vinteren 2020, og saa fortsatte det op.

Af skattemaessige aarsager saelger jeg sjaeldent. Igen igen vedhaeftet en figur, der viser afkast ved betaling af 42% i skat hvert aar (groen) og 42% i skat efter 40 aar. Ved afkast paa 8% om aaret er der mere end 3 gange saa meget i kassen, hvis man udsaetter skattebetalingen med 40 aar i stedet for loebende at betale skat hvert aar. Den figur bliver jeg aldrig traet af.

Et fald paa yderligere 20% ville forresten kun vaere sundt i mine oejne. Men der er i min optik allerede nu en del tilbud derude i udvalgte sektorer.

https://www.multpl.com/shiller-pe1/8 2022 20:47 jgk 6104910Jeg er 100 % kontant, tror det er et Bull trap, men holder alt åbent til et køb hvis jeg fornemmer andet.1/8 2022 21:25 DjengisCash 6104912Tommy, det med at købe de rigtige aktier og bare ligge langt har jeg til gengæld ikke let ved. Historien viser jo, at det er et fåtal af aktier der performer godt over en lang årrække.

En aktie som Vestas, der er nede med 2 procent for året, er til gengæld let at lave en række gode afkast på, da den jo pisker op og ned på to forskellige sæt nyhedsstrømme. Den ene om den grønne omstilling, og den anden om de voldsomme prisstigninger på stål mv. Isoleret betragtet har sving med Vestas bidraget positivt med 2,5 pct. til det samlede afkast på porteføljen.

På pensionsdepotet, der lagerbeskattes, betyder det med skatten jo ikke noget, men for de frie midler er det en ulempe jeg må affinde mig med. Og pengene går da til en række fornuftige ting.

Pudsigt nok, har mit depot med frie midler klareret sig langt bedre end pensionsdepotet over en lang årrække, på trods af skatten. Men jeg har også anvendt forskellige strategier for depoterne for på den måde at vurdere strategiernes effektivitet.
1/8 2022 23:56 tommycarstensen 4104917"Historien viser jo, at det er et fåtal af aktier der performer godt over en lang årrække."

Ja, de kan helt sikkert ikke findes lige nemt i alle sektorer. Jeg har vedhaeftet en figur med et par stykker af slagsen. Jeg tror ogsaa, at flertallet af dem de naeste 30 aar vil klare sig bedre end indeks ($SPY). Det gaelder ikke dem alle, fordi en gang imellem kommer der en virksomhed ind med en glidende tackling og vender en hel sektor paa hovedet. Det har jeg svaerest ved at se for eksempelvis $SHW og $HD. Jeg ejer dem begge.
1/8 2022 21:49 Cupcake 5104914Jeg satser på, at det er et Bear-Market Rally og er gået 75% kontant de seneste tre handelsdage. I dag var det primært Bavarian, jeg reducerede løbende hele dagen til 25% af morgenstundens beholdning. I torsdags og fredags var det ALLE øvrige aktier, jeg solgte ud af. Jeg er kun investeret i danske aktier.

Jeg har solgt ud efter devisen, jeg ved, hvad jeg har - og er meget tilfreds. Jeg ved ikke, hvad de næste par dage / uger bringer. Får vi igen dyk - supplerer jeg igen op løbende. Stiger aktierne i stedet - så køber jeg lidt op, når de enkelte aktier tager et dyk...

Artikel fra Morningstar 29/7 fra i fredags "How Do You Tell a Bear-Market Rally in Stocks From a New Bull Run?" https://www.morningstar.com/articles/1105388/how-do-you-tell-a-bear-market-rally-in-stocks-from-a-new-bull-run Beklager hvis den er delt før i debatten - kommer her ikke s å tit...2/8 2022 07:40 Vær-kritisk 6104921En anden og lidt spøjs vinkel....

Igen og igen hører man det gamle ord: "Der er ikke noget aktiemarkedet hader mere end usikkerhed". Tjooo, tjaaa, nåhhh....

Lige nu:

1. Raser en voldsom og blodig krig midt i Europa
2. Verdens næststørste militærmagt er aggressoren, og deres leder praler (truer) gerne dagligt med sit formidable atomarsenal
3. Vi har en inflation som er ude af kontrol
4. Vi har voldsomt stigende renter, der måske/måske ikke er færdige med at stige
5. Vi har voldsomt stigende energi-priser
6. Ja, vi er ikke engang sikre på at vi overhovedet kan få den energi vi skal bruge, til at varme vore huse op, til at holde vores produktion (og aktier) i gang
7. Vi har længe haft og har stadig voldsomme forsyningsproblemer på snart sagt alt.
8. osv. osv

Lige nu buldrer aktiemarkedet derudaf. Enten gælder det ord ikke længere? Eller har vi simpelthen afskaffet begrebet "sikkerhed", for hvis ikke ovenstående betegner usikkerhed, hvad gør så?

Eller er vi bare blevet forblændet og forkælede af et evigt (?) gavmildt aktiemarked der i igennem år bare er gået op, op, op...lige siden finanskrisen, bare op, op, op.....godt hjulpet på vej af økonomiske steroider som en vildt lempelig pengepolitik, negative renter, giga-hjælpepakker i en uendelig osv. osv. Ethvert lille bump og fald er hurtigt blevet afløst af en endnu større stigning.

Jeg tror ikke på at jeg ved bedre end markedet. Så selv om jeg er meget skeptisk, så spiller jeg med - om end med stor forsigtighed. Men jeg tror ikke på at "usikkerhed" er afskaffet. Jeg tror, at på et eller andet tidspunkt vil det ramme os. Helt konkret, den dag (måske meget snart) Putin lukker for gassen, helt og aldeles, kunne være dagen, hvor virkeligheden og usikkerheden rammer os??? Eller gør den....
2/8 2022 09:49 DjengisCash 4104929Vær-kritisk, du mangler vist udviklingen i klimaet med mere tørke og flere oversvømmelser på listen :−)

Spøg til side, der kan sagtens være et element af "virkelighedsfornægtelse" til stede i markedet. Det er et psykologisk fænomen man bør have på listen, når det kommer til forståelse af markedet.

Men "realitetsfornemmelsen" har det jo med at vende tilbage igen, så jeg er da indstillet på et støre dyk i markedet, før vi går mod lysere tider.
2/8 2022 10:18 Vær-kritisk 3104933Hehe...Jeg glemte såmænd også en ny spirende konflikt i europa, nemlig mellem serbien og kosovo, hvor nato også synes de skal være med.

Og så er der Pelosi. Kina skal sføli ikke bestemme, hvor og hvornår amerikanske politikere skal rejse. Aldrig! På den anden side, da hun ikke synes at have noget andet formål end at provokere, så kan jeg undre mig over, at hun vælger at rejse lige nu, hvor Vesten ellers længe har prøvet at appellere til Kina for at få dem til vælge side....imod Putin. Det kan de/vi godt glemme nu. Det besøg vil bare øge spændingerne generelt dvs. både politisk, militært etc., og det vil nok også gøre det endnu sværere at få normaliseret handelsforbindelserne uagtet begge sider har brug for det. Og disse nye spændinger vil givet også få Putin til at smile, og gøre ham mindre tilbøjelig til at søge fred.

Men hvad er det man også siger: Køb, når alle andre er bange. og deraf må vel også gælde: Jo mere bange de andre er, jo mere skal du købe.

Idag kan du i det mindste glæde dig over Mærsk. De næste kvartaler bliver også gode. Mht min portefølje, så det der fylder mest i den er også shipping, hvor jeg dog primært er lastet op i flere tankrederier, suppleret med lidt bulk. Bulk er jeg lidt usikker på, hvorimod jeg synes tankmarkedet ser meget stærkt ud, næsten så langt øjet rækker, da der kommer så lidt ny kapacitet ud på markedet, så tilvæksten kan blive negativ i visse perioder pga skrotning af forældet tonnage. We will see.2/8 2022 10:25 Cupcake 4104934Pelosi har altid været Kina-kritikker - det går 30 år tilbage i tiden. Hun lader sig ikke skræmme af tyraner / diktatorer / autokrater... https://www.bbc.com/news/world-asia-china-623436752/8 2022 13:39 Vær-kritisk 2104948Det er jeg klar over, også at vor politik overfor den type stater er ligeså gammel som hun. På tide måske at erkende, den ikke virker. Putin er bestemt ikke blevet mere demokratisk. Kina og Xi, med Taiwan og Hong Kong bestemt heller ikke. Så måske man skulle overveje, om ikke man kunne fremføre sin kritik på en ny og lidt mere konstruktiv måde. Bare at provokere alene for provokationens skyld synes både barnligt og som en unødvendig stor risiko at tage lige mens hele verden er ved at bryde i brand.2/8 2022 09:55 Urban 3104930Ja, der er mange begavede og gode synspunkter om et spørgsmål, som ingen reelt, kan svare sikkert og entydigt på.

Her et bud fra en aktuel artikel i Berlingske.

»Overbevisende« beviser på, at bunden er nået.

Det store spørgsmål er nu, om den gode sommerstemning kan blive ved, eller der snart venter en ny nedtur.

Tom Lee, partner hos researchvirksomheden Fundstrat Global Advisors, hælder til det første og forudser, at aktiemarkedet vil nå tilbage i rekordniveauer inden udgangen af 2022.

For det toneangivende amerikanske S&P-indeks vil det i så fald betyde en stigning på 16 procent for at komme tilbage til sin top fra starten af januar.

I en kommentar samlet op af flere udenlandske medier, argumenterer Lee for, at der nu er »overbevisende« beviser for, at bunden er nået, og at 2022s aktienedtur dermed er slut.

https://www.berlingske.dk/aktier/juli-blev-bedste-maaned-nogensinde-for-danske-eliteaktier-men-kan-opturen2/8 2022 09:58 Cupcake 3104931Urban... og artiklen i Berlingeren fortsætter:

"Samme optimisme deles dog ikke af alle strateger. For eksempel vurderer Craig Erlam, senior markedsanalytiker hos Oanda i London, at der er større risiko for en ny nedtur end for, at vi får flere plusser.

»De seneste ugers store kursstigninger, synes jeg, har været for overdrevne,« siger han:

»Jeg køber ikke hele præmissen om, at det udelukkende er en god ting, at renterne falder. Det kommer an på, hvorfor de falder, og hvis det er, fordi markedet forventer en recession, vil det på et tidspunkt igen gøre ondt på aktierne,« tilføjer han.

Derfor holder han tæt øje med inflationstallene den kommende tid. En afkøling i de brandvarme forbrugerpriser vil nemlig også kunne lægge en dæmper på opstramninger i pengepolitikken, og dermed sende renterne nedad igen. Inflationstallet for USA i juli bliver offentliggjort 10. august.

»Vi begynder at få de første tegn på, at inflationen snart har toppet. For eksempel ved at propperne i forsyningskæderne er ved at løsne sig, og oliepriserne er faldet,« siger Craig Erlam."2/8 2022 11:17 TheNote 3104938Kinesisk gæld/Evergrande - igen igen.

TA mæssigt vil et retrace pt. ikke være overraskende.

Pelosi kan bestemt udløse ubehageligheder i form af "pretext for war" Sino/USA men en ting der bestemt heller ikke bør ignoreres er de pt. hastigt voksende likviditets problemer hos de kinesiske banker.

Ejendomsmarkedet er tæt på total kollaps. Indtil nu har den kinesiske stat LIGE kunnet supplere den nødvendige likviditet, men en voksende skare af protester og især PROTESTANTER der nægter at betale for boliger man aldrig får udløser endnu større likviditets problemer. Det er et multi milliard $ marked der potentielt totalt kan kollapse.

Læg det oveni alt det andet .... så er det ikke så sært frygten brutalt kan stikke sit hoved frem.

Her bare en flig af historien, som jeg vil anbefale man følger tæt:

https://www.investing.com/news/stock-market-news/chinese-developer-evergrandes-unit-ordered-to-pay-out-11-billion-2858721

https://www.bloomberg.com/news/articles/2022-08-01/china-property-stocks-extend-declines-on-sales-slump-evergrande?srnd=markets-vp#xj4y7vzkg

https://sg.finance.yahoo.com/news/china-banks-may-face-us-350-billion-in-losses-from-property-crisis-044912837.html

Skulle det kinesiske bolig/bank marked kollapse KAN det få gigantiske konsekvenser for kinesisk økonomi generelt. Det er voldsomme summer vi taler om og hvis vi snakker "sommerfugle effekt" så er dette her i 2008 skala.

Generelt siger man at 70 % af private kineseres økonomi er bundet op i ejendomsmarkedet som kulturelt har MEGA betydning, hvis du vil opfattes som "nogen". Et ejendommarkeds kollaps vil derfor få helt uoverskuelige konsekvenser og sende chokbølger igennem systemerne.

https://duckduckgo.com/?q=chinese+property+collapse&atb=v308-1&ia=web

mvh2/8 2022 13:25 Urban 2104946Endnu en lille optimist i pro et contra debatten om udsigterne for aktiemarkedet for resten af året.

Lau Svenssen om aktiemarkedet i år: 'Det bliver fantastisk'

»Jeg tror, det bliver fantastisk,« siger Lau Svenssen om vejrudsigten på aktiemarkedet resten af året".

(P.S. Dog med lidt forbehold, som det fremgår af artiklen)

https://www.euroinvestor.dk/nyheder/lau-svenssen-om-aktiemarkedet-i-aar-det-bliver-fantastisk2/8 2022 13:57 ProInvestorNEWS 5104949


2/8 2022 19:50 Cupcake 1104954Måske nogen kan få inspiration herfra: CNN Business "The summer stock rally could produce more pain" https://edition.cnn.com/2022/08/02/investing/premarket-stocks-trading/index.html?utm_source=optzlynewmarketribbonTRÅDOVERSIGT