Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Aktier: Investorerne er fanget midt i tvivlen


105281 ProInvestorNEWS 15/8 2022 07:23
10
Oversigt

Kommentar fra Per Hansen, Investeringsøkonom, Nordnet

Sidste uge var endnu en af de gode af slagsen. Aktierne stiger, renterne forbliver nogenlunde i ro, og investorerne er naturligt i tvivl. Skal de springe på aktievognen nu?


De seneste uger har været særdeles gavmilde ved investorerne

Den opadgående tendens startede i juli efter at aktiekurserne bundede ud, foreløbig i hvert fald, måneden før.

Udgangspunkt var på den ene side økonomisk dårligt. Økonomien udvikler sig til det værre; forbrugerne er under pres; boligpriserne ligeså og der er udsigt til at en del flere renteforhøjelser vil følge den del fra især FED, som allerede er kommet. Forude venter et "varmt" efterår og måske en kold vinter, hvis russerne lukker for gassen.

På den anden side var/er der også formildende omstændigheder. Kursfald får altid investorer til at sælge og neddrosle, og større undersøgelser som eksempelvis Bank of Americas "fund manager survey" har på det seneste klart indikeret, at de store kursfald har fået investorerne til at reducere i deres risiko efter kursfald. Det er en af de stemningsbaserede indikatorer, som jeg altid bruger omvendt til at vurdere timing. Stor nedgang = stor nervøsitet = stor risikoreduktion = store muligheder for at luften er blevet renset.

Renterne er faldet fra toppen og i sidste uge fik håbet om at forbrugerprisstigningerne kan være ved at have toppet god næring, da de amerikanske forbrugerpriser for juli viste en uændret stigning fra juni.

Alt er ikke negativt i økonomien. Den stærke beskæftigelse får forbrugerne til at holde gang i økonomien, selv om høje priser og stigende inflation er en udfordring. Økonomien har det lidt som i en amerikansk actionfilm, hvor der bliver lavet en håndbremsevending. Forbrugerne trykker på speederen (drevet af den høje beskæftigelse), mens centralbankerne hiver i håndbremsen og fremtvinger en håndbremsevending.

Aktieinvestorerne er sædvanen tro løbet i forvejen. Bedst er det bl.a. gået for de teknologi selskaber, som har leveret nogenlunde indenfor skiven, og som investorerne føler sig komfortable med.


Samtidig har der generelt kunne spores en stigende risikovillighed i aktiemarkedet, og nogle aktier indenfor konsumentvarer og cyklisk forbrug har fået et comeback. Også de amerikanske banker er trukket med op.

Alt er dog ikke i grønt. De selskaber, som ikke leverer, får straks eksamensresultatet at vide i form af kursklø. I Danmark er det bl.a. gået ud over Simcorp og Netcompany med svage resultater og en usikker kommunikation og forventningsstyring.

Lysten til at købe følger aktiekurserne op og ned

I juni var lysten til at købe aktier lille. Det er helt naturligt efter den store nedtur. Humøret er blevet bedre på grund af faldende renter, fornuftige regnskaber og håb om at kunne skimte en inflationstop. Samtidig er oliepriserne trods alt faldet noget. Der er ikke udsigt til nogen fred i Ukraine de kommende uger og måneder, desværre, men derfor kan aktierne alligevel godt udvikle sig fornuftigt, som vi har set. Det er ikke kun nøgletal, men også ikke mindst stemningen hos investorerne, der driver udviklingen. Vi har endnu engang fået en påmindelse om, at vi MED SIKKERHED IKKE VED, hvornår risikolysten stiger markant og hurtigt eller går den anden vej. Vi ved kun at investorerne går i flok - op og ned. Når solen skinner, får flere lyst til at gå udenfor. Det samme gælder for aktieinvestorer



Bunden holder, men nedtursrisikoen er ikke ovre

Jeg tror fortsat på at vi har passeret aktiebunden, men det er ikke nogen garanti for at der ikke kan komme ny uro. Regnskabssæsonen er ved at være overstået, men måske kommer aktierne til at mangle positive brændstof og ny energi på vej ind i den normalt svære september måned.



15/8 2022 08:43 BSinvest 6105282



Morgan Stanley: - Et klart bear market rally

"Investeringssjef i Morgan Stanely Wealth Management har en klar advarsel til investorer som jakter på den seneste tids oppgang i amerikanske aksjekurser".

https://finansavisen.no/nyheter/finans/2022/08/14/7913324/morgan-stanley-et-klart-bear-market-rally



15/8 2022 09:16 Vær-kritisk 8105283



Det forekommer mig at fantasterne på Wall Street simpelthen har afskaffet begreberne "usikkerhed" og "dårlig nyt". Dejligt, men det lyder næsten for godt til at være sandt. Og når noget lyder for godt til...osv...så....



15/8 2022 11:15 stocktiger 5105284



Min regnemaskine venter spændt på at få at vide om SP500 ca. 4283 bliver modstand..I så fald kan det vise sig at markedet er bear hvis man ser med "de store briller".



15/8 2022 12:36 Vær-kritisk 6105286



Måske skal vi længere op. Måske er der ligefrem en god grund. Men det forekommer mig, at der lige nu udelukkende fokuseres på plussiden, mens alle gladeligt glemmer, at der også findes en minusside, uagtet man der ellers kan liste ganske markante usikkerheder som krig, inflation ude af kontrol, stigende priser på energi, ja det er faktisk usikkert, om vi overhovedet kan få den energi vi har brug for.

Lige nu følger alle bare blindt i hælene på Wall Street. Jeg følger også gerne med, en del af vejen, men ikke uden at se, hvor jeg træder. Fantasterne på Wall Street har det med at blive forblændet af egen storhed og begejstring. De så ikke verdens største krise, finanskrisen, før de stod flæbende i foyeren med en papkasse i hånden på vej ud af deres nedlukkede kontorer. De så ikke den krise, selv om det var en krise de helt og aldeles selv havde skabt.

Jeg maner bare til forsigtighed, stærkere skal mit indlæg ikke forståes.




15/8 2022 13:13 stocktiger 5105288



Hvis centralbankernes renter fortsat skal op, hvilket nok kommer til at ske da inflationen har for meget frit spil, vil aktierne nok også danse længere ned. Jeg tror at vi kan blive overrasket over ECB, der kører med en alt for lav rente og pludseligt træder de måske meget på speederen med renten.



15/8 2022 13:43 stocktiger 5105289



ECB's nulrente kommer ikke til at "tøjle" den europæiske inflation. ECB er presset til at gøre noget ekstra lige nu og det skyldes en forfejlet rentepolitik gennem mange år. Men har man, som jeg, været F-låner har det været rigtigt rigtigt god fest.



15/8 2022 14:20 Vær-kritisk 4105291



Som om at ecb først undervurderede faren ved deres meget lempelige politik og nu undervurderer den skade (inflationen) den faktisk har forårsaget. Jeg kan indimellem få den følelse at de så at sige er mere opsatte på at bevare gode stemning og redde aktiemarkedet end de er på at redde økonomien.

Men klart, har man spillet på den rigtige lånehest, så har det jo været en fest.



16/8 2022 11:42 TheNote 6105315



Recession ? Efter forholdsvis fornuftige juni-juli ser det ud til at de økonomiske nøgletal begynder at få problemer.

US .. dårlige forventninger, Tic eksploderer.
Kina .. deciderede tilbage skridt på flere fronter/covid.
EU .. samhandel styrtdykker

Samtidig står vi med nogle central banker som pga. inflation er nødt til at bremse yderligere op og risikerer at "kvadre" det hele ved at overreagere i begge retninger samtidig med at reserverne efter årelang misbrug og covid er "overbrugt".

Hertil kan vi så lægge Ukraine, Taiwan og tiltagende spændinger mellem Kina og stort set resten af øst-asien.

Billedet krakkelerer lige nu med hastige skridt.

https://www.forexfactory.com/calendar#closed.

Det er tid at være alvorlig påpasselig. Imho ...




16/8 2022 13:14 Vær-kritisk 4105320



Og ref zew og det store marked Tyskland så kan man nu på Nordnet læse, at de såkaldt "finansielle aktører" er ganske pessimistiske, læs mere pessimistiske end økonomerne på forhånd havde ventet. Det hindrer dog ikke dax i at stige dag efter dag.

Så der er mørke skyer derude og en dag giver de vand, det tror jeg på. Men så længe solen skinner og markederne stiger, så spiller jeg med, omend med forsigtighed



16/8 2022 13:51 stocktiger 5105322



Har hygget mig med lidt Demant og Pandora spekulation idag der har været ganske fornøjeligt. Computeren næsten smelter idag i varmen. Pandora vil nu lave laboratoriefremstillet diamanter, som de påstår ligner den ægte vare. Vil kvinderne mon have den slags?



16/8 2022 14:16 Vær-kritisk 4105329



Svært at sige. Der jo et enormt marked for smykker der ikke er andet end glas, plastik og billigt tingeltangel. Men helt sikkert, jeg ville aldrig turde købe sådan en "diamant" til konen. Jeg tror hun vil se det som et ønske om skilsmisse.

Om Pandora så en lidt bekymrende udvikling i Kina og usa.



16/8 2022 16:36 stocktiger 4105330



Fornyet spænding. Først var der ingen ko på isen ved den kurs, nu er kursen under igen..



17/8 2022 17:01 stocktiger 4105360



Puha en dag. Kursen glider bare nedad. Gad vide om markedet gik lidt højere op der igår måske fordi en milliard shortere's stoploss i automatisk handel udløste store køb til højere kurs eftersom markedet gik lidt højere end mange troede det ville? Hvad nu, kurs med pil ned eller kan FED redde noget senere idag med deres rentemødereferat?



18/8 2022 07:43 ProInvestorNEWS 4105371



En fornuftig regnskabssæson behager værterne, selvom bl.a. Demant og Pandora falder i værdi. Diskussionen om aktiebunden fortsætter, og Helge Larsen fortæller, hvorfor han ikke mener, bunden er nået. Hør om dette - og meget mere - i ugens afsnit af Investeringspodcasten.

https://www.proinvestor.com/boards/105370





19/8 2022 13:47 stocktiger 1105424



Idag ser det igen "organiseret" ud med faldende. Andre der frygter at markedet kan falde som en sten?



19/8 2022 14:47 stocktiger 4105425



Det er nemt at stoppe inflationen, sagde Milton Friedman: . Men har han ret i forhold til vores nuværende inflation på 9%? Mette F har jo en anden tilgang og giver Ukrainekrigen skylden for inflationen..



12/9 2022 07:01 ProInvestorNEWS 0106070



Feds Mester: Vi når først 2,0 pct. i inflation i 2024 - GENT

12/9 06:34

Loretta Mester, som er chef for den amerikanske centralbank Federal Reserves, Feds, afdeling i Cleveland, tror ikke på, at banken vil kunne nå sit mål om en kerneinflation på 2,0 pct. om året før 2024.

Det skriver Dow Jones Newswires.

Loretta Mester gentog samtidig fredag, at hun ser centralbankens rente løftet "en smule" over 4,00 pct. i starten af 2023, mens den lige nu ligger i intervallet 2,25-2,50 pct., og på det kommende rentemøde den 20. og 21. september vil et renteløft på 50-75 basispoint være på agendaen.

I juli faldt forbrugerprisernes årsvækst til 8,5 pct. fra 8,7 pct. i juni, mens centralbankens foretrukne prismål, kerneprisdeflatoren PCE Core, dæmpedes til en vækst på 4,6 pct. fra 4,7 pct.

Cleveland-direktøren pegede fredag dog på, at en læsning ikke er tilstrækkeligt til at ændre kurs, og at fornuftig risikohåndtering taler for, at banken er konservativ i spørgsmålet.

.\˙ MarketWire



12/9 2022 07:04 ProInvestorNEWS 0106073






TRÅDOVERSIGT