Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Kan Jerome Powell generobre den pengepolitiske troværdighed?


105478 ProInvestorNEWS 22/8 2022 06:57
7
Oversigt

Kommentar fra Per Hansen, Investeringsøkonom, Nordnet

I denne uge er der pengepolitisk topmøde i Jackson Hole, Wyoming. På samme tid og sted sidste år, kaldte Jerome Powell de stigende priser for forbigående. Har Powell mistet investorernes tillid; kan han tilbageerobre den og hvad vil det betyde?




Der er pengepolitisk topmøde i Jackson Hole hvert år i den sidste uge af august

Møderne bliver altid bemærket, men det er sjældent, at der sker meget store ting, som har en større betydning og bevæger markederne og ændrer investorernes opfattelse.

Det skete bl.a. i 2010, da dengang FED formand, Ben Bernanke lancerede QE og fik S&P 500 til at stige markant de efterfølgende måneder, længe inden QE blev sat i gang, men samtidig med at planerne blev lanceret.

Store møder har sommetider betydning for forventningsdannelsen. Det kan også ske denne gang.

For præcis 1 år siden, kaldte FED chef Jerome Powell de stigende priser for forbigående og mente ikke, at de ville sætte sig i lønningerne, netop på grund af den forbigående karakter.

Det viste sig, som vi ved i dag, ikke at være tilfældet.

Siden har FED ændret politik. Hævet renterne dramatisk og flere rentestigninger vil følge.

Investorerne har mistet noget af tilliden til FED og Jerome Powell efter en "policy-error". Kan Powell tilbageerobre den tillid?

Vil Powell lancere hvad han/FED regner med vil være en rentetop og hvor langt ligger den i givet fald fra det som blev indikeret senest med "renteprikkerne" (3,8 %).

Det kan tage lang tid at tilbageerobre investortillid

Investorerne holder nøje øje med udmeldingerne. Det vigtigste får vi ikke svar på her og nu, men først senere: Vil det lykkes Powell at tilbageerobre investorernes tillid til, at Federal Reserve er foran og ikke længere bagefter udviklingen?



23/8 2022 04:35 bgadk 4105498



Jeg ved egentlig ikke hvad det er Per Hansen refererer til, når han skriver at Powell og FED har mistet investorernes tillid.

Det ser i hvert fald ikke sådan ud.

Forventningerne til fremtidig inflation er i hvert fald stort set væk, når man ser på obligationsmarkedet.

Drejer det sig om at investorerne skal tro på, at inflationen kan komme under kontrol uden at der kommer recession og øget arbejdsløshed, med de rentestigninger som FED via "dotplot" stiller tilrådighed, sådan som Powell og FED udtaler?

Det ser ud til at markedet her i sommer stort set tror på den udmelding, fordi med de stigende aktiepriser, så virker det ikke til at recession er indregnet i kurserne.

Jeg tvivler i hvert fald på at man kan undgå en recession, fordi en lang række ledende indikatorer efterhånden ser meget pressede ud, både i USA og i Danmark.

Men inflationen skal nok falde af sig selv i den kommende tid, omend vi nok kommer til at lægge over 3% det næste år i core inflation, men derefter så kommer inflations impulsen fra mangelvarer i forbindelse med Covid epidemien og stigende energi priser til at dø ud.

Ikke alle er enige i denne fortolkning af de nuværende data:

Tidligere finansminister i USA, Larry Summers, mener ikke at Core inflation reelt er under styr i USA, og opfordrer FED til at melde ud at de sigter efter recession og øget arbejdsløshed, for at få markederne til at indse at recessionen ER på vej, og dermed stramme det finansielle miljø yderligere.

https://www.bloomberg.com/news/articles/2022-08-22/summers-urges-fed-to-deliver-stark-message-on-economic-pain



23/8 2022 08:23 Vær-kritisk 5105501



Jeg har altid haft det lidt svært med det udtryk, for hvem er "investorerne"?

Vi har lige set en vurderet på volumen vist mindre del af "investorerne" sende børserne ud i et større og hurtigt rally. Det er sket mens andre aktører (en anden del af "investorerne" åbenbart) har advaret mod at tro på og hoppe på det rally.

Det pågældende rally har åbenbart redet på en tro på, at inflationen nærmest er bekæmpet og at renterne bare skal ned, hvor de kom fra. Tjaaa, noget tyder på at inflationen stritter imod, og renterne har såmænd været på vej op igen. Så måske vi nærmer os et punkt hvor "investorerne" skal til at miste tilliden til "investorerne" fordi de(?) også har lavet en policy-error.

Jeg ved ikke hvem investorerne er, men jeg har bestemt ikke tillid til dem. Nogle af de største kriser på børserne har investorerne skabt, så de ved tilsyneladende ikke engang selv, hvad der tjener dem bedst.

Om inflationen, flere ting tyder på det går i den rigtige retning. Men jeg ville ikke turde udelukke, at den ikke pludselig kan finde ny energi og blusse op igen. Så mange fine balancer har været totally out of sync og i tid med kæmpe usikkerheder fortsat som krig i Europa, tiltagende spændingerne med Kina, udsigt til endnu dyrere energi, ja, hvis vi overhovedet da kan være sikker på at få den energi vi har brug for.

Jeg håber Powell holder snuden i sporet og fokuserer på opgaven - gerne med vinduet lukket, hvis blå stue på wall street larmer for meget



23/8 2022 16:08 bgadk 4105527



"Investorernes" holdning, eller "markedernes", om du vil, er dem med flest penge investeret. Det er dem som flytter kurserne.

Deres fokus er udelukkende at forudse hvor markederne er på vej hen, så de kan tjene penge.
FED derimod prøver at påvirke markederne (reelt kun obligationsmarkederne - aktiemarkederne er ikke særlig relevante), til at påvirke de makroøkonomiske variable i den ønskede retning.

For at kunne det er det vigtigt at "investorerne" har tillid til FED's evner og signaler.

Det ser ud til at være tilfældet, da inflationsforventningerne er faldet kraftigt efter at FED har meldt ud, at inflationsbekæmpelse nu er højeste punkt på dagsordenen.

Altså tillid til at FED kan og vil dæmpe inflationen.

Spørgsmålet er bare, om der kommer recession som konsekvens af denne "bekæmpelse". FED siger nej, men der er mange som tror på at recessionen kommer. Inklusive mig selv.

Om investorerne tror på FED holdning til om der kommer recession, har ikke den store betydning. For hvis de ikke tror på FED og istedet forbereder sig på recession, så er det i sig selv deflationært.



23/8 2022 17:09 Vær-kritisk 2105529



Jeg tror også at der kommer en recession. Om den så bliver hård eller mild, det er jeg mere i tvivl om. Jeg hælder nok mest til at det bliver til noget sådan midt imellem.

Mht diskussionen om investorernes tillid til fed-chefen, så er der for mig lidt for meget smart kliché over den snak til at jeg kan bruge den til noget.



TRÅDOVERSIGT