Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Jackson Hole - Er intet nyt godt eller skidt nyt?


105625 ProInvestorNEWS 26/8 2022 07:14
6
Oversigt

Kommentar fra Per Hansen, Investeringsøkonom, Nordnet

Det pengepolitiske topmøde i Jackson Hole, Wyoming, starter i dag bl.a. med en tale fra FED chef, Jerome Powell. På samme tid og sted sidste år, kaldte Jerome Powell de stigende priser for forbigående. Har Powell mistet investorernes tillid; kan han tilbageerobre den og hvad vil det betyde?

Der er pengepolitisk topmøde i Jackson Hole hvert år i den sidste uge af august. Det starter i dag med en tale fra FED chef Jerome Powell

Møderne bliver altid bemærket, men det er sjældent, at der sker meget store ting, som har en større betydning og bevæger markederne og ændrer investorernes opfattelse.

Det skete bl.a. i 2010, da dengang FED formand, Ben Bernanke lancerede QE og fik S&P 500 til at stige markant de efterfølgende måneder, længe inden QE blev sat i gang, men samtidig med at planerne blev lanceret.

Investorerne lytter spændt og vil allerhelst høre, at Jerome Powell siger, at inflationen er ved at komme under kontrol, og få et hint om at toppen i FED funds i så fald vil ligge lavere end hvad der tidligere har været antaget (i underkanten af 4 %).

I juli måned tolkede investorerne kommentarer fra Powell efter FED møde og en rentestigning på 0,75 % som om det ville "gå den vej" - altså lavere toppe.

Det er dog mindre sandsynligt, at Powell officielt vil ændre den kommunikation og kurs, som gælder: Renterne skal yderligere op

Powell vil på den ene side formentlig holde fast i retningen. Samtidig vil han næppe sige mere end godt er og næppe noget "nyt". Spørgsmålet for investorerne bliver derfor: Er intet nyt godt eller skidt nyt?

For præcis 1 år siden, kaldte FED chef Jerome Powell de stigende priser for forbigående og mente ikke, at de ville sætte sig i lønningerne, netop på grund af den forbigående karakter.

Det viste sig, som vi ved i dag, ikke at være tilfældet.

Siden har FED ændret politik. Hævet renterne dramatisk og flere rentestigninger vil følge.

Investorerne har mistet noget af tilliden til FED og Jerome Powell efter en "policy-error". Kan Powell tilbageerobre den tillid?

Det kan tage lang tid at tilbageerobre investortillid

Investorerne holder nøje øje med udmeldingerne. Det vigtigste får vi ikke svar på her og nu, men først senere: Vil det lykkes Powell at tilbageerobre investorernes tillid til, at Federal Reserve er foran og ikke længere bagefter udviklingen?



26/8 2022 08:03 Vær-kritisk 6105629



Der er enormt meget fokus på renten. Den er også vigtig. Alligevel, er der for meget fokus? Betyder den virkelig så meget? I USA har de ikke de samme problemer, så fair nok de taler mest om renten.

Men også i Europa synes vi kun at glo på den rente, desuagtet at vi har andre meget alvorlige bekymringer også - bekymringer som amerikanerne ikke har. Jeg synes dette er et interessant spørgsmål: Hvad betyder mest for den europæiske økonomi? 1) at renten i alt måske skal 0,5-0,75% højere end hidtil forventet? eller 2) at gas og energipriserne stabiliserer sig omkring det nuværende niveau; alene denne uge er gas steget med over 30%? Og i flere lande, ikke kun i Tyskland, tales der om rationering, om simpelthen at lukke for strømmen x antal timer om dagen?

Renten er vigtig som sagt, men, men, vi skal vel have med i vore betragtninger, at vi kun taler om en forholdsvis kortvarig (ekstra)stigning i forhold til det allerede forventede og indregnede, idet de fleste økonomer mig bekendt stadig er enige om, at renten skal ned igen i løbet af 2023, som altså ikke er langt væk? Mine spørgsmål også fordi jeg i nogen grad synes at markederne allerede er ved at fejre at renten (inflationen) snart skal ned igen, mens de lykkeligt skøjter hen over energispørgsmålet.

Jeg ved ikke om det overhovedet lader sig gøre og om du eller andre her evner at sætte tal på og sammenligne mine to spørgsmål, altså: Hvor meget fylder en midlertidig(!) rentestigning på 0,5% holdt op imod vildt stigende energipriser inkl. rationering og egentlig energimangel?

Renten er med i nærmest enhver aktivitet i et moderne samfund. Men der er heller ingen aktivitet uden at også energi spiller ind. Nogen mener jeg fokuserer for meget på energi. Måske. Men medmindre der snart kommer styr på energiforsyningen så er mit bud stadig, at enhver betydelig stigning herfra ikke vil holde ret længe. Men jeg har tit taget fejl!

God morgen til alle. Solen skinner stadig. SÃ¥ meget at man ikke har energi til at lave noget. Hvem sagde energikrise??



26/8 2022 10:21 stocktiger 6105638



Jeg tror at renten er enorm vigtig lige nu fordi renten har været ekstrem lav i mange år (endda negativ i en periode for nyligt) efter finanskrisen (ca. 12 år). ECB har haft et behov for at holde hånden under nogle lånere og økonomier ovenpå finanskrisen, selvom de måske burde have sendt dem en højere rente, men de selvsamme har fået serveret alt på et sølvfad med den lempelige rente. Langt tidligere (for år siden) burde renten være steget og "de risikable lånere" fået en højere rente (hvad den så skulle være er et spørgsmål?). Det skete ikke og lånere har givet den gas i et prisstigende marked, måske taget afdragsfrit, og har vænnet sig til renten. De leaser måske de fede biler og har et generelt forbrug som de ikke ville have hvis renten havde været højere. Jeg tror at blot nogle få point op på renten vil få en kæmpe betydning. Vi må se. Omvendt er der nok også mange der har fået et meget billigt fastforrentet lån i 30 år til køb af f.eks. stort hus. .. Men for ejendomsmarkedet ser vi nu måske ind i noget helt andet end for blot nogle år siden.



26/8 2022 13:59 Vær-kritisk 4105648



Renten er vigtig, meget endda. Men det er ikke som sådan behovet for rentestigninger jeg prøver at diskutere, for her jeg helt enig i at der er behov for at køle det hele ned. I lyset af hvad der ellers sker i verden, så synes jeg bare der pt er for meget fokus alene på den rente, - og for lidt fokus f.eks. på energipriserne og den mulige mangelsituation.

Mens Powell undervurderede inflationen, så sendte markedet hurtigt renterne op (det plejer vist også mere at være markedet der sætter renten end Powell). Samtidig var der i markedet en forventning om, at han ville hæve renterne så og så meget (til vel i omegnen af 3,5%), og så begynde at sænke derfra. Der står vi nu. Så hvad er det for overraskelser markedet tror/frygter Powell kan hive op af det dumme hul i Wyoming?

Holder han sig indenfor det forventede er alt jo godt, so what's the problem? Som Powell undervurderede inflationen, så måske markedet har undervurderet hvor meget han vil hæve renterne? Men ingen forestiller sig vel, at markedet har skudt flere procentpoint forkert, for har de det, har markedet begået en større policy error end det beskylder Powell for. Må markedet revurdere sit skøn for den samlede forventede rentestigning så er det not højest med 0,5-0,75%. Og kan det virkelig betyde så meget, når alle nok stadig vil være enig om at stigningen er midlertidig, og nok skal ned igen allerede i løbet af 2023. Koster 0,5-0,75% i ekstra rente mere end de prisstigninger vi har set, +30% på en uge, og det endda +30% fra et allerede meget højt niveau, for ikke at tale om, hvad det koster hvis vi ikke har hverken gas eller strøm nok til at holde hjulene igang???

I USA, hvor de ikke mangler energi, her hedder centralbankchefen nok stadig Powell. I Europa hedder han nok hverken Powell eller Lagarde, men nok i lige så høj grad Putin.




27/8 2022 07:20 ProInvestorNEWS 3105655



USA/lukning: Powell sendte Wall Street ud i blodbad med høge-ord

26/8 22:03

Aktierne i USA blev fredag sendt ud i en større nedtur, efter at chefen for den amerikanske centralbank, Jerome Powell, havde været en tur på talerstolen i forbindelse med centralbanksymposiet i Jackson Hole i Wyoming.

Her understregede chefen for Federal Reserve, at centralbanken er nødt til at kæmpe et godt stykke tid endnu, før den skyhøje inflation er blevet nedbragt til et acceptabelt niveau.

Det vil ramme både væksten og arbejdsmarkedet og betyde "nogen smerte" for husholdningerne og virksomhederne i USA, lød det fra centralbankchefen i forbindelse med talen, hvor han også påpegede, at størrelsen på de kommende renteløft vil afhænge af de økonomiske data.

Der var dog også en vis antydning af, at der kan komme endnu en stor renteforhøjelse på tale ved mødet i midten af september.

- Det vil kræve, at vi bruger vores redskaber med stor kraft for at bringe bedre balance mellem efterspørgsel og udbud, sagde Jerome Powell.

Han pegede samtidig på, at det vil sandsynligvis vil kræve en vedvarende periode med lav økonomisk vækst at få inflationen ned.

Desuden skal situationen på arbejdsmarkedet bløde op, og den økonomiske hestekur bliver næppe munter, lød altså budskabet fra centralbankchefen.

S&P 500-indekset faldt med 3,4 pct., det teknologitunge Nasdaq-indeks bakkede med 3,9 pct., og Dow Jones-indekset faldt med 3,0 pct.

- Det var høgeagtigt som ventet. Powells budskab er klart. Federal Reserve er langt fra færdige med kampen mod inflationen, siger Antoine Bouvet, der er seniorrentestrateg hos ING, til nyhedsbureauet Reuters om udmeldingerne

Marketwire



27/8 2022 07:28 ProInvestorNEWS 3105656



Did the Fed Just Kill the Bear Market Rally?

27/8 00:13

Market participants have been concerned for weeks about what Federal Reserve Chair Jerome Powell might say at the central bank's annual symposium in Jackson Hole. Apparently, they were quite discouraged by what they heard, as Powell restated the Fed's determination to push intere...

Læs hele historien

https://www.proinvestor.com/investornyt/871961/did-the-fed-just-kill-the-bear-market-rally



27/8 2022 09:47 vestasfan 2105658



Hvis Ukraine og Rusland sluttede fred, og nogle voksne snart begyndte at tale sammen om/med Kina, ville det hele se anderledes ud. Det her er årtiers "hvem har den længste.." som er gået for vidt. Post corona har vist, at folk har masser af penge på sidelinjen, og det bliver nu ædt op af priser på gas og el.Hvornår er der nogle diplomater på begge sider som sætter sig ned og får tegnet nogle streger i sandet som alle kan/skal leve med? I østukraine er fortællingen nu, at hele lortet incl. Krim skal tilbage til Kiev. Hvad bliver det næste og hvor længe skal alle betale for den krig som bliver mere og mere vanvittig? Vi bruger alle milliarder på krigsmateriel, men har ikke råd til vore ældre og sårbare borgere - hurrrra for menneskeheden. (Undskyld hvis det kom ud af en kontekst).



TRÃ…DOVERSIGT