Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Rockwool: Er selskabet ramt af den perfekte storm?


105945 Helge Larsen/PI-redaktør 5/9 2022 10:23
Oversigt

Kommentar fra Per Hansen, Investeringsøkonom, Nordet


Rockwool falder med 4,6 % I dag. Der er bl.a. 6 forhold som får aktien til at falde markant


Rockwool er blevet savet over på midten i 2022 med 50 % kursfald



Rockwool er blevet ramt af den "grønne aktienedtur"

Den generelle aktienedtur

Et skuffende kvartalsregnskab, hvor årets forventninger til EBIT margin blev nedjusteret

I dag er det formentlig gasprisernes stigning, som er udfordrende

Rockwool er også eksponeret mod boligmarkedet og stigende renter kan mærkes

Ruslandseksponering spøger

Korrelationen mellem energipriser og Rockwool har været synlig og mærkbar. Her illustreret som udviklingen i Brent Crude (Nordsø olie) og aktiekursen. Udfordringen for investorerne er, at der formentlig er for mange udfordringer på samme tid

Figur1: Kursudvikling Rockwool/Brent Crude

Kilde: Nordnet

ROCK B.CO




5/9 2022 10:53 Vær-kritisk 8105947



Den kommer også fra et ret (og måske for) højt niveau. Jeg har ikke købt endnu men jeg er da begyndt at overveje det, men venter nok lidt endnu.

Hele Europa, enhver politiker som enhver borger, synes lige nu optaget af en ting, at spare energi så vi kan spare penge og gøre os uafhængige af det barnlige fjols til Putin.

Det er en enorm omstilling. Og imponerende meget er opnået allerede, især når man ser på opgavens størrelse. Men det er en udvikling, som kun lige er begyndt.

Vi kan købe vores energi andre steder, vi kan gå over til kul, atom, sol, vind etc., men der er stadig mange steder, hvor vi også kan spare på energien ved at udnytte den mere effektivt feks ved at isolere mere og bedre. Lige nu er politikerne optaget af brandslukning så at sige, at få sikret mere energi her og nu. Men når der er kommet lidt mere ro på, forestiller jeg mig, at der både fra nationalt hold og fra EU vil komme en masse initiativer og incitamenter mhp at få alt og alle til at vedblive med at spare energi herunder at udnytte den mere effektivt. Det lange seje træk som kommer efter "her og nu"-løsningerne synes jeg repræsenterer spændende fremtidsudsigter for Rockwool. Jeg køber den snart!




5/9 2022 11:43 DjengisCash 7105949



Historisk har kursen på Rockwool svinget helt enormt, og det har jeg da tjent godt på, selvom jeg aldrig har ramt toppen og bunden særlig præcist.

Aktiemarkedet har det svært med flere variabler på en gang, så lige nu er det industri der rammes hårdt af høje energipriser, der kommer på salgslisten, og Rockwool er eksponeret mod høje energipriser og måske rationering af gas.

Når energikrisens fase 1 er overstået, så rettes fokus på virksomheder, der kan bidrage til bedre energiudnyttelse, for prisen for udbygning af VE og energinettet bliver enorm. Bedre energiudnyttelse er derfor lavthængende frugter. Rockwool er også på den liste.

Jeg "venter ikke lidt endnu", men har suppleret her til formiddag. Og der er da plads til en yderligere portion, hvis prisen dykker yderligere.




7/9 2022 09:24 Vær-kritisk 3105985



En ting er, om energien kan blive så dyr, at de kan blive nødt til at lukke ned i en periode, selv om det er lidt selvmodsigende, da vi aldrig før har haft så stort et behov for netop at spare på energien, ved bedre isolering.

En anden ting er Rusland. Man kan vel ikke udelukke at krigen og forholdet til Rusland trækker ud og forværres i en grad, så de kan blive tvunget til at afskrive deres forretning i Rusland. Hvad er den del værd? Putin har givet mange gode venner med beslaglagte yachts, der gerne vil have sådan en gave som kompensation - så måske tager han den bare, som vi tager yachts fra hans venner.



7/9 2022 10:26 DjengisCash 3105987



De bogførte værdier er ikke alverden, så regnskabsmæssigt vil det ikke slå særlig hårdt. 2 mia. kr. er nok højt sat. 51 produktionsanlæg er bogført til cirka 15 mia. kr. i regnskabet, og i Rusland er der 4.

Det er tabet af "intellektuelle værdier", som ikke er bogført til noget, som Rockwool selv bruger som begrundelse for at blive.

Jeg fik det her svar fra selskabet vedr. energisituationen:

Citat start

Vi anvender gas i forskellig udstrækning på alle vores fabrikker.
Et par fabrikker anvender gas som smelteteknologi og disse vil have muligheden for at gå tilbage til kul, men det vil ikke være godt for vores CO2 udslip.
Alle fabrikker anvender gas i deres efterbrænder. Vi har her muligheden for at gå med LNG eller olie - heller ikke godt for vores CO2 udslip.

Et evt. fuldt stop af gasleverance for Rusland vil ramme fem lande, men samtidigt forudser vi også at dette evt. stop vil medfører en større recession og dermed også mindre afsætning af vores produkter.
Vi vil naturligvis i et sådan scenarie gøre brug af vores stærke netværk af fabrikker spred udover Europa, dvs. anvende de fabrikker som ikke er berørt af "det fulde stop" til at levere til de lande som er berørt.

Citat slut




7/9 2022 10:32 Vær-kritisk 3105988



Ja, men hvis ikke de kan trække sig ud pga intellektuelle værdier, så må det jo være fordi nogle af de intellektuelle værdier ligger i eller er til at fat i via Rusland, ellers giver argumentet ingen mening. Oder? Det er vinter snart. Om vinteren er det mørkt...længe.



7/9 2022 10:56 DjengisCash 3105992



Hovedsagen er, at de intellektuelle værdier ikke er bogført, så tab i regnskabet kan det ikke blive til.

Jeg synes selv, at rockwools begrundelse er en lille smule søgt, men de mener åbenbart, at russiske konkurrenter ikke kan lure dem kunsten af, med mindre de overtager russiske medarbejdere og produktionsanlæg. Rockwool praler jo ofte med, at deres produktions-setup er enestående.




7/9 2022 11:06 Vær-kritisk 2105993



Du er så høflig....hehe. Deres forklaring lyder ikke bare søgt men som noget forbandet vrøvl. Hvis der vitterlig er væsentlige intellektuelle værdier på spil, så kan de jo medføre et problem (et tab) såfremt de går tabt, og det uanset om de er bogført eller ej.



7/9 2022 11:39 DjengisCash 3105997



Et tab er da et tab bogføring eller ej. Men i forhold til indvirkning på nøgletal, som markedet også navigerer efter, er det jo ikke helt ligegyldigt.

Mon ikke Rockwool har en exit-plan i.f.t. russisk nationalisering, så skaderne begrænses mest muligt. Det kunne jo være sletning af data og fjernelse af vitale komponenter.

Russerne kan jo ikke få noget til at virke, hvis ikke vesten leverer support og komponenter, vel ?



7/9 2022 15:00 Vær-kritisk 4106009



Hvis ikke de kan få noget til at virke, så er der jo ikke noget argument tilbage i deres argument????

Jeg kan godt forstå at de hader tanken om at vinke farvel til så mange penge. Jeg kan sågar indimellem være i tvivl om det er det bedste at gøre, i alle henseender. Men to ting er jeg ikke i tvivl om. 1) jeg ved at det kan blive svært nok endda at stoppe Putins aggression og 2) at den eneste chance vi har, det er at gøre fælles front og kæmpe efter en fælles strategi.

Intet fodboldhold, ingen hær vinder nogensinde noget som helst slag, hvis hver kæmper efter egne mål og agerer ud fra en selvudviklet personlig strategi. Jeg er fuldstændig overbevist om, at ledelsen også internt i Rockwool forlanger af medarbejderne at de arbejder målrettet efter de mål og planer som ledelsen udstikker, simpelthen fordi det er det mest effektive. I det lys så er det svært at forstå at de (ledelsen) kan mene, at det er ok at de går enegang. De, ledelsen og bestyrelsen fortjener ikke vores respekt og opbakning. Den eneste chance for at vinde, og vinde så hurtigt så muligt, så vi kan få dette galimatias overstået, det er ved at stå sammen. Det vil være i alles interesse, også rockwools.



7/9 2022 18:39 DjengisCash 1106012



Det er vanskeligt at afgøre, hvad der er det rigtige at gøre. Jeg støtter mig til, at ledelsen i de forskellige virksomheder, som har detaljeret viden om situationen, er de bedste til at træffe afgørelsen.

Det gør også indtryk, at alle mineralulds- producenter har valgt at blive i Rusland.

Hvad angår fodboldhold-metaforen, så er rammen for den fælles indsats de politisk besluttede sanktioner. Virksomheder skal først og fremmest drive lønsom forretning og politikerne skal beslutte rammen, det er nu engang den rollefordeling vi har i de vestlige demokratier.



7/9 2022 18:45 Vær-kritisk 2106014



Du har da bestemt en pointe



8/9 2022 12:06 Vær-kritisk 4106024



Julen er reddet. Danskernes (og Rockwools) trængsler er forbi. Folketinget har netop vedtaget at sænke elafgiften med 4, fire, altså hele FIRE ører - og så endda på en gang. Man ka' næsten ikke få luft.

Jeg tænker, er de ude på hjælpe de hårdest ramte danskere eller bare ude på at håne dem? Sorry, jeg ku' ikke la' vær.



13/9 2022 10:28 ProInvestorNEWS 0106081



JPMorgan anbefaler short af Rockwool - foretrækker konkurrent i stedet

13/9 09:51

Rockwool får gentaget den negative anbefaling "undervægt" med et kursmål på 1200 kr. af finanshuset JPMorgan, der anbefaler, at shorte aktierne i den danske isoleringskoncern.

JPMorgans anbefaling om at spekulere i kursfald for Rockwool-aktien er en del af en porteføljeanbefaling, hvor der anbefales at købe den franske byggematerialeproducent Saint-Gobain, irske CRH samt britiske Ferguson samt cementproducenten Holcim.

Porteføljen anbefales så "neutraliseret" over for markedsudsving ved at shortsælge schweiziske Sika og Rockwool samt cementproducenterne Buzzi og Heidelbergcement.

Anbefalingen er en del af en analyse, hvor Saint-Gobain, der også har isoleringsaktiviteter, bliver anbefalet som det klare topvalg i byggematerialesektoren.

På børsen i København ligger Rockwool med et fald på 2,2 pct. i 1425 kr., og på børsen i Paris er stemningen kun en smule bedre for Saint-Gobain, der falder 0,7 pct.


.\˙ MarketWire

https://www.proinvestor.com/investornyt/877962/jpmorgan-anbefaler-short-af-rockwool-foretraekker-konkurrent-i-stedet



14/9 2022 13:51 Helge Larsen/PI-redaktør 0106097



Kommentar fra Per Hansen, Investeringsøkonom Nordnet


Hvis der er en dansk aktie som med rette kan siges at være ramt af "alt muligt" er Rockwool en "stærk" kandidat




Generelt aktiefald

Kollaps i grønne aktier

Stigende energipriser

Rusland eksponering, no go

Stigende renter, lavere ejendomspriser, mindre nyisolering





Lille nedjustering med stor kurseffekt



Rockwool nedjusterede i forbindelse med halvårsregnskabet forventningerne til EBIT fra 13 % til 10-12 %. Det var, trods alt, og alt i alt en mindre nedjustering. Den nedtur som startede i 2021 og som snart er 2 år gammel, har været meget grum og hård ved Rockwool investorerne. Den anden side af energiudfordringerne er, at efterspørgslen efter isoleringsmaterialer til at holde varme og kolde ude, formentlig vil stige. Den tid de muligheder. På kort sigt har Rockwool været alt andet end isoleret fra nedturen.

ROCK B.CO




TRÅDOVERSIGT