Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Efter aktienedtur: 2 % til gentest af dansk indekslavpunkt.


106184 ProInvestorNEWS 19/9 2022 06:58
6
Oversigt

Kommentar fra Per Hansen, Investeringsøkonom, Nordnet

Den sidste uge har været meget hård ved aktieinvestorerne. Tirsdagens amerikanske forbrugerpriser fejede benene væk under inflationsoptimisterne, men er der virkelig en ny investeringsverden til forskel?

Tirsdagens amerikanske tal for forbrugerpriserne fjernede for alvor det godt humør hos investorerne

Især de konjunkturfølsomme selskaber har fået kursstryg. Ikke kun på grund af inflationsdata, men også fordi bevidstheden om, at det bliver svært at undgå recessioner i USA/Europa, breder sig.

Jeg mener ikke der er sket så meget i sidste uge, at det vender verden på hovedet

Det som reelt har ændret sig, i det mindste kortsigtet er, at investorerne havde håbet på, at få vished for at inflationen var toppet. Det fik de ikke.


Investorerne fik i juli og indtil medio august en markant aktieindeksstigning. Det er en betydelig del af denne, som nu bliver "sendt baglæns".

De danske aktier er faldet med 10 % de seneste uger, og lægger aktuelt kun ca. 2 % over årets lavpunkt i juni.


Gentest af lavpunktHer er nogle grunde til at juni lavpunktet bliver gentestet, men at vi formentlig ikke falder ret meget yderligere med det som vi mener at vide i dag:Juni måneds lavpunkt var minus 23 % for året. Det er rigtig lavt.

Hvis Novo Nordisk var faldet som de øvrige aktier i indekset, får vi et billede af et aktieindeks, som er faldet ekstremt meget. Det ses tydeligt på enkeltaktieniveau. Eller sagt på en anden måde. Den gennemsnitlige aktie i C25 udover Novo Nordisk er faldet ekstremt meget.

Den seneste måned har vi fået indpriset en betydelig mere aktivistisk ECB. Derimod bliver stigende FED Funds renter som udgangspunkt indregnet nogenlunde med en faktor 1:1 eller mindre.

Rentekurven i USA er stadig meget flad/invers og 2/10 rentespændet viser recessionsrisikoen. Det er ikke nogen nyhed. Her og nu gør det investorerne nervøse, men når investorerne begynder at fornemme, at renterne er toppet, vil "den omvendte rentestruktur" betyde meget for de fremtidige renteforventninger.

Nogle kommentatorer mener at FEDs renteloft er blevet hævet noget efter sidste uges skuffende inflationsdata. Det kan være blevet hævet lidt. Der er grænser for hvor stor økonomisk effekt man kan få på 6 måneder (efter første FED forhøjelse). Ting tager tid. Markedsrenterne (10 år) er dog kun steget fra 3,33 % til 3,45 % den seneste uge. Det er stadig en stigning, men ingen markant stigning, som kan begrunde en så massiv kursnedtur, som aktierne har haft.

Energipriserne har formentlig toppet og er på vej ned. Olieprisen er faldet med næsten 35 % fra toppen og også gaspriserne må formodes at have set toppen.

Figur 1: Udvikling, C25, 2022

Kilde: Nordnet
19/9 2022 07:49 Helge Larsen/PI-redaktør 4106185Novo og Genmab er stadig i plus for året. Det er vi nok mange her på ProInvestor, som er glade for. :−)19/9 2022 09:18 TheNote 4106188Når nu "det sidste" store rentehug er overstået ( 0,75 ) tænker jeg vi ser en opbremsning både i renter og inflation som udviser samme tendens.

DET .. vil medføre en smule lavere volatilitet og DET tror jeg mange vil se frem til. De sidste uger har været skræmmende men jeg synes vi aner konturerne at mere "normale" markedsforhold forude. De fleste nyheder er nu også så gennemtæskede at alle efterhånden har forholdt sig til dem - altså - og dermed såkaldte "ikke-nyheder".

Vi mangler måske et par nøk, a o,25 %, men mange aktier har også fået gevaldige tæsk og begynder at ligne "hold øje med" aktier.

Lad os håbe det snart kan omveksles til lidt reel optimisme !

:−)

mvh
19/9 2022 09:30 TheNote 6106189Lidt TA.

Er din aktie ved at vende ? Tag et godt kig på weekly ( ugentlig ) MACD ! Ugentlig macd kan ikke fortælle dig om daglige udsving, men angiver helt klart en tendens om hvor din aktie er på vej hen. Se på om den korte kurve er ved at bunde ud .. som set mange steder .. og om der måske er opbremsning eller direkte bundvending.

Når du så har set den .. kan du jo eventuel se på den daglige macd om det er tid at blive mere aktiv.

Min tanke er at de største tæsk ER taget, men derfor kan der jo godt være mindre lussinger på vej.

Så tag ugentlig macd i brug .. og sæt det i relation til din investerings horisont.

Er du i tvivl om noget, så er der garanteret hjælp at hente i de forskellige chat-grupper !

mvh

:−)
19/9 2022 10:09 Vær-kritisk 4106191Når jeg ser på aktiemarkedet, så synes jeg stadig billedet domineres af store usikkerheder. Jeg kan ikke få øje på nogen egentlig grund til at købe udover et HÅB om at det snart vender og håb er sjældent noget jeg køber på.19/9 2022 11:29 CharlesPonzi321 3106196Grækenland sidder stadig på kogepladen
20/9 2022 17:50 LLi 4106222Vær-kritisk . Husk at se lidt ud i fremtiden, hvis du ikke vil være på bagkant af udviklingen :−)20/9 2022 17:57 Vær-kritisk 4106224Tak for et fint råd. Og pas du så på at du ikke tror al dårligdom nødvendigvis allerede er indpriset. Situationen kan ligesåvel blive yderligere forværret som forbedret. Jeg ser skam fremad, men som antydet mine øjne kan altså ikke spotte megen trøst sådan umiddelbart.20/9 2022 18:03 LLi 3106225Bare rolig. Jeg er stærkt forpligtet til min VAR beregning og det har historisk set, reddet mig for uforudsete tab på mine investeringer.

Budskabet var blot, at hvis man venter til øjnene ser, så er det (ofte) historisk, når man ser ændringen.20/9 2022 18:11 Vær-kritisk 4106226Just so you know, jeg har leget med aktier i mange mange år.

Man bliver altid mest populær på sider som disse hvis man kan komme med bare en halvgod eller sågar dårlig grund til at markedet skal op. Jeg har fået skudt i skoene både her og blandt private venner som også handler, at jeg er for pessimistisk. Måske, men jeg kan bare ikke se at jeg har taget mere fejl af udviklingen end andre. Tværtimod. Og jeg spår altså yderligere fald....også når jeg ser ud i fremtiden, som du gerne vil have jeg gør.20/9 2022 18:34 Helge Larsen/PI-redaktør 3106227Jeg tror nu nok af majoriteten herinde er på bølgelængde med dig og mig i, at der er yderligere fald i vente.

Jeg håber selvfølgelig ikke, at vi ret.:−)20/9 2022 18:55 LLi 2106229Helge - Det er nu heller IKKE fordi jeg ser, at det generelle marked IKKE skal længere ned (læs: jeg tror på forsat tumult)

Jeg ser dog stor varians i performance de kommende 0-12 måneder.

Ex. Genmab blot for, at tage ét aktiv (som jeg ved vi begge følger), er jeg ikke sikker på skal længere ned og bl.a. også derfor, har suppleret efter faldet i forsommeren.

APM har tidligere været debatteret, som et oplagt køb med historisk lav PE værdi. Men som jeg også bemærkede 1-2 md. tilbage, så har markedet jo netop kigget fremad, måske +1 år, og den usikkerhed med en stærk forventning til fremtidig kursfald, har ikke lokket mig til købsknappen, mens andre har set en suveræn PE investering.

Andre har set en aktie, der først skulle reprises i forhold til lavkonjunktur og hvem har lyst til, at sidde på en aktie, der muligvis de kommende par år enten falder eller går sidelæns trods udsigt til udbytte på 4000-5000 kr., når man kan købe Genmab der vækster +30 %, lige meget hvilken vej vinden blæser?

Investorer med forkærlighed for globale indeksfonde tror jeg ikke skaber nævneværdig værdi den kommende tid (1-2 år). De er blevet most og jeg tror der venter flere klask inden bunden er nået. Men så lærer man også, hvordan passiv investering fungerer i modvind.

Med min VAR betragtning (@vær-kritisk), har jeg på hele paletten af aktiver, sikret en risikospredning som gør, at jeg sover fint om natten lige meget hvilken vej vinden blæser.20/9 2022 19:47 Helge Larsen/PI-redaktør 2106230LLI jeg er helt enig. Der vil være aktier som ikke falder yderligere - og mange andre som gør det.

Jeg er derfor super glad for, at mine allerstørste positioner i familiens pensioner forsat er Novo, Genmab, Equinor + lakseaktier som nok skal få comeback i Q4. :−)20/9 2022 18:35 Vær-kritisk 3106228Som i fodbold, gid vi snart kunne få VAR på Børsen. Så måske jeg bagefter kan se i langsom gengivelse, hvor det var jeg tog fejl...hehe. Hav en god aften20/9 2022 19:55 Helge Larsen/PI-redaktør 1106231I lige måde V-K. :−)TRÅDOVERSIGT