Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Aktiebund eller ej


106829 exitnu 9/10 2022 09:43
9
Oversigt

Er vi tæt på bunden og hvor mange %-frie-midler har du og hvorfor?

Inflationen flader snart ud før den efterfølgende falder igen. Renterne topper nok omkring ultimo 1 kvt. 2023. Vi ved at aktiemarkedet løber 6-9 måneder forud for realøkonomien.

Mit bud: aktierne er ganske tæt på bunden nu (med en 1-3 måneders forskydning mellem USA/Europa), så derfor er min konklusion at vi snart står overfor en pæn optur. Krigens udvikling i Ukraine kan dog forstyrre dette billede.

JA, mit bedste bud er at vi et tæt på bunden. Frie midler pt. 4,01%.



9/10 2022 10:57 Urban 6106830



Jeg tror ligesom mange andre investorer, at bunden bliver nået i år. Men om det er om få dage eller uger eller senere afhænger, som bekendt bl.a. af renteudviklingen, energiprisernes udvikling og Putin etc.

Men et tryk nedad inden bunden er nået er måske sandsynligt.

Mine frie midler udgør p.t. ca. 90%.



9/10 2022 11:29 Occam 7106831



25%. Det er faktisk minimum, når man følger Graham. Han sagde 25-75% i obligationer (dengang obligationer gav rente).

Jeg holder de 25%, fordi de giver mulighed for at købe billige aktier, hvis de skulle komme længere ned. - Selvfølgelig er det også muligt at sælge aktier, der ikke er faldet så meget, og så købe billige aktier for disse penge.



9/10 2022 13:23 CharlesPonzi321 8106832



På hvilket niveau vil inflationen stabilisere sig og hvor sent ?, det vælter snart ind med formodet ringe kvartalsregnskaber, hvor varm bliver W3(Vesten mod resten af verden), hvor mange flere pensionsfonde har leget hedgefonde ? Midlertidig bund ved amerikanske midtvejsvalg ? Hvornår stopper euroen med at slowmotion crashe (opløses den ?) Voldsomt forgældede virksomheder (også cykliske) er der rigeligt af. Umiddelbart er mit take at vi er halvvejs, men at vi fortsat vil se voldsomme bearmarket rallies.
Derudover er det lidt spændende om BOE reelt kan stabilisere de lange renter eller om GBP og lange UK obligationer vil blive shortet endnu mere i den kommende tid.



9/10 2022 18:26 bgadk 12106834



Gode spørgsmål. Lad mig give nogle (begrundede) bud på hvad jeg tror.

> På hvilket niveau vil inflationen stabilisere sig
> og hvor sent ?

Hvorhenne? USA, Nordeuropa eller Sydeuropa?
I USA og måske også Nordeuropa, så får vi en bølgebevægelse, hvor inflationen først går en del ned, for derefter at stige lidt igen for så langsomt at gå mod 1% p.a. efter nogle år.
Hvorfor det? Fordi selve inflations impulsen fra Coronakrisens produktions forstyrrelser og skift i forbrugsmønstrene er forbi, og stigningen i energipriserne er overvejende forbi. Derfra kommer der ikke så meget inflation længere. Derfor vil inflationen falde en del i løbet af de næste 6 måneder. Derefter så vil lønkravene i USA og Nordeuropa (hvor der stadig er et stramt arbejdsmarked) komme, og give fornyet kraft til inflationen. Det er denne næste bølge som centralbankerne forsøger at komme i forkøbet ved at starte en (forhåbentlig) kortvarig recession.
På længere sigt vender vi tilbage til den ultralave inflation fra før 2021/2022, fordi de grundlæggende faktorer (lavere investeringsomkostninger, ældre befolkning, globalisering, overskud af opsparing) stadig er gældende.

> et vælter snart ind med formodet ringe
> kvartalsregnskaber

Ikke endnu. Der er stadig masser af ordrer på vej igennem systemet. MEN fremtidsudsigterne i forbindelse med årsregnskaberne i 2023Q1 bliver grum læsning.

> hvor varm bliver W3(Vesten mod resten af verden)

Man skal ikke tage fejl af sydens position. Den er ikke prorusland, men derimod prokina og tildels reflektiv antivestlig. Kina og Indien er ikke glade for Putins krig, og støtter den ikke. De har bare ingen interesser i at gå officielt ind på Vestens side. Et eksempel er Pakistan som er klart i Kinas lejr, men som samtidig sælger ammunition i pæne mængder til Ukraine (engelske transportfly ligger i pendulfart), fordi de fabrikerer Soviet/Kina størrelse granater, som Ukraine kan bruge i deres gamle artilleri enheder.
Selve krigen kan blive rigtig varm, så det er en joker.

>hvor mange flere pensionsfonde har leget hedgefonde ?

En del. Herunder vores egen ATP (det er en længere historie). Der er grumme tæsk, og en af grundene til at Bank Of England gik ind og genoptog støtteopkøb var eftersigende at en hel del engelske pensionsfonde fik margincalls og ville gå konkurs, hvis ikke der blev grebet ind.

>Midlertidig bund ved amerikanske midtvejsvalg ?

Hvem ved? Bunden kommer senere, men det vil være typisk kalendermæssigt med et rebound i november/december. Jeg synes bare at hverken det amerikanske eller det tyske marked er faldet nok til at der burde komme et rebound...



9/10 2022 23:01 bgadk 13106837



Anden del:

> Hvornår stopper euroen med at slowmotion crashe
> (opløses den ?)

Der er to faktorer som gør euroen svagere, og de hænger til dels sammen:
1) Renterne er lavere i Eurozonen så det er mere rentabelt at sætte sine penge i USD (i hvert fald med samme risikoniveau).

2) Eurozonen kommer til at vokse mindre end USA de næste mange år, da vores energi kommer til at være væsentlig dyrere end USA's (Mindre vækst=>Mere ledig kapacitet=>Mindre inflation=>Lavere renter).

Hvor ligevægt (bunden) reelt er, er ikke til at vide før FED melder at nu sætter de ikke længere renten op.

Euroen bliver IKKE opløst. Der er alt for meget politisk kapital bundet op på den. Og der findes ingen markedskræfter som kan vælte den. Dertil er den for stærk.
I sidste ende er en svagere Euro også godt for Tyskland, som får nemmere ved at eksportere, en form for kompensation for den dyrere energi. Det bliver lønmodtagerne som kommer til at betale regningen for inflation og dyrere energi.
Det eneste rigtige problembarn er Italien, men ECB er allerede begyndt at gribe ind med opkøb specielt af Italienske og sydeuropæiske statsobligationer. Der kommer til at være et låg på hvor højt renterne kommer til at stige i Sydeuropa. Giorgia Meloni tilhører i øvrigt den nye del af den europæiske højrefløj som forkaster den russiske fascisme og på økonomisk politik ligger sig meget mere centristisk. Jeg er ikke nervøs for Italien, de kommer næppe til at blive et problem for Europa.

https://www.ecb.europa.eu/press/pr/date/2022/html/ecb.pr220721~973e6e7273.en.html

>Voldsomt forgældede virksomheder (også cykliske) er der
>rigeligt af.

I langt de fleste tilfælde kører virksomhederne videre - med nye aktionærer.....

> Derudover er det lidt spændende om BOE reelt kan
> stabilisere de lange renter eller om GBP og lange UK
> obligationer vil blive shortet endnu mere i den kommende tid.


Man skal være mere end dum for at shorte engelske obligationer nu. Det er ikke kun FED man ikke skal kæmpe mod. BOE kommer til at holde renterne i ro og kurserne oppe på obligationerne ved ubegrænsede støtteopkøb. Det skal man ikke prøve at kæmpe imod - de kan trykke alle de pund de ønsker. Ingen smalle steder der.
Pundet derimod, kan godt komme under noget pres, men hovedpresset som kom fra paniksalg af Statsobligationer forsvinder. Men sive kan pundet godt fortsætte med. Især hvis de konservative fortsætter med "zombie economics".



10/10 2022 08:11 Vær-kritisk 4106841



Et godt skriv. Og herligt udtryk: zombie economics. Tak for den.



11/10 2022 17:10 bgadk 3106868



Zombie economics omfatter økonomiske teorier og ideer, som for længst er blevet afvist som værende forkert, men stadig kommer igen og igen i den offentlige debat eller som politiske forslag, uanset at der er ingen seriøse økonomer som mener de virker.

Udtrykket er ikke min opfindelse. Det er Paul Krugmans:

https://www.saxo.com/dk/arguing-with-zombies_paul-krugman_paperback_9780393541328



10/10 2022 09:17 CharlesPonzi321 7106843



Jeg mener nu, at den britiske økonomi er for svag til at de i længden kan holde den lange rente nede. Et er at presse den lange rente via QE (primært kortere obligationer), men direkte at købe de lange vil jeg mene er dømt til at fejle. Der kan printes indtil de ikke kan. Er tilliden til en valuta før forsvundet går det helt galt. Japan har kunnet grundet deres valutareserver, men det må også synge på sidste vers efterhånden. Inflationen tror jeg vil bide sig mere fast end vi tror, men falde igen vil den naurligvis, og det kan vel give fint bearmarket rally, når det sker.
Euroen er halveret mod chf over 25 år. Stærk mod sek, nok og gbp, men så heller ikke mere.



11/10 2022 18:12 bgadk 3106869



Faktisk er det ofte sådan, at jo svagere økonomien er, jo lavere vil renten blive.
I øvrigt så kan QE både være korte og lange obligationer, og BOE's indgreb er faktisk i den lange ende.
Ofte er det ikke så interessant at gribe ind i den korte ende, fordi markederne normalt selv finder ud af at følge centralbankens rente. Det er simpelthen for nemt at låne i centralbanken og derefter købe korte statsobligationer, så hvis der er en stor rente forskel så er det en stort set gratis "carry". Det først når man kommer ud på de lange løbetider, at man løber ind i usikkerhed, som gør at man løber en risiko ved at låne kort og investere i obligationer langt.

Renterne er helt under centralbankernes kontrol, så længe gælden er i egen valuta. Valuta kursen er dog fri, og det ER grænser for hvor meget den kan kontrolleres i opadgående retning for egen valuta, fordi man så skal handle i fremmed valuta som man ikke har ubegrænset af.
Men QE og valutakurs understøttelse er altså ikke noget som normalt hænger sammen.

Selv da kan centralbanker blive nervøse, som man så da den schweiziske central bank havde akkumuleret en enorm valuta reserve for at holde CHF nede. De kunne sagtes have fortsat (og burde nok), men de valgte at lade CHF flyde for ikke længere at skulle gribe ind.
Det var der mange som tabte en del penge på (dem som lånte i CHF for at få den laveste rente....).



12/10 2022 15:17 bgadk 2106899



Øhh, nu var det sådan at jeg forudsatte at BOE havde en bare en nogenlunde kompetent ledelse.

Det viste sig så ikke at holde stik. Hvor dybt kan England falde?

Nogle gange kan man selvfølgelig begå fejl, men her er der tale om FEJL!

Det som skete i går var at guvernøren for BOE, Andrew Bailey, udtalte at banken så alvorlige systemiske risici, og at derfor havde banken grebet ind.
Men at der nu kun var 3 dage tilbage af bankens indgriben, så hvis der var noget de havde brug for at gøre, så skulle de gøre det NU!

Citat:
"My message to the funds involved and all the firms is you've got three days left now. You've got to get this done."

Det blev til følgende overskrifter på Bloomberg terminalen:
*BOE'S BAILEY: SERIOUS RISK TO FINANCIAL STABILITY IN UK
*BOE'S BAILEY: MESSAGE TO FUNDS IS `YOU'VE GOT THREE DAYS LEFT'
*BOE'S BAILEY SAYS INTERVENTION IN MARKETS WILL BE TEMPORARY

Resultatet lod selvfølgelig ikke vente på sig:

SÆÆÆLG!!!! SÆLG ALLE ENGELSKE OBLIGATIONER NU!

Altså hvor dum og inkompetent kan man være?

Banken havde kun brugt ganske få midler på sine støtteopkøb, fordi de fleste markedsdeltagere forstod at der nu var lagt låg på uroen og de troede på banken.
Nu er den troværdighed væk, og jeg går ud fra at pengene strømmer ud af BOE fordi de må opkøbe pensionskassernes beholdninger af obligationer som de nu panik sælger...

Hvis det er niveauet for ledelse i England, så må de hellere søge optagelse i Irland - så får de også løst problemet med Nordirland på samme tid....



10/10 2022 09:07 Vær-kritisk 5106842



Overvåg, jeg er langt hen af vejen enig. Bevares, der vil nok en tid endnu komme grumme tal for inflation etc. Men alene pga inflationen i sig selv og hertil rentestigningerne, så er økonomien allerede bremset meget op, så jeg tror ikke det varer længe inden vi begynder at se en bedring på inflationsfronten. Således, den største usikkerhed, som jeg ser, findes lige nu mere på krigsfronten end på nøgletalsfronten.

Så vi burde være tæt på bunden, vil jeg tro. Snart går vi ind i en ny regnskabsssæson, og med opbremsningen så kan der komme nye ubehagelige overraskelser. Omvendt, der kan også komme positive overraskelser, fordi der allerede er priset meget elendighed ind i kurserne.




10/10 2022 11:46 DjengisCash 9106848



Vi er jo egentlig blot vidne til en normalisering af aktiemarkedet efter en periode, hvor ekstrem udpumpning af penge pressede priserne op, især på vækstaktier.

Men hvor bunden præcis ligger er svært at svare på, men tidspunktet er nok senere, end de fleste håber på. Mit bedste bud er indenfor et halvt år, og det bliver ikke en sylespids V-formation, men dæmpede fald/ småstigninger i en periode, fulgt at det lange seje træk med fokus på fundamentalt sund prissætning.

Set over en lang periode er aktier et godt inflations-hedge, da faldende aktiekurser altid var været midlertidige. Kontanter kan du være sikker på, at inflationen æder over tid.

Selskaber med styr på gælden og mange anlægsaktiver på balancen, vil være et godt og trygt sted at parkere sine penge, hvis ellers behovet for selskabets produkter forbliver intakt, fordi etablering af nye produktionsanlæg stiger voldsomt i pris. Så inflationen dæmper konkurrencen for den type virksomhed.

Udviklingen det sidste års tid bekræfter kun, at min forkærlighed for value-aktier, og frygt for aktier prissat på høj fremtidig indtjeningsvækst, ikke er så ringe endda.

Ligger selv med 65 procent aktier, 25 procent obligationer og 10 procent kontant lige nu.



10/10 2022 14:59 Vær-kritisk 5106852



Helt enig både mht til tidsperiode og at det bliver et laaaaaangt sejt træk op og ikke nogen quick fix V-shape recovery. Der vil dog nok komme et pænt hop, hvis Putin begynder at tale om fred, men lige nu ligner fred en by i Rusland.



11/10 2022 18:20 bgadk 4106870



Selv hvis der kommer en fredsaftale mellem Ukraine og Rusland, så vil Europa næppe genoptage energiimporten. Man kan bare ikke stole på Rusland, så den handel er slut indtil Rusland fuldstændigt ændrer politisk system og nedruster. Næppe noget som følger af en fredsslutning.



11/10 2022 19:06 Vær-kritisk 4106871



Tror nu heller ikke at jeg noget sted har antydet, at Europa vil eller bør genoptage energiimporten. Bestemt ikke. Rusland vil blive lagt på is på mange niveauer og der kommer de nok til at være i 10-20 år.

Men får vi reelle fredsforhandlinger så tror jeg helt sikkert at finansmarkederne vil reagere pænt positivt. Efter min bedste overbevisning, så relaterer den frygt, der er i markedet, sig nemlig ikke kun til økonomiske nøgletal, men også til krigsfronten. Nogle er simpelthen bange for at krigen vil sprede sig udover Ukraines grænser og derfor vil de af med, ja, alt. Og i et marked, hvor der ingen likviditet, ingen købere er, der skal der ikke meget til for at give kæmpe fald. Og heller ikke hvis vi ser mod Kina er der nogen trøst at finde. Også der eskaleres spændingerne. Ikke i økonomiske men i mere latrinære termer, ligegyldigt hvor man derhen lige nu, så er alt noget lort

Men iøvrigt, jeg er ikke helt enig meddig mht til Kina. Jeg tror ikke at de er imod Ruslands krig. Nok har de et lidt sælsomt, forbeholdent forhold til Rusland, men som jeg ser det, så er Kina en pænt tilfreds iagttager,, som med stor interesse følger med inog gerne lader Rusland teste Vestens beslutsomhed. Med Taiwan i tankerne så kan kina intet haveimod at Rusland trætter Vestens moral og krigsparathed udover at den udpiner os både økonomisk og militært.



11/10 2022 21:09 bgadk 3106873



Jeg ville bare pointere at selvom der selvfølgelig vil komme en kortvarig positiv reaktion på markederne af en fredsslutning, så vil Europas problem med dyr energi fortsætte mange år endnu, medmindre man ændrer energipolitikken radikalt, hvilket jeg ikke tror vil ske i tilstrækkelig grad.

Og det vil på mellemlang og lang sigt være en hæmsko for Europas økonomi og konkurrence kraft, uanset om der kommer en fredsslutning eller ej.

Det var det som var essensen i mit indlæg.



12/10 2022 05:43 Vær-kritisk 1106876



OK, så tror jeg faktisk vi er helt enige. Jeg har hele tiden ment, at der ikke var noget quick fix til vores energisituation, og at den vil ligge pres på Europa en rum tid endnu. Det sagt, så tror jeg dog det vil give en vis lettelse, hvis vi lige kommer igennem denne vinter. Så har vi et år mere til at forberede os til den næste....



11/10 2022 06:43 Vær-kritisk 2106856



Blot en lille tilføjelse. forresten, så jeg håber ved gud ikke at vi er vidne til en normalisering, idet vi jo taler om "normalisering by war"....hehe



TRÅDOVERSIGT