Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Ennogie tag Tyskland bæredygtighed og stor anerkendelse af...


108811 TommyBull 18/12 2022 18:04
9
Oversigt

Godaften

Prøver lige her ;−)

Har lavet en dansk oversættelse af nyheden jeg delte på linked in igår fra Ennogie Deutchland, som jeg finder ret interessant, da Ennogie bliver fremhævet som en god løsning både vedrørende bæredygtighed, funktionalitet samt overholdelse af budget.

God læselyst

I Heidelberg vil det ærværdige jernbanedepot snart stråle i ny pragt. Den fredede bygningsmasse fra 1927 skal over de næste år suppleres og gradvist udvikles til et moderne mødested for erhverv, kunst og kultur. Der skabes 18.000 m² lejeligt areal på et samlet areal på 1,6 hektar. Det centrale element bør være et bæredygtigt koncept, der bryder nye veje i renoveringen af ​​erhvervsejendomme. For at spare på ressourcerne og reducere energikrævende byggeprocesser er arkitekten afhængig af Ennogies solcelletag. I fremtiden vil der blive produceret grøn strøm på mere end 3.000 m² tagareal takket være den komplette tagløsning til solcelleanlæg. Det specielle ved det: Miljøbelastningen af ​​en klassisk tagbeklædning er helt elimineret med systemet fra Magdeburg-virksomheden Ennogie. Vi mødtes med Lars Reichart, den projektansvarlige arkitekt (AAg Loebner Schäfer Weber Freie Architekten BDA) bag projektet, og talte med ham om bæredygtig renovering.

Solardach Magazin: Hvilke mål forfølger du med dit energikoncept for renoveringen af ​​depotet i Heidelberg?

Lars Reichart: Vi er en del af Bahnstadt i Heidelberg. Bahnstadt er Europas største passivhuskvarter, der er bygget til dato og yderligere udvidet her i Heidelberg. Da vi har så gammel en grund her, blev byplanlæggere og bygherrer relativt hurtigt enige om at sige: Okay, vi skal også bygge et passivhus. Men nu ved vi, at eksisterende passivhuse altid er en vanskelig opgave, især når det kommer til verifikation.

Solardach Magazin: Så hvad adskiller dit projekt fra klassiske passivhuse?

Lars Reichart: Hele byggeprojektet tager udgangspunkt i aspektet bæredygtighed. I stedet for at bruge de sædvanlige certifikater, tilgange og beregninger som grundlag, som vi anser for at være meget overfladiske, ønskede vi at grave dybere. Og derfor blev der sammen med projektteamet gennemført en meget kompleks bygningssimulering, som i sidste ende også viser, hvor meget energi vi skal generere fra tagfladerne. Og i denne sammenhæng kom emnet økologisk balance og afbalanceringen af ​​grå energi ind i billedet og i sidste ende under modeordet tilstrækkelighed spørgsmålet: "Okay, hvad kan jeg undvære?"

Solardach Magazin: Og hvilken konklusion kom du til med hensyn til tilstrækkelighed?

Lars Reichart: Folk er meget hurtige til at sige: "Okay, jeg bygger et fladt tag her, der kommer med vandtætning og oven i det lægger jeg et solcelleanlæg, der producerer strøm, men ellers ikke har andre egenskaber eller funktioner for selve bygningen. ." Det er selvfølgelig meget mere oplagt at installere et solcelleanlæg, der også har tætningsfunktioner, det vil sige som fungerer integreret i bygningen. I den henseende var det meget tiltalende for os at sige i denne overordnede sammenhæng: "På den ene side kan jeg nu undvære ting som tag-vandtætning, forskalling og, og, og... som vi ellers ville have haft. at bygge." Derfor var det også muligt for os at holde os til budgettet på trods af andre planer til dato.

Vores mål var derfor at producere så meget strøm, som vi kan forbruge, når udvidelsen er færdig."
Solardach Magazin: Hvilke koncepter inden for tagintegrerede solcelleløsninger kom på tale for dig?

Lars Reichart: Bygningsintegration er selvfølgelig et meget stort emne i branchen, for vi arkitekter er altid meget glade, når bygningens udseende ikke ændres negativt af PV eller andre tilføjelser på taget. Vi var lidt overraskede over, hvor få sammenlignelige løsninger der er på det tyske marked. Mens vi gennemgik DETAIL (fagtidsskrift for arkitektur, red.anm.), så vi et system i Ennogies solcelletag, som vi virkelig kunne lide. Udover udseendet var vi også imponerede over, at systemet er meget gennemtænkt, især hvordan de sammenlåsende moduler danner det vandførende lag. I denne henseende var beslutningen om at bruge systemet meget let for os. Ud over de formelle og tekniske aspekter var det også muligt at overholde de generelle økonomiske betingelser.

Solardach Magazin: Hvad har ændret sig i planlægningen af ​​projektet som følge af den komplette tagløsning til solceller fra din partner Ennogie?

Lars Reichart: Vi var fundamentalt nødt til at afvige fra vores oprindelige planlægningstilgange, da vi tidligere havde planlagt indvendige tagarealer med omgivende brystværn. Men for os er det lidt nøglen til det overordnede koncept for bæredygtighed: "Byg så lidt du kan". Og med den solcelle komplette tagløsning fra Ennogie sparer vi på den klassiske tagbeklædning. Dette er et arbejdstrin, en omkostningsfaktor og en kilde til CO2, som vi kan undvære. I den forbindelse har vi udeladt lofterne for at skabe mere plads til montering af solcellemodulerne.

Solardach Magazin: Hvad er fordelene ved PV inden for ikke-beboelsesbygninger?

Lars Reichart: På den ene side har vi den store fordel, at vi har forbrugeren i hus, præcis samtidig med at det største udbytte kan forventes. På grund af de planlagte kulturanvendelser som koncertsale, øvelokaler og den tilknyttede gastronomi, kan den selvproducerede el også bruges i weekenden. Ellers ville vi også have mulighed for buffering, hvilket vi ikke har planlagt på nuværende tidspunkt. I sidste ende kan vi bruge en stor del af den el, der produceres selv, mens rene boligbyggerier skal være afhængige af batteriteknologi for at få så meget af deres strøm som muligt. Vores mål var derfor at producere så meget strøm, som vi kan forbruge, når systemet er fuldt udbygget. At skabe et særligt stort overskud var ikke udgangspunktet for vores beregning.



18/12 2022 18:09 TommyBull 5108812



Jeg undrer mig dog lidt over størrelsen på taget, de snakker i artiklen om 3000 kvm, men den børsmeddelse (14. Nov) jeg kan finde fra Ennogie taler om B2B ordre på 1675 kvm tage. Altså en forøgelse på næsten 80%....

De er måske blevet så begejstret for løsningen dernede, at de går helt amok?

Men spændende om de åbner op for yderligere B2B kunder i Tyskland ??



18/12 2022 19:23 TommyBull 7108813



Faktisk skriver de mere end 3000 kvm.......



19/12 2022 15:28 troldmanden 8108821



Godt spottet med forskellen på rapporterede m2 i børsmeddelelsen, og så dette dybdeborende interview af kunden og deres projekt. 1675m2 i Børsmeddelelsen, vs 3000m2(et sted står der mere end 3000m2) i interviewet.

Jeg har kontaktet Ennogie, for at høre lidt nærmere til de 1675m2, vs 3000m2 nævnt i interviewet med kunden. Men Ennogie kommenterer generelt kun på projekter/tal der er meldt ud via børs meddelelser, hvorfor jeg ikke kunne få konkret afklaring til mulige 3000m2 i alt.

Men i øvrigt, så er processen at opfølgningsordre til et konkret projekt, kun meldes ud via Børsmeddelelse, hvis opfølgningsordren overstiger Ennogies grænseværdi på 2 mio dkk

Så vi ved at projektet er på ca 3000m2, omkring 80% mere end allerede meldt ud tilbage i november.

Om de rent faktisk allerede har fået underskrift på opfølgningsordren, ved vi ikke da Ennogie ikke kommentere derpå. Men værdien af opfølgningsordren må være ret tæt på 2 mio dkk, hvorfor det ikke er sikkert vi får en ny børsmeddelelse. Men det er stadig ca 2 mio mere, end hvad markedet tidligere har kendt til. Og det er positivt. Så der må ligge godt 4 mio kr. i oms i 2023 fra dette ene projekt. Ca 4% af deres 2023 guidens i dette ene projekt.

I øvrigt er interviewet med arkitekt Lars Reichart fra Betriebswerk GmbH fyldt med interessante aspekter. Området hvor renoveringen skal ske, er åbenbart det sted i Europa hvor der er bygget flest passive huse.

Lars Reichart og hans team vælger at gå også meget mere i dybden end hvad eksisterende certificeringer ellers ligger op til. I DK kunne det være DGBN certificeringen som flere og flere nye projekter certificeres efter i DK. Men det tyske projekt vil endnu længere ned i bygningens samlede co2 aftryk til at bygge/renovere.

De havde fortaget nogle detaljerede beregninger på bygningens strømforbrug, og gik derefter ud at kiggede på solcelleløsninger. Standard løsningen med fladt tag og montere solceller ovenpå taget.

De begynder så en søgning hvor de finder Ennogie og andre mulige løsninger. Men de var overrasket over hvor få reelle BIPV løsninger/produkter der er på det tyske marked. Ennogie skiller sig hurtigt positivt ud fra mængden, og de begynder derefter en mere konkret vurdering af Ennogie tagløsning.

Lars Reichart fremhæver de blev imponeret over hvorledes alle de enkeltstående Ennogie komponenter var rigtig gennemtænkt. Herunder bla hvorledes de enkelte moduler monteres, og derved samtidig udgør en tæt ydre klimaskærm.

De ender med at vælge Ennogie som leverandør, fordi der overordnet skulle benyttes færre materialer end alm tag plus alm solceller ovenpå, og derved overordnet lavere iboende co2 aftryk per m2. Jeg læser også hans interview som at der er en cost reduktion ved Ennogie løsning vs deres oprindelige design.

Så alt i alt en oms på omkring 80% mere end markedet har haft kendskab til, og så det jeg nok finder endnu mere vigtigt. Et stort tysk projekt hvor det er arkitekterne der i deres research ende med at omdesigne og implementere Ennogie taget. Des flere arkitekter der opnår kendskab til Ennogies løsning, des flere ordre venter der ude i fremtiden.

Så rigtig godt spottet med interviewet på Ennogies Tyske website. Tak til Bull




TRÅDOVERSIGT