Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Aktier: 5 ting jeg bed mærke i, i slutningen af 2022


109143 ProInvestorNEWS 2/1 2023 07:47
8
Oversigt

Kommentar fra Per Hansen, Investeringsøkonom, Nordnet

Godt nytår!



Her er 5 ting som jeg har bemærket i slutningen af 2022



Nasdaq med store fald sluttede i lavpunkt

Det amerikanske Nasdaq Composite havde flere lokale lavpunkter i 2022. Indekset sluttede på det laveste niveau med et fald på 33 %. 2022 blev det værste aktieår meget længe. Var december præget af porteføljerengøring, og kan investorerne se frem til en frisk start?



Figur 1: Kursudvikling, Nasdaq Composite, 2022

Kilde.: Nordnet




2/1 2023 07:48 ProInvestorNEWS 5109144



Stærk slutspurt fik Vestas i kursmål

Vestas fik en fremragende årsafslutning. Selv om året bød på 3/3 nedjusteringer; en EBIT margin på minus 5 % (guidcance) og grønne investeringer, som ikke for alvor tog fart på trods af manglen på energi og i særdeleshed grøn energi, fik aktien et så betydelig comeback med en stigning på mere end 50 % fra lavpunktet. Det skyldes en kombination af flere ordrer med stigende salgspriser og håbet om en øget profitabilitet. Bliver 2023 præget af et ordrebonanza? Ikke kun i forhold til ordrer, hvor Vestas er den foretrukne leverandør, men også til annoncering af mange flere og nye ordrer? 10362 MW blev ordreindgangen i 2022, inklusive 3366 MW i Q4. Inklusive uannoncerede ordrer bringer det den samlede ordreindgang på tæt på 11 GW for 2022.



Figur 2: Kursudvikling, Vestas 2022

Kilde: Nordnet




2/1 2023 08:36 ProInvestorNEWS 3109149



Vestas/Sydbank: Ser ordrerekord i fjerde kvartal trods nytårsfuser

2/1 07:08

Årets sidste dag i 2022 bød ikke på nye ordreannonceringer fra Vestas, men det ændrer dog ikke ved, at ordreindgangen i november og i store dele af december har været opmuntrende.

Det vurderer aktieanalysechef Jacob Pedersen fra Sydbank, som venter, at vindmølleproducenten i fjerde kvartal vil have haft en rekordstor ordreindgang opgjort i euro.

- Nytårsboomet udeblev, men får vi ret i vores forventninger til prisudvikling og uannoncerede ordrer, ligner fjerde kvartal 2022 ny rekord i ordreindgangen målt i værdi i et enkelt kvartal, skriver Jacob Pedersen i en kommentar.

Vestas har i kvartalet annonceret 22 landvindordrer på i alt 3366 megawatt (MW). Herudover forventer Sydbank-analysechefen en uannonceret ordreindgang i kvartalet på cirka 1100 MW.

AUSTRALSK STORORDRE LØFTER INDTRYKKET

Samlet ser han dermed en ordreindgang i landvindforretningen på cirka 4500 MW i kvartalet, mens værdien af ordrerne skønnes at blive 5,1 mia. euro baseret på gennemsnitlige salgspriser på "høje" 1,13 mio. euro per MW.

- Vi noterer os, at en storordre fra Australien løfter indtrykket, men vi ser også flere ordrer fra USA - hvorfra vi bestemt også forventer os mere i 2023 og de kommende år, skriver Jacob Pedersen.

- Indtrykket fra Asien og Europa er mere dæmpet, men særligt i Europa må politikerne afhjælpe energikrisen. Vindkraft ligner en af løsningerne. Lige nu er det dog ikke til at se på ordreindgangen - men der må være forbedring på vej, tilføjer han.

Sydbank fastholder anbefalingen "køb" for Vestas-aktien. I et miljø med recession på dagsordenen i 2023 ligner Vestas ifølge analysechefen et selskab, "der kan trodse elendigheden og levere stigende ordreindgang, omsætningsfremgang og massiv forbedring af rentabiliteten."

AKTIEN ER IKKE BILLIG

- Aktien er ikke billig, men tendenserne vil holde investorerne interesserede, sideløbende med at en klart forbedret støtteordning i USA og presserende behov for lokal og grøn energiproduktion i Europa udfolder sig i tydeligere forbedringer af markedsbetingelserne, vurderer Jacob Pedersen.

Vestas-aktien sluttede 2022 med et fald fredag på 0,8 pct. til 202,10 kr., mens facit for året dermed blev en marginal stigning på 1,1 pct. Til sammenligning faldt det danske eliteindeks, C25, med 13,5 pct.

.\˙ MarketWire



2/1 2023 07:49 ProInvestorNEWS 3109145



Bang & Olufsen nedjusterede ikke

Bang og Olufsen nedjusterede ikke. Julesalget er vigtigt for B&O og salget i den periode gør forskellen mellem et fornuftigt/dårligt år. Kina og USA er vigtige markeder, men Europa fylder mest. Det er formentlig her hvor den økonomiske udvikling vil være mest under pres. Den manglende nedjustering er opløftende for investorerne. De kommende kvartaler bliver stadig vanskelige, men en fastholdelse af forventningerne om en omsætningsvækst i lokale valutaer på minus 4 til plus 5 %; en EBIT margin på minus 2 % til plus 3 % samt et negativt cash flow å 50-100 mio. er trods alt opløftende. Guidance har været meget forsigtig, og det har formentlig været medudslagsgivende for at B&O ikke indtil videre har nedjusteret forventningerne. Investorerne er dog stadig nervøse for at der senere kan komme en nedjustering. Det vidner kursudviklingen på minus 70 % i 2022 om. Det har sendt aktien helt ned og tilbage til tiden med den sidste kapitalrejsning i 2020.



Figur 3: Kursudvikling, Bang & Olufsen 2022

Kilde: Nordnet




2/1 2023 07:50 ProInvestorNEWS 5109146



Tesla aktien skåret i 1/3 dele men stadig meget værdifuld

Tesla mistede 65 % af sin aktieværdi i 2022, men ultimo året er selskabet stadig mere end dobbelt så meget værd, som Daimler (Mercedes), Volkswagen og BMW - tilsammen. Nedturen har været meget markant, men mange investorer forbliver optimistiske om fremtiden. I dag kommer der salgstal for 4. kvartal. Forventningerne lyder på ca. 425.000. Kan Tesla indfri forventningerne?



Figur 4: Kursudvikling, Tesla, Mercedes-Benz, Volkswagen, BMW, 2022

Kilde: Nordnet




2/1 2023 08:14 VærKritisk 6109148



Mere værd end Daimler, Volkswagen og BMW - tilsammen!!! Det synes jeg siger alt. Det holder ikke. Tesla har i årevis haft det enormt nemt, fordi de etablerede bilselskaber ikke rigtig ville omstillingen og bare overlod el-markedet dermed til Tesla, næsten som monopol.

Men nu kommer alle da andre buldrende - og det på en gang. Men igen, som jeg ser det er der noget meme-aktie over Tesla, så den kan og vil nok tage nogle vilde hop både op og ned, men jeg tror simpelthen ikke på at den når tidligere tiders højde. Jeg vil selv hellere netop købe Volkswagen og BMW. Måske de ikke vil stige så meget og så vildt, til gengæld burde faren for vilde fald også være betydeligt mindre.



2/1 2023 13:32 DjengisCash 4109153



Helt enig, selvom Tesla er faldet 70 procent fra toppen, så er den stadig "rasende dyr". Men det siger jo bare noget om den hype og fankult, der har været omkring Elon Musk.

Nøgternt bedømt burde kursen på Tesla være omkring 30. Alt herudover må tilskrives den innovationskraft Elon Musk måtte have tilbage.



2/1 2023 15:04 VærKritisk 5109157



Jeg husker ikke hvem, men en af de faste skribenter antydede på et tidspunkt overfor mig, at Tesla på ingen måde alene er et produkt af Musks innovationskraft, men at der er andre personer omkring ham, som fortjener at få en del af æren. Jeg kender ikke nok til Tesla til at kunne bedømme det, men nu får han i al fald muligheden for at vise, hvor genial han i virkeligheden er, når han skal genrejse både firma og aktie.

Jeg går gerne med til at kalde Musk for en meget visionær forretningsmand. Man at se hans barnlige opførsel omkring Twitter som et udslag af genial virksomhedsledelse, den køber jeg ganske enkelt ikke; det er i mine øjne Kejserens Nye Klæder om igen.

Jeg synes aktien er for dyr. Og jeg vil ikke til at betale en merpris for nogen aktie fordi der indgår et element af persondyrkelse i det, hvis jeg på nogen måde kan undgå det. Jeg handler i aktier, ikke i afguds eller personerdyrkelse. Jeg har lidt BMW og VW og skal jeg have flere i biler, så kommer der nok 15 selskaber ind før Tesla.



2/1 2023 16:38 DjengisCash 3109162



Jeg har ikke haft bilaktier siden Daimler blev solgt. Jeg gider ikke det med udbytteskatten i Tyskland, eller andre lande for den sags skyld, hvor man selv skal stå refusionen for at undgå dobbelt beskatning.

Men jeg overvejer Fisker Inc, hvor min gamle skolekammerat Henrik Fisker ejer 51 procent selv.
Imod taler, at det bliver lidt for personligt.



2/1 2023 17:48 VærKritisk 4109163



Jeg begyndte at interessere mig for bilaktier, da der var tale om Porsche på aktier. Men så læste jeg en artikel i Financial Times, hvor jeg blev fuldstændig skeløjet af at læse om krydsejerskaber og personsammenfald, med alt hvad det indebærer af mulige interessekonflikter. Så jeg droppede Porsche og købte andre biler, og det er gået fint.

Nu springer jeg lige i det. Noget tid siden jeg solgte det sidste, men du har vel stadig lidt Norden? Måske det har været nævnt men jeg har ikke læst om det, men ellers har jeg lige hørt noget sladder, nemlig at maersk tankers pga dårlig performance angiveligt skulle have mistet omkring 70 skibe fra deres pool. Vildt. Ca 30 af disse skulle være gået til Norden. Jeg har igennem lang tid hørt de frygteligste ting inde fra Marrsk Tankers og det har længe været mit indtryk at de kommercielt har haft fokus det helt forkerte sted. På den konto er jeg egentlig ikke overrasket. Men Pinligt de må fyre befragtere og miste så mange skibe mens tankmarkedet oplever sin vildeste tid. Som jeg hører og fortolker jungletrommerne så kan nok forventes mere dårligt nyt fra maersk tankers den kommende tid. Men så længe det udløser flere opjusteringer fra Norden, så kan du jo godt være glad....hehe



2/1 2023 18:22 DjengisCash 4109164



Tak for staldtip :−)

Generelt får vi jo ikke så meget at vide om Mærsk Tankers, da de ikke er børsnoteret, men ejes af holdingselskabet. Hvad det du skriver betyder for bundlinjen kan være svært at vurdere, men det lader da til, at DS Norden lykkes meget bedre med en "Light asset-model".

Jeg har været on/of i DS Norden siden før finanskrisen, så jeg ved, at der kan være meget lange perioder uden indtjening i den branche. Hvornår den nuværende fest slutter er svært at vide, men på et tidspunkt stopper musikken og fadølsanlægget lukkes.

Jeg supplerede på dykket midt november i kurs 332, men har reduceret igen i dag. Nyt skatteår, du ved.

De tilbageværende udgør 5 procent af porteføljen.

Yderligere staldtips modtages gerne :−)






2/1 2023 19:07 VærKritisk 4109165



Sammenlignet med Norden, Torm og feks hafnia så performer maersk tankers ikke ret godt. Jeg har venner som har arbejdet der og som nærmest flygtede fordi det var skørt det de lavede. Men jeg kender stadig et par stykker derinde, og en af dem tror ligefrem at de vil blive solgt fra i løbet af få år, hvis ikke der sker noget drastisk.

Tank er bust eller boost. Det er enten eller, enig. Lige nu ser vækstmulighederne i verden ikke alt for lyse ud, dvs her og nu, og alligevel er raterne lige nu skyhøje pga krig, lukning af raffinaderier osv osv. Mange steder er nok allerede i recession, hvilket på sin vis burde reducere truslerne mod tankmarkedet. Og da rentetoppen burde være indenfor rækkevidde, så bør en eventuel trussel mod markedet kun gælde i en afgrænset periode inden vi igen kan begynde at tale om forbedrede vlkstmuligheder i verden. Jeg har reduceret meget i , med dejligstor gevinst, omend jeg dog forleden igen begyndte at købe lidt Torm. Jeg tør godt holde det jeg har. Men jeg er ikke forelsket i mine aktier, og de vil udentøven blive solgt, hvis der kommer nye trusler. Men jeg vil godt lige have februar med, for at se om de sanktioner der kommer der, eventuel vil give højere rater.

Jeg gad nok vide, hvornår vi skal i bulk? Jeg er fristet, men jeg kan stadig ikke få øje på en konkret grund til at det er nu man skal gå ind?



2/1 2023 20:16 DjengisCash 3109179



Et eller andet siger mig, at det er forholdet mellem nybygning og skrotning af tonnage, der er den måske vigtigste parameter, når det kommer til rateniveauet.

Og de næste par år skulle tilgangen af både bulk og tank være beskeden, da værfterne er fuldt beskæftiget med bygning af containerskibe.

Op til finanskrisen var rateniveauet i bulk ekstremt højt, så der blev bestilt ny tonnage i et historisk højt niveau. Den tonnage er vel efterhånden ved at være godt slidt og moden til skrotning, så med begrænset tilgang af tonnage og økonomisk opsving i 2024, så er det vel her, at den gyldne periode for bulk vil komme i et par år eller tre.



2/1 2023 21:22 VærKritisk 3109182



Enig. Og mht bulk så tror jeg også det bliver meget afgørende, hvad der sker i Kina.

Når Kina er kommet forbi covidtoppen og resten af verden forbi rentetoppen, så burde vi se vækst igen. Men jeg tror ikke vi kommer til at se de samme imponerende vækstrater i Kina som førhen, idet en stor del af deres vækst var drevet af en vildt overdreven aktivitet på ejendomsmarkedet. Det ejendomsmarked kommer nok at stene yderligere nogle år, hvilket ikke er så godt for bulk. Men den lave nybygningsaktivitet burde så bidrage til at sikre at bunden ikke ryger helt ud af markedet, selv om det lige nu ikke virker som om at der er meget at sejle med. Oveni covid så har vi kinesisk nytår lige om snart, så vi kommer nok ikke tilst se så megen fremgang den nærmeste fremtid.



2/1 2023 07:51 ProInvestorNEWS 4109147



Følger Jyske Bank/Danske efter med en positiv 2022 præcisering?

Sydbank leverede mange opjusteringer i 2. halvdel af 2022. Det skyldes de stigende renter, et stort indlånsoverskud, stærk kreditbog, øget forretningsomfang, "Coronaefterfinansiering", m.v. men først og fremmest effekten af de stigende renters indflydelse på nettorenteindtægterne. Den seneste opjustering kom 22/12 tæt på jul. Når Jyske Bank og Danske Bank summarisk har fået et overblik over den økonomiske udvikling og hvordan året sluttede; det får de formentlig i løbet af årets første uge eller så: Kommer der også en positiv præcisering af forventningerne her?



Figur 5: Kursudvikling, Sydbank, Jyske Bank, Danske Bank, 2022

Kilde: Nordnet




2/1 2023 14:19 TheNote 3109155



Efteråret var faktisk præget af en vis optimisme. Så fik vi lidt rente/inflations-fnidder primo december, hvilket fik markedet til at gå helt amok, nok i en kombi af portefølgerengøring, skattesalg og profittagning.

Spørgsmålet er om ikke den voldsomme nedtur reelt var det "flush-out" vi har gået og ventet på ?

Og måske ER .. markedet nu egentlig er igang med den horisontale konsolidering inden det for alvor tager lavere inflation og degressive rentestigninger til sig ISÆR hvis vi antager at markedet kigger ½ år frem.

Så ER .. det jo faktisk nu tingene stille og roligt (volatilt) skal til at vende opad rent kursmæssigt.

Lad os krydse fingre for det !

mvh

:−)



2/1 2023 15:44 bgadk 4109161



Jeg vil mere sige, at nu er angsten for inflation og delvist frygten for højere renter forbi, nu drejer det sig om hvor dyb recessionen bliver og om der er noget som kollapser.
Og så selvfølgelig en underliggende nervøsitet over at der er krig i Europa og at den kan eskalere på under 24 timer.



2/1 2023 20:36 vestasfan 1109180



Ja det er lige det. En anden stor ekspert, Lau Svenssen, har solgt sine to bankaktier, han tror sektoren vil løbe ind i problemer med konkurser.. Sådan er der så meget.



3/1 2023 10:36 TheNote 2109198



TA mæssigt er en stor del af markedet ved at "flade ud". Hvis du tjekker uge-macd på dine aktier vil du typisk se at en pæn del af dem på uge-chartet befinder sig UNDER ma 200. Så kan nogle stadig være lidt på vej ned, andre under vending og andre faktisk på vej op.

Det antyder at markedet er igang med en fhv. horisontal konsolidering. Råvare priserne styrtdykker pt. på mange områder så der KAN være en forklaring. Naturligvis ikke på de pt. mest efterspurgte, f.eks til el-biler.

Jeg har ikke en facitliste så hvorvidt det holder ? Men det er bestemt værd at hold øje med.

Tjek uge-macd for din aktie/branche. Så får du en vejviser !

Når så uge-macd begynder at "slappe af" kan man typisk se om dags-macd er i færd med at trække uge-macd op eller .... Og det er DER rigtig mange aktier er pt.

Lige pt. ligner det et lille lys for enden af tunnellen. :−)

Mvh



TRÅDOVERSIGT