Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Aktier: Kan investorerne blæse og have mel i munden samtidig


110646 ProInvestorNEWS 20/2 2023 07:38
4
Oversigt

Kommentar fra Per Hansen, Investeringsøkonom, Nordnet

Investorerne er forventningsfulde, men går bedre vækst hånd i hånd med højere rente og ditto aktiekurser i en længere periode?


Investorernes aktiehumør er rigtig godt

De seneste amerikanske og europæiske nøgletal samt forventninger om at den kinesiske genåbning vil booste væksten, har gjort en europæisk og amerikansk recession mindre sandsynlig. For Europas vedkommende spiller langt lavere gaspriser en stor rolle for privatforbruget.

Investorerne har reageret. Inflowet fra private investorer i aktiefonde er steget markant i 2023, som slet ikke er til kende igen efter 2022 nedturen.

At optimismen er til at tage og føle på, fremgår bl.a. af "Fear and Greed" fra CNN, som er afbildet i figur 1. Pilen peger på højt humør; står aktuelt på tærsklen mellem "grådighed" og er måske på vej ind i det "ekstreme".

I forhold til samme periode sidste år er der tale om en meget stor ændring.

Her var værdien på 32 og investorernes humør kunne bedst beskrives som resignerende med en værdi som var i "frygtsom" og med en bias ned mod "meget frygtsom".

Bedre nøgletal og et arbejdsmarked, som viser meget stor økonomisk modstandsdygtighed, har fået investorerne til at håbe på, at vi er i et Guldlok scenarie. Tilstrækkelig vækst til at økonomien ikke kommer på frysepunktet, men samtidig svagt ned til at trække inflationen ned mod det ønskede niveau på 2 % mod slutningen af året.

Bedre væksttal og en inflation, som viser sig lidt mere genstridig at få ned, (senest januartal, som viste årsstigningstakt på 6, 4 % mod forventet 6,2 %), har fået renterne til at stige.

Aktuelt er den 10 årige amerikanske rente i overkanten af 3,8 % med en markedsrente på 5 % for 6-12 måneder segmentet.

Det vil kun være naturligt, hvis cocktaileffekten af høj optimisme, stigende renter og i det mindste frygten for at renterne vil forblive meget høje i hovedparten af 2023, skaber en skrøbelig aktiesituation.

Det betyder ikke, at aktierne nødvendigvis falder markant på kort sigt, men det betyder, at risikoen for en større bevægelse ved en "lidt mindre hændelse" er større end blot noget man skal negligere.

Lidt kontanter skader formentlig ikke

Hvis stemningen går fra optimisme til overoptimisme, vil det kun være naturligt, hvis investorerne drosler ned for deres aktieeksponering. Ikke kun fordi risikoen for en større korrektion bliver stor, men også fordi der under alle omstændigheder formentlig vil komme til at mangle brændstof til yderligere optur. Det virker legitimt, hvis investorerne holder nogle kontanter klar til at udnytte de usikkerheder, som er realistiske i den kommende tid.


Figur 1: Fear and Greed

Kilde: https://edition.cnn.com/markets/fear-and-greed




20/2 2023 07:39 ProInvestorNEWS 3110647



Figur 2: USA rentekurve/rentestruktur

Kilde: https://www.ustreasuryyieldcurve.com/




TRÅDOVERSIGT