Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Kan aktieafkast konkurrere med høje obligationsafkast


110891 ProInvestorNEWS 27/2 2023 08:57
4
Oversigt

Kommentar fra Per Hansen, Investeringsøkonom, Nordnet

Aktierne er begyndt at vakle lidt igen og det Guldlok scenarie, som blev nævnt indtil for lidt over 1 uge siden er igen blevet lidt mere fraværende. Er lidt over 5 % i garanteret* amerikansk afkast bedre og mere attraktivt end muligheder og risici i aktiemarkedet?


For lidt over 1 uge siden var aktierne stigende og "Guldlok" scenariet havde stadig sin aktuelle plads og position hos investorerne.

De seneste uger har den opfattelse bevæget sig lidt

Nøgletallene er stadig mere end blot fornuftige og de seneste inflationstal giver ikke anledning til forvente, at prisstigningstakten meget hurtigt aftager ned til et niveau hvor Federal Reserve 1)vil erklære inlflationsudfordringerne besejret 2)hævde at renterne med sikkerhed er toppet 3)giver basis for at forvente et fald i de korte renter indenfor det kommende kvartal eller så.

Tværtimod har de helt korte renter igen været stigende og fredag nåede 6-12 måneders renten over 5 %.

Stigningerne i de korte renter har trukket de lange renter med op og aktuelt og i sidste uge sluttede den 10 årige amerikanske rente lige under 4 % (3,94 % mandag), som det fremgår af figur 1

For investorerne skaber aktieusikkerhed og udsigten til et *sikkert renteafkast på over 5 % for det kommende år et dilemma.
D
et er på den ene side fristende at reducere sin aktierisiko absolut set og i porteføljesammenhæng og drage fordel af de *sikre 5 %.
P
å den anden side ved vi af erfaring, at man ikke får et sikkert varsel om, at og når aktierne er klar til at stikke af. 5 % på 1 år kan være indhentet af aktiemarkedet på et par dage.

I figur 2 fremgår udviklingen i 3 måneders renteafkast i forhold til det direkte afkast for S&P 500 selskaberne med data meget langt tilbage.

Det som interesserer investorerne i den relation er formentlig 1)det absolutte renteafkast. 2)Realrenten. 3)Det relative forhold mellem det *sikre afkast og det direkte afkast i S&P 500. 4)Det forventede aktieafkast.

Det er naturligt hvis porteføljeinvestorer og også de som plejer først og fremmest at investere i aktier, skeler til de *sikre 5 % og tænker, at det er fristende at gå i skjul for den usikkerhed, som kun er naturlig.

Prisfastsættelsen på aktier er ikke specielt lav; usikkerheden er til at få øje på: Kommer der en recession eller ej; hvor meget kan det kommet til at påvirke indtjeningsforventningerne med og hvordan vil aktierne i givet fald reagere på det i form af en given prisfastsættelse?



Usikkerhed består de kommende måneder

Økonomien har klaret sig bedre end frygtet på nuværende tidspunkt og udsigterne for resten af 2023 er bedre end frygtet. De kommende måneder vil investorerne forsøge at blive klogere på økonomien og udsigterne, og hvor fristende det er at parkere sine penge *sikkert. De europæiske renter er langt lavere end de amerikanske, men også her er dilemmaet til at få øje på.



Figur 1: USA rentekurve per 24/2 2023

Kilde: https://www.ustreasuryyieldcurve.com/




27/2 2023 08:57 ProInvestorNEWS 5110892



Figur 2: Udviklingen i 3 måneders USA obligation vs direkte afkast for S&P 500

Kilde: https://www.yardeni.com/pub/dividends.pdf




27/2 2023 19:55 Arne A 3110921



"For investorerne skaber aktieusikkerhed og udsigten til et sikkert renteafkast på over 5 % for det kommende år et dilemma"
Nej, overhovedet ikke. Der er intet dilemma. Hold jer til aktierne og brug en tidshorisont på nogle år og spar kurtagen til mæglerne.



28/2 2023 07:57 ProInvestorNEWS 3110947



USA: Morgan Stanley advarer igen mod aktier

28/2 06:34

Den amerikanske investeringsbank Morgan Stanley advarer atter en gang om, at de kursstigninger, som aktierne i USA har oplevet siden den seneste bund i oktober, vil være kortvarige. Her i marts vil modvinden for aktier nemlig tage til i marts.

Det skriver Bloomberg News.

- Da det er vores opfattelse, at indtjeningsrecessionen langt fra er ovre, mener vi, at marts er en måned med høj risiko for endnu en tur nedad for aktier, hedder det i en kommentar fra chefstrateg Mike Wilson, der forrige weekend også advarede om, at aktieinvestorerne med de seneste måneders kursstigningerne havde bevæget sig op i "dødszonen" på Mount Everest uden ekstra ilt.

De amerikanske aktier er ganske vist bakket gennem februar og er nu i plus med 3,8 pct. siden nytår mod en fremgang i starten af februar på næsten 9,0 pct., men aktierne målt på S&P 500 er stadig mere end 11 pct. højere end bunden i oktober, selv om indekset på et tidspunkt faktisk var oppe med 17 pct.

Mike Wilson, der i slutningen af 2021 var en af få strateger, som advarede om en nedtur for markeder i 2022, bemærker, at stigningen er kommet samtidig med, at analytikerne på Wall Street har tilpasset deres indtjeningsforventninger for selskaberne til en flad udvikling. Men det er ofte det, som sker, inden en nedadgående trend genoptages.

- Aktier har det med at finde ud af det en måned før og derfor falde, og denne cyklus har illustreret dette mønster perfekt.

Fremgangen i aktierne siden oktober har været udløst af en forventning om, at den amerikanske centralbank senere i år ville dreje sin rentebane rundt og begynde at sænke sin rente, men den spekulation er dog blevet punkteret en del gennem februar, efterhånden som meget stærke nøgletal er blevet lagt frem.

Med til at løfte aktierne har desuden været nogle tekniske faktorer, da markedet blandt andet er brudt over sit eget 200 dages glidende gennemsnit.

- Vi tror, denne kursfremgang er en bulltrap, men anerkender, at hvis disse niveauer kan holde, kan aktiemarkedet opleve en sidste fremgang, inden vi til fulde indregner tilbagegangen i indtjeningerne.

Mike Wilson og Morgan Stanley har tidligere spået, at S&P 500 i løbet af foråret kan nå ned i 3000 indekspoint - et fald på knap 25 pct. fra mandagens niveau.

.\˙ MarketWire



1/3 2023 01:52 PMPirate2 2110981



Selv tør jeg ikke investere i obligationer i øjeblikket. Netto er jeg short obligationer p.g.a. et fastforrentet obligationslån i huset jeg bor i.

Der er i øjeblikket stor usikkerhed omkring den fremtidige rente. Mange håber/forventer at den vil falde tilbage og "normaliseres" på et langt lavere niveau.

Men hvad er en "normal" rente? Mange vil mene en rente i retning af, hvad vi havde efter finanskrisen og indtil for nyligt er normalt. Her må jeg opponere, og påpege, at renten har været usædvanligt lav efter finanskrisen og indtil for nyligt. Vi har tidligere set en langt højere rente i årtier, og det er efter min mening ikke usandsynligt, at vi vil se det igen.

Hvis inflationen fortsætter med at være høj vil renten fortsætte med at være høj. Jeg ser også en risiko for, at renten stiger yderligere.

Det "sikre" 5 procent afkast der nævnes er ikke så sikkert: Med den nuværende inflation er det et sikkert tab i købeevne. Og stiger renten, hvad jeg ikke finder usandsynligt, vil kurserne på obligationerne falde yderligere, så det "sikre" afkast kan ende med at blive et tab.

Her kunne aktier være et bedre alternativ, men vi må huske på, at højere renter vil være skidt for virksomheder der har lånt mange penge. Det er efter min mening lidt overset i øjeblikket, men noget der kommer til at ramme mange virksomheder.

Selv kigger jeg i øjeblikket meget på virksomhedernes kapitalstruktur før jeg investerer i aktier. Aktierne for solide virksomheder med lav gæld vil efter min mening performe meget bedre end mere forgældede virksomheder det næste års tid.



5/3 2023 09:34 ProInvestorNEWS 1111077






TRÅDOVERSIGT