Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Aktier: investornervøsitet forud for amerikansk jobrapport


111230 ProInvestorNEWS 10/3 2023 08:48
4
Oversigt

Kommentar fra Per Hansen, Investeringsøkonom Nordnet

Risikoen fik igen (over)tag hos investorerne torsdag, da et udsalg af tech-banker trak hele sektoren og aktiemarkedet med ned. Fredag venter jobrapporten og investorerne skal håbe på et kølende jobmarked

Torsdag fik investorerne sig en risikopåmindelse i det amerikanske aktiemarked

Nedturen var bredt funderet

Den var koncentreret i banksektoren, hvor en kapitaludvidelse på 2 mia. USD i SVB Financial fik investorerne til at panikke og efter 60 % nedtur, er 2 mia. lige pludselig 1/3 af markedsværdien i udstedelse

Samtidig med SVB nedturen, var der også kritiske analytikerrøster om at de amerikanske banker går en udfordrende tid i møde. På den ene side lyder det meget mærkeligt. Renterne er tårnhøje, og det bør være godt for rentemarginalen. Samtidig er der 3 forhold, som trækker ned: Løninflation, stigende tabsrisiko og frygt for at amerikanerne bruger deres kreditkort mindre, som USA banker, i modsætning til i Danmark, tjener gode penge på.

Faldet i bankerne trak hele aktiemarkedet med ned. Eksempelvis faldt Tesla med 5 % og Nasdaq med 2 %

Fredag er der nøgletalsspænding, når jobrapporten bliver annonceret

Forventningerne lyder på en stigning i nye jobs på 225.000. Højeste bud er 271.000

Arbejdsløsheden forventes at være på 3,4 %. Stigningen i lønningerne på månedsbasis/årsbasis forventes at være på 0,4/4,8 % respektivt

Konsensustal vil formentlig berolige investorerne

Sidste måneds jobrapport sprængte rammer og forventningerne med 517.000 nye jobs. Det var langt mere end forventet. Hvis tallene kommer ind som forventet, jævnfør ovenstående, er der en god mulighed for at investorerne kortsigtet vil kunne ånde lidt lettere, fordi


225.000 er et højt tal, men alligevel "håndterbart"

Lønningerne har over de seneste kvartaler vist en lavere stigningstakt end inflationen. På den ene side betyder det reallønsfald for medarbejderne. Samtidig viser det, at lønudviklingen ikke accelerer og puster yderligere til inflationen.

Efter torsdagens nedtur er investorerne advaret og en vis skuffelse kan være indpriset.

Fredag starter med dansk aktienedtur

Torsdagens amerikanske aktienedtur kan ikke undgås at få en negativ indflydelse på fredagens danske handelsstart. Kursfald på op til 1 % på indeksniveau, vil ikke være urealistisk



10/3 2023 12:21 VærKritisk 4111242



Hvor gamle er sådanne forventningsdata egentlig? Og bliver de løbende korrigeret?

Nok er 225.000 et højt tal isoleret set. Men er det også et højt tal stillet overfor sidste måneds massive 517.000?

Jeg undrer mig over at forventningerne ikke er højere, når det seneste tal nu var så voldsomt. Der er jo næsten bestilt en skuffelse. Eller er der? Hvad nu hvis tallet bliver 300.000. Jo, så er det over konsensus, hvilket er noget skidt. Men i forhold til 517.000 så vil der dog være tale om et betydeligt fald?



10/3 2023 17:36 Aps invest 5111250



Tænker jeg også....Hvis tallet var helt nede omkring 200k, så havde FED nok strammet for voldsomt, og så stod vi nok overfor en dyb recession? Tallet er faldet pænt, og viser vel at stramningen er tilpas. Men i et så nervøst marked er alt jo noget skidt :) lad os se hvordan dagen ender derovre :)



10/3 2023 18:17 vestasfan 6111251



Jeg undrer mig til stadighed over diskrepansen mellem disse nye jobs og inflation. Verden har helvedes travlt med den grønne omstilling og våbenindustrien har kronede dage - det generere nye arbejdspladser, som er eksploderet i forhold til tidligere. Postpandemi og eftervirkningerne fra disse er stadig et tema. Hvordan det kan overraske Powell og company, at beskæftigelsen m.v. er stigende, er mig en gåde. Det her er blot en korrektion som er sund, fra tiden med negative renter og dermed en overophedet økonomi. Dette her er et normalbillede,



11/3 2023 09:05 ProInvestorNEWS 1111258



Renter dykker og aktier stiger efter glohed amerikansk jobrapport

10/3 14:49

Det amerikanske jobmarked er fortsat glohedt med flere i arbejde, mens arbejdsløsheden dog stiger en smule og timelønningerne stiger mindre end ventet.

Samlet reagerer investorerne ved at sende renterne ned, mens aktierne stiger fredag eftermiddag efter offentliggørelsen af den amerikanske jobrapport klokken 14.30 dansk tid.

Herhjemme ligger C25-indekset med et minus på 1,3 pct. mod et fald på 1,5 pct. kort før rapporten. Samtidig stiger futures for de amerikanske aktier, der alle lå i rødt forud for offentliggørelsen, fremgår det af Bloomberg. Futuren for det brede S&P 500-indeks ligger efter offentliggørelsen med en stigning på 0,3 pct. mod et fald på 0,3 pct. forinden.

På obligationsmarkedet er renten på den ti-årige amerikanske statsobligation dykket til 3,77 pct. fra 3,81 pct. lige inden offentliggørelsen.

Samtidig er renten på den to-årige amerikanske statsobligation faldet til 4,68 pct. fra 4,80 pct.

Herhjemme reagerer obligationsmarkedet afdæmpet, og renten på den ledende ti-årige danske statsobligation er faldet til 2,68 pct. fra 2,70 pct.

Også den amerikanske dollar påvirkes af rapporten og svækkes, så der går 1,0635 dollar på en euro efter jobtallene mod 1,0589 dollar umiddelbart inden.

Den amerikanske beskæftigelsesrapport viser, at beskæftigelsen uden for landbruget voksede med 311.000 personer i februar. Det var dermed stærkere end ventet, da der blandt økonomerne var forudset en stigning på 225.000 personer ifølge et estimat indsamlet af Bloomberg News.

Trods den større jobskabelse end ventet steg arbejdsløsheden til 3,6 pct. fra 3,4 pct. Økonomerne havde ventet en uændret arbejdsløshed på 3,4 pct.

De gennemsnitlige lønstigninger, som der på grund af inflationsbekymringerne også er stor opmærksomhed om, viste en stigning på 4,6 pct. på årsbasis mod ventet 4,7 pct. og 4,4 pct. måneden før.

.\˙ MarketWire



11/3 2023 09:06 ProInvestorNEWS 2111259



USA/økonomer: Stærke jobtal taler for større renteløft

10/3 14:49

Den amerikanske jobrapport for februar vidner om et stærkere arbejdsmarked end ventet, og det øger sandsynligheden for, at den amerikansk centralbank, Federal Reserve, vil tage et større renteløft på sit møde 21-22. marts.

Det vurderer Frederik Engholm, der er chefstrateg hos Nykredits Markets, i en kommentar.

- Det bomstærke arbejdsmarked, som bidrager til, at inflationen kun falder trægt tilbage, er den primære årsag til, at Federal Reserve nu overvejer om størrelsen på renteforhøjelserne igen skal skrues op til et halvt procentpoint fra et kvart i februar. Det udtrykte centralbankchef, Jerome Powell, ret klart midt på ugen. I det hele taget styrer centralbanken nu tydeligvis mod et højere renteniveau end for bare 2-3 måneder siden, skriver Frederik Engholm.

Der blev i februar skabt 311.000 nye job uden for landbruget, mens der blandt analytikerne var ventet 215.000 nye stillinger. Der var dog tale om et markant fald fra måneden forinden, hvor tallet lød på 504.000

- Isoleret set så taler dagens jobtal, som stadig ligger meget højt, om noget for, at centralbanken tager et større renteskridt på sit møde i næste uge, lyder det videre fra chefstrategen.

Der er dog også små lyspunkter i fredagens jobrapport.

Arbejdsløsheden steg en tand, mens timelønningerne viste en "afdæmpet udvikling" og steg 0,2 pct. på månedsbasis.

- Det sidste er trods alt en formildende omstændighed for Federal Reserv, vurderer Frederik Engholm.

Hos Sydbank kalder cheføkonom Søren Kristensen dagens tal for "en blandet pose bolsjer".

- Efter sidste måneds overdrevent stærke fremgang på arbejdsmarkedet, så kommer vi dog lidt ned på jorden i februar, hvor udviklingen var mere normal, men dog alligevel overordentlig stærk, skriver Søren Kristensen.

Det fortsat stærke jobmarked gør det sværere at få bugt med inflationen og øger samtidig risikoen for, at der igen kommer gang i lønstigningerne.

- Vi ser dog små rentefald og dollarsvækkelse, da lønstigningerne ikke er helt så høje som ventet og arbejdsløsheden kravler en spids op. Det er derfor også fortsat på vippen, hvor meget den amerikanske forbundsbank vil hæve renten med på rentemødet senere i marts. Her bliver næste uges amerikanske inflationstal altafgørende, skriver Sydbanks cheføkonom.

.\˙ MarketWire



TRÅDOVERSIGT