Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Banker - 3 centrale faktorer i den nuværende stress


111417 ProInvestorNEWS 16/3 2023 08:15
4
Oversigt

Kommentar fra Per Hansen, Investeringsøkonom, Nordnet

Der er stress i det finansielle system. De fleste banker er meget stærkt kapitaliseret og har grundlæggende den nødvendige finansielle stødpude. Det gælder dog ikke nødvendigvis alle. Her er de 3 ting som udfordringerne aktuelt handler om, opsummeret:

Renterne er steget og obligationerne er faldet. Det udfordrer risikostyringen i banker og valg af principper. De banker som har et VARIGHEDSMISMATCH (Indlån på anfordring som bliver placeret i obligationer med en længere varighed og risiko) kan være udfordret.

Mens indlån stadig har kurs pari = 100 er værdien af de obligationer, som banken har købt faldet i værdi som følge af rentestigningerne. Nogle banker bogfører obligationer til markedsværdi (mark-to-market) og tab bliver med det samme synlige. Også urealiserede

Andre derimod bogfører obligationer til anskaffelseskurs og har et urealisere tab på beholdningen. Sidstnævnte er ikke forbudt, men det kræver, at du har den tilstrækkelig kapital til at holde dine obligationer. Det er her aktuelt, i forbindelse med rentestigningerne, at usikkerheden er forankret. Investorerne frygter for den enkelte bank, som de har investeret i (aktier) eller sat deres indlån i.

Aktieinvestorerne frygter for dominoeffekten: At den ene brik vælter de mange og at mistilliden kan få kunderne til at lave et bankrun, som med SVB

Hvis tilliden forsvinder; hvis aktieinvestorerne ikke vil komme med ny kapital i givet fald, er aktionærernes penge formentlig tabt. Derfor er tillid helt afgørende. Nøgleord er altså 1)Tillid, 2)Varighedsmismatch, 3)Bogføringsprincip16/3 2023 09:47 Urban 3111419"Dyster spådom fra Wall Street-guru: Dominobrikkerne vælter nu.

Larry Fink forudser rullende krise på finansmarkeder

Du kender måske ikke Larry Fink, men som mangeårig chef for verdens suverænt største kapitalforvalter Blackrock bliver hans årlige brev nærlæst hos små og store investorer.

Første brik til at falde var den aggressive finans- og pengepolitik med adgangen til lette penge, der har sendt inflationen til vejrs. Så røg Silicon Valley Bank med endnu ukendte følgevirkninger og den eksalerende krise omkring schweiziske Credit Suisse, der i går sendte bankaktierne på en fæl nedtur.

Tredje dominobrik, der vakler, er de banker og investorer, der har store gearede udlån, hvor Larry Fink forudser, at banker vil blive nødt til at trække lånene tilbage for at styre balancen".

https://www.berlingske.dk/business/business-overblik-dyster-spaadom-fra-wall-street-guru-dominobrikkerne
16/3 2023 09:52 Urban 2111420"Storbritanniens centralbank, Bank of England, har holdt krisemøder med internationale centralbanker onsdag i kølvandet på den stigende bekymring i forbindelse med uroen omkring storbanken Credit Suisse.

Det skriver den britiske avis The Telegraph ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Meldingerne kommer efter turbulens omkring den schweiziske bank og fornyet frygt for en international bankkrise, der præger de internationale finansmarkeder.

Bank of England har ifølge Reuters ikke ønsket at kommentere sagen".

https://www.berlingske.dk/business/internationale-centralbanker-i-krisemoede-om-credit-suisse16/3 2023 10:27 ProInvestorNEWS 2111421


TRÅDOVERSIGT