Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Bankaktier: Usikkerhed har sendt Nordea 1 år tilbage


111695 ProInvestorNEWS 27/3 2023 05:49
Oversigt

Kommentar fra Per Hansen, Investeringsøkonom, Nordnet

De seneste 2 ugers finansielle usikkerhed har især forplantet sig i bankaktierne. Jyske Bank og Sydbank har mistet 20 % af værdien. Danske Bank tæt på det samme målt på topniveauet. Vi skal et år tilbage for at finde en tilsvarende lav værdi af Nordea.

I starten af marts var stemningen næsten euforisk for de danske bankaktieinvestorer

Danske Bank var i den foregående 6 måneder steget med mere end 50 % understøttet af en positiv cocktail af stigende renter, relativ lav prisfastsættelse og afslutning af den amerikanske sanktion.

Sydbank havde opjusteret 4 gange i 2022, leveret det højeste overskud nogensinde, leveret en guidance om yderligere fremgang i 2023 med forventninger om at der også her kunne komme 1-2 positive præciseringer. For 2 uger siden kom den første positive justering.

Jyske Banks udvikling var også bemærkelsesværdig. Købet af Svenske Handelsbanken var heldigt og dygtigt timet og udsigterne lød på en indtjening per aktie på 60-70 svarende til et før skat resultat i intervallet 5,3-6,1 mia. inklusive udgifter på 300 mio. til integrationen af Svenske Handelsbanken.

Nordea havde afleveret et bomstærkt 2022 regnskab. Kreditbogen er/var stærk og stigende renter havde fået og ville yderligere få positive konsekvenser for 2023 og 2025 målsætningen om over 13 % i egenkapitalforretning var gået fra ambitiøst til så godt som en done deal med faldende omkostninger og omkostningsprocent. Siden er Nordeas aktiekurs er blevet sendt 1 år tilbage. Det har dog ikke været et år uden afkast. Husk udbytte.

Investorerne var glade og optimistiske. De danske bankaktier, som i 2020 var i dybfryseren på grund af lav egenkapitalforrentning og ditto nedtryk kurs/indre værdi, som afspejlede tilstanden, var vågnet op til en helt forandret investeringsvirkelighed.

Kortsigtet banktop før SVB problemer og kollaps

Kortsigtet blev det hele ændret, onsdag den 8/3, da bekymringerne om Silicon Valley Bank begyndte at indfinde sig. Det var der hvor bankaktier toppede i første omgang i 2023.



Er alt vendt på hovedet?

Investorerne frygter vi er på vej ind i en finanskrise 2.0. Det er mindre sandsynligt alt i alt, men det er forventeligt, at de altid fremadskuende investorer ser i det mindste en risiko for en kortsigtet ændret udvikling for bankaktierne. Her er nogle af de udfordringer og muligheder, som kan drive aktiekurserne de kommende uger/måneder:



Udfordringer


Investorerne ved ikke om der kommer en større bank med problemer. I fredags var Deutsche Bank navnet på den "endnu en bank", som investorerne holder nervøst øje med. Banken har sammen med Credit Suisse være synonym med lav og utilstrækkelig profitabilitet siden finanskrisen, selv om de seneste år indtjeningsmæssigt har været bedre.

Investorerne frygter der kan komme en række regionale USA banker, som er udfordret.

Investorerne frygter, at selv om tab for de danske banker formentlig vil være beskedne i historisk kontekst, vil de være større end de har været de seneste år. Det er ændringen, som gør en betydelig forskel ligesom når en bil ikke kører fremad, men i bakgear også selv om det sker ved lav hastighed.

Boligpriserne falder og vil falde yderligere i 2023.

Markedsrenterne har formentlig toppet, og selv om ECB signalerer, at der kan komme flere renteforhøjelser kan det billede godt ændre sig. Det vil alt andet lige, tænker investorerne, betyde, at rentemarginalen topper i løbet af de kommende måneder.

Muligheder


Bankerne er spejlbillede af den globale, men også i høj grad af den lokale økonomi. Danmark har tårnhøj beskæftigelse, store statsbudgetoverskud, lav gældsætning, er nettokreditor overfor udlandet og producerer stadig meget høje betalingsbalanceoverskud.

De danske banker er solide og godt kapitaliseret

Med mindre vi for alvor kommer ind i et finanskrise 2.0 vil de nuværende rystelser "passere over tid".

Den positive bagside af at rentemarginalen topper ud for bankerne, er at renterne gør det samme for låntagerne. Det som er en udfordring et sted, bliver en mulighed et andet sted.

Naturlig nervøsitet

Alt i alt er det naturligt, at investorerne har reageret nervøst. Man kan altid argumentere for og diskutere, hvorvidt aktiekurser under opture kortsigtet stiger for meget, og ditto falder for meget under usikre tider. En del kursfald ser lidt voldsommere ud end de reelt er for så vidt angår Sydbank/Nordea, fordi der i fredags gik store udbyttebetalinger fra, som over de kommende uger vil blive udbetalt til investorerne. Det eneste vi med sikkerhed ved er, at vi ikke med sikkerhed kan sige, hvad der kommer til at ske de kommende måneder.



Recessionsrisiko betyder rente(s)top

Risikoen for en amerikansk recession stiger markant på grund af strammere finansielle kreditvilkår. Det er negativt. På den anden side vil det betyde, at markedsrenterne er toppet; at Federal Reserve meget vel kan være færdige eller tæt på færdige med at hæve renten, og ECB vil ret hurtigt følge i det samme fodspor. Eventuelt med 1-2 måneders forsinkelse.



Nej, Ikke alt er ændret

På aktiemarkedet savner kursudviklingen ofte kortsigtet lidt nuancer og bliver udtrykt som 0/1. Over tid bliver den udvikling lidt mere balanceret. Alt er ikke ændret for bankaktierne om end investorerne alene ved at betragte aktiekursudviklingen kunne få det indtryk.

Figur 1: Kursudvikling for Nordea, Jyske Bank, Sydbank, Danske Bank, 1 år

Kilde: Nordnet

DANSKE.CO




TRÅDOVERSIGT