Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Aktier - År til dato er dramatisk bedre end frygtet


111828 ProInvestorNEWS 3/4 2023 07:13
7
Oversigt

Kommentar fra Per Hansen, Investeringsøkonom. Nordnet

Første kvartal sluttede fredag positivt for investorerne. Det har været et afvekslende kvartal med masser at intermezzoer. År til dato er dramatisk bedre end frygtet

2023 startede forsigtigt for investorerne.

Væk var 2022, hvor vi i september fik en massiv risikopåmindelse, med aktiekurser som var i frit fald.

I januar 2023 havde investorerne lært "lektion". Inflationen var stadig alt for høj og centralbankrenterne fortsat på vej op.

Tilsammen var risikoen, at det ville bringe flere negative overraskelser og at den balancerede 60/40 investor ville/kunne få mere af den modvind, som man havde fået for meget af i 2022.

Januar begyndte bedre end frygtet.

Aktieinvestorer er opportune og hurtige til at skifte mening og investeringshest i vadestedet. Da aktierne begyndte at stige og rentekurven inverterede yderligere, blev mangel på risikolyst vekslet til mangel på risikoeksponering.

Likviditetsinflow fortsatte i slutningen af januar og ind i februar

Snakken om et "guldlok" scenarie begyndte. I det tilfælde kunne den amerikanske økonomi styres mod blød landing, store negative indtjeningsrevisioner kunne undgås, inflationstoppen anes, og Federal Reserve ville få mulighed for at understøtte økonomien med rentefald, hvis nødvendigt.

Kurserne steg yderligere i februar og ind i marts.

Siden fulgte forlydender om problemer i SVB og efterfølgende rekonstruktion. Credit Suisse tvangsægteskab med UBS og større usikkerhed om bankaktierne.

Mens usikkerheden om bankerne stadig nager, er der tegn på, at andre dele af aktiemarkedet er ved at komme sig. Det skyldes fornemmelsen for at Federal Reserve er tæt på at være færdige med at hæve sine renter, som også presser markedsrenterne.

Fredag var en fornuftig afslutning på et overordnet set godt kvartal

(Hvordan) Kommer investorerne godt videre?

Det er stadig et åbent og et godt spørgsmål hvordan resten af 2023 udvikler sig. Her er noget af det som investorerne holder øje med:


Har vi mere end set toppen af uroen i bankerne eller venter der flere udfordringer/kollaps; kamp om indlån og investormistillid?

Betyder den nuværende usikkerhed, at finansielle virksomheder strammer kreditvilkår så meget, at det får en stor negativ væksteffekt?

Kan USA undgå en recession?

Hvis der kommer en recession - i hvilket omfang bliver der behov for at nedjustere indtjeningsforventningerne?

Hvad bliver nøgletalseffekten af en eventuel recession?

Hvor hurtigt kommer inflationen ned mod de ønskede 2 %?

Hvor hurtigt vil Federal Reserve komme aktiemarkedet til vækstundsætning i givet fald og bliver det som nogen siger, at det tager meget længere end normalt og end det, som investorerne her og nu regner med og håber på?

Figur 1: Udvikling i udvalgte aktieindeks 2023

Kilde: Nordnet + egen tilvirkning

Tryk på billedet for at gøre det større,




3/4 2023 07:28 VærKritisk 4111829



Jeg tror ikke på snarlige rentenedsættelser.



3/4 2023 10:40 Urban 4111837



Ja, svært at finde finanshuse og eksperter, der tror på snarlige rentenedsættelser.



3/4 2023 10:52 Urban 4111839



"Olieprisen stiger kraftigt efter uventet melding fra Saudi-Arabien og OPEC+, og ifølge analytikere øges presset på centralbankerne igen".

https://www.berlingske.dk/oekonomi/chokmelding-oeger-inflationspres-oliepris-i-stort-hop



4/4 2023 06:31 ProInvestorNEWS 4111847



Feds-Bullard ser renten over 5 pct.: Markedet bør lytte til mig

3/4 14:54

James Bullard, chef for Federal Reserves afdeling i St. Louis, mener, at renten skal højere op - og Bullard ser renten komme op over 5 pct. Dermed mener han, at renten skal være højere end det, markedet allerede har regnet ind.

Det skriver Bloomberg News.

Lige nu ser omkring 65 pct. af markedsdeltagerne renten toppe på det næste rentemøde den 3. maj i den amerikanske centralbank i et midtpunkt af intervallet i 4,978 pct. Den nuværende rente ligger i intervallet 4,75-5,00 pct.

James Bullard siger også, at markedet burde "lytte til ham" på forudsigelser om renten.

På sit møde i marts hævede den amerikanske centralbank på det niende møde i træk sin rente med 0,25 pct.point. Bankens ledelse indikerede samtidig, ligesom i december, at renten vil toppe i år i 5,125 pct.

.\˙ MarketWire



4/4 2023 12:34 tommycarstensen 3111858






TRÅDOVERSIGT