Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Hvem skal man lytte til når man investerer?


111943 Hansen 10/4 2023 08:06
11
Oversigt

På Zetland er der en lidt spændende artikel om man bør lytte til alle de gode råd der florere på nettet. Er i tvivl om den er åben, men ellers kan man jo tage et prøve abn.
Citat "HVAD SKAL MAN TRO? Er aktieanalyser simpelthen spild af tid? Og hvorfor lytter vi til Millionærklubben og andre populære aktiepodcasts, hvis vi i over 30 år har vidst, at det som hovedregel ikke kan betale sig at lytte til gode råd om aktive investeringer?

For at svare på det sidste: Fordi det er sjovt. Og bare fordi aktieanalyser ikke nødvendigvis kan give dig et større afkast, kan de godt have en funktion. Analyserne bringer information til torvs, som kan være korrekt, relevant, interessant og begavet. Endelig har mennesker bare altid haft trang til at finde mønstre overalt, også i ting, som grundlæggende er tilfældige. Fra kaffegrums og skyformationer til stjernebilleder og aktiekurser. Vi kan ikke lade være."

https://www.zetland.dk/historie/se6DXpjw-m8DPGA75-9e1a9



10/4 2023 08:50 VærKritisk 12111944



De fleste seriøse analytikere har en solid og relevant økonomisk uddannelse. De er professionelle. Det sjove er, at selv om de tager afsæt i nogenlunde den helt samme økonomiske uddannelse og således anvender de helt samme værktøjer, når de angriber de helt samme regnskabsmæssige fakta i det helt samme regnskab, så kan de komme til vidt forskellige konklusioner. Alene det siger, at aktieanalyse ikke er en eksakt videnskab, ligesom det tilsiger, at man aldrig bør lytte til kun en og samme ekspert.

Jeg betragter mig selv som lægmand, så derfor lytter jeg interesseret men stadig kritisk, når en der er uddannet udi faget taler. Men det er faktisk ikke så meget (nærmest aldrig) mandens konklusion, jeg er ude efter, men mere hans forklaringer og argumenter for, hvordan han er noget dertil. Det synes jeg, at jeg har lært enormt meget af. Man kan vel sige, at jeg tilegner mig analytikerens viden og metodik, så jeg selv kan anvende og bruge den som supplement til den "almindelige sunde fornuft", som jeg personligt synes virker bedst for mig.

Man skal som udganspunkt altid være parat til at lytte. Og gør man det kritisk, så er der næsten altid noget at hente. En bid her, en bid der...... hele tiden kan man bygge på sin egen viden - til senere brug, hvis ikke andet.




10/4 2023 10:04 Occam 16111945



Mit svar på spørgsmålet i overskriften er, at det skal man ikke. Man skal ikke bare lytte, man skal analysere.

Det følger af Grahams definition: "An investment operation is one which, upon thorough analysis promises safety of principal and an adequate return. Operations not meeting these requirements are speculative." Nøgleordene i denne forbindelse er "grundig analyse". Og grundig analyse er ikke fremherskende for hverken nettet eller Millionærklubben. Der er synspunkter, enkeltstående argumenter og hurtige replikker. Og det kan være både underholdende og inspirerende. Men det erstatter ikke en grundig analyse.

Det følger videre af Grahams definition, at hvis man ikke placerer sine penge ud fra en grundig analyse, så spekulerer man. Det kan man også tjene penge på, nogle gange mange penge. Det er bare ikke helt så sikkert.



10/4 2023 15:42 VærKritisk 8111948



Hvis ellers man forbliver kritisk, så kan jeg nu ikke se, hvordan der skulle kunne være den store fare i at lytte, især hvis ens lytten demonstrerer, at man er åben overfor nye argumenter og vinkler, også selv om disse evt. udfordrer ens vane metodikker, der måske stammer fra, at man har læst lidt for meget fra den samme analytiker, der jo feks kunne hedde Graham.

Men ellers enig. Man skal ikke læse meget med på sitet her for se, at for mange småinvestorer er aktiehandel også underholdning. Når der sker noget og kursen stiger, så er alle glade og der er ingen grænser fir hvor dygtige de alle synes ledelsen er. Men ethvert firma ryger jo uvægerkigt ind i en periode, hvor der ikke rigtig sker noget, hvor der ikke er meget nyt at berette og skrive om. Og så kommer utålmodigheden straks til udtryk. Så vender stemningen 180 grader, så er ledelsen talentløs, udviser manglende handlekraft, tænker kun på sig selv...osv. Der skal helst være nyt hver dag, nyt at forholde sig, nyt der kan give stigninger og kun stigninger...ellers keder børnene sig, ogbliver urimelige. Bava chatten er et fint eksempel herpå.



11/4 2023 08:44 EliotSpitzer 11111953



Hansen - Mit svar til spørgsmål er relativt enkelt - "Du skal lytte til dig selv". Du kan samle information op fra andre. Du kan tænke over de vurderinger andre laver. Men samlet er det dig som skal beslutte ø, hvordan du vil investere. Det er dig som kender den risiko du er villig til at tage - eller ikke tag. Det er dig som skal leve med tabet eller gevinsten. Derfor er det dig del du skal lytte til. Så det er hårdt arbejde og det kræver forsigtighed. Der er ingen penge som er let tjent i denne verden på den lange bane.



11/4 2023 09:42 Hansen 6111954



Dejligt med de mange indspark. Har selv været med de sidste 20 år og er ganske enig i, at man må tage ansvar for egne handlinger.
Man kan lade sig inspirere af andre, men skal selv lave arbejdet.
Dansk aktionærforening har i øvrigt en artikel om emnet nu:

https://www.shareholders.dk/investorviden/vogt-dig-for-falske-profeter?fbclid=IwAR04eXq0kF-YCYpaTCHE5FpGq5T92-qUXIkLxlboXYIzKZ6TTASVgxHgQjA



12/4 2023 07:08 tommycarstensen 10111963



Jeg lytter gerne til andre, fordi jeg kan ikke selv følge 20k børsnoterede virksomheder. Men jeg er selektiv mht hvem og hvad jeg lytter til, og jeg træffer altid mine egne beslutninger. Charlie Munger er et fint eksempel på, at man nogle gange får information fra uventet kant. Han investerede i Tenneco efter at have læst om den i Barron's. Og Warren Buffett har påstået, at han blev opmærksom på og investerede i Apple, fordi "one of the guys from the office" (Ted eller Todd) havde investeret i den. Jeg kan godt selv lide at hente inspiration hos Morningstar. Der bliver også skrevet nogle gode ting på SeekingAlpha, men der er for langt mellem snapsene, så det følger jeg ikke længere. SA er dog god nogle gange, hvis man vil læse om en eller anden obskur small cap aktie. Nyhedsuniverset med danske large cap aktier er fint dækket af Hansen & Larsen, Nordnet samt Børsen.

"My idea of a group decision is to look in the mirror." - Warren Buffett



13/4 2023 16:00 Match 4112002



Det er også godt at vide, at i mange tilfælde får analytikernes kunder de nye kursmål på analyserede aktier inden de offentliggøres bredt. Og dermed kan nogle investorer "høste" gevinsten/undgå tab inden andre.



TRÅDOVERSIGT