Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Strategi for ZP's hovedaktionær Van Herk Investment


112211 EliotSpitzer 21/4 2023 16:53
Oversigt

Zealand Pharma's størreste enkelt aktionær er Van Herk Investments. Det er derfor værd at se på hvordan dette investeringselskab har håndteret andre biotech investeringer. De er nemlig ikke bare en passiv investor som købe sig ind og sælger sig ud uden nogle bemærker det.

Først lidt om baggrunden. Van Herk Groep er et fælles navn for de virksomheder, der tilhører Van Herk-familien i Rotterdam. Van Herk Groep blev grundlagt af Aat van Herk (1951). Det er et ejendomsinvesteringsfirma som søger at investere i boliger, butikker, indkøbscentre, store detailvirksomheder, kontorer, industrihaller og andre industrilokaler. Firmaet investerer også i både børsnoterede og unoterede virksomheder inden for bioteknologi, fast ejendom, byggeri, finansielle tjenesteydelser og energi.

Jeg har fundet følgende biotech selskaber, hvor van Herk spille en rolle i transaktionen som enten var et salg en en massiv partner aftale.

Crucell NV
Crucell var en global biofarmaceutisk virksomhed med fokus på vacciner, proteiner og antistoffer, der forebygger og/eller behandler infektionssygdomme men som i 2011 blev solgt til Johnson & Johnson. Den endelig aftale blev lavet mellem Van Herk Group og J&J fordi dette var de to størrste aktionær. Van Herk ejet 11,9 % og J&J 17,9 %. Selskabet blev til sidste solgt for 1,75 mia euro (= 2,4 mia $ selv om hollænderne i et stykke tid klaget over prisen var for lav. Der blev tilbud på 24.75 euros per aktie, hvor inden selskabet fik budet lå på ca. 14,5-16 Euro per aktie.

Ablynx
Det belgiske biotech selskab Ablynx var en virksomhed med fokus på behandling af en sjælden blodsygdom, som kunne behandles med selskabet lægemiddel-molekyle "caplacizumab". Van Herk Investment ejet 10.2 percent af Ablynx. I slutningen af 2017 og starten af 2018 kom dette selskab i spil for overtagelse. Novo Nordisk var i spil længe med bud på selskabet men Van Herk accepteret ikke Novo Nordisk tilbud på 2.6 mia Euro (=3.2 mia $) og derfor endte selskabet med at blive solgt til Sanofi for 3,9 mia Euro (=4.8 mia $) i sommeren 2017. Sanofi betalt 45 euros per aktie og før først bud havde Ablynx ligge på en nivau rundt 10-20 Euro per aktie.

Galapagos
Galapagos er et bioteknologisk selskab der er specialiseret indenfor inflammatoriske sygdomme, idiopatisk lungefibrose og atopisk dermatitis. Van Herk Investment ejet med sikkerhed fra Juni 2018 10.2 % af selskabets aktier. I 2019 blev der lavet en stor 10 årig partner aftale mellem Gilead Pharma og Galapagos. I Juni 2018 var prisen på selskabet aktier rundt 90 euro per aktie men i staren af 2020 ramt prisen 250 euro per aktie.

Perspektivering:
Van Herk Investment har et mønster, hvor de køber lidt over de 10 % som kan blokker et indløsningstilbud efter Europæiske regler. Så ligge de et stykke tid med aktien men bliver så involveret i strategisk situtuation, som stor partner aftale eller salg, hvor værdierne i det pågældende biotech selskab kan blive synlig.

Dette er værd at have i baghovedet i relation til Zealand Pharma. Van Herk har efterhånden været med et stykke tid og jeg tænker de begynder at se på mulighederne for at høste på investeringen.21/4 2023 18:27 Milito 4112212Meget interessant. Hvad er din vurdering? Er det godt eller skidt at Van Herk er involveret i ZP? Selv vil jeg nok foretrække en partnerskabsaftale, men ærlig talt er jeg ikke nok inde i ZP til at have en nagelfast holdning.21/4 2023 19:40 EliotSpitzer 5112213112212 - Ja, om det er godt eller skidt det vil tiden vise. Jeg tror det er fint at der eksisterer investor, som jobber med at synliggøre værdier. Algoritme handel og ligende mener jeg nogle gange kan skabe nogle bevægelser som er delvist dekoblet fra hvad der reelt sker i et selskab. Men jeg vil afvente og se. Hvis ZP får en eller flere gode stærk partner-aftaler så er det fint. Hvis værdien bliver størest af et egentlig salg, så mener jeg også, som investor, at det giver god mening.

Jeg kan hellere ikke udelukke at Van Herk har en anden tilgang til ZP casen. Vi får at se.

Endelig så vil jeg også nævne at Polar Capital LLP har mere end 10 % af ZP. Hvad dagsorden de har kan også spille en rolle her.21/4 2023 21:53 EliotSpitzer 4112221Milito - Beklager at jeg skrev fejl navn men jeg tror at su kunne regne ud det var svar til dig.22/4 2023 06:19 EliotSpitzer 3112222Jeg har ikke tidligere prøvet at vedhefte fil men her har jeg vedhæftet kurs-grafen for Crucell og Ablynx op til budet og efter bud var afgivet.

ZEAL.CO

ZEAL.CO
TRÅDOVERSIGT